Pevný internet vzduchem T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod vpe 6. 10. 2023 12:38

Tvrdis, ze vypnou v noci pasmo 900 MHz?

Podal jsi pisemnou reklamaci, ze ti v noci nejedou data? To by totiz jelo jen 2G/Edge.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 6. 10. 2023 12:53

I EDGE umi prenaset data :-)
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 7. 10. 2023 16:08

jestli je to bts, kde se pravidelne po dobu nekolika let nikdo v noci neprihlasil, tak bych tomu snad i veril, jinak teda moc ne a slysim to poprvé o vypnutí 800, nebyl jen špatně nastavený modem? zafixovaný na B1/3 jako nosné a tím pádem bez nosné byl odpojený
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 8. 10. 2023 09:42

Me to na noc b1/3 nevypinaji, zkontroloval jsem. Drive pred “reklamaci” ho vypinali a behalo jen b20, ktere bylo presgregovane (jelo to tak v prumeru 3mbit). Jak jsem to udelal jsem uz popsal drive.

Pokud by tazatel nasel dalsi 1-3 s pevnym a zkontroloval jak blbe maji nainstalovane anteny (nizko na okne takze chytaji jen b20 a ne vyssi freq), tak by to mohl protlacit.

Kazdy (monter) si v techhle lokalitach zjednodusoval zivot a nedal antenu dostatecne vysoko, tak jsem se ani nedivil, kdyz jsem z nich tehdy dostal informaci, ze b20 je full saturovano a v b3 nikdo neni, b1 tehdy nebylo instalovano…

Ps: Oni na l2 videli online, jak je ktere pasmo zatizeno a kdyz se spravne zeptas…

Pps: schvalne, kde ma v te lokalite vetsina lidi antenu? Asi ne na komine/stozaru, tak se nelze divit ze pasma 1+3 vypnou, kdyz na nich sedi 1 slovy jeden. Prece jen to par usetrenych kWh mesicne bude. Ja take automaticky vypinam modem (bere 15W) po cast roku a zapnu ho 2x denne na prenos dat. Wifi scheduler bere jen 1W. I presto T btsky nechali zapnuty. Mozna casem pribylo uzivatelu. No v b1+3 rychlost nikdy neklesla pod 20.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 8. 10. 2023 10:38

mě tady B1 vypínají, ale nijak mě to netrápí, někdy i B3, ale v noci spim, vypínají to až po 1 v noci a i když jsem to někdy zkoušel, tak stejně B3+B20 dává v klidu přes 150, tak to není nic co by mě nějak trápilo. Ale B20 by se vypínat nemělo, samozřejmě pokud je to opravdu bts kde nikdo nikdy není, tak možná, ale stejně tomu moc nevěřím. Jinak s umístěním antény to zas tak nesouvisí, někde kde to je se signálem na hraně, tak možná, v běžném pokrytí je to jedno.já mám B2368-66 s anténou v baráku a chytím B1/3/20 s naprostým luxusem, ze vzdálených bts už je to slabší, ale i tak to jede
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 8. 10. 2023 12:13

Tak logicky záleží na lokalitě, pokud je to X kilometrů, tak vyšší freq chytíš spíše na (skoro) přímou viditelnost, než odrazem či přes kopec!

Ale jak říkám, oni přesně vědí, kolik lidí visí na kterém sektoru a frekvenci (1, 3, 20).

Ps: Ja mam RSRP -95 u B3 a jde to idealne, u B1 ale pres -103 a to uz je dost slaby
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 16. 10. 2023 15:56

Trochu jsem to tady zanedbával, ale chtěl jsem poděkovat uživateli Phlox, který mi do soukromých zpráv velmi pomohl. :tleskani
Jinak tady mám exportovanou tabulku z routeru (Mikrotik LHG LTE18 kit) z minulého měsíce. Sice je to jen za krátkej časovej úsek a hodnoty se nedají brát jako trvalý a neměnný, ale pro představu jak to u nás funguje to asi stačí:
BTS_Cells_před_a_po_půlnoci.JPG
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 16. 10. 2023 19:42

tohle není žádný důkaz, že se něco vypíná, modem přeladí na rakousko - což s ohledem na signál se moc ani nedivím (české B20 jsou na tom docela bídně) a pak samozřejmě není vidět nic českého, stejně jako přes den není vidět nic rakouského. takže po vypnutí české B1 se modem přeladí na rakouskou síť a tím pro něj česká neexistuje, neveřím, že by t-m vypínal tolik bts na b20, to je prostě nesmysl. zkus zakázat roaming a pak uvidíš. Jen mě docela překvapuje, že B1 máš o dost lepší než ostatní B20, to je nějaký hodně dálkový příjem na přímou viditelnost? Ale celkově ty signály jsou všechny vesměs hodně špatné.

EDIT:
když tak koukám na ty konkrétní BTS tak to jsou BTS všude možně, nikoliv pro nějakou jednu vesnici. Ale je možné, že díky nějakému specifickému šíření se tam dostává B1 a funguje pak jako nosná a bez ní je pak vesnice bez signálu, protože ty B20 už jsou mimo oblast použitelného signálu.
Blučina, Havraníky, Trnové Pole, Mikulov, Bořetice..všude tam jsou od půlnoci jistě bez B20...
u některých mám tedy dvě možnosti, protože tam není jednoznačná identifikace, ale jen PhysCID, ale co mě zaráží, že k těm B1 není nikdy shoda na B20, pokaždé se jedná o jiné lokality, proto jsou B20 asi opravdu nepoužitelné
Naposledy upravil JayDeeSq dne 17. 10. 2023 11:39, celkově upraveno 2
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 16. 10. 2023 21:39

Vyfot kde a jakou mas antenu? Cetl jsi ze antenu musis mit co nejvyse?

Ty jsi zakazal B3 nebo proc ho tam nemas? Ty sektory mi připadají všechny tak nějak úplně nahofno, protože nejspíš anténa moc nízko, Najdi si fyzicky nejbližší vysílač nejlepší dostupnosti a B20 bys měl získat lepší signál, teď neřeším že asi bude pásmo 20 příliš zaplněné

Ps: Uz si nepamatuji presne, asi jsem to tu uz psal, ale treba B2338 vs B2368 - jedna z tech anten je citlivejsi na B3 a druha na B20, si ted nevzpomenu ktera ve kterym pasmu. To byla informace od operatora, on vidi tisice tech zarizeni a tak tehdy mel jiste relevantni informace. Zajímavé je to proto, že ta 2368 by měla být všesměrová a naopak, Ale já jí nekuchal tak nevím co je uvnitř
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod ripper6 17. 10. 2023 09:31

Dahlik píše:Tak si porid Starlink, co resis, za 1400,- mas super konektivitu pro bezny pouzivani...Je to stabilni, bez vypadku. Pouzivam to presne v takovym ***** a najednou jsem diky tomu v civilizaci.

Bylo by mereni u Starlinku? By me zajmal treba upload :-)
ripper6
Junior

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 17. 10. 2023 10:52

B2368 má v sobě 4 antény do čtverce
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod snoop69 17. 10. 2023 17:37

Alcatel OT 302,Siemens C55,Siemens CX75(modified),SE K750i(W800,modified)...Samsung S8500 Wave(android port), LG V20
LCD TV SAMSUNG 42M87BD , WD TV LIVE - 2TB , 1TB , Onkyo TX-NR807 ,Heco Metas 700 , Magnat Betasub 30A
snoop69
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 19. 10. 2023 07:59

JayDeeSq> jsem v jiném okrese než píšeš - bydlím u ČB. Netvrdím, že T-mobile vypíná B20, vím jen (a to mám od operátora i potvrzené), že vypíná B1. Proč v tu stejnou chvíli zmizí i české LTE na 800 a rozsvítí se rakouské netuším. Testoval jsem to 3x, vždy je to skoro stejné (někdy se časy o pár minut po půlnoci liší a tu a tam chytím i nějakou českou BTS). Na routeru (Mikrotik LTE18 LHG) rozhodně žádný plánovaný job na půlnoc nemám. A i na telefonech doma (O2 i Tmobile) v noci padám do roamingu a české operátory nechytím. Vodafone tady pokrytí nemá, ti mě s poptávkou rovnou poslali do háje.
Vypnutím roamingu na routeru ani na SIMkartě si nepomůžu (zkoušel jsem) - router ty operátory pořád vidí a zkouší se napojit na nejlepší signál, ale protože to je zakázané, tak se nepřipojí. Zatím jsem nepřišel na to, jak to v RouterOS nakonfigurovat (přes gui to nejde, budu muset příkazy v konzoli). Třeba je to bug, ale RouterOS jsem měl aktualizovaný (respektive nedávno vyšel nejnovější update, tak ho tam zrovna nahrávám).

vpe> viz výše - Mikrotik LTE18 LHG umístěná na výložníku ve výšce asi 6m. Ještě bych mohl zkusit zvýšit výložník o další 2m, ale testoval jsem to při ladění a výsledek byl stejný jako mám teď. 20m stožár fakt stavět nebudu... B3 mám na routeru vypnutou, občas mi tam sice nějaká BTS problikne, ale signál není stabilní a navíc je stejně z Rakouska. Teď jsem navíc zjistil, že když na routeru (po poslední aktualizaci) B3 zapnu, tak mi pak nechytá ani B1 ani B20, zřejmě tam mají chybu...

Mohl bych nasměrovat anténu na jednu konkrétní BTSku a ní router zamknout (dřív jsem to tak měl). Ale jak mi psal Phlox, to konkrétní zařízení je totálně přetížený a jede na starým HW, takže když se dařilo, měl jsem 5-6Mbit i na relativně dobrém signálu, jinak většinou daleko míň. Ale aspoň svítí i celou noc. Nicméně prý na té věži do konce tohoto roku mají vyměnit antény a pustit LTE5g (jsem teda trochu daleko, a navíc ten Mikrotik nemá 5g modul, který bych do něj musel dobastlit). Tím bych snad mohl problém vyřešit.
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Phlox 19. 10. 2023 09:12

Spíš než kupovat 5G modul vyměnit za Zyxel NR7101, natočit na Buková. Na LTE ani 5G nikdo tvým směrem není (na 5G jen dva mobily). Vzdálenosti bych se nebál. Výškově to vychází dobře.
Phlox
Junior

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 19. 10. 2023 12:52

Slávek-TDM
bez konkrétní identifikace bts to je trochu hádání, tak jsem hledal dle lokality a okolo mikulova mě to docela padlo do oka, ale když je to okres ČB (část bts je i JH), tak už mám docela jasno a jednotlivé BTS jsem identifikoval už snad správně (až na 245 B1, to mi v seznamu nachází nejbližší až Temešvár, což ale není úplně vyloučené) Proč se mikrotik přeladí a rakousko je jasné celkem i z té tabulky, ani jedna česká B20 nemá dostatečné RSRQ, vše na 20dB, což je pro navázání spojení už téměř nemožné, u rakouských jsou ty hodnoty o poznání lepší. Zakázat roaming lze na miktoriku, takže se nebude nikam přepojovat na rakousko, ale může se stát, že zůstane bez signálu úplně. Jen mě celkem překvapuje, že v tom seznamu chybí dost BTS ještě poblíž hranic na české straně, ale bez znalosti přesné lokality se radit dále nedá, ale odhadem a letmým pohledem na mapu mě přijde, že se to docela v některých oblastech vylučuje a i když mě napadlo pár lokalit, tak vždy tam jsou i bližší BTS než ty viditelné vzdálené, od kterých musí být signál dostupný, ale takhle to je pomalu věštění a hledání jehly v kupce sena :-D dost zásadně mi tam chybí třeba Nové Hrady, kde jsou 2 BTS a obě jedou 800 i 2100. Vypínání B1 je bohužel nešvar, ale všechny ty B20 rozhodně nevypínají, to by bylo bez internetu tisíce lidí a to je nesmysl.
JayDeeSq
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka