Mám to podobně jako xtonda a pro nás příležitostné chataře asi nic za dobrou cenu není. Mám Pevný internet do zásuvky S 20/5 Mbit (jiná rychlost se ofiko nenabízí) už skoro pět let za ofiko cenu 399 (339 v magentě).
Krom úplných začátků to vlastně jelo furt pěkně, stabilnějš než předplacenky (viz dále), za poslední rok dokonce rychlostí 100/5 (viz
viewtopic.php?p=13483412#p13483412), takže jsem moc neremcal
![Mr Green :mrgreen:](./images/smilies/40.gif)
ale teď vypadá, že to už zase zkrouhli. Sice na 40/5 ale líbilo by se mi víc. Zvlášť když jsem si za ten rok ověřil, že v daném místě těch 70 - 100 Mbit jede prakticky vždy, nezávisle na tom, zda je ráno nebo večer, všední den nebo víkend.
Těch 20Mbit už bylo málo, tak se dalo poznat, že manželka čučela na nějaké video a já se snažil pracovat. Těch 40Mbit je tak tak, samozřejmě lepší upload by se hodil (mobil tam dává UL běžně dvojnásobek).
Problém je, že internet na chatě potřebuju furt, i když tam moc nejsme, mám tam ovládání termostatu, kameru a když tam jsme, spotřeba dat je vyšší a chtěl bych taky vyšší rychlost než 40/5.
Dal jsem si tu práci a prošel faktury od T-mobile za poslední dva roky. Průměrně máme za měsíc "jen" 30 GB, ale je to hrozně nepravidelné, takže za takový prodloužený víkend (čtvrtek-úterý) dáme klidně 35 GB. Když jsem tam byl na dovče tak klidně i 100 GB a maximum mám 142 GB za měsíc. Některé měsíce jednotky giga nebo jen stovky MB. Ročně je to v souhrnu 350 ař 390 GB.
Když jsem procházel nabídky tak:
- T-Mobile - na mém místě už žádný internet nenabízí, i když prokazatelně celý rok jede 100 Mbit a i teď když už mám omezenou rychlost a měřím jinou sim v telefonu, tak kdykoliv změřím, tak je to okolo 60-70 Mbit.
- O2 - MAX internet 50/5 nebo 20/2 oba za 599Kč/měs (299 na prvních 6 měsíců). To bych si ale moc nepomohl, myslel jsem že ten nový MAX internet pojede prostě na maximu, proč jsou tam tedy uvedeny dva tarify? Je to jen renonc, než zruší rychlostní omezení? A případně zlepšilo by se to s O2 5G boxem co nabízí? Totiž na mé BTS T-Mobile nemá "5G" ale O2 by mělo mít LTE700, tak že by to tam jelo nějak lépe.
- T-Mobile - Internet neomezeně XL - 1020 Kč/měs (můžu mít v rámci TMO benefit za 584 korun nebo spoléhat, že dají slevu 50 % na 520 korun?). Asi jediná reálná alternativa? Nevyužiju fakt, že SIM se dá přenášet, ale měla by mít největší prioritu
- O2 Datamánie 100 GB - mám ještě "starou" 100GB SIM za 350 měsíčně. Historicky jsem ověřoval, že rychlost je tam hodně střídavá oproti pevnému internetu do zásuvky nebo datové sim v mobilu, změnilo by se to v 5G viz výše?
- O2 Datamanie 1000 GB - tam bych se teoreticky vešel a něco takového by asi stačilo. Otázka opět jak je to s prioritou takové SIM a asi bych musel někde pořídit ještě starou verzi karty za 2999 Kč/rok.
- Vodafone - myslím, že nemá moc dobrý signál a nabídka tragická, to jsem zavrhl rovnou.
Jako ano, nejlevnější varianta se mi furt zdá to nechat při starém, vyškemrat slevu na stávající pevný internet do zásuvky a doufat, že alespoň těch 40/5 vydrží. Nebo můžu dát do modemu datovou SIM co mám z práce, tam je ale jen 50 GB měsíčně. Momentálně ji mám v mobilu, kdy tolik dat nevyžiju a když bych věděl, že na chalupě budu dýl, nebo došla data, prohodil bych tam 100GB datamánii a zapnul. Problém by byl, kdyby data došla v okamžiku kdy tam nebudu (a bude potřeba zatopit) a je to taky takové non-user friendly, pokud by tam třeba byla jen manželka a bylo by nutné simky prohodit....