Vypinani mobilu je slusnost?

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod oc 24. 4. 2005 15:30

Zdravim diskutujici,

dneska jsem opet narazil na komentare, ktere odsuzuji lidi, kteri si nevypinaji mobilni telefon v kinech, v restaracich a podobne. Nemuzu si pomoci, ale proste to nechapu.

V kine si samozrejme vypnu vyzvaneni a nastavim akceptovani hovoru jenom z povoleneho seznamu volajicich (kdyby nastal nejaky akutni problem), v restaruaci naopak vybrujicimu telefonu klidne prijmu jakykoli hovor, protoze snad zvladnu mluvit stejne hlasite, jako treba s kolegou na druhem konci stolu.

Nevim tedy, proc byt oznaceny za neslusne se chovajicicho, kdyz mam telefon vetsinou stale zaply. Je to snad proto, ze ostatni mohou slyset jenom polovinu konverzace? :)

(na mistech, kde je to OPRAVDU potreba telefon vypinam, ale fakt me velice stve, kdyz je nekde zakazano vypinani telefonu bez nejakeho duvodu).

BTW: nevite nekdo, jestli je pravda, ze se nema pouzivat telefon v autobusech?
Ondřej Čečák
oc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jezevec 24. 4. 2005 15:43

Ono je to o tom, ze rusis ostatni...

Kde nevidis duvody pro vypinani mobilu?
jezevec
Junior

Odeslat příspěvekod oc 24. 4. 2005 16:10

Jde mi prave o to, ze se mi zda, ze ostatni nerusim (a pokud ano, tak jak?). Hovory prijimam na mistech, kde se normalne mluvi, tak jedine, co je pro okoli rusive je to, ze slysi pouze pulku rozhovoru.

Napr. zminena restaurace, hromadna doprava apod.
Ondřej Čečák
oc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod iwigirl 24. 4. 2005 16:41

Me osobne v MHD nevadi,kdyz lide telefonuji.
Nejhorsi je,pokud maji vyzvaneni s hlasitosti alpskeho rohu,pokud mozno jeste nejakou infantilni melodii.A kdyz to zvednou,rvou do toho,ze je to slyset az na druhem konci tramvaje.
To same v restauraci.Pokud clovek hovor vyridi potichu,neni problem.Vyzvaneni by ale v restauraci melo byt ztlumeno,pripadne vibrace.
iwigirl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 4. 2005 16:54

S hromadnou dopravou bych problém neměl, i když v narvaném autob use bych se asi omezil na "jsem v autobuse, zavolám za chvilku".

Kino a divadlo jsou bez debat, stejně jako svatby, pohřby, promoce a podobně - tam je zapnutý telefon (i vibrace, které též dělají hluk) projevem totálního buranství. Rovněž při jednání na úřadech není vhodné, aby telefon zvonil. Obvykle člověk ve frontě není sám a neměl by zdržovat ostatní (resp. měl by si rychle vyřídit svojí záležitost a jít).

Pošty a banky telefonování v halách zakazují nejspíš z bezpečnostních důvodů a myslím, že by neměl být problém toto opatření dodržovat.

V restauraci je to asi případ od případu. Při obědě to asi není problém, pokud to není třeba pracovní oběd se zákazníkem nebo u stolu nesedí příliš mnoho lidí, které bys mohl rušit při obědě. K romantické večeři ale zvonící telefon nepatří.

A když jsme u té vhodnosti nebo nevhodnosti telefonování v konkrétních situacích. Když jsi večer s přítelkyní (manželkou) v pelíšku a oddáváte se něžnostem - necháváš telefon zapnutý? Já teda ne :wink:
Slonik
Junior

Odeslat příspěvekod oc 24. 4. 2005 17:10

jo, celkem bych souhlasil, ale

"Kino a divadlo jsou bez debat, [...] a podobně - tam je zapnutý telefon (i vibrace, které též dělají hluk) projevem totálního buranství. "

Tak jsem asi buran, protoze v techto dvou pripadech mam telefon klidne zaply. Vyzvaneni je samozrejme ztlumeno (ostatne jako skoro vzdy), telefon pouze vybruje (v kapse by to bylo mozna slyset pri opravdovem tichu, ale to v techto pripadech neni) a mam aktivovany profil s listem povolenych volajicich. Takze kdyz se treba neco vazneho stane, s klidem (a samozrejme i pocitem trapnosti) se budu muset zvednout, a jit to resit.

Pokud se to stane treba 1x za rok-dva-tri-..., tak v tom nevidim problem. Jinak bych musel na podobne akce prestat chodit, treba uz jen ze strachu, ze se mi udela blbe a budu se muset rovnez zvednout a odejit ...

Shrnu-li to, vyjimky existuji, a kdo tvrdi, ze je treba vypinat telefon tam a tam (a nejsou-li proto vazne duvody) je proste jenom veci neznaly. :twisted:

PS: treba na noc a v IMHO opravnenych pripadech telefon samozrejme vypinam, nevidim duvod, proc by mel byt pusteny stale :) Stejne tak, pokud se zvednuti nehodi, vybrovani (s)proste ignoruji.

OT: docela obdivuji spravce tohoto fora, protoze phpBB je dost derave, utoci se na nej dnes a denne a updaty pri pouziti modu nejsou zcela trivialni. A treba na zive bych se bal i utoku ze strany diskutujicich :wink:
Ondřej Čečák
oc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod M. 24. 4. 2005 18:05

Souhlasim s vetsinou, co jste zde napsali.
Klidne mejte v kine zapnuty telefon na vibrace, ale hovor bezte vyridit ven!
Jenze nekdy je potreba opravdu telefon vypnout: kdyz byly v Brne Shakespearovske slavnosti, kde hral pan Triska a listek levnej teda nebyl, tak mobily drahych debi*u, kteri nerozumeli pozadavku organizatoru, rusily celou audio soustavu a byl to hodne neprijemny.
Samozrejme zvonici mobily na pohrbu, v kostele ap. me opravdu vytaci. Zvlaste kdyz treba lidi delaji, ze to neni jejich, nebo zvoneni mega nahlas a nemuzou telefon najit.
M.
Expert

Odeslat příspěvekod tOplOaDer 24. 4. 2005 20:53

Tohle je také o odhadu. Ono je totiž něco jiného, když zvoní telefon např v MHD někomu staršímu. Kouká minutu na nahlas zvonící mobil a hledá tlačítko čím se přijímá hovor. Pak telefon zvedne a křičí do něj jak na trhu. A když zvedne telefon v MHD někdo (např. já :) ) tak nikoho neruším a mluvím potichu jen tak, aby mě slyšel volajícé. Ale zastávám názor, že když už je telefon mobilní, že by se mělo využívat toho, že je přenosný a volat se s ním kde se dá.
Dále ty zákazy. Samozřejmě někdo to může způsobit odchylky či různá rušení, ale myslím, že je to v některých situacích přitažené za vlasy (na benzince). V kině mám také jen vibrování, nevidím důvod proč vypínat.
A ještě ve zdravotnictví. To chápu, nekteré přístroje jsou náchylné na ty vlny, ale také to není tak horké. Vím o čem mluvím, pohybuji se ve zdravotnictví dost blízko (bohužel). Jaké bylo moje překvapení, když na SONu (ultrazvuk), kde bych čekal, že je dodržován řád, zazvonil mobil ošetřujícímu lékaři a jednou rukou mi přejížděl po tělě sondou, a druhou rukou držel mobil a bavil se se známým.
Heh..jsem se nějak rozepsal snad mi to nebudete mít za zlé a doufám, že tam nemám moc chyb.
tOplOaDer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod syrrius 24. 4. 2005 21:43

Souhlasim je to MOBILNI zarizeni a jestli to tak pujde dal tak na ulici budou spec. budky kde se bude moct volat.
V kine divadle atd je nejlepsi founek vyplout nebo aspon vypnout zvuk.ja v kine jen vibruju protoze mi stejne vola jem rodina a pri prani smsky je telefon potichu.

V MHD mi telefon zvoni jak se mu zachce stejne ho zvedam do 10 sekund mam totiz sluchatka porad v usich:-)

benzinka mi prijde taky celkem divna videl sem testy kde zkouseli jak se telefon chova v mistnosti s benzinem(samozrejme ten benzin byl ve zvduchu)volali na nej volali z nej a nic nebo treba v ni zkratovali baterku a taky nic ani jiskra(tu baterka nehodi ani za milion)

jedine misto kde telefon vypinam je letadlo tam to vazne dela divy(no spis sem Offline zlaty N-gage)
Er.Ga 628_Alc.Ot maxdb_Nok.3210_Nok.3310_Nok.3315_Nok.7110_Nok.5510 Nok.6210_Nok.3300_Nok.7250_Nok.3650_Nok.N-gage_Nok.6260_Nok.9210 Nok.6230i_SE.W810i_LG.Chocolate_SE.W880_SE.C902_Nok.E50_Sam.Star_Nok.E90....
syrrius
Junior

Odeslat příspěvekod Daft 24. 4. 2005 21:49

Je to kus od kusu (člověk od člověka), ten, kdo se umí chovat, si telefon nevypne a přecejen s ním nebude nikde rušit (ať už v kině nebo restauraci - také nevypínám a ještě nikdo neměl důvod si stěžovat). Ale existují i exoti, co se neumí chovat v běžných situacích, a vy byste po nich ještě chtěli takové věci. A ti, co si stěžují, mi připomínají jeden případ, kdy si dívka stěžovala na sovu matku za to, že jí zabavila červené kalhotky, protože prý byly satanovy.
Daft
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 25. 4. 2005 23:06

Pozadavek na vypinani telefonu je ve vetsine pripadu neskutecna buzerace a se slusnosti nebo neslusnosti to nema nic spolecneho.
Neco takoveho uznavam jen tam, kde to skutecne ma opodstatneni a mobil muze svym provozem uskodit. Napr. rusenim pristroju v nemocnici, letadle atd.
Ja osobne vidim slusnost v tom, ze nikoho mobilem, zejmena jeho vyzvanenim neobtezuju. Nevidim jediny duvod, proc vypinat v kine a uz vubec ne v restauraci. Proste vypnu zvoneni a je to. V kine vetsinou vypinam i vibrace protoze i to muze rusit. V restauraci mam vibrace naopak zapnute. Nevidim duvod proc nemluvit do mobilu v pripade ze potrebuju nebo chci, zvlast v situaci kdy nejaky ozrala blaboli na celou hospodu tak, ze to rusi vsechny ostatni. Normalni hovor nemuze nikoho rusit, zejmena kdyz tam mluvi vsichni. Restaurace neni koncertni sin.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod Fido+ 25. 4. 2005 23:11

iwigirl píše:... vyzvaneni s hlasitosti alpskeho rohu,pokud mozno jeste nejakou infantilni melodii....rvou do toho,ze je to slyset az na druhem konci tramvaje.

Uplne nejradsi mam typy, co maji hlasitost vyzvaneni na urovni toho alpskeho rohu a lovi telefon nejdriv pul hodiny v tasce a pak dalsi pulhodinu ziraji na displej, kdo ze jim to vola. Celou tu dobu samozrejme telefon vriska co muze.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod Fido+ 25. 4. 2005 23:17

Slonik píše:Pošty a banky telefonování v halách zakazují nejspíš z bezpečnostních důvodů a myslím, že by neměl být problém toto opatření dodržovat.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod okboy 26. 4. 2005 00:37

Já mobil vypínám jen na noc, na jednáních nastavím profil bez zvonění a vibrací, v kině a tam kde sou lidi jako např. divadlo promoce a kdovíco ještě zpravidla jen vibrace v MHD moc netelefonuju, jak tady kdosi psal hovor rychle vyřídím nebo ho ukončím že zavolám za chvíli.
okboy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ladin2 26. 4. 2005 05:30

žádny hovor není tak duležity abych s nim otravoval lidi v divadle nebo v kině je to o netoleranci vuči většině lidi co si to nepřeje a hlavně o vlastním sobectvi o tom že je to nevychovanost o tom už ani nemluvím . každý kdo jde na takovou akci by měl předem svým známym oznamit že bude na nějakou dobu nedostupny ja to tak dělám a nemám s tim žádne problémy. restaurace tak to je nejspíš podle urovně restaurace. na malem městě to tam asi tak neberou jako třeba v praze v hiltnu a podobným restauracim
ladin2
Junior

Další stránka