Nabíjení 2.1A místo 1A?

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod martinchylek 1. 7. 2015 17:05

Ahoj,

mám několik nabíječek na mobil, ta od výrobce je na 1A. Teď jsem si koupil nabíječku do auta, která má 2 USB - jedno 2.1A (prý pro tablet), druhé 1A. Chci se zeptat co se stane, když budu svůj mobil nabíjet v té 2.1A?

Bude se nabíjet rychleji? Bude se ničit baterka? Může se s ním stát něco horšího, než snížení kapacity baterie?

Jde mi hlavně o to, kdybych někam jel a potřeboval telefon rychle dobít, jestli se vyplatí použít tu 2.1A zdířku.

Díky ;)
Auto: VW Passat Variant B8 (2020)
Moto: Suzuki V-Strom 650 (2007)
MMania: Xiaomi 13T
Živě (PC): Acer Aspire 5
martinchylek
Junior

Odeslat příspěvekod JanaVol 1. 7. 2015 17:27

viewtopic.php?f=15&t=1199954 jen doplnim, ze daleko nebezpecnejsi je nabijet baterii vyssim napetim nez je stanoveno vyrobcem. To znici baterku 100%
JanaVol
Junior

Odeslat příspěvekod martinchylek 1. 7. 2015 17:29

Díky! :)
Auto: VW Passat Variant B8 (2020)
Moto: Suzuki V-Strom 650 (2007)
MMania: Xiaomi 13T
Živě (PC): Acer Aspire 5
martinchylek
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 1. 7. 2015 19:05

Silnejsi nabíječka nevadi, tablet i telefon si vezme kolik potřebuje a nikoliv kolik je schopna dat nabíječka.Bude-li telefon ci tablet potrebovat 2A a pripojite 5A nabíječku, poleze do telefonu/tabletu max 2A nikoliv 5A.
uiqjirka
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod CosiOdvedle 1. 7. 2015 19:48

Koupil jsem si pro zajímavost za 40kč včetně pošty Charger Doctor...žádný doktor to neni, jen to ukazuje napětí a proud nabíječky.
http://www.ebay.co.uk/itm/400830277766? ... EBIDX%3AIT
A potvrdilo se mi co jsem si myslel...levná čínská nabíječka, která má dávat až 2A, tak nikdy si z ní L930 nevzala víc jak 0,9A ...zato když jsem to přepojil na originální nabíječku Nokia AC-60 co má dávat až 1,5A, tak pokud je baterie dost vybitá, opravdu se nabíjecí proud těm 1,5A blíží...čím víc je baterie dobitá, tím proud klesá jen na několik 100vek až nakonec jen 10tek mA.

edit: pěkně ty české shopy, prodávaj to klidně 7x dražší :D
https://www.mironet.cz/connect-it-usb-m ... /#69791798
CosiOdvedle
Junior

Odeslat příspěvekod Beavers 1. 7. 2015 20:13

Uvedený měřáček mám také a je to tak, jak uvádíš: čím je baterie víc nabitá, tím nižší proud do ní teče až se dostane na nulu. Není to ovšem v okamžiku, kdy telefon ukazuje 100% nabití. V tu chvíli je tam proud v jednotkách ampér a ještě nějakou dobu trvá než je tam nulový proud. Tato doba je různá (cca 15 - 30 min) a záleží na použitém kabelu. Na něm záleží v každém případě, i drahý kabel může mít značný útlum a proto se uživatelé diví, že jejich telefon se nabíjí příliš dlouho. Díky tomuto měřáku jsem mohl zvolit ten nejvhodnější kabel a ostatní vyřadit. Velkou roli hraje délka kabelu, proto používám krátký, kroucený kablík, u kterého jsem zjistil hodně dobré vlastnosti. Viz http://usb-kabely.heureka.cz/delock-831 ... /?expand=1 Mám jeden i od firmy Gembird a ten kromě toho, že neodpovídá vyobrazení má navíc velký odpor a je tedy k ničemu. Hodně se také propaguje tento plochý, magnetický kablík http://www.datart.cz/Kabely-k-mobilnimu ... 33680.html ale ten jsem nezkoušel. Existuje v mnoha barevných variantách.
Beavers
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 1. 7. 2015 21:31

CosiOdvedle píše:...levná čínská nabíječka, která má dávat až 2A, tak nikdy si z ní L930 nevzala víc jak 0,9A ...zato když jsem to přepojil na originální nabíječku Nokia AC-60 co má dávat až 1,5A, tak pokud je baterie dost vybitá, opravdu se nabíjecí proud těm 1,5A blíží...čím víc je baterie dobitá, tím proud klesá jen na několik 100vek až nakonec jen 10tek mA.

Nemas kupovat cinu, k 930 je dobra originalni nabijecka od Samsungu 2A.Pri test modu pres care suite si 930 vezme 1.7A pri zcela vybite baterii a pustene navigaci.
uiqjirka
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod CosiOdvedle 1. 7. 2015 22:09

Neboj, těch nabíječek mám hodně, i opravdu 2A, jen mě to zajímalo
O této funkci v Care suitu jsem nevěděl, schválně to vyzkouším co to ukáže v porovnání s Charger Doctorem.
CosiOdvedle
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 3. 7. 2015 15:35

To urcite zkus, melo by to byt to nejpresnejsi.
uiqjirka
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Beavers 3. 7. 2015 16:50

Nevím, co je Care Suite, zřejmě nějaká aplikace, pracující podobně jako androidí aplikace Ampére. Pokud je to pravda, tak ale pro kontrolu stavu nabíjení, je nutno mít probuzený telefon, abychom na displeji viděli údaje. Probuzený telefon má však vždy větší odběr proudu než telefon zhasnutý. Tyto hodnoty jsou vyšší o 10 - 20 mA. pak je ale takové měření nekorektní, protože my chceme vědět, kolik proudu do baterky teče v klidovém stavu. A to může určit pouze externí měřidlo typu Charger Doctor.
CosiOdvedle: vyzkoušej si to, při nabíjení probuď telefon a uvidíš, jak se odběr proudu zvýší. Pokud chceš tedy porovnávat hodnoty, tak vždycky při rozsvíceném telefonu. Ovšem pro objektivní určení velikosti nabíjecího proudu by neměl být tento proces prováděn při probuzeném telefonu.
Beavers
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 3. 7. 2015 18:09

Kdepak, Care Suite je servisni software do PC, kdy se pomoci nej aktivuje na telefonu/prepne do test mode a v ramci nej se zapne funkce dobijeni, kdy nahore v rohu je pak videt kolik telefon dobiji, jaky ma odber apod.To se opravdu s nejakou aplikaci Ampere srovnavat neda.
uiqjirka
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Beavers 3. 7. 2015 18:20

Aha, tak to potom jo. Dík za vysvětlení. Ale i tak si myslím, že orientačně by měl ten předřadný měřáček stačit, jen nevím, proč je to doktor :-D , když je to digitální AV měřidlo. Říkám orientačně jelikož nevím, jaká je přesnost zobrazených hodnot. Každopádně ukáže, jaký proud leze z USB na PC nebo NB, z nabíječek a pod jakým napětím, jaký útlum mají které kabely, čili takový praktický pomocníček do domácnosti pro oblast USB.
Beavers
Junior

Odeslat příspěvekod R.EE 3. 7. 2015 19:42

Beavers píše:Nevím, co je Care Suite, zřejmě nějaká aplikace, pracující podobně jako androidí aplikace Ampére. Pokud je to pravda, tak ale pro kontrolu stavu nabíjení, je nutno mít probuzený telefon, abychom na displeji viděli údaje. Probuzený telefon má však vždy větší odběr proudu než telefon zhasnutý. Tyto hodnoty jsou vyšší o 10 - 20 mA. pak je ale takové měření nekorektní, protože my chceme vědět, kolik proudu do baterky teče v klidovém stavu. A to může určit pouze externí měřidlo typu Charger Doctor.
CosiOdvedle: vyzkoušej si to, při nabíjení probuď telefon a uvidíš, jak se odběr proudu zvýší. Pokud chceš tedy porovnávat hodnoty, tak vždycky při rozsvíceném telefonu. Ovšem pro objektivní určení velikosti nabíjecího proudu by neměl být tento proces prováděn při probuzeném telefonu.

Ty hodnoty jsou daleko vetsi, respektive ten rozdil mezi nima. Ve sleep rezimu odber 5-10mA, v normalnim rezimu 150-200mA. Certifikovany merice a tel. jedne znacky. Je tam urcita tolerance, ale lisi se to model od modelu.
R.EE
Junior

Odeslat příspěvekod Pan Kája 3. 7. 2015 23:30

Kdyby jen no name Čína... mě zklamala i přímo Nokie... AC-50 mi postupně odešla do věčných lovišť a tak jsem si půjčil starou AC-10e, co byla v balení s Nokií e55. Fungovala skvěle, a protože jsem se domníval, že u AC-50 byl problém s kontakty, uvítal jsem provedení s kabelem a šel si do Alzy pořídit novou AC-10e. Ta se už vzhledem a kabelem od původní verze lišila. Nicméně bez problémů dobíjela mou starou Motorolu, kamarádky Samsung, avšak nikoli mou Lumii a co bylo nejvtipnější - ani onu starou Nokii E55. Když jsem vracel nabíječku se slovy že sice funguje, ale jen ne s Nokiemi, připadal jsem jim asi jako magor :) Paradoxně jsem i já skončil u 2A Samsungu (ETA-U90E) a zatím spokojenost.
Jináč, k těm 100% - mám pocit, že snad každá lumie, na kterou jsem narazil, má tak zkalibrovanou baterii, že ukazuje 100% ještě před plným nabitím.
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Beavers 4. 7. 2015 06:26

Těch 100%, co ukazují telefony, přestože ještě nejsou plně nabity, je v pořádku. Nedělaljí to jen Lumie, ale všechny smartphony. Velikost proudu, tekoucího do baterie se postupně snižuje a na 100% je již v jednotkách mA, takže to prakticky už žádné nabíjení není. Ony ty Li-Ion akumulátory mají raději, když nejsou nabíjeny naplno. Nicméně po plném nabití se proces nabíjení automaticky ukončí a nakonec je proud nulový.
Osobně používám k nabíjení PowerCube a zatím mohu říci, že je to nejpraktičtější nabíječka na všechno, co používá USB.
Beavers
Junior

Další stránka