Rušičky mobilních telefonů

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Modulator 6. 8. 2005 12:06

Ahoj. Zajímaly by mě vaše názory na toto zařízení, eventuelně jestli byste uvítali tuto věc povolit používat a nasadit do praxe. Vezměte si, co kin a divadel by mohlo své návštěvníky přestat prosit na kolenou, aby své přístroje před představením vypnuli. Bylo by možné snadno provoz telefonů regulovat. Rušení lze omezit na určitý prostor-u kin a divadel, jejichž sály bez oken tvoří vlastně Faradayovu klec (mikrovlnný signál sem samozřejmě pronikne, je ale značně utlumen, stejně tak je tlumeno vyzařování rušení ven z objektu). Pak by postačilo změřit pokrytí, pro všechny operátory a obě pásma zvlášť, a dle signálu nejsilnějšího operátora nastavit výstupní výkon rušičky-pro každé pásmo zvlášť. A bylo by po problému s vypínáním. Stejně tak restaurace-měli bychom hospody "manažerské", stejně tak i pro "normální lidi" kteří se přišli najíst. Např. v jedné nejmenované restauraci běžela asi týden rušička na zkoušku, k plné spokojenosti majitele. Kdo si chtěl zavolat, musel venku. Stejně tak je již signál rušen v pražském Švandově divadle a není s tím žádný problém.
Celá věc by mohla spadnout do kompetence firem, instalujících zabezpečovací či telekomunikační techniku. Mohli by nabízet "zamezení provozu mobilních telefonů" jako službu, samozřejmě včetně odborné instalace, měření signálu, nastavení, zkoušky apod.
Tak by mě zajímalo, jestli byste uvítali aplikaci takového zařízení i jinde, nejde o OMEZOVÁNÍ OSOBNÍ SVOBODY, ale o definitivní řešení LIDSKÉ NEOHLEDUPLNOSTI!
Modulator
Junior

Odeslat příspěvekod M. 6. 8. 2005 12:11

Ja bych to celkem bral. Takove zvoneni behem pohrbu uz je fakt humusacky, jsou restaurace, kde se volat nesmi ap.
Behem Shakespearovskych slavnosti neustale zadali divaky, aby si vypli telefony, ale kazdou chvili se v repracich ozyval klasicky ruch MT a bylo to fakt hrozny. Za takovy prachy a pak mi to nejakej blbec kazi mobilem.
M.
Expert

Odeslat příspěvekod YAMATO 6. 8. 2005 12:11

Naopak by to neohleduplnost posílilo...pak přijde takový hňup někam, kde ta rušička není a je to v háji.
Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
YAMATO
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Já Osobně 6. 8. 2005 12:19

No, když jsem koukal jak taková rušička vypadá a taky, že má adaptér i do auta, nenapadlo mě nic jiného, než, že je to ideální pro zloděje aut :eh
Myslím, že v těch divadlech by stačilo provinilce vytáhnout na chodbu a rozbít mu hubu. Příště by si to rozmyslel :lol:
K těm reprákům, bylo by hezké, kdyby to pořadatelé dokázali lidem vysvětlit. Že ani tak nejde o to aby to nezvonilo, ale že i když je vypnutý zvuk, příchozí SMSky a telefonáty rachotí v reproduktorech... Protože takhle je dost lidí, kteří když slyší aby si vypnuli mobil, tak vypnou jen zvuk.

Já Osobně 8)
Já Osobně
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Modulator 6. 8. 2005 12:58

S tím rušením audiotechniky, reproduktory, zesilovače apod. by byl problém. Tohle rušička ještě zhorší. Tím že zašumí signál, začne každý MT zvedat výkon naplno-pokouší se přeci jen přihlásit k BTS a "hledá síť". Takže tohle rušička neřeší-to by se muselo řešit na druhé straně, kabelech od mikrofonů apod. Tato technika bývá starší a s mobilními telefony prostě nepočítá. Např. značně odolné proti rušení je vedení signálů symetrickými kabely.
A nebo by šlo to řešit tak, že pokud někomu při představení zazvoní mobil, zaplatí si přirážku ve výši desetinásobku vstupného-jako když pojedete v tramvaji bez lístku.
Modulator
Junior

Odeslat příspěvekod goodoldalex 6. 8. 2005 16:55

Zakladny problem je ze telefonicke zvyky ludi sa prestali rozvijat v dobe ciselnikovych telefonov. Tym chcem povedat, ze keby sa uzivatelia aspon raz pozreli do manualu, zistili by ze ich mobil ma funkciu vibracneho zvonenia. Ked sa v restauracii vykecavam do mobilu rovnakym hlasom ako keby som sa rozpraval so spolusediacim, neviem preco by to malo niekomu vadit, rovnako ako ked si dopisujem v kine sms. Najvacsi problem je ludska ignorancia - tj nechat mobil minutu vyhravat nejaku idiotsku melodiu alebo do mikrofonu vykrikovat ako na stadione.

Pouzitie rusiciek v podnikoch nepovazujem za obmedzovanie osobnej slobody - za prve majitel na to pravo ma, za druhe ked mi taketo obmedzenie prekaza mozem ist inde. V tom pripade by stacilo na dvere vyvesit ze v priestore nie je mozne mobily pouzivat.

Horsie bude, ked sa z rusenia mobilov stane folklor a zacne sa praktizovat na skolach, pracoviskach alebo si hocikto zmysli ze okoli jeho bytu nikto telefonovat nebude. To uz mozme mobily rovno zahodit a davat zarabat monopolu pomocou telefonnych budiek.

Takze v zasade som proti rusickam aby sa pomocou nich nedostala do ruky zbran kazdemu kto dostal kopacky pomocou sms a odvtedy mobily nenavidi. Z kina a restauracie treba krikluna vykazat a hotovo. Kasina sa proti najazdom ozratych hosti tiez nebrania pridobrym vetranim ale tym ze kto ***** toho z podniku vyhodia.
goodoldalex
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 6. 8. 2005 18:06

Ruseni reproduktoru v kinech atd. je blbost. Signal telefonu nerusi samotne reproduktory ale zesilovace. A ty jsou obvykle dost daleko. Rozhodne nejsou v prostoru kde sedi lidi.
Co se tyce ruseni v kinech atd. tak bych souhlasil ale jen za predpokladu, ze se ruseni bude vztahovat vyhradne na sal a zadne dalsi prostory a hlavne, ze rusivy signal nepronikne ven. On totiz nemusi jen rusit ale zhorsovat kvalitu spojeni i na vetsi vzdalenost.
Ruseni v restauracich je uplna hovadina. Do takove restaurace bych podruhe nesel. V tom hospodskem hluku nemuze nekomu vadit hovor kdyz hned vedle hulaka banda opilcu. Ono se tam casto kvuli tomu ramusu stejne telefonovat neda. Da se ale prijmout hovor a jit ho vyridit ven, coz by s rusickou neslo.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod koniasch 10. 8. 2005 11:07

V restauraci je to na návštěvníkovi nebo majiteli,v divadle a kině,na koncertě lze provést vyzvání návštěvníka,aby si mobil vypnul při vstupu.Technicky je to tak,že při vstupu do sálu bude jeho mobil vyhledávat BTS(vždy) a při tom lokální optickou signalizací u dveří bude uvaděčka informována o tom,že návštěvník má u sebe zapnutý mobilní telefon.Vyzve ho ,aby ho vypnul.Pokud tak neprovede,nebude vpuštěn,neboť může spůsobit svým telefonem provozovateli "škodu"( v letadle se také vypíná mobil).Pokud ho navštěvník v sále zapne,poruší úmluvu a při rušení produkce lze ho dohledat a vyvést :oops: nebo přerušené představení mu dát uhradit. :?:
Použitím rušičky pouze zamezíte mobilní komunikaci,ale následky jejím provozem neodstraníte.
koniasch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod paja1(smazano) 10. 8. 2005 18:15

Dva trandaky, dobrej rezonak a je to :). Kdyz to neni prilis jakostni, obsahne to cely pasmo a bez filtru harmonikou i 1,8GHz :-). Jak snadné...
paja1(smazano)
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Modulator 10. 8. 2005 21:55

No, dva....nakonec jsem použil do VCO pro 900MHz MAX2623, za něj ERA5, pak filtry (to se nastavovalo volbou kapacity...SMD kondenzátory 805 a přesně pak cínováním vyleptaného meandru na desce....u spektráku jsem proseděl celej večer). Bez filtrů to mírně zasahovalo do vyšších kanálů UHF a rušit TV nikomu nechci. Budič BFG135 a konec BFQ68. Oba třída C. Na anténě cca 3,5W. Dosah cca 20-100m, dle pokrytí. Oscilátor se musel kromě rozmítání pilovitým napětím ještě modulovat šumem. Bez šumové modulace to dosáhlo pár metrů. Na 1800 to samé podobně, jen VCO mám klasicky s varikapy, ale zkusím tam nějaký VCO od Micronetics, s těmi varikapy je to hrozná piplačka. Antény prutové GSM, duální, koupené. Jinak jsem to zkoušel krmit 12V/7Ah gelovkou a vzít to v kufru do kina. Celý kinosál okamžitě bez signálu....
Modulator
Junior

Odeslat příspěvekod Nortonek 11. 8. 2005 01:40

No já nevím,ale kdyby mi někdo rušil signál v hospodě,tak do ní už nikdy nejdu,zdá se mi to jako nesmysl.Je ovšem pravda,že by lidé měli být ohleduplnější a třeba v kinech a divadlech si vypínat zvuk.Co se týče rušení aparatur,tak jsem je ještě v kině či divadle nezaznamenal.Osobně jsem proti rušičkám.Co když se v tom divadle něco stane a bude potřeba rychle zavolat záchranku a nikde nebude signál?V takových situacích rozhodují vteřiny.
Siemens C35i -> MT50 -> CX65 -> SX1 -> Nokia N70
Nortonek
Junior

Odeslat příspěvekod radegast 11. 8. 2005 06:42

Nortonek píše:Co když se v tom divadle něco stane a bude potřeba rychle zavolat záchranku a nikde nebude signál?V takových situacích rozhodují vteřiny.v/quote]

Lidi se zachraňovali už dávno před tím, než byly mobily!
radegast
Junior

Odeslat příspěvekod Nortonek 11. 8. 2005 10:38

radegast píše:Lidi se zachraňovali už dávno před tím, než byly mobily!o/quote]

Ano,to zachraňovali,ale s mobilama je to jednodušší.Už vidím,jak když někdo dostane v divadle infarkt a bude tam rušenej signál,tak běžíš někam do zákulisí hledat felefon.
Nortonek
Junior

Odeslat příspěvekod Modulator 11. 8. 2005 15:20

Jenomže pokud někdo třeba při představení v divadle zkolabuje, musí se to dovědět hlavně někdo z personálu. Kdo jiný by taky zajistil lékaři přístup dovnitř? Nakonec jsou na první pomoc vyškoleni a že mají v kanceláři telefon, to je snad samozřejmost. Takže jestli je signál či ne, je celkem jedno. Navíc při něčem takovém se musí přerušit představení a rozsvítit v sále. Klidně by to mohlo být tak, že rušičky budou spuštěny zároveň se zhasnutím v sále-a při rozsvícení zas vypnuty. To může být dokonce automaticky-stačí to tak zapojit v rozvaděči. Tedy není problém.
To s přivoláním pomoci, to je zpravidla dezinformace ze strany mobilních operátorů, kterou se snaží čelit nasazení rušiček do praxe. Jim jde přece jen o prachy,a jestli jde o hovor v divadle či na pohřbu,to jim je šumafuk. Pro ně jsou to prachy jako každý jiný-a s rušičkou by o ně přišli.
Modulator
Junior

Odeslat příspěvekod Nortonek 11. 8. 2005 17:11

No jak myslíš.Já jenom říkám,že jsem proti rušičkám.Lidi by měli být víc ohleduplní a při nějakých takových příležitostech si vypínat zvonění,je to otázka vteřiny.Kdyby mi někdo rušil signál,to by se mi vůbec nelíbilo a příště bych do takové restaurace,kina,divadla či čehokoliv jiného nešel,pokud by to nebylo nezbytně nutné.
Nortonek
Junior

Další stránka