Už tu bylo několik diskusí o tom, proč si spousta lidí shání a kupuje nové a lepší mobily, PDA, MDA, jaký mobil je ještě vhodný pro dítě takového a takového věku. Bohužel se pokaždé zvrhly v osočování zakladatele příspěvku, že nemá peníze a ostatním závidí takové drahé a nové přístroje.
Jistě, je to cesta, ale mnohem snazší než se zamyslet nad opravdovou podstatou takového příspěvku, nad dnešní převážně konzumní společností, nad nenasytnou dravostí výrobců...nad sebou samým.
Ne, nekamenujte mě. I já mám rád technické hračky. Nové a nabité funkcemi. Měl jsem zálusk na Nokii N70. Ale nepodlehl jsem impulsu objednat ji na některém z internetových obchodů. Napsal jsem si na papír všechna pro a proti. Co bych na tomto telefonu využil, co ne. Drtivě zvítězila varianta, že bych takovýto telefon ani zdaleka nevyužil.
Promiňte mi dlouhý úvod a konečně přistupme k samému jádru mého příspěvku. Dovolil jsem si ho skrýt do úryvku textu jedné ne příliš známé detektivní knihy:
„Máte nějaké trampoty s daní z příjmu?" zeptal se P.M.
„Ne, kdepak, jenom s daní, kterou na člověka uvaluje civilizace. Máte mizerné místo, bídně vás platí. Seženete si lepší a musíte nosit lepší šaty. Pak přijdou účty za prádelnu a za čistírnu. Dřete víc, abyste sehnal lepší místo, kde byste na to na všechno vydělal, a když ho konečně seženete, musíte pořádat společenský večírky a k tomu zas potřebujete dům a auto. Dřete ještě víc. Seženete lepší místo, a pak zas ..."