Dá se vyhledat ukradený mobil

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod LOBO 31. 7. 2005 17:35

Policie nema zajem dohledavat mobily, protoze nebyla skoda vetsi nez 15 tisic, coz je hranice pro trestny cin. Operatori nemaji zajem, protoze u kazdeho ukradeneho mobilu je sance, ze se prihlasi do znova do site s jinou simkou. Podle IMEI je mozne mobil nejen dohledat, ale i zakazat ho pro jednotlivou sit operatora. To by se ale operatori museli domluvit. IMEI je mozne u vetsiny mobilu zmenit, ale neni to jednoduche. Prokazat vlastnictvi mobilu, pokud ma majitel zarucak, neni problem. Kazdy mobil ma IMEI i na samolepce uvnitr. Ale jak jsem jiz rekl, operator i policie nema zajem :-/
LOBO
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 31. 7. 2005 17:37

Mno ono to vyhledat lze podle imei cisla apod...
Ale pak by policie nedelala nic jineho ze...
nemaji zajem a je to i logicke nedelali by nic jineho nez tohle...
Ale nedelaji ale ani to co maji :-D Ale to uz je druha vec :-)
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xaerocom 31. 7. 2005 17:47

Jo je pravda, že v mym případě byla škoda cca 14litrů, nejen ten telefon...
N70 + 512 Pretec + AD-46
xaerocom
Junior

Odeslat příspěvekod Zdeněk L. 31. 7. 2005 17:52

LOBO píše:Policie nema zajem dohledavat mobily, protoze nebyla skoda vetsi nez 15 tisic, coz je hranice pro trestny cin.

Hranice mezi přestupkem a trestným činem je 5, nikoliv 15 tisíc. :pozor2
Zdeněk L.
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MMKS 31. 7. 2005 18:12

LOBO píše:Policie nema zajem dohledavat mobily, protoze nebyla skoda vetsi nez 15 tisic, coz je hranice pro trestny cin. Operatori nemaji zajem, protoze u kazdeho ukradeneho mobilu je sance, ze se prihlasi do znova do site s jinou simkou. Podle IMEI je mozne mobil nejen dohledat, ale i zakazat ho pro jednotlivou sit operatora. To by se ale operatori museli domluvit. IMEI je mozne u vetsiny mobilu zmenit, ale neni to jednoduche. Prokazat vlastnictvi mobilu, pokud ma majitel zarucak, neni problem. Kazdy mobil ma IMEI i na samolepce uvnitr. Ale jak jsem jiz rekl, operator i policie nema zajem :-/

To je ale paráda, najít tady takové experty. Zkusím ti to napsat jako trouba, čti pomalu, píšu ti to jen jedním prstem tak mi to trvá a nečti obsah ale hledej hrubky, to víš jsem neschopní hlupáci. Tak zaprvé pro obyčejnou krádež je hranice 5tisíc a dál to rozebírat nebudem (jako třeba vloupání nebo kapsářství kde hranice není). Takže teoreticky by to šlo. Problém je v § 88a trestního řádu, podle něhož potřebuje policie souhlas k výpisu z mobilu, kromě toho kdy jim tento souhlas dá poškozený. Sranda ale je, že operátoři tvůj souhlas nebudou brát, protože tvůj mobil může někdo již koupit v dobré víře a je tedy jeho uživatelem a byl by to zásah do jeho práv. Proto nastupuje možnost A což je souhlas soudu. Takže policie napíše žádost na státní zastupitelství, to zváží pošle na soud ten potom možná vydá souhlas a policie pošle žádost na specializovaný útvar, který to potom předá operátorovi a za tak týden je výpis. (plus ustanovování lidí podle čísel). Do toho si uvědom, že podle televizí a takových troubů jako ty (to máš za toho troubu) jsme policejní stát se spoustou výpisů a odposlechů, takže to soud nedá již kvůli tomuto důvodu (a taky kvůli tomu že zamítnutí je kratší než souhlas). Pak přidej ještě to že v tichosti prošla novela, kdy policie se svou finanční situací musí za každý takový výpis platit, tabulky ještě nejsou ale operátoři prý chtějí za jeden takový výpis až 15 tisíc !!! Takže počítej s tím, že když po týdnu dojdeš nahlásit krádež mobilu (pokud to teda nemá souvislost s závažnější trestnou činností) a všichni se kvůli tobě přetrhnout. Tím nechci říct abys to nehlásil, není nic horšího než když chytneš zloděje a musíš mu vrátit nějakou věc, protože nemůžeš ustanovit že byla třeba podle IMEI ukradena. Napsal to ten hlupák aspoň trochu srozumitelně.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod LOBO 31. 7. 2005 19:27

Nejsem expert na pravo, "troubo", a sypu si popel na hlavu, ze nevim, ze hranice trestneho cinu je 5tis. Ale jiste ti kazdy potvrdi, kdo kdy nahlasil na policii kradez, ze policie velmi tlaci na to, aby skoda byla pod trestnym cinem, aby jim to nekazilo statistiku. A kdyby operatori odmitli prihlasit mobil s nahlasenym IMEI jako kradenym ( a nebo treba pri kazdym prihlaseni poslali SMSku s hlaskou "tento mobil je na seznamu ukradenych"), tak by kradezi ubylo minimalne o 50%. A to tve tvrzeni o dobre vire je nesmysl. To by jezdilo pul naroda v kradenejch autech, ktere koupili v dobre vire :lol:
Jinak si stojim za svym tvrzenim, ze v tomto state ma zajem na dohledani kradeneho founu jen okradeny :hm
LOBO
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MMKS 31. 7. 2005 20:16

Drahý Lobo , podle toho co jsem psal by sis mohl uvědomit kde pracuju. Napodruhé anooo je to PCR. Kdyz nevíš kolik je hranice pro trestný čin ,tak to nepiš. Nebavím se o tom co by bylo dobré bavím se o tom jak to je. Ano policie se snaží nenabírat zbytečné trestné činy kvůli statistice, kterou všichni řadoví policajti nenávidí. O té dobré víře to není nesmysl. Je to tak, a propo on fakt půl národa jezdí v kradeném autě, nebo aspoň může. Každý kdo koupí ojeté auto, mobil kolo atd. ho může kupovat v domnění že je nekradený a ono to tak není, to je ta dobrá víra při koupi. Všichni nejsou asi takový experti jako ty že poznají kradené a předělané auto apod. Odpovídal jsem na dotaz jak je to s vyhledáním ne jak by to mělo podle tebe být. A taky si odporuješ. Pokud má policie zájem na dobré statistice a čárkách, tak by má tedy zájem vyhledat a najít mobil a dostat se k pachateli. Kdybys ale víc četl a snažil se vhápat, tak bys pochopil proč to není tak jednoduché. Problém těchto fór je že jsem přispívá spoustu lidí, kteří i když nic neví, tak plácají svůj názor, proč je všechno špatné a jak by to mělo být. Chce to trochu vědět, ne jen kecat
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod sasa2002 31. 7. 2005 21:17

MMKS píše:Drahý Lobo , podle toho co jsem psal by sis mohl uvědomit kde pracuju. Napodruhé anooo je to PCR. Kdyz nevíš kolik je hranice pro trestný čin ,tak to nepiš. Nebavím se o tom co by bylo dobré bavím se o tom jak to je. Ano policie se snaží nenabírat zbytečné trestné činy kvůli statistice, kterou všichni řadoví policajti nenávidí. O té dobré víře to není nesmysl. Je to tak, a propo on fakt půl národa jezdí v kradeném autě, nebo aspoň může. Každý kdo koupí ojeté auto, mobil kolo atd. ho může kupovat v domnění že je nekradený a ono to tak není, to je ta dobrá víra při koupi. Všichni nejsou asi takový experti jako ty že poznají kradené a předělané auto apod. Odpovídal jsem na dotaz jak je to s vyhledáním ne jak by to mělo podle tebe být. A taky si odporuješ. Pokud má policie zájem na dobré statistice a čárkách, tak by má tedy zájem vyhledat a najít mobil a dostat se k pachateli. Kdybys ale víc četl a snažil se vhápat, tak bys pochopil proč to není tak jednoduché. Problém těchto fór je že jsem přispívá spoustu lidí, kteří i když nic neví, tak plácají svůj názor, proč je všechno špatné a jak by to mělo být. Chce to trochu vědět, ne jen kecatj/quote]

Tvůj názor mi připadá silně arogantní. A to mám policii docela rád. Teda spíš dobré zkušenosti!!! Ale je faktm, že nedávno mému příbuznému ukradnul zloděj mobil. A ani se nenamáhal to jít nahlásit. Protože věděl, že i když dá stvrzenku tak ten teelfon oceníte pod 5000Kč. Ty tu prezentuješ názor, že ať se KRADE. A v tom případě by jsi v PČR neměl nic dělat. Protože každý policista by tam měl dělat a né hledat výmluvy, proč to nedělat!!!! Každý kdo si kupuje jetou(bazarovou) věc. Tak by měl znát alespoň její původ...! A jde to. Já když bych si koupil bazarové auto tak bych si ho rozhodně prověřil jestli je čisté!!!

Teď se ke mě dostává myšlenka...Co je lepší. Když 500 policistů vymlátí legální Festival, nebo když za peníze daňových poplatníků začnou vyšetřovat zločiny.
sasa2002
Junior

Odeslat příspěvekod LOBO 31. 7. 2005 21:32

MMKS : Ted jsi me teda zaskocil. Ja jsem si naivne myslel, ze kdyz policie u me najde kradenou vec, tak ji zabavi a financni nahradu muzu zadat pouze na tom, od koho jsem danou vec koupil. Takhle muzu vec pouzivat, i kdy jsem zlodej sam ? Neco ukradnu a v dobre vire to prodam brachovi a bracha to v dobre vire proda me a cela policie je v haji ;-/
LOBO
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Franta Flinta 31. 7. 2005 23:10

LOBO píše:MMKS : Ted jsi me teda zaskocil. Ja jsem si naivne myslel, ze kdyz policie u me najde kradenou vec, tak ji zabavi a financni nahradu muzu zadat pouze na tom, od koho jsem danou vec koupil. Takhle muzu vec pouzivat, i kdy jsem zlodej sam ? Neco ukradnu a v dobre vire to prodam brachovi a bracha to v dobre vire proda me a cela policie je v haji ;-/

Jde o to, že bazary vykupují dle obchodního zákonníku a ne občanského, tzn. pokud věc nabudou v dobré víře, tak se nikomu nic nevrací. Prostě díra v zákoně.
Franta Flinta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xaerocom 1. 8. 2005 11:12

Probíhalo to přesně tak, jak napsal MMKS
N70 + 512 Pretec + AD-46
xaerocom
Junior

Odeslat příspěvekod wossik 1. 8. 2005 11:17

No, teď jste mě fakt překvapili tím, co se tu píše. Opravdu podle toho, co se tu říká a co říká MMKS, tak opravdu kdokoliv užívá kradenou věc, ať už je to teda telefon či něco většího, tak vlastně je nepostižitelný a nemůžou mu tu věc ani vzít, protože on ji má v dobré víře, že ta věc není kradená. Nebo pletu se snad MMKS? Jen to fakt tak vyznívá to, co tu říkáš. Takže proč v tom případě se vydávají blacklisty s IMEI kradených telefonů a proč se teda zkouší vystopovat kradené věci? Opravdu podle toho může opravdu každý říct, že ten telefon koupil někde na nějakej inzerát a je to? A už mu ten telefon nemůže nikdo vzít a ani ho "osočit", že ten telefon je kradenej, ne? :hm Pokud to tak není, tak mě oprav, ale fakt to tak vyznívá z této rozpravy..
Neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí. :)

Alcatel OT Max -> Siemens M35i -> Siem. ME45 -> Siem CF62 -> Samsung E300 -> SE K750i -> Motorola V3 Razr ->N6234 -> Nokia N70 -> Nokia E65 -> HTC Touch 2
wossik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jerry 1. 8. 2005 12:20

No, jen prakticka zkusenost.

Pred cca dvema roky mi na koleji ukradli mobil (ono se tu noc tam stratilo mnohem vic veci) a tak jsem to sel nahlasit.
Vysledek byl dalsi dve straceny odpoledne (zodpovedny policista na me nemel cas a rek mi at prijdu zitra, aniz by se obtezoval rict mi jak se jmenuje a ja pak byl za debila kdyz se ho snazil sehnat...) a celkem necekane pak mi akorat poslali papir, ze pripad odlozili (nic nepomohlo, ze udajne tyden po tom chytili holku, ktera tam kradla).

Takze znovu bych se uz asi ani neobtezoval neco chodit hlasit, protoze ten cas mi ve zkouskovem docela chybel a to jednani rozhodne nebyla prijemna zkusenost. Nejvic me dostalo, ze na tom papire co mi poslali byl cely odstavec ze ktereho vyplyvalo jen, ze zjistili, ze k trestnemu cinu opravdu doslo.

Mozna nekomu telefon nasli, ja nikoho takoveho neznam. Ze by pro operatory byla hracka blokovat ukradene telefony a pak by se kradli mene, je jasne, ale dokud je k tomu neco nebude nutit, tak se asi nic nezmeni. :(

Nicmene nerikam, ze se kradeze hlasit nemaji. Aspon s tim budou mit nejaky papirovani :)
Jerry
Junior

Odeslat příspěvekod mickaelb 1. 8. 2005 12:27

Uvazovali jste o pojisteni mobilu proti kradezi? Je to mozne? Jake jsou cenove sazby? Diky.
mickaelb
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka