jde v pendolinu pouzivat mobil?

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod zamis 12. 1. 2006 19:25

ted jsem koukal na zpravy na ct1 a tam rikali, ze se v pendolimu za jizdy neda pouzivat mobil. je to pravda? popripade proc to tak je?
Když spočítat znáš hromadu svých zisků a na jediný hod vše riskovat, zas po prohře se vracet k východisku a nezavzdychnout nad mořem svých ztrát, pak vítěz na širé jsi zemi.

Já jsem ten člověk, před kterým Vás rodiče varovali.
zamis
Junior

Odeslat příspěvekod Radek E. 12. 1. 2006 19:41

ZPRÁVA 1
Zahajovací jízdu rychlovlaku Pendolino z Prahy do Ostravy dnes provázel nepříjemný problém: ačkoli je expres Pendolino - se speciálně stanoveným jízdným - určen především pro manažery, na velké části trati na Ostravu nefungují mobilní telefony. Na místě se o tom mohli přesvědčit mimo jiné i ministryně informatiky Dana Bérová a ministr dopravy Milan Šimonovský, kteří se slavnostní jízdy Pendolinem zúčastnili.

Kdy bude problém odstraněn a mobily začnou fungovat, ministr Šimonovský říct nedokázal. Radiožurnálu se podařilo ministru dopravy dovolat do vlaku až po více než hodině marných pokusů.

"S paní ministryní jsme to projednávali. Ona s mobilními operátory povede jednání, aby se pokrytí signálem tratí Českých drah a zejména této, kde jezdí Pendolino, stalo realitou. Skutečně je to velmi nepříjemné, že tady není dostupnost signálu," říká Šimonovský.

ZPRÁVA 2
Když už konečně vlaková souprava Pendolíno dorazila na české jízdní řády, vynořil se problém s telefonováním z tohoto rychlého vlaku. Mobilní operátoři prý mají v oblasti železničních tratí slabší signál a speciální konstrukce vagónů soupravy Pendolino jej ještě více oslabuje. České dráhy nyní chtějí problém řešit s tuzemskými mobilními operátory.

Z technologického hlediska prý problém neexistuje, horší už je dohoda mezi všemi stranami a financování. Například Oskar Vodafone a T-Mobile problémy s pokrytím přiznávají a chtějí je řešit. Eurotel ale tvrdí, že jeho pokrytí v oblasti u hlavních železničních tratí, po kterých Pendolino jezdí, je solidní. To si ale nemyslí ministr dopravy Šimonovský, který říká, že problém mají všichni tři operátoři.

Otázkou ale je, do jaké míry problém způsobuje specifická konstrukce Pendolina a do jaké pokrytí signálem. Já jsem letos v létě seděl ve vlaku celkem často a mobil v síti Eurotel neměl se signálem problém. Dokonce GPRS běhalo celkem svižně.

Nebo dále pak například tady:
http://mobil.idnes.cz/mob_tech.asp?r=mob_tech&c=A051209_112718_mob_tech_dno
"De Funès"
Radek E.
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Radek E. 12. 1. 2006 19:52

No a někdo, kdo už Pendolinem jel, by nám mohl napsat jak je to se signálem ve skutečnosti. Navíc měsíc po první jízdě.
Zavoláte si?
"De Funès"
Radek E.
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lubo.s 12. 1. 2006 20:04

Ako rychlo chodi ten vlak? Pri rychlosti okolo 200km/h mozu nastat problemy so spojenim.
Je to sposobene javom podobnym dopplerovmu.
Fon sa netrafi do svojeho timeslotu a je problem. Podobne ako aj telefonovat na vzdialenost viac ako 32 km od BTS aj napriek viditelnosti a signalu...
...tak neviem, ci tie problemy s volanim nie su sposobene prave vlastnostami GSM...
Lubo.s
Junior

Odeslat příspěvekod YAMATO 12. 1. 2006 20:06

To je ale neysmysl...
Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
YAMATO
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jandra1 12. 1. 2006 20:09

Do Pendolina jsem se znamemu nedovolal, ale SMS prosla, zkousel jsem to asi trikrat v prubehu 2,5 hodin, co jel z Ostravy do Pardubic.
Jandra1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dzafar (novy) 12. 1. 2006 20:23

No ja jel Pendolinem z Decina do Prahy a zadny problem s mobilem nebyl. Asi to bude opravdu horsim pokrytim kolem trati na Ostravu
dzafar (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod descent 12. 1. 2006 20:38

Bracha mi volal mezi Prahou a Pardubicemi a spadlo to asi 2 krat a obcas se mi ztracel. Je treba drzet telefon u okna. Jednou to spadlo, kdyz si telefon prehodil do druhe ruky, cili od okna. Mame Oskara. Pendolino je kus kovu, takze tam je ruseni.
Pendolino jede max 160 km/h na nasich tratich.
descent
Junior

Odeslat příspěvekod Lovo 12. 1. 2006 20:42

S Pendolinem to nema nic spolecneho, je to pokrytim. Jezdim tam vlakem nekolik let a jsou tam tyto moznosti: 1. Ve velkych mestech jde signal vsem trem operatorum. 2. Je tam opravdu hodne mist, kde jde jen Oskar a Eurotel. 3. Jsou tam dlouhe useky, kde nejde nic. 4. Jsou tam dlouhe useky, kde jde jen Oskar nebo jen Eurotel (tedy jen jeden operator - poradi podle vyskytu). 5. Je tam jeden usek, kde jde jen T-Mobile. Takto to tam fungovalo koncem prosince minuleho roku (jel jsem normalnim vlakem, ne Pendolinem - mnozstvi vyskytu odpovida jednotlivym bodum sestupne - 1 je nejvetsi vyskyt, 5 nejmensi). Naopak u nas jsem se minuly rok v Pendolinu bez problemu dovolal, takze je v tom nevinne. Operatori se proste na zeleznici vykaslali.
Lovo
Junior

Odeslat příspěvekod descent 12. 1. 2006 20:50

Ano...kolem zeleznice to je na nic. A proto moc zalezi kde volate, jestli u okna nebo v chodbicce ;)
descent
Junior

Odeslat příspěvekod Radek E. 12. 1. 2006 21:22

Lovo píše:...S Pendolinem to nema nic spolecneho, je to pokrytim...

„Je to nešťastná kombinace, za kterou Pendolino nemůže. V Pendolinu se spojuje problém horšího pokrytí okolo tratí a kovové konstrukce vlaku, která brání pronikání signálu.“

Stanislav Beneš, šéf ČD Telematika, dceřiné společnosti Českých drah.
"De Funès"
Radek E.
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod descent 12. 1. 2006 21:44

[i]„Je to nešťastná kombinace, za kterou Pendolino nemůže. V Pendolinu se spojuje problém horšího pokrytí okolo tratí a kovové konstrukce vlaku, která brání pronikání signálu.“n/i]

Stanislav Beneš, šéf ČD Telematika, dceřiné společnosti Českých drah.
descent
Junior

Odeslat příspěvekod Já Osobně 13. 1. 2006 00:05

No jistěééé, jak by mohl mít božský Eurotel problémy se signálem, žejó. Dyť vo jeho signál se můžem vopřít přecé :lol:

Já Osobně 8)
Já Osobně
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nesa 13. 1. 2006 00:34

Anebo ty motory dělají tak velký mag. pole, který ruší nejen zabezpečovací, ale i sdělovací techniku :D
Nesa
Junior

Odeslat příspěvekod TomZ 13. 1. 2006 01:01

Co sem nekde cetl.. tak se to bude resit tak, ze se bude davat snad antena na strechu vlaku a pak se to rozvede. hmm no uvidime.
vlakem nejezdim tak mi to je jedno :) ale s rychlosti vlaku to nema co delat. to spis konstrukce.. ktera muze dobre stinit :)
TomZ
Junior

Další stránka