V zprávách událostech na čt1 bylo asi 10 minut téma o finančních podvodech a úniku bankovních údajů alias falešný bankéř. Že oběti někdo volal že má napadný účet atd..., On to poznal a zavolal=oznámil bance a to je konec příběhu, ale pak redaktor komentoval, že prý "ani to" není bezpečné, že hekři prý dokážou se napíchnout na infolinku . -> A tím by tohle bylo podlomení důvery
K tomu mám2 otázky:
00. Co konkrétně "oni" můžou heknout? Z reportáže jsem to nevyslechl. Jestli monitorovat hovor, vstoupit do něj, případně volat oběti pod smyšleným číslem nebo něco jiného.
00a. Zde jde o nebezpečí v telefonu samotném, v systému operátora a nebo v napojení cizího operátor na daného operátora(někde v mezičlánku-roamingu. Nebo napadení call centra?) Četl jsem totiž, že tyhle šarády s zámenou čísel jsou nějak navázané na roaming.
01. jak je v 21. století možné a v sítích IMS over LTE, že je možné falšovat číslo hovoru nebo se vydávat za jiné číslo , případně že není vyřešena zaručitelnost volajícího
Doplněno: doslovný přepis:
<Zavolal do své banky a oznámil to.>
-konec příběhu-
-začátek interview s M___ Straka z IPsos:
"Ani to dnes už nemusí být řešení. Ty útoky jsou už tak sofistikovaný, že ty hakři umí už heknout tu linku A vypatá to že voláte oficiálně s tou linkou" ... takže si zajít na pobočku.