od hotovyrado 5. 12. 2015 12:00
Mám zakoupen CoPilot, Navigon, Navitel a Aponia GPS s CEDA mapami Česka.... Zkoušel jsem ve zkušební době Sygic plus samozřejmě HERE. S navigacema jezdím od 2007, 50000 km ročně po Evropě minimum...
Asi nejlepší navigace je staré dobré iGO 7 pro Windows Mobile 6.5 (verze Primo pro Android je už dost osekaná), ale z toho co je pro WP mám pocity takové....
Takže abecedně podle mě...
1. Aponia GPS: Za tři kila CEDA mapy Česka (pak 780 celá Evropa + Rusko od Navtequ taky doživotně) s databází snad všech čísel popisných, grafika pěkná, směrové cedule, jízdní pruhy, logika navádění skvělá. Myslím si, že poměr výkon/cena je bezkonkurenční, ale pouze pokud jde o ČR+SR, evropské NQ mapy jsou dnes ze srpna 2014!!!
2. CoPilot: Za 1200 korun doživotně celá Evropa (updaty cca 3x ročně) je to tak nějak průměr. Logika navigování celkem ujde, občas sice logika ujede, ale já jsem zvyklý prvních 90% každé trasy jet dle úsudku a až finále do cíle nechávám na navigaci. Umí alternativní trasy, má hodně POI, ukazatel jízdních pruhů, dálniční cedule, v nejmenších českých vesnicích nejsou čísla popisná...
3. Here Maps: jsou dobré pro nalazení místa na mapě a pak z Here Map spustim navigaci třetí strany, protože ne-logika HERE je někdy úděsná, navíc neumí průjezdní body, dálniční cedule ani ukazatel jízdních pruhú... Holt jak se říká "darovanému koni...." ale víc nic...
4. Navigon: pekelně drahý... 2200 Evropa bez Ruska, a bez aktualizace, ta stojí 800 za každé dva roky... Logika perfektní, alternativní trasy, dálniční cedule, jízdní pruhy... Ale č.p. taky nezná všechna (a to ani ve městech) a inferface není moc povedený, čísla v horní liště jsou malinkatá, při použití telefonu do 4 palců je to problém...
5. Navitel: Ruský SW, pro cestovatele do zemí bývalého SSSR nejlepší volba, je tam každá zemljanka, pokrytí fakt super, a co je zajímavé, v ČR to zná všechna č.p i orientační i pokud jde o průmyslové haly třeba. Logika je někdy... mnoo.. typicky Ruská, ale najde toho snad ještě více, než CEDA mapy v Aponii. Cena 900 doživotně za komplet Evropu+RF
6. Sygic: Zatím nedodělaný a proti verzi pro Androida osekaný SW, databáze č.p. v ČR bídná, na druhou stranu stojí snad pod litr doživotně
Za sebe, pokud bych měl kupovat navigační SW dnes, koupím Navitel a Aponii s CEDA mapami. Suma sumárum 1200 korun doživotně za pro mě ultimativní řešení. Avšak já nejezdím moc na Západ, de facto jsem byl 2x v životě v DE a 2x v A, jinak jezdím jen na Vostok. Špatná volba není CoPilot, za 1200 korun doživotně celá Evropa i s Ruskem, to ujde. Navigon je bez konkurence, ale aktualizace stojí docela dost, pokud se tím (autodoprava) někdo živí, tak se to vyplatí, ale pro rekreačního poutníka bych zvolil asi CoPilot/Navitel, pro dokonalé pokrytí ČR/SR Aponii CEDA. Je škoda, že Aponie má staré Navteq mapy, v tom případě by se jednalo o nejlepší volbu, ale v začínajícím roce 2016 ít mapy rok a půl staré, to je fakt úlet.
Мы не оставим города свои! Cвоя история, Cвоя легенда, Cвой путь...