od rime 17. 7. 2021 22:07
Ještě doplnění. Za současné problémy vděčíme také touze výrobců, kteří chtějí prezentovat zákazníkům úžasné barvy a také barevný rozsah. Není rozhodně žádná náhoda, že čím větší chcete mít barevný prostor tím víc ty obrazovky zatěžují oči. Všiml jsem si toho už hodně dávno na jednom monitoru, který nebyl sRGB, ale adobeRBG. Barvy vypadaly sytě a zářivě, cena za to byla brutálně krvavá. Nikdy sem neměl horší monitor. Musel jsem ho po nějakém čase prodat , protože si nešlo zvyknout. Neskutečně "tahal" oči. Výrobci displejů, aby dosáhli stabilního rozšířeného gamutu, musí použít technologie, který jsou v naprostým rozporu s "pohodlím" očí. Jedna z těch technologii je PWM, ale podle mě je toho víc. Můj 24" monitor vyzařuje dopředu míň tepla než 6" moderní mobil na který musím koukat ze 1/4 vzdálenosti. Takže proto, aby váš mobil hrál všema barvama, tak nejenže musíte nasadit PWM, ale musí to vyrobit tak, že to víc zaří, víc hřeje a je to agresivnější, protože jinak byste z toho ty barvy nedostaly. To je prostě všechno špatně.