Mno takže testuju (dobrá zábava ale drahej koníček) Cudy P5
https://www.alza.cz/cudy-ax3000-wi-fi-6 ... 12.htm?o=8 (na alze koupenej ještě za levno) a resumé je, že asi si ho nechám. Jen prostě T-Mobile 5G je tu hodně specifický.
Cudy mi na T-Mobile udrží B3+N28 a nepřepíná furt mezi 4G a 5G jako ZTE, takže to je jednoznačný plus. Na druhou stranu dnes přes noc si to přepnulo samo na B3+B20 a zůstalo do rána. To ale asi nadobro vyřeším tím, že prostě B20 a B28 v nastavení vypnu. Je možné že Tmobile na noc 5G vypíná?
Stejně tak při přepnutí (manuálním) na LTE si to pospojuje také všechna pásma (B3+B20+B28) a pak jedno odpojí, nejčastěji B28. Tohle vypadá, že ale dělá sám tmobile na straně vysílače, stejné chování bylo u ZTE modemu

Jinak Cudy si aspoň jako nosné pásmo vždycky zvolí B3, takže paráda (ZTE občas namixovalo, teda jen u LTE/4G+, jako první B20 nebo B28 a k tomu připojilo sekundár B3).
Jinak router jako takovej super, nebál bych se říct, že oproti standardním brandovaným a prodávaným krabicím pro LTE/5G se to víc chová jako normální wifi router s tím, že má navíc 5G modem. Kromě silné wifi je tam hromada nastavení týkající se obecně LAN a WAN, co vám standardně oeprátor zakáže. Plus podpora různých VPN, statistiky, mesh.... Firmware je postavený na základě openWRT a nesnaží se to skrývat. Čili nemám potřebu nadávat na vestavěnou wifi a dávat modem do bridge a za to normální "drátovej" wifi router. Nestát tolik (jak modem tak datový tarify

), dovedu si ho představit doma i na optice a mít tam jako zálohu nějakou SIM.
DualSIM jsem ještě nezkoušel, ale pokud mě tmobilenaštve, tak varianta je mít primárně Datamanii a dobíjet si, když budu na chalupě dýl (uvidím, co tu s ní na tomhle modemu naměřím) a jako sekundární 4G simku z práce, kde je 50GB/měs a s tou pokrývat období, kdy na chalupě nejsme. Btw router lze ovládat appkou z mobilu i z internetu, ale ještě jsem nezkoušel třeba vzdáleně přepnout simky nebo upravit nastavení LTE, aby mi to mezitím doma neumřelo

Co mě trochu štve, je omezená statistika monitoringu 5G, ukazuje vždy sílu a kvalitu signálu prvního pásma, ne připojených LTE nebo 5G. Zkusím jim napsat, protože toto by se opravdu hodilo. Můžu sice modemu posílat z web gui AT příkazy, ale nenašel jsem funkční příkaz na statistiky pro všechna připojená pásma.
Někomu může chybět cell lock, to by taky mohli dodat; výběr LTE a 5G pásem ale nechybí (viz výše), jen je zřejmě společný pro obě SIM. Což problém může být, ale protože algoritmus výběru sítě se chová tak nějak rozumnějš než u ZTE, nevidím problém zde mít víc SIM operátorů.
Jo a samozřejmě to nejlepší nakonec, router má 4x SMA konektory na LTE/5G antény. Už teda zkoumám, kam připevnit výložník a nebude to asi problém. Jen je problém sehnat 4x4 MIMO anténu. Reálně asi můžu namontovat pod sebe dvakrát tuhle anténu?
https://www.i4wifi.cz/cs/227016-waverf-atk-log-lte (ano vím, zisk není bůhvíco, ale mám to 2km přímou čarou a ze střechy vysílač uvidím; a neumí 3GHz+ což tu stejně neběží).
Jasně, našel jsem i tuto, ale kromě ceny mě odrazuje i velikost a že je to "krabice", tak asi více náchylná na vítr
https://www.ab-com.cz/poynting-antennas ... 024-v1-02/