Mobilní zamyšlení

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod krtenek 10. 10. 2005 19:01

Už tu bylo několik diskusí o tom, proč si spousta lidí shání a kupuje nové a lepší mobily, PDA, MDA, jaký mobil je ještě vhodný pro dítě takového a takového věku. Bohužel se pokaždé zvrhly v osočování zakladatele příspěvku, že nemá peníze a ostatním závidí takové drahé a nové přístroje.

Jistě, je to cesta, ale mnohem snazší než se zamyslet nad opravdovou podstatou takového příspěvku, nad dnešní převážně konzumní společností, nad nenasytnou dravostí výrobců...nad sebou samým.

Ne, nekamenujte mě. I já mám rád technické hračky. Nové a nabité funkcemi. Měl jsem zálusk na Nokii N70. Ale nepodlehl jsem impulsu objednat ji na některém z internetových obchodů. Napsal jsem si na papír všechna pro a proti. Co bych na tomto telefonu využil, co ne. Drtivě zvítězila varianta, že bych takovýto telefon ani zdaleka nevyužil.

Promiňte mi dlouhý úvod a konečně přistupme k samému jádru mého příspěvku. Dovolil jsem si ho skrýt do úryvku textu jedné ne příliš známé detektivní knihy:

„Máte nějaké trampoty s daní z příjmu?" zeptal se P.M.
„Ne, kdepak, jenom s daní, kterou na člověka uvaluje civilizace. Máte mizerné místo, bídně vás platí. Seženete si lepší a musíte nosit lepší šaty. Pak přijdou účty za prádelnu a za čistírnu. Dřete víc, abyste sehnal lepší místo, kde byste na to na všechno vydělal, a když ho konečně seženete, musíte pořádat společenský večírky a k tomu zas potřebujete dům a auto. Dřete ještě víc. Seženete lepší místo, a pak zas ..."
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rage against 10. 10. 2005 19:10

S hlavní myšlenkou vašeho příspěvku musím souhlasit.... člověk potřebuje k životu opravdu málo, a bude stejně šťastný(no podle mě vlastně mnohem víc) jako člověk zabalený v přepychu. Méně je někdy více:) ale bohužel tlak celé zmanipulované společnosti pár jedinců ,jako je například zakladatel tohoto tématu, nezastaví :cry:
no tak ať tedy žije každý jak chce... a kdo má ještě rozum může kroutit nevěřícně hlavou, kam ten svět spěje... modří ví, že do prd...
rage against
Junior

Odeslat příspěvekod Daft 10. 10. 2005 20:16

Na druhou stranu se však člověk honící se za penězi potřebuje ujistit, že vydělává pro něco, že ta vynaložená námaha mu přináší kladné požitky, a tím je například kupování nových mobilů, ačkoli potřebnost jde stranou. A čím více peněz člověk má, tím častěji je investuje a mění věci, kdeže člověk s nižším příjmem se dost možná dokáže radovat z maličkostí, ale pod polštářem si spoří právě na tu vysněnou hračku.
A ačkoli ne přímo, hodí se sem jeden citát, který jsem nedávno objevil (upozorňuji - nejsem sexista, dejme tomu, že celou společnost rozdělíme na dva druhy: muži a ženy bez ohledu na opravdové pohlaví):
Muž, když něco potřebuje, je ochoten zaplatit i jednou tolik, pokud to bude mít hned. Na druhé straně žena kupuje věci, které jsou v akci, ačkoli je vůbec nepotřebuje.
Daft
Junior

Odeslat příspěvekod Jony 10. 10. 2005 20:48

to krtenek: Nevim na kolik je to mobilni zamysleni(, ale proti nazvu nic nemam), ale myslenka je to zajimava. Ja si koupil mobil, myslel jsem, ze jej vyuziju tak na temer 100% a nakonec jsem si poridil jine pripojeni k netu, a tak uz jsem nepotreboval natolik vyspely mobil. Casem jsem ale objevil i jine funkce, ktere mi ze zacatku prisly zbytecne. Celkove si myslim, ze koupit si drahy mobil byla dobra investice, protoze predtim, byl pro me mobil jen komunikacni prostredek a ted je to i pomocnik a diky multimediim i zdroj zabavy...
P.S.: omlouvam se za dlouhy prispevek... :-)
"Keď Ťa život omrzí, keď Ti už nič nejde,
sadni si na diaľnicu, ono Ťa to prejde."
Jony
Junior

Odeslat příspěvekod ConPower 10. 10. 2005 20:51

krtenek píše:[i]„Máte nějaké trampoty s daní z příjmu?" zeptal se P.M.
„Ne, kdepak, jenom s daní, kterou na člověka uvaluje civilizace. Máte mizerné místo, bídně vás platí. Seženete si lepší a musíte nosit lepší šaty. Pak přijdou účty za prádelnu a za čistírnu. Dřete víc, abyste sehnal lepší místo, kde byste na to na všechno vydělal, a když ho konečně seženete, musíte pořádat společenský večírky a k tomu zas potřebujete dům a auto. Dřete ještě víc. Seženete lepší místo, a pak zas ..."D/i]

Tak toto je opravdu krásné :tleskani . Ono se ale bohužel často podlehne tlaku okolí, který si onu lepší věc pořídí a donutí vás tím si tu samou a často ještě lepší věc pořídit také. Je to hodně o psychice.
ConPower
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jerry 6610 10. 10. 2005 21:08

máte všeci pravdu ale někde ty prachy člověk utopit musí
nokia 6110-6210-6610i - 62310i -6500 a konečně nokia 6300
jerry 6610
Junior

Odeslat příspěvekod markjag 11. 10. 2005 00:13

Ja osobne chcem mat radsej uponahlany zivot a vela roboty a super techniku k dispozicii ako si zit niekde v zapadakove daleko od civilizacie napriklad na horach. Uznavam vsak ze su typy ludi co tehcnika nezaujima a chcu si zit kludny zivot. Proste ale ja som na tehcniku nadrzany a chcem telefonik N70 i ked mam Loox 720 som uvazoval aj o SE P990i ale to ma preslo pretoze to uz je asi viac PDA jak mobil....
Vyuzit na 100% nevyuzijem nic ovsemze ale su situacie ked chcem ist na internet ani nie cez notebook, ani nie cez PDA ale proste som v autobuse vsetko sa hybe a mika a najlepsi sposob je ist na net mobilom alebo mobilom pozret maily, alebo do mobilu si zapisat stretavku, ukol, poznamku.... A doma to len vsetko synchronizovat. Proste som zastanca radsej viac zarriadeni a pouzit to co v daej situacii vyhovuje a doma synchronizovat ako mat len jedno naslapane zariadenie ktore ale nemozno vyuzit v kazdej situacii.
Zial nemam tolko penazi aby som mohol mat zariadenia ake chcem ale kebyze mam tak mam jednoznacne PDA Loox 720 (to mam aj teraz :> ) , potom mobil N70 (ten sa chystam kupit), notebook MSI TU590 ultra tenky s integrovanym BT a WiFI s kvalitnou vydrzou baterky, samotny desktop a este by som rad chcel aj nejaky Tablet PC ;)

No neva treba viac pracovat a viac sa snazit a snad sa zadari.
Snad este k teme tolko poviem nebabrime sa jeden druhemu do zivota a neznazme sa jeden druheho prekecat ze co je lepsi sposob zivota. Zime si kazdy ten svoj zivot bez vyvysovania sa a osocovania sa druheho.
A teraz tentokrat prepacte dlhy prispevok mne ;)
papa
markjag
Junior

Odeslat příspěvekod Mil.Da (novy) 11. 10. 2005 05:46

Myslím, že pro mě jsou to hlavně "hračky". Prostě mě baví. A ani to nemusí být poslední model, nebo technologická špička. Stačí třeba "přinutit A55, aby se chovala jako C55" (taky se něco dozvím a naučím). A přitom jsem přesvědčen, že platí: "Bohatší není ten, kdo víc má, ale ten, kdo míň potřebuje."
Tak hlavně aby nám nevypli (nastálo) proud :))
GD30->GD50->909DualS->M35i->SE-T610
"Člověk se celý život učí a stejně nakonec umře hloupý."
Mil.Da (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bártík 11. 10. 2005 06:22

krtenek píše:„Máte nějaké trampoty s daní z příjmu?" zeptal se P.M.
„Ne, kdepak, jenom s daní, kterou na člověka uvaluje civilizace. Máte mizerné místo, bídně vás platí. Seženete si lepší a musíte nosit lepší šaty. Pak přijdou účty za prádelnu a za čistírnu. Dřete víc, abyste sehnal lepší místo, kde byste na to na všechno vydělal, a když ho konečně seženete, musíte pořádat společenský večírky a k tomu zas potřebujete dům a auto. Dřete ještě víc. Seženete lepší místo, a pak zas ..."D/i]

Na druhou stranu se říká [i]"Peníze dělají peníze" - to znamená, že s vyšší funcí získáte větší plat i víc požítků (např. služební mobil, notebook, auto přízpěvek na oblečení...)
Bártík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JeremyCZ 11. 10. 2005 06:39

Mno ja taktéž nejsem človíček co si kupuje každé 2 měsíce novej foun. Mobil mám do tý doby než mi klekne či se sním udělá něco jiného devastujícího (utopení v pivu atp.) můj první foun Panasonic GD30 mi věru posloužil asi nejdéle tuším 3 roky(v minulé práci se mi rozbil) Pak následovala nějaká Nokia (3210 3310) vůbec nevím jaké číslo. Byla taková standartní a koupil jsem ji z druhé ruky se špatnou vysokofrenkční "čehosi" tak šla k šípku za měsíc ..poté jsem měl siemense MT50(utopen asi po roce)Pak nějaké 2 pracovní.Teď mám frašku která se nazívá Samsung SGH E100 a prostě nemůžu za to že chci konečně "chytrej" mobil který mi krom volání nabídne mnohem víc. A teĎ když teda doba pokročila a mezi chytrákama to konečně vypadá že se dá něco koupit (N70-není obluda) tak budu upgradovat. A vězte že pokud se mi nějakým nedopatřením nerozbije bude mi sloužit hodně hodně dlouho. :oboze
PS: upřímně..nového "chytráka" využiju asi na cca 65 - 70%
EnJoY
JeremyCZ
Junior

Odeslat příspěvekod Joan 11. 10. 2005 07:50

Tak přesně tuhle otázku jsem si kladla někdy do března minulého roku. Pak jsem pochopila :lol: .
Tehdy jsem s sebou tahala "těžkotonážní" Motorolu T2288R a vadilo mi u ní, že nemá doručenky a že zabírá v kapse příliš mnoho místa, nemluvě o zavazející anténě. Tož jsem si koupila zarytě opět Motorolu - C200. Doručenky má a je malinkatá. Ale zas: mít kalendář a upomínky - to by bylo! I přešla jsem o třídu výš (nádherný barevný displej) a o pár měsíců později jsem si odnášela domů svůj současný Samsung C100. Příjemná velikost, doručenky (jako SMS, hurá) , kalendář, upomínky, vše po čem jsem toužila.
Mám Sama rok a čtvrt a čertík našeptává: místo na pouhých 30 záznamů v kalendáři, poznámky jen 40 znaků - to je tak mááálo...
Pochopitelně :mrgreen: :oboze už mám v duchu vybraného dalšího "krále" - Siemens C75. Má mnohem víc místa na všechno a i funkce, které jsem dosud nepoznala (diktafon, foťák na obrazové poznámky apod.) A PEVNĚ si říkám, že tento model už se mnou "půjde do hrobu", ha ha!!
Takže m-o-b-i-l-m-á-n-i-e se netýká jen vás, pánové :lol: :lol: :lol:
Přeji vám krásný den a (nejen) sobě více skromnosti :wink:
J. :D
Joan
Junior

Odeslat příspěvekod krtenek 11. 10. 2005 08:37

Joan: Hezký typ mobilního vývoje člověka. :D Zcela chápu a souhlasím. Spíše jsem ale měl na mysli někoho, kdo má Symbianový mobil (obecně mobil s OS) a kupuje stále nové typy, ať už ho k tomu nutí trh či jeho zaujetí pro techniku.
krtenek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod beat 11. 10. 2005 08:43

Já bych to vzal zas pro změnu stručněji :)
Proč nové telefony? Prostě se mi LÍBÍ. Design, funkce.
Člověk dělá mnoho věcí jen proto, že se mu líbí. :)
Můj názor.
beat
Junior

Odeslat příspěvekod pleytwak 11. 10. 2005 09:19

přístroj, kterej má 'velkej' a dobře čitelnej displej, klávesnici na které se dobře píše a především solidní organizační funkce s důrazem na poznámky - pořád si něco zapisuju. Správu poznámek a kalendáře bych rád dělal i z PC (vč. zálohování). Dalším požadavkem je co největší možnost personalizace. Takže střídám různý telefony, ale zatím nic nevyhovuje mým požadavkům, z poslední doby:
Siemens M55 -> dobré možnosti personalizace, vyhovující org. funkce a jejich správa z PC, ale strašná klávesnice a vrzající kryt
SE K750i -> výborné zpracování telefonu, celkem parádní rychlost, spousta všelijaké zábavy, ale omezený počet poznámek (30, 38 ?) a třeba nemožnost nastavit vlastní zvuk události v kalendáři a správa z PC taky není nijak valná.
Samozřejmě, že s telefonem taky (a hlavně) volám a posílám zprávy, ale to už jsou dneska v podstatě bezproblémové funkce a co se adresáře týče, stačí mi pár desítek položek. Teď jsem zvědavej na Siemens S75, jestli bude mít použitelnou klávesnici a org. funkce jako stávající Siemensy, tak ho asi beru.
pleytwak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ares952 11. 10. 2005 09:25

me bavi kupovani novych telefonu, hrani si s novou vecickou a hrackou, bohuzel penez nemam zas tolik, ale mam asi treti mobil, co pracuju menim mobil jednou za rok a kousek, ne z ebych to potreboval (nektere veci urcite vyuziju) ale jde o to, ze jsem fakt manik do novych hracicek. Ted mam necely pulrok CX70 a uz premyslim o necem lepsim, ne ze by mi nestacil, ze by nebyl dobry, ale proste MP3 by se take hodilo, k tomu jeste nove ovladani treba, proste zmena je zivot a me zmeny bavi:-)
Naděje je motorem duše
Ares952
Junior

Další stránka