Mobilní internet

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod DRDR321 5. 5. 2024 20:58

Ahoj, to, že O2 5G jede na mobilu 300mbit nic neznamená (ve vztahu k pevnému netu).
Mi jede 5G od O2 v telefonu cca 250mbit, ale pevný net mi nechali na 50mbit, jednoduše proto, že si hlídají kapacity BTS.
Takže přímo u O2 musíš zjistit, jaká je stávající kapacita BTS (zda-li tě vůbec připojí) a následně můžeš řešit, jaký tarif ti tam pustí. S trochou štěstí narazíš na schopného operátora na infolince, a bude ti to schopen říct během hovoru :).
Obecně musím říct, že jsem spokojený (přešel jsem od lokálního providera, kterého převzal Nordic). Technická podpora, stabilita připojeni i cena (mám navedenou retenční za 249,-) je naprosto OK. Za necelých 11 měsíců asi 2 výpadky v pozdních nočních hodinách, vyřešeno do hodiny) + výměna (záruční) antény, vyřešeno do 24h.

Navíc, lze velmi snadno konfigurovat anténu (a zapnout si třeba spojení pásem - standardně mají zapnutou jen jednu vybranou frekvenci... já jsem neměl odvahu to udělat, ale při výměně antény mi technik řekl "já vám zapnu více pásem, ať si to trochu užijete" :-D ).
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod NickRabit 5. 5. 2024 21:05

Jenik3: Rad bych ho mel, ale nevim jak, ne ze bych se o to parkrat nesnazil ;-)

-- 5. 5. 2024 20:16 --

DRDR321: ja prve myslel, ze bych vzal O2 Neo+ Platinum neomezenej tarif a neukecaval je, alr nevim jestli to nema nejak orezany pocet spojeni nebo prioritu proti jejich internetu vzduchem na stale adrese.
NickRabit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DRDR321 5. 5. 2024 23:48

Troufám si říct, téměř s naprostou jistotou, že ti "Neo+ Platinum neomezenej tarif" pojede líp a to v každou denní dobu (já jsem dělal různá měření asi půl roku). Na BTSku navěšují "pevné" služby jen do 85% kapacity, a zbytek nechávají volný.
Takže můj "pevný" internet jede super, nepoznám špičku, pořád to drží 50mbit, ale mobilní tarif na téže adrese jede vždycky líp (byť poznám špičku - nejede to třeba 250mbit ale "jen" 150mbit).

Hodně to asi ovlivní lokalita - já žiju na předměstí, jen rodinné domy. Umím si představit, že třeba v centru města ty výkyvy mohou být větší (v neprospěch mobilního tarifu).

Řeknu ti to tak - za pokus nic nedáš, je tam případně jen 30 denní výpovědní lhůta, a nemusíš řešit instalaci antény technikem.. Já jsem se rozhodl pro "pevný" internet protože 1) mi stabilní 50mbit stačí a 2) v čase je velký rozdíl platit 249,-/měsíc vs třeba 1.000 Kč/měsíc.
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod NickRabit 6. 5. 2024 01:13

DRDR321: dik moc, zkusim teda takhle asi. A co ten modem/router? Nejake zkusenosti s Teltonikou nebo Zyxelem? Budu to mit v bridge, za tim pobezi stavajici UDM SE, jako router
NickRabit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DRDR321 6. 5. 2024 12:49

To si vůbec netroufám radit, nemám žádné zkušenosti - na střeše mám řešení přímo od O2 (tuším ZTE), a jejich modem jsem obratem prodal a nahradil svým.
Pokud v místnosti normálně chytáš 5G, které lítá těch 300mbit (pokud se nepletu, psal jsi něco takového), tak je asi v podstatě jedno, co tam plácneš :-), stačí, ať to podporuje všechna pásma tvojí BTS (jaká pásma na ní jsou zapnutá, to jde bez problémů najít online).
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod NickRabit 8. 5. 2024 17:10

DRDR321: tak jsem zkusil tu Teltoniku RUTX50 a super, s datamanii od O2 stabilne 350-400Mbit/50Mbit pres 5G (LTE 25Mbit) s indoor antenkami, dam lepsi antenu, az se me bude chtit na strechu, ale i takto super. t-mobile a vodafone bohuzel kolem 70Mbit, a o2 karta z pevneho internetu bohuzel neumi 5g (aspon ta moje ne). O sleve na Neo+ Platinum nechtelo O2 ani slyset, tak jsem to objednal na brachu studenta + airbank sleva, celkem teda za nejakych 599Kc mesicne.
Lenovo ThinkPad R60, Intel Core 2 Duo 1.83GHz,1GB Ram, 100 GB HD, Ati Radeon x1400, wifi, BT, DVD-RW,
Win. Vista Bussines(original)
NickRabit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DRDR321 8. 5. 2024 19:07

Něco takového jsem očekával :-)
Asi bych se vykašlal na outdoor antény, pokud ti to takhle jede indoor (očekávám naprosto zanedbatelný rozdíl, pokud vůbec nějaký... ale pokud jsi hračička, tak proč ne).

S O2 se o slevě nebaví, ale normálně si necháš zobrazit OKU kód nebo si zavoláš na infolinku, že chceš OKU kód. Retence se ozvou velmi rychle :-).

edit: "a o2 karta z pevneho internetu bohuzel neumi 5g (aspon ta moje ne)" to si stačí nechat vyměnit na kterékoliv prodejně
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod wit.cz 18. 7. 2024 14:07

Můžete mi prosím doporučit simku s daty do auta? Stačí 1GB/měsíc nebo tak něco... Prostě občasná jízda - navigace pár MB, možná občas YT Music (pár stovek MB). Nechci za to platit zbytečně pár stovek měsíčně.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 18. 7. 2024 14:12

Tesco 2 GB za 99 Kč měsíčně při platbě kartou. Nebo Kaktus 1 GB za 100 Kč měsíčně, kdy se nespotřebovaná data převádí do dalších období.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 18. 7. 2024 14:31

Datamánie 15GB na rok za 649Kč https://www.o2.cz/osobni/volani/data-pr ... a-zarizeni
Nebo vychytat akci, kdy T-Mobile nabízí 24GB na rok (2GB/měsíc) za 699Kč viewtopic.php?f=17&t=1303954
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hauzz 19. 7. 2024 06:44

Případně Oskarta 1GB/77Kč
hauzz
Pokročilý

Odeslat příspěvekod honzatrx 19. 7. 2024 09:03

Kaktus a hlidat si Dobijecky,pak jsi na polovicnich cenach,1GB za 50 atd.
honzatrx
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 19. 7. 2024 09:07

Dobíječka v tomto případě moc smysl nemá, protože 100% bonus je až od dobití 200 Kč výše.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod jhappy 19. 7. 2024 09:26

Ale jo má cenu dobíječka. Dobije za 200,- a má 200 ,- bonus. Prostě mu to vyjde o něco míň než 4 měsíce, ale vyjde celkem slušně. Jen musí hlídat konec bonusového kreditu a obnovit včas balíček.
jhappy
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 19. 7. 2024 09:32

Bonusový kredit má platnost pouze měsíc. Jedině by ještě po dobu jeho platnosti znovu dobil a dostal bonus nový, pak se platnost posouvá. Nebo dělal harakiri s nákupem nových SIM za stovku, kde je platnost bonusového kreditu rok, ale pochopitelně jak bonusový kredit zmizí, tak dalším dobitím už se získá zase jenom ta měsíční platnost.
Jean_Valjean
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka