Pevný internet vzduchem T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod snoop69 17. 8. 2023 19:41

Na gsmweb nikdo neví ?
Alcatel OT 302,Siemens C55,Siemens CX75(modified),SE K750i(W800,modified)...Samsung S8500 Wave(android port), LG V20
LCD TV SAMSUNG 42M87BD , WD TV LIVE - 2TB , 1TB , Onkyo TX-NR807 ,Heco Metas 700 , Magnat Betasub 30A
snoop69
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 17. 8. 2023 21:41

Kód: Vybrat vše
Na gsmweb nikdo neví ?

zkusím se zeptat taky tam... jen to není klasický forum web tak snad pomohou
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod Phlox 21. 8. 2023 08:07

jimmydix píše:zdravím,
mohl by mi prosím někdo vysvětlit jak je to se značením Btsek a jejich sektorů? (kam míří).
na webu gsmweb jsou uvedená čísla btsek a v nich je podle toho co jsem se zatím dozvěděl zakodována také jejich orientace - vyzařování panelů na btsce. Mělo by to nejspíše fungovat jako rozdělení koláče na 3 díly (sektory) a značení vzestupně od severu.

např T-mobile:
850401:11 (to číslo 11 znamená že tento panel je orientovaný na sever a pokrývá sektor "severo-východ, sever a severo-západ ?)
850401:12 (panel vysílá spíše na západ ?)

vodafone má zase na stejné btsce jinou číselnou řadu:
1418:2 (kam tento panel míří? )
1418:6 (kam míří?)
1418:11 (kam míří?)
1418:12 (kam míří?)

Dokázal by mi toto prosím někdo znalý věci vysvětlit? Na internetu jsem zatím nezjistil žádné konkrétní informace a operátoři toto značení mají z nějakého důvodu rozdílné.
díky moc

Ahoj,

budu mluvit jen o TM, ale předpokládám, že to platí pro všechny operátory stejně. Anténa je nasměrovaná vždy jinak. Neplatí pravidlo sever, východ, jih, západ. Je směrovaná tak, kde se očekává koncentrace lidí a kam nemíří žádná jiná (nebo málo antén při vysoké koncentraci zařízení).

číslo před dvojtečkou značí lokalitu (850401), číslo za dvojtečkou frekvenci (1x je 800 MHz, x1 - číslo antény - většinou nabývá max x4 pro pokrytí 360°; 2x - 1800 MHz, 11x - 2100 MHz 4G, 21x - 2100 MHz 5G atd).

850401:11 - září na azimut 0° - střed antény. Pak na lokalitě může být použitá anténa s vyzářením do okolí v paprsku 65°, 90°,105°, 120° a 160° a sklonem vyzařovaní do 15°. Následně do hry přicházejí terénní odrazy atd.

850401:12 - 120° - analogicky viz výše
850401:13 - 260° - -,,-
850401:21 - 0°- -,,-
Phlox
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 23. 8. 2023 12:40

Phloxi,
díky za informace, jako vždy :tleskani :tleskani
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 11. 9. 2023 10:36

MV_cz píše:U mě 20/5 furt dobrý :D

Obrázek

a občas ještě lepší 8-D

Obrázek
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 11. 9. 2023 13:27

Me to teda pres 20/5 neleze...
Samsung Galaxy S23, S21, S7, S2, A34
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 26. 9. 2023 09:41

Ahoj, jsem nově zaregistrovaný - v podstatě jen kvůli tomuto vláknu. Nemám doma jinou možnost připojení k internetu než LTE nebo Starlink (dřív jsem tedy měl 3G od Vodafone) - bydlím na hranicích s Rakouskem a ani Starnet tu není. S operátorem T-mobile už několik let řeším kvalitu a spolehlivost sítě. Vygradovalo to letos, kdy jsem koupil svojí anténu od Mikrotik LTE 18 a začal ladit. Našel jsem na B1 docela kvalitní signál i když dost vzdálenou BTS.
A k dotazu. Zjistil jsem, že T-mobile svoje BTS přesně o půlnoci vypne a startuje ráno na základě nějakého triggeru zatížení. Někdy v 8, jindy třeba až v 11 dopoledne a nemíní s tím ani po několika stížnostech nic dělat. Protože na Mikrotiku mám Cell monitor, jasně vidím, že do půlnoci svítí třeba 5ks BTS na B1 (EARFCN 500), 5-6ks na B20 (EARFCN 6200), ty pak postupně během pár minut VŠECHNY zmizí a nahrazují je rakouské B20 (EARFCN 6400), takže jednak čerpám omezená data v roamingu a druhak je signál fakt slabý. Náš bezvadný operátor se nehodlá bavit ani se zastupitelstvem obce. Řešil někdo něco podobného?
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ze.us 26. 9. 2023 09:56

Optimalizace provozu site - s tim nic nenadelas ty ani obec a ani CTU, protoze to neporusuje podminky udelene licence k vyuziti radioveho spektra.
To tam fakt nejsou telefonni draty nebo lokalni wifi poskytovatel (treba ve vedlejsi vesnici)?
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dahlik 26. 9. 2023 10:27

Slávek-TDM píše:Ahoj, jsem nově zaregistrovaný - v podstatě jen kvůli tomuto vláknu. Nemám doma jinou možnost připojení k internetu než LTE nebo Starlink (dřív jsem tedy měl 3G od Vodafone) - bydlím na hranicích s Rakouskem a ani Starnet tu není. S operátorem T-mobile už několik let řeším kvalitu a spolehlivost sítě. Vygradovalo to letos, kdy jsem koupil svojí anténu od Mikrotik LTE 18 a začal ladit. Našel jsem na B1 docela kvalitní signál i když dost vzdálenou BTS.
A k dotazu. Zjistil jsem, že T-mobile svoje BTS přesně o půlnoci vypne a startuje ráno na základě nějakého triggeru zatížení. Někdy v 8, jindy třeba až v 11 dopoledne a nemíní s tím ani po několika stížnostech nic dělat. Protože na Mikrotiku mám Cell monitor, jasně vidím, že do půlnoci svítí třeba 5ks BTS na B1 (EARFCN 500), 5-6ks na B20 (EARFCN 6200), ty pak postupně během pár minut VŠECHNY zmizí a nahrazují je rakouské B20 (EARFCN 6400), takže jednak čerpám omezená data v roamingu a druhak je signál fakt slabý. Náš bezvadný operátor se nehodlá bavit ani se zastupitelstvem obce. Řešil někdo něco podobného?

Tak si porid Starlink, co resis, za 1400,- mas super konektivitu pro bezny pouzivani...Je to stabilni, bez vypadku. Pouzivam to presne v takovym ***** a najednou jsem diky tomu v civilizaci.
Dahlik
Junior

Odeslat příspěvekod DRDR321 26. 9. 2023 20:58

Slávek-TDM píše:Řešil někdo něco podobného?

Ahoj, ano, řešil jsem něco velmi podobného, nebudu tady zbytečně rozepisovat můj příběh, to není podstatné, ale -
T-m se nebude bavit se zastupitelstvem obce, jediné, co s nima hne je velikost smlouvy. Několik let jsem z nich nebyl schopen dostat kloudné řešení problémů s BTS (dodával jsem přesná měření, identifikoval přesně problém a navrhl jim jednoduché řešení spočívající ve výjezdu technika bez nutnosti investice do HW) v mé lokalitě (průběžně to reklamovalo to do 20 zkz, postihovalo to max 50-100 lidí). Ledy se hnuly v okamžiku, kdy jsem pod sebe dostal rámcovou smlouvu s přibližně 400 čísly (plus nějaké další služby - TV, nety,...). Problém s konkrétní BTS jsem začal řešit z pozice správce té rámcové smlouvy a do 2 (slovy "dvou") týdnů problém přestal existovat.

Se zastupitelstvem by se asi byli ochotni (konstruktivně) bavit, když by vaše obec zároveň měla služby u T-m v nezanedbatelném množství, jinak bych do toho naději nevkládal.

Upřímně si myslím, že tím směrem je zbytečné investovat energii a čas, protože na 90-95% se nedobereš pozitivního výsledku.
Ale třeba pletu, a přeji ti samozřejmě hodně zdaru.
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 28. 9. 2023 11:12

B20 se snad nevypíná ne? Vypínají se pouze kapacitní pásma, základní pokrytí (B20) nikoliv
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 28. 9. 2023 17:02

Slavek: pri zadani reklamace a hrozby vypovedi to vypinani B3 u T vypnuli, dali mi pevnou ip a (to zase az nasledne) cenu snizili na 50%. Jakoze ty 3 veci s tim nesouvisi.

Pozdeji tam nasadili i B1 (2100 MHz, dodnes ho ani chytaci z gsmweb neulovili). B20 (800 MHz) se nevypínalo - to by vyplo internet, ale tehdy B3. Vi nekdo kolik watt to zere? :-) Musim se podivat jestli to stale trva ze to nevypinaji, uz dlouh9 jsem to nekontroloval.

Zakladni zasada vyjednavace je, ze ty veci nepotrebujes, tedy jsi nezavisly na vysledku. Dalsi vec je se dostat na ten technicky usek. Technicky tomu rozumis, akorat mi je divne jestli sis nespletl B3 s B20?

Ps: admin heslo do modemu Tm 2338 stale nemam :-(
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 29. 9. 2023 09:02

o jakou BTS je jedna ? (2100 MHz, dodnes ho ani chytaci z gsmweb neulovili)
Samsung Galaxy S23, S21, S7, S2, A34
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 2. 10. 2023 13:06

Dahlik píše:Tak si porid Starlink, co resis, za 1400,- mas super konektivitu pro bezny pouzivani...Je to stabilni, bez vypadku. Pouzivam to presne v takovym ***** a najednou jsem diky tomu v civilizaci.

No ještě neházím LTE flintu do žita (pomáhá zdatně s analýzou jeden zdejší uživatel).
K Muskovi se mi tedy moc nechce, počítám, že brzo usoudí, že stávající 50% sleva na služby už není potřeba nebo že to prostě vypne (případně, že mu jedna menší sluneční erupce sfoukne satelity z oběžné dráhy a zahoří jako meteor v atmosféře) :-D
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 2. 10. 2023 14:32

vpe píše:Slavek: pri zadani reklamace a hrozby vypovedi to vypinani B3 u T vypnuli, dali mi pevnou ip a (to zase az nasledne) cenu snizili na 50%. Jakoze ty 3 veci s tim nesouvisi.

Pozdeji tam nasadili i B1 (2100 MHz, dodnes ho ani chytaci z gsmweb neulovili). B20 (800 MHz) se nevypínalo - to by vyplo internet, ale tehdy B3. Vi nekdo kolik watt to zere? :-) Musim se podivat jestli to stale trva ze to nevypinaji, uz dlouh9 jsem to nekontroloval.

Zakladni zasada vyjednavace je, ze ty veci nepotrebujes, tedy jsi nezavisly na vysledku. Dalsi vec je se dostat na ten technicky usek. Technicky tomu rozumis, akorat mi je divne jestli sis nespletl B3 s B20?

Ps: admin heslo do modemu Tm 2338 stale nemam :-(

Já nejsem v pozici, kdybych mohl s Téčkem vyjednávat :( Řekli mi, že když seženu dalších 10 lidí / zařízení, který se na tu BTSku v naší lokalitě v noci připojují, že mi ji nechají puštěnou... Leda bych si koupil dalších 9 SIMkaret :D
Určitě jsem si nespletl bandy, vidím je přímo na routeru.
Jinak jsem si udělal na routeru export z Cell monitoru před a po půlnoci. Zjistil jsem, že ani jedna BTSka není v obou listech - po půlnoci vidím vlastně jen rakouské ]:-<
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka