Jak správně nabíjet telefón (nový a dále)

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod wolumak 21. 5. 2014 07:52

Ahoj lidi,

vím že je to možná hloupé ptát se ale i tak se pro jistotu zeptám.

Na internetu jsem našel 2 různá témata jak správně nabíjet telefon. (já mám nový tak nevím jak ho nabíjet ze začátku), na jednom se tvrdí že se musí opakovat 3x cyklus nabití na plno a následné vybití do morku baterie a v druhém článku se zase píše že to Li-ion baterie nemají rády.

Prosím Vás jak to tedy je ? A jak mám začít nabíjet nový telefon ? Děkuji Jaroslav Kautský (mám Xiaomi Mi3 16GB)
Xiaomi Mi3 16GB Silver
wolumak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ludek_II 21. 5. 2014 08:36

Dnes je to fuk. Baterka se stejne za cca rok zacne zhorsovat. :-/
Ludek_II
Junior

Odeslat příspěvekod pavel.pipal 21. 5. 2014 11:11

wolumak píše:Ahoj lidi,

vím že je to možná hloupé ptát se ale i tak se pro jistotu zeptám.

Na internetu jsem našel 2 různá témata jak správně nabíjet telefon. (já mám nový tak nevím jak ho nabíjet ze začátku), na jednom se tvrdí že se musí opakovat 3x cyklus nabití na plno a následné vybití do morku baterie a v druhém článku se zase píše že to Li-ion baterie nemají rády.

Prosím Vás jak to tedy je ? A jak mám začít nabíjet nový telefon ? Děkuji Jaroslav Kautský (mám Xiaomi Mi3 16GB)

Z vlastní zkušenosti doporučuji dodržet "akci 3x"

Např. na Sony Ericssonu K790 mi baterie vydržela přes 6 let.
pavel.pipal
Junior

Odeslat příspěvekod jůzr 21. 5. 2014 13:11

Zdravím, doporučuji přečíst tenhle článek http://www.svetandroida.cz/jak-spravne-nabijet-baterii-telefonu-myty-a-fakta-o-akumulatorech-201403
Závislost na moderních technologiích, může být stejně příjemná i nepříjemná, jako závislost na sexu.
jůzr
Junior

Odeslat příspěvekod wolumak 21. 5. 2014 15:22

díky všem za odpovědi :)

to jůzr: tento článek jsem četl a právě proto jsem sem psal :)
Xiaomi Mi3 16GB Silver
wolumak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ramses33 21. 5. 2014 15:37

wolumak 21. 5.

Dobíjení baterie v telefonu USB nabíječkou je automatický proces o který se nemusíš starat. Postarají se sami. A už úplně se vyhni těm zbytečným doporučeným aplikacím ke "zblbnutí" správy baterie.

Ten článek je zavádějící. V telefonu nikdy baterie neklesne pod hranici kdy by hrozilo poškození o to se stará automatika, ta odpojí telefon dříve, než baterie překročí kritickou mez. Pravdu má i
pavel.pipal 21. 5
když doporučuje třikrát nabít max a pak vybít do minima. Každá nová baterie se formátuje při prvním užívání i Li-On :-]
ramses33
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod myšpulín 21. 5. 2014 19:17

Nabíjet raději dříve než později.
Stará Sony CMD Z1 z roku 1997 mi vydržela z původní baterkou až do roku 2011 nebo 2012 když jsem rušil sbírku. Tehdy ještě Li-ion baterie nebyly tak běžné.
Ke konci měla podle odhadu tak poloviční kapacitu, ale fungovala, telefon jsem z recese občas ještě používal.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod malejarda 21. 5. 2014 20:56

Neni treba se bat vybit baterii az do vypnuti mobilu. Ani v te chvili neni uplne vybita, mobil si to hlida sam a automaticky se vypne s dostatecnym predstihem.
malejarda
Junior

Odeslat příspěvekod D.Francis 22. 5. 2014 17:06

Chci se zeptat nekoho,kdo se v tom vyzna- kdyz necham mobil delsi dobu s nabitou baterii Li-on zapnutou v nabijecce,a telefon pouzivam,jaky to ma na baterii vliv?
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Beavers 22. 5. 2014 18:34

Samozřejmě, že baterka nějaké delší přebíjení nemá ráda, ale automatika každopádně omezí nabíjecí proud po dosažení plného nabití. Ono je s tím víceméně počítáno a pokud s ním pracuješ, nemusíš se ničeho bát. Vždyť připojením k PC se automaticky i nabíjí a přeci nebudeš přerušovat práci se soubory jen proto, že je už telefon nabitý. Je to vlastně podobné jako notebook, připojený přes adaptér k síti.
Beavers
Junior

Odeslat příspěvekod LadislavM 25. 5. 2014 21:08

Toto je v návodu na myPhone next : Abyste dosáhli u baterie maximální životnosti, doporučuje se nabíjet až úplně vybitou baterii.
http://www.cpa.cz/Files/Navod_myPhone_NEXT_CZ.pdf
LadislavM
Junior

Odeslat příspěvekod limbus 25. 5. 2014 21:47

Baterka má (dle kvality) životnost danou počtem nabíjecích cyklů při určitém nabíjecím proudu. S tím souvisí doporučení nabíjet téměř vybitou baterii - má-li baterie životnost 800 cyklů a budu ji přišťouchávat denně, bude za dva roky pryč. Když ji budu nabíjet jadnou za 3 dny, vydrží teoreticky 6let (jakože ne).
Počet cyklů, které baterka zvládne, je ovlivněn nabíjecím proudem - čím nižší proud v poměru ke kapacitě baterky, tím víc cyklů. Maximální nabíjecí proud řídí automatika nastavená na kompromis mezi rychlostí plného nabití a životností baterie. Většina nabíječek dá do 0.5-0.8A, co pustí automatika nevím. Dalším partametrem při nabíjení je teplota baterie.
Takže prakticky pro co nejdelší výdrž baterie - co nejmenší četnost nabíjení, co nejmenším proudem (ideálně z USB na PC - pomalé nabíjení), v nižší teplotě (pokojové - nemrazit :-D ). Nenechávat baterku delší dobu téměř vybitou (třeba při uložení telefonu do skříně ;-) ), aby samovybíjením nekleslo napětí pod "smrtelnou" úroveň.
limbus
Junior

Odeslat příspěvekod Pavel Kubela 2. 2. 2015 05:52

Dobry den,chci se zeptat mužů aniž bych nejak poškodil baterii tel. nabijet od půlky ,nebo je nejaka ap. ktera umí vybít tel. před nabijenim
Naposledy upravil myšpulín dne 2. 2. 2015 06:18, celkově upraveno 1
Důvod: připojeno ke stávajícímu tematu
Pavel Kubela
Junior

Odeslat příspěvekod D.Francis 2. 2. 2015 06:01

Klidně můžeš nabíjet kdy potřebuješ, naopak vybíjení na minimum baterii spíše škodí..
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Beavers 2. 2. 2015 08:41

A dokonce takovéto nabíjení, např. od 50 % nebo i 70%, Li-Ion baterii svědčí, takže opravdu bez obav nabíjej kdykoli. Samozřejmě, že při 90% honem nebudeš pátrat po nabíječce. :-) Nikdy ale nenech vybíjet telefon úplně, i když občas se to stát může. Ale nedělej to cíleně.
Beavers
Junior

Další stránka