Předhodím kousek diskuze z univerzitního fora (topic - vegetariánství). Já jsem se málem pochcal (pan B )

A:
Já patřím mezi vegetariány z přesvědčení a zatím jsem nenarazil na argument, kterej by mě přesvědčil, proč by to mělo být jinak (není to moc příjemný, taky si rád hledám výmluvy před sebou samotným). Ve většině názorů se shoduju se současným (kontroverzním) filosofem Peterem Singerem a jeho kritikou speciesismu, logickým rozšířením konceptu rasismu, tj. povyšování vlastního druhu nad ostatní.
Nejím prasata, krávy, králíky, atd. jednoduše proto, že mezi zvířetem a člověkem nevidím kvalitativní rozdíl, a člověka bych pro maso nezabil. Ne kvůli tomu, že by mi ho bylo líto, ale tuším, že mu tím způsobuju bolest, a pokud ne jemu (rána je přesně mířená), pak určitě někomu v jeho okolí. Sumu celkovýho způsobenýho utrpení předpovědět nedokážu, ale něco mi říká, že bez tohoto počinu bude nižší.
Proč nezabíjíme příslušníky vlastního druhu? Proč uděláme radši zabijačku z dospělýho vepře -- tvora o nic míň citlivýho než člověk, co se bolesti týče -- než třeba z čerstvě narozenýho odloženýho dítěte, který má vnímání mnohem tupější než čuník? A co třeba lidi v komatu, beztak by je to nebolelo a akoráť žerou spoustu lékařských sil. Proč považujeme za zvrácenost zabít dospělýho člověka, ale už se neostýcháme testovat léky na lidoopech (!), ať už to dopadne, jak to dopadne?
"Vyšší postavení" na evolučním žebříčku není argument pro. Jediná skupina přijatelných argumentů spadá do okruhu bolí/nebolí/bolí hodně/trauma/... a tenle parametr je na druhové příslušnosti docela dobře nezávislej.
B:
Po probuzení snad budu reagovat obsáhleji teď jenom k tomuto: "...z čerstvě
narozenýho odloženýho dítěte, který má vnímání mnohem tupější než čuník?". Pro
první náhled postačí že na praseti je víc masa.
C:
na druhou stranu novorozene bude mit masicko urcite o poznani jemnejsi

A:
Fajn, ale pak dostaneme stupnici
kráva > prase > dítě > králík > kuře > ...
Lidí, co se živí od králíků doprava, pár znám. Těch, kdo se krmí masem
(výhradně!) od prasete doleva, už mnohem míň (já teda žádný). Pokud jím prase i
kuře, proč už ne dítě? (Reakce na argument "víc masa", nic víc, nic míň.)
B:
Říká ti něco dětská šunka?