Pevný internet vzduchem T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 19. 10. 2023 19:32

JayDeeSq> Hrady mám bohužel zastíněný, jsou výrazně výš než já. Navíc ta anténa co mám je směrová, takže teď jsem na azimutu na Bukovou, jak píše Phlox. Jen co poupgradují tu blízkou BTSku, nasměruju se na ní.
Phlox> zřejmě máš s tím Zyxelem dobrý zkušenosti, no já historicky moc ne (tedy co se týče routerů obecně). Trochu mě odrazuje zisk jen 10dBi a pak ta hnusná cenovka... Asi si ho budu muset půjčit, otestovat a podle toho dál řešit.
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 20. 10. 2023 07:01

Se podivej na mapu CTU a kdyz tam “neni signal” tak casto stacilo vystrcit antenu trosku vyse :-)

Jen 6 metru nad zemi, ty mas primy vyhled na BTS? Asi ne co? Na komin dat 2 metry stozar… teda pokud nejsi nekde hodne v doliku na samote kde nikdo neni?

To je nejaka verze 57 ta se u nas nepouziva, ale asi je to vsechno stejne? Jestli jsou ty 4 MIMO anteny po sektorech 90° tak to asi nemuze dost dobre chytat 1 BTSku s vic anrenami, co?

Nebylo by lepsi anteny natocit smerem k preferovane BTS?

Ps: tusi nekdo ktera verze B2368 podporuje (nastartuje) s 12V dc (rad bych krmil z auto AKU a vyhnout se step up menici)
Verze B2368-A01 (ta bez vnitrni jednotky) ma zdroj na 19V - nevím jestli by se na 12 V, na krátký kabel do 3 m, rozjela?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod Phlox 20. 10. 2023 08:36

Slávek-TDM píše:Phlox> zřejmě máš s tím Zyxelem dobrý zkušenosti, no já historicky moc ne (tedy co se týče routerů obecně). Trochu mě odrazuje zisk jen 10dBi a pak ta hnusná cenovka... Asi si ho budu muset půjčit, otestovat a podle toho dál řešit.

Z mojí osobní zkušenosti mohu říct, že Zyxel má občas nedotažený nějaký soft věci, ale zase dostává nový firmwary i 8 let starý zařízení. Většina výrobců drží max dva tři roky po ukončení prodeje. Ten Zyxel z toho, co je k mání na trhu vychází poměr cena dobře. Cena už klesla k 10k. Za tu samou cenu můžeš mít i pomalejší antény od konkurence (případně vnitřní jednotky bez venkovní antény). Nebo se ještě můžeš podívat na TMPL, kde už nasadili T-Mobile Internet 5G Home Office, kde je vlastně anténa 5G WNC ODU, která má tuším max 600/60 Mbps. Už se testuje i u nás. Ostatní TM po světě s touhle anténou nabízí tarify max 500/50. Další možnost je pak Router ZTE MC889+T3000, ale ten jsem zatím reálně neviděl. Podle videí umí skládat až 5 pásem a v dobře pokrytých lokalitách se dostávají na 900/100 Mbps. Jeho cena teď klesla z 19k na 10k, takže to může být alternativa k tomu Zyxelu.

Mikrotik je jasná volba, pokud chceš nastavovat úplně všechno, ač to leckdy ani nepotřebuješ a nezáleží ti, že vlastně rychlost bude velmi malá. Vzpomínám, když do jejich routerů instalovali zastaralý čipy, kdy routing z WAN 100 na WLAN dokázal max 20 Mbps při Wi-Fi 802.11n. Ne díky.
Phlox
Junior

Odeslat příspěvekod vpe 20. 10. 2023 09:24

Tak zrovna takovéhle zpomalení, kdy wifina jede max 14 Mbit, má jeden Huawei adsl2+ modem masově zde před lety prodávaný - jeho 802.11g by mělo jet minimálně 24 Mbit, dával jsem to do bridge, když to má 100 Mbit lan, jako prosté AP, takže tam ani žádný routování není myslim, Takže jedině vyhodit

A novější modem Zyxel, co má už N, tak tam když se nastaví nejvyšší priorita tak se to nejvíc zpomalí (to mi to dalo, vyzkoušet všechny varianty a zjistit, která blbost to dělá), nebo když se zapne qos, aniž se tedy nastaví omezení rychlosti, jenom spuštění, tak se taky výrazně zpomalí…

Anebo další hardware, tuším TPlink, archer300, píšou tam wifi AC1200 tuším, ale Ethernet porty má 100 Mbit. Dnes už ten návrh těchhle věcí stojí za houby jak po hw tak sw stránce, S tím QoS to myslím platí i zde. Něco v tom softu nastavíte a drasticky se zpomalí rychlost. A pak na tom strávit spoustu času, než přijdete na to, kde je problém

A MC889 spíš stoupá v ceně
Přílohy
IMG_6720.jpeg
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 20. 10. 2023 14:01

Já to zařízení budu používat čistě jako LTE GW, takže žádný síťový nebo bezpečnostní konfigurace na něm nastavovat nebudu. Za ním mám infrastrukturu postavenou komplet na Unifi.
MKTK mám z důvodu, že ho používáme u některých zákazníků pro připojení vybraných lokalit bez další infrastruktury do APNky. Tak abych se pocvičil.
Druhá alternativa je Teltonika - tam tedy s externí pasivní anténou, kde už řeším problém jak dostat kabel skrz fasádu a jeho délku kvůli útlumu. Ale včera jsem tady viděl jeden komplet s Teltonikou, kterej se mi moc líbil (uzavřený box s routerem a anténou uvnitř a napájení přes PoE), tak si ho zkusím půjčit a otestovat.
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod snoop69 20. 10. 2023 16:51

vpe píše:Ps: tusi nekdo ktera verze B2368 podporuje (nastartuje) s 12V dc (rad bych krmil z auto AKU a vyhnout se step up menici)
Verze B2368-A01 (ta bez vnitrni jednotky) ma zdroj na 19V - nevím jestli by se na 12 V, na krátký kabel do 3 m, rozjela?

Mám 2368-66 s vnitřní jednotkou a ta má napájení 12V/2A. Zkusil jsem vnitřní jednotku odpojit a napájet venkovní jednotku přímo a nezaznamenal jsem žádný problém. Uvnitř jsou všechny 2368 stejné.
Alcatel OT 302,Siemens C55,Siemens CX75(modified),SE K750i(W800,modified)...Samsung S8500 Wave(android port), LG V20
LCD TV SAMSUNG 42M87BD , WD TV LIVE - 2TB , 1TB , Onkyo TX-NR807 ,Heco Metas 700 , Magnat Betasub 30A
snoop69
Junior

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 20. 10. 2023 20:57

Slávek-TDM
stejně mi to tam nějak nesedí, když sou nové hrady v zákrytu, tak pořád nedokážu odhadnout lokalitu, protože tam je z dostupných třeba byňov, dvory nad lužnicí, ale na druhou stranu i horní stropnice a zmíněná buková, neprozradíš lokalitu aspoň do sz? stačí přibližná, protože to dost zkoumám a moc lokalit, kde by to bylo bídné tam zas není
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 23. 10. 2023 12:53

Poslal jsem ti jí do SZ. Jsem skoro přesně uprostřed mezi různýma BTSkama (českýma i rakouskýma) a výsledek je, že tu prakticky není použitelný signál ani na volání :D Přitom jsem vlastně na rovině, žádné kopce směrem do Čech...
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jimmydix 23. 10. 2023 17:30

Slavek-TDM:
Jestli se do toho můžu trochu vmíchat.... chtěl jsem jen poslat doporučení na jednotku Zyxel NR7101 o které jste se tu zminovali...
Také jsem v mé lokalitě řešil komplikované připojení pro TMO - v mém případě jediný použitelný operátor v oblasti ale všechny BTSky jsem měl v zákrytu bud za kopci nebo lesy.

Pomalu jsem vykoupil eshop s různými 4g, 4g+ a 5g modemy a externími anténami, než jsem se na doporučení dostal k nr7101 a nemohu si ho vynachválit.

Chytá signál skvěle jak odrazem tak přímou viditelností (vyzkoušeno jak v situaci kdy jsem chytal signál odražený od protějšího kopce tak nově s přímou viditelností na vzdálenost 1,7km), dokáže spojovat všechny možné frekvence jak ve 4g tak i s 5G dohromady. Má zámek na konkrétní btsku i frekvence. Vše je velmi stabilní a co je velká výhoda je to, že ho připojit až na délku 100m bez zpomalení/ztrát - je připojen sítovým kabelem tzn. nejste omezeni délkou kabelu při instalaci na fasádu/střechu

Fungoval hned po instalaci na budovu, ale pro nárůst výkonu především uploadu (nárůst rychlosti uploadu byl v mém případě po aktualizaci neskutečných 70%) je nutné provést poměrně komplikovanou aktualizaci firmware (část firmware a i modulovou část kterou nemají přímo na stránkách s firmwarem a dlouho jsem ji tak neměl aktualizovanou)

ve finále tedy cena rozhodně odpovídá kvalitě a máte mnohem širší možnosti použití než v mnoha jiných případech. Kdybych tuto anténu koupil rovnou tak bych ušetřil hodiny a hodiny času a v mém případě i něco kolem 15K vynaložených za různá jiná nefungující řešení.
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod Stosun 23. 10. 2023 19:15

jimmydix
Jen se zeptám co ktomu máš za vnitřní modem? Diky
Stosun
Junior

Odeslat příspěvekod vpe 23. 10. 2023 19:56

Vnitřní router můžeš dát asi cokoliv, ne?

Ale cena 11 000 teda taky žádná láce https://access-pointy.heureka.cz/zyxel- ... /#prehled/

Ví někdo prosím kolik voltů potřebuje Zyxel NR7101 k provozu?

A Pevný internet vzduchem T-Mobile umožňuje spojování pásem a 5G?

-- 23. 10. 2023 20:59 --

snoop69 píše:
vpe píše:Ps: tusi nekdo ktera verze B2368 podporuje (nastartuje) s 12V dc (rad bych krmil z auto AKU a vyhnout se step up menici)

Mám 2368-66 s vnitřní jednotkou a ta má napájení 12V/2A. Zkusil jsem vnitřní jednotku odpojit a napájet venkovní jednotku přímo a nezaznamenal jsem žádný problém. Uvnitř jsou všechny 2368 stejné.

Ok, a ta 2368-A01 když má továrně adaptér na 19 V, spustí se na 12 V taky? Asi by měla když tvrdíš že je stejná…
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 24. 10. 2023 02:18

Stosun píše:jimmydix
Jen se zeptám co ktomu máš za vnitřní modem? Diky

momentálně mám nr7101 za oknem v posledním patře a je připojený 40m kabelem do modemu Zyxel LTE5398-M904 (tento modem měl původně měl sloužit k příjmu LTE, ale pak jsem koupil právě ten nr7101. Používám ho dočasně než zprovozním router asus TUF ax3000)

zyxel lte5398 mám tedy v bytě, kde z něj pouštím wifi do 2 místností a mám ho připojený na switch na půdě odkud je pak zase kabelem připojený hlavní PC, konzole a TV...zbytek věcí které nepotřebují připojení kabelem pak sviští na wifi.

-- 24. 10. 2023 03:33 --

[quote="vpe"]Vnitřní router můžeš dát asi cokoliv, ne?

Ale cena 11 000 teda taky žádná láce https://access-pointy.heureka.cz/zyxel- ... /#prehled/

Ví někdo prosím kolik voltů potřebuje Zyxel NR7101 k provozu?

A Pevný internet vzduchem T-Mobile umožňuje spojování pásem a 5G?

cenově to není žádná hitparáda to je jasný, ale jak jsem psal, kdybych ho koupil rovnou a nezkoušel předtím blbosti jako je např. modem+externí anténa tak vyjde lacino :)
- napájení nr7101 je řešeno přes POE adaptér a píší odhad < 16 W
- pevný internet vzduchem jsem před pořízením nr7101 vyměnil za neomezenou datovou SIMku protože mi v TMO odmítnuli (asi kvůli vytížení okolních vysílačů) dát cokoliv rychlejšího než pevný internet vzduchem S : 20/5
Místo 20/5 teď jedu 10x rychleji avšak za vyšší cenu paušálu, ale v mém případě volím raději rychlost než náklady protože LTE u mě jediné možné řešení jak mít celkem svižný internet.
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 24. 10. 2023 14:00

Díky za report - zkouším přes firmu oslovit přímo distributora a domluvit si zápůjčku. Pokud se povede, podělím se o porovnání.
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 25. 10. 2023 09:52

příkon až 16W je teda na dnešní dobu haluz, to by chtělo spíš změřit, tipuju že to bude pod 10 w, ale mě zajímaly volty. Ono se blbě zvyšuje napětí když tam je pouze 12 (13,8) Voltu chapes?

Třebas B2338 se na 12V nerozjel, originální trafo mělo přes 50 V.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod Slávek-TDM 25. 10. 2023 16:27

Tak ani v datasheetu ani v userguide (odkazy níže) jsem nenašel požadovanou PoE Class. Počítal bych tedy se standardem pro Class4 což je 42-57V DC.
https://download.zyxel.com/NR7101/datas ... 7101_5.pdf
https://download.zyxel.com/NR7101/user_ ... 201.00.pdf
Slávek-TDM
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka