Jaký máte názor na telefonování při řízení??

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod retron 19. 7. 2006 14:27

Jak tu nekdo napsal, otazka telefonovani a netelefonovani je ve schopnostech ridice koordinace a smysloveho vnimani. Nekdo ani po deseti letech rizeni nezvlada skloubit rizeni, razeni, koukani se do zrcatka a pousteni blinkru (obvykle to odnese to nepodivani se do zrcatka) O co mi jde? Ano zmenme zakon, pausalne bych nic nezakazoval, pokud mate schopnosti se plne venovat rizeni i pri telefonovani telefonujte pokud ne pouzivejt hf (prinos diskutabilni) nebo netelefonujte vubec. Ale pokud se prokaze ze jste prestupek nebo nehodu zpusobili telefonovanim dostanete tvrdy trest. Neco podobneho plati v Nemecku s alkoholem, sice je tam povoleno pul promile drive dokonce 0,8, ale pokud ridic pod vlivem zpusobi nehodu je to pritezujici okolnost.
retron
Junior

Odeslat příspěvekod M. 19. 7. 2006 14:36

A to budeme dostavat i specialni licenci na telefonovani behem jizdy?
Nekeri by zase nemeli jezdit v noci, nekteri by nemeli jezdit vubec...

Jde proste o to, aby se telefon NEDRZEL v ruce, koncentrace je vec jina.
Tohle je debata o nicem. Proste to tak je. Az se to zmeni, tak se to zmeni.
"Systém GPS není určen pro přesné určování polohy
a nikdy byste neměli výhradně spoléhat na data
o poloze získaná z přijímače GPS a rádiových sítí pro
zjišťování polohy nebo navigaci."
M.
Expert

Odeslat příspěvekod Ally 19. 7. 2006 14:38

Ale bylo by záhodno všechna rizika co nejvíc eliminovat. Až třeba telefonující řidič někoho zabije, tak ten tvrdý trest toho zabitého neprobere. Zrovna tak by měli zrušit bildoardy kolem silnic.
~ Proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich
~ Once upon a time ...
~ Pauza: *11.2.2006 - †10.11.2009
Ally
Junior

Odeslat příspěvekod retron 19. 7. 2006 14:55

Spise naopak, veci ktere rozptyluje ridice bude cim dal vic pribyvat, viz vsechny navigace, entertainment systemy a podobne v aute. Kdo mel moznost ridit BMW, Audi s i-Drive MMI a podobne radoby zjednodusujicimi systemy, vi o cem pisu. Debata nema dal smysl, doporucuju aby kazdy k telefonovani pouzival to, co mu nejvice vyhovuje.
retron
Junior

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 19. 7. 2006 15:19

retron: Zvlášť ten bavorák, I-Drive je složitý :?
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Fido+ 19. 7. 2006 23:43

ally píše:Ale bylo by záhodno všechna rizika co nejvíc eliminovat. Až třeba telefonující řidič někoho zabije, tak ten tvrdý trest toho zabitého neprobere. Zrovna tak by měli zrušit bildoardy kolem silnic. /quote]

Jde o to, aby zakon nenarizoval pouzivani neceho jeste horsiho. Uz jsem to tu psal nekolikrat. Nikdy jsem nemel problem s telefonem v ruce ale uz parkrat jsem mel problem s HF. Nastesti se nic nestalo ale moc nechybelo. A duvod? Horsi ovladatelnost nez u samotneho telefonu vyzadujici jeste navic pozornost na ovladani. Ono kdyz napr. uz delsi dobu zvoni telefon v HF a musite se natahovat jednim smerem (a tim smerem soustredit pozornost) k prijeti hovoru, je to horsi nez telefon poslepu nahmatnout a vzit do ruky. Hlasitost si nastavim okamzite jednim pohybem prstu zatimco u HF se musim opet soustredit jednim smerem na drzak, ktery se na nasich deravych cestach ke vsemu vselijak zmita, tam se natahovat a ladit hlasitost. Co je nebezpecnejsi? S BT sluchatkem je to plus minus stejne. Zadne nema ovladani hlasitosti koleckem takze stejne na nej musim sahnout pro prijem hovoru a pote jeste nekolikrat mackat tlacitka pro hlasitost. Opet to zabere vic pozornosti.
Kdybych to nemel dlouhodobe a dukladne vyzkousene, nebudu to tady tvrdit.

Smirte se s tim, ze doba je takova, ze bez telefonu to nejde. Stejne tak pribyva navigaci a dalsich veci. A take je to lepsi, nez mit na volantu rozlozenou mapu ackoliv se najdou jedinci, kteri budou tvrdit opak. A i tady je zakon uplne stupidni. Zakazuje navigaci na skle, kde nicemu nevadi a v jinych zemich je to povolene a naopak narizuje ji umistit na misto (napr. k radici pace, mezi sedacky atd.) kde na ni neni videt a jeji sledovani tak muze opet ohrozit bezpecnost.
Ono opravdu vse co je dane zakonem neni vzdycky dobre. Proste nejaka skopova hlava neco vymysli a ani nevi, jaka je realita.

Vazne nemam v umyslu nekoho zabijet a vim, co si muzu dovolit a kdy telefon zvednu a kdy ne.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod m.a.x.i.m.u.s 20. 7. 2006 09:58

Dnes při cestě do práce mě na kruhovém objezdu nedal přednost náklaďák, protože řidič vesele telefonoval... Kdybych dopředu na kruháči nepočítal s tím, že mi tám může nějaký blb nedát přednost tak už jsem mohl být nabouraný :roll:
m.a.x.i.m.u.s
Junior

Odeslat příspěvekod Modulator 21. 7. 2006 08:06

Jenom doplním k tomu, že volat se musí. Podle mě jsme si spíš moc zvykli. Tady spíš jde o to, že volající ví, že jste vždy k zastižení, tak otravuje s každou blbostí. Kdyby musel volat domů (kde vás zastihnout nemusí), tak by vás s něčím takovým vůbec nerušil. Výsledek všeho je ten, že nemáme chvilku klidu a bereme jeden hovor za druhým. Koho to baví, tomu to samozřejmě neberu. Ale za volantem to nemá co dělat. Postihoval bych to úplně stejně jako alkohol. Podle mě je jediné řešení VYPNOUT ÚPLNĚ, ZAPNOUT REGISTRACI NEPŘIJATÝCH HOVORŮ a ty vyřídit až po jízdě (či během přestávky na svačinu.....). Když si tedy myslím že jsem nenahraditelný. Co si myslet o cyklistovi, který jednou rukou drží řídítka, druhou mobil a píše SMS (a kolem něj sviští kamióny) to opravdu nevím. Viděl jsem to na vlastní oči-a ne jednou.

Jinak umíte si představit tu pohodu třeba v té hospodě, kde je rušička?
Modulator
Junior

Odeslat příspěvekod Asspenn 21. 7. 2006 08:27

Bingo! Po prvotním nadšení a exkluzivitě (1994) následovalo několik let užitečného užívání a poté několik let trápení, kdy mi zavolal pracovně každý Lojza kdykoliv si vzpomněl, třeba v sobotu v devět večer. Sice potřebuju být kdykoliv k sehnání, ale opravdu jen v kritických situacích, a to pro šéfy firem - zákazníků, což řeší profily a filtr příchozích hovorů. V autě, při práci u které nechci být rušený a v čase vyhrazeném pro soukromí se mi prostě kromě pečlivě vybrané úzké skupiny V.I.P. a rodiny nikdo nedovolá. Mobil mám dnes k tomu, abych si kdykoliv to potřebuju zavolal já. Už neakceptuju lidi, který si zvykli kvůli kdejaký volovině volat na mobil, ačkoliv se to dá vyřídit mailem nebo přes messenger.
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.
Asspenn
Junior

Odeslat příspěvekod blanka 21. 7. 2006 10:06

modulátor: :lol: :lol: :lol: nápad s hospodou dobrý, ale nevím, kdo by tam dnes chodil (bohuže, ta doba je taková)
S těma cÿklistama máš pravdu a je to děs. No já viděla telefonovat i maníka na motorce a můžu vám napsat, že jsem ho objížděla velikým obloukem a ještě jsem se bála, aby nespadl :wink:
Motorola MPx200, Nokia 9300, HTC Touch
blanka
Junior

Odeslat příspěvekod Ally 21. 7. 2006 14:12

Modulator píše:Jenom doplním k tomu, že volat se musí. Podle mě jsme si spíš moc zvykli. Tady spíš jde o to, že volající ví, že jste vždy k zastižení, tak otravuje s každou blbostí. /quote]

100% souhlas. Když zaměstnanec ví, že je šéf na mobilu, tak otravuje s každou blbinou. Když se šéfovi nedovolá, tak je donucen rozhodnout sám a tak to má být. Šéf je na řešení krizových situací.
~ Proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich
~ Once upon a time ...
~ Pauza: *11.2.2006 - †10.11.2009
Ally
Junior

Odeslat příspěvekod retron 21. 7. 2006 17:35

Je to sice trochu OT, sice nevim jestli mate mobily jenom na volani kamosum nebo milenkam, ale taky si uvedomte, ze plno potencionalnich business partneru, zavola jednou mozna dvakrat, ale pokud se nedovolaji ani pote, uz taky nemuseji zavolat vubec. Osobne pokud se mi dovola nekdo v aute, prvni co po pozdravu reknu je, ze ridim a v 95% pripadu to druha strana pochopi a bud zavola pozdeji nebo vyresime to nejodkladnejsi a hovor konci.
retron
Junior

Odeslat příspěvekod Modulator 21. 7. 2006 22:56

Omyl! Hospoda s rušičkou nejen že funguje, ale mají tam dokonce skoro pořád plno. Upozornění je venku i na jídelních lístcích. Tedy zákaz (o rušičce tam samozřejmě není ani slovo). Lidi by měli mít možnost výběru. Zda se půjdou najíst tam, kde zvoní jeden mobil za druhým, či někam jinam, kde je rušička. Takové hospody se časem rozšíří stejně, jako dnes již máme restaurace pro nekuřáky.
Modulator
Junior

Odeslat příspěvekod abuk 26. 7. 2006 12:46

To sem zase udělal téma....Ale myslim si že je kouření stejné jako telefonování.....
abuk
Junior

Odeslat příspěvekod btw 15. 2. 2007 17:41

Modulator píše:Jsem proto zakázat to úplně včetně hands-free. Velmi to rozptyluje při řízení. Jsou země, kde se nesmí v autě telefonovat vůbec. Řidič musí nejen zastavit, ale i VYSTOUPIT z vozu a pak si může vesele zavolat. Tohle by bylo nejlepší. Technicky by se to dalo vyřešit tak, že by v autě byla rušička, která by se spustila s nastartováním. Přímo na desce palubního počítače či jakékoliv elektroniky, dnes jsou jí auta plná. Aby se to nedalo jednoduše odstranit. Řidič by nastartoval a byl by bez signálu. Když by si chtěl zavolat, musel by zastavit. ZE ZÁKONA BYCH TOTO NECHAL NAMONTOVAT DO AUTOBUSŮ A HLAVNĚ KAMIONŮ. Tam je kvůli bezpečnosti nutné maximální soustředění řidiče na jízdu.
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka