Pevný internet vzduchem T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod MV_cz 10. 6. 2024 16:43

No spíš, a to asi (zatím) neumí, by mě zajímalo, jak je to se zamykáním pásem na obě sim. Logicky bych si představoval, že pro každou SIM můžu (resp. potřebuju) zamknout jiná pásma, ale prakticky to vypadá, že je to obecné nastavení, společné pro obě SIM. Protože pro O2 bych třeba nechtěl použít B3 (protože vím, že tam na mé BTS už používají N3), ale naopak pro TMO bych potřeboval B3 použít, protože tam zatím jede LTE a 5G je na jiném kanálu.
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod freaklk 12. 6. 2024 08:45

Můžeš vysvětlit proč u takovéhoto pokročilého routeru potřebuješ/chceš zamykat LTE pásma?
Chápal bych že u Cat4 modemu, třeba MR200, potřebuješ zamknout pásmo B1 nebo aspoň B3, poněvadž ta mrcha se (na Auto) zásadně chytá na B20 která je suverénně nejpomalejší.
Ale proč chceš ručně zamykat něco na Cat18 routeru, kterej si v Auto pospojí všechny pásma který může, to nechápu.
freaklk
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 12. 6. 2024 12:13

Pač je to tak jak píšu, když chci jet na N3 a nechci aby se fallbackoval na B3, tak B3 pásmo musím vyndat. Stejně tak u B28 vs. N28. Aspoň tak mi to funguje u toho ZTE
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod freaklk 12. 6. 2024 16:33

Aha, takže modem je chytrej (Cat18) jen v pásmech LTE, v pásmech 5g už chytrej není a "dává přednost" LTE, takhle to mám chápat?
Ten tvůj ZTE je přesně jaký typ?
freaklk
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 12. 6. 2024 18:15

Je to mc801a. On má nějakej svůj algoritmus, kterej popravdě nechápu :D je to taky daný tím, že na "mém" vysílači tmobile pustil 5G celkem nedávno a ještě to asi není odladěné a modem krom kombinací svých je taky omezen tím, co umí provider. A zčásti je to asi dané chipsetem, co jsem pochopil tak X55 neumí víc CA v 5G a možná teda neumí "to samé" pásmo připojit v 4G a 5G. Momentálně je to tam tak, že:

O2:
- v LTE spojí až všechno dostupné B28+B20+B1+B3 (a mám tam třeba rychlejší DL než na 4G ale horší upload než 5G)
- v 5G umí B28+B1+N3 anebo B20+B1+N3 (ale reálně je lepší B28 a B20 vypnout)

TM:
- v LTE spojí spojí taky vše B28+B20+B3 (ale to se musí vypnout 5G pásmo)
- v 5G se snaží připojit B3+N28, někdy to tak jede celej den, někdy prostě jen hodinu, jindy půl dne, ale nevysledoval jsem proč, když se chová divně, tak zapne B3+N28, pak přepne se zpátky do B28+B3+B20, pak odpojí obě pomalá B pásma se nastaví se solo do B3, za chvilku připojí B3+N28 a pak zase 5G odpojí a zapne B28+B3+B20 a tak furt dokola ....
A tmobile třeba vůbec neumožní kombinaci B20+B3+N28 (kdyby to tedy něčemu pomohlo :)

Zajímavé je, že na B28 je silnější signál, ale nižši SNR, na druhou stranu v N28 (stejnej vysílač a "stejná" frekvence) je signál nižší, ale SNR vysoké a úplně v pohodě to funguje. Tam bude podle mě zakopanej pes, že B28 se modemu tváří jako super vhodné, ale reálně je k ničemu a zřejmě to tam něco ruší.

Long story short, vypnu B28 a je klid. Buď jede jen na B3 nebo B3+N28. A ten modem samozřejmě není ideální, proto je záchrana, že existuje javascript, kterym si povypínám ta jednotlivá pásma. Protože třeba doma na sídlišti jsem modem zapnul, připojil se na N43 a všechno super, ale jakmile jsem chvíli nic nedělal, modem se uspal, přepnul do LTE a za boha se zpátky na N43 nechytl. Tak jsem taky něco povypínal a ejhle, je to už furt na 5G a stabilně od nějakých 200 do 500 Mbit.

Máš případně zkušenosti s nějakým lepším modemem?
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod freaklk 13. 6. 2024 12:42

Nemám, jsem úplný začátečník a zatím i úplně nenáročný.
Prodělal jsem takový vývoj:
nějakou dobu jsem proháněl MR6400 ver1 s kartou O2, pomalé (5-15Mbit/5-10Mbit, ve špičkách ještě pomalejší), a v rozhraní ani nebylo vidět na co se chytil.
Pak jsem přešel na MR200 ver1, a totéž, "rychlosti" i že není vidět pásmo. Ten naštěstí odešel brzy do křemíkového nebe, a já náhodně koupil nejlevnější MR200 z bazoše, tentokrát verzi 4, a byl nějaký rychlejší, i když byl opět brandovaný O2! A v rozhraní už bylo vidět pásmo! A bylo zajímavé že po úvodních cca 5 minutách po zapnutí na B20, pak přeskočil na B3 (40-50Mbit/10-20Mbit)!
To mě zaujalo, a začal jsem to študovat. Pak přišla po zdražení O2 simky na 349,- simka T-Mobile za 300,-, a s tou ten modem přeskákal po chvíli až na B1, a rychlosti 125Mbit/25Mbit! Z obyčejný MR200 za pětistovku z bazoše! A pořád tahle v4 brandovaná O2 umí jen AUTO.
Zase jsem poštudoval, a koupil tentokrát už cíleně MR200 v5.2, která už umí vybrat pásmo. Takže vyberu B1 když chci lepší download, a když potřebuju lepší upload vyberu B3, která u mě jede krásně symetricky 35Mbit/35Mbit.
No, namlsal jsem se a rozhlížím se po lepším, i když to vůbec nepotřebuju ;-)

-- 13. 6. 2024 14:08 --

Taky jsem pokukoval po MR600 s cílem spojit si B1+B3, ale pak jsem pochopil že Cat6 router umí spojit jen downloady z těch pásem, upload je nespojený, jen z jednoho, primárního pásma.
Prostě sbírám info.
freaklk
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 13. 6. 2024 16:12

Já měl původně huawei usb stick v routeru, pak netgear (jen lte a 1xethernet bez wifi) v bridgi.

Archera MR200 jsem měl chvíli taky, ale nebyl o moc lepší než ten starej netgear. Ale byla to aspoň v1 co má externí antény pro LTE. Úspěšně jsem na něj flashnul openWRT, to bylo jediný dobrý na tom modemu.
Pak jsem měl B525s a ten alespoň uměl CAT6. Takže to občas jelo i 100Mbit.
Ale s 5G to holt už nestačí.
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 6. 7. 2024 14:12

Mno takže testuju (dobrá zábava ale drahej koníček) Cudy P5 https://www.alza.cz/cudy-ax3000-wi-fi-6 ... 12.htm?o=8 (na alze koupenej ještě za levno) a resumé je, že asi si ho nechám. Jen prostě T-Mobile 5G je tu hodně specifický.

Cudy mi na T-Mobile udrží B3+N28 a nepřepíná furt mezi 4G a 5G jako ZTE, takže to je jednoznačný plus. Na druhou stranu dnes přes noc si to přepnulo samo na B3+B20 a zůstalo do rána. To ale asi nadobro vyřeším tím, že prostě B20 a B28 v nastavení vypnu. Je možné že Tmobile na noc 5G vypíná?
Stejně tak při přepnutí (manuálním) na LTE si to pospojuje také všechna pásma (B3+B20+B28) a pak jedno odpojí, nejčastěji B28. Tohle vypadá, že ale dělá sám tmobile na straně vysílače, stejné chování bylo u ZTE modemu :hm
Jinak Cudy si aspoň jako nosné pásmo vždycky zvolí B3, takže paráda (ZTE občas namixovalo, teda jen u LTE/4G+, jako první B20 nebo B28 a k tomu připojilo sekundár B3).

Jinak router jako takovej super, nebál bych se říct, že oproti standardním brandovaným a prodávaným krabicím pro LTE/5G se to víc chová jako normální wifi router s tím, že má navíc 5G modem. Kromě silné wifi je tam hromada nastavení týkající se obecně LAN a WAN, co vám standardně oeprátor zakáže. Plus podpora různých VPN, statistiky, mesh.... Firmware je postavený na základě openWRT a nesnaží se to skrývat. Čili nemám potřebu nadávat na vestavěnou wifi a dávat modem do bridge a za to normální "drátovej" wifi router. Nestát tolik (jak modem tak datový tarify :D), dovedu si ho představit doma i na optice a mít tam jako zálohu nějakou SIM.

DualSIM jsem ještě nezkoušel, ale pokud mě tmobilenaštve, tak varianta je mít primárně Datamanii a dobíjet si, když budu na chalupě dýl (uvidím, co tu s ní na tomhle modemu naměřím) a jako sekundární 4G simku z práce, kde je 50GB/měs a s tou pokrývat období, kdy na chalupě nejsme. Btw router lze ovládat appkou z mobilu i z internetu, ale ještě jsem nezkoušel třeba vzdáleně přepnout simky nebo upravit nastavení LTE, aby mi to mezitím doma neumřelo :)

Co mě trochu štve, je omezená statistika monitoringu 5G, ukazuje vždy sílu a kvalitu signálu prvního pásma, ne připojených LTE nebo 5G. Zkusím jim napsat, protože toto by se opravdu hodilo. Můžu sice modemu posílat z web gui AT příkazy, ale nenašel jsem funkční příkaz na statistiky pro všechna připojená pásma.
Někomu může chybět cell lock, to by taky mohli dodat; výběr LTE a 5G pásem ale nechybí (viz výše), jen je zřejmě společný pro obě SIM. Což problém může být, ale protože algoritmus výběru sítě se chová tak nějak rozumnějš než u ZTE, nevidím problém zde mít víc SIM operátorů.

Jo a samozřejmě to nejlepší nakonec, router má 4x SMA konektory na LTE/5G antény. Už teda zkoumám, kam připevnit výložník a nebude to asi problém. Jen je problém sehnat 4x4 MIMO anténu. Reálně asi můžu namontovat pod sebe dvakrát tuhle anténu? https://www.i4wifi.cz/cs/227016-waverf-atk-log-lte (ano vím, zisk není bůhvíco, ale mám to 2km přímou čarou a ze střechy vysílač uvidím; a neumí 3GHz+ což tu stejně neběží).
Jasně, našel jsem i tuto, ale kromě ceny mě odrazuje i velikost a že je to "krabice", tak asi více náchylná na vítr https://www.ab-com.cz/poynting-antennas ... 024-v1-02/
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 7. 7. 2024 10:04

"Mno takže testuju (dobrá zábava ale drahej koníček) Cudy P5" ::: taky to mám už jako koníček, ale asi jako u Vás ten koníček vzniknul z potřeby mít co možná nejlepší a internetové připojení.
Já svůj problém vyřešil venkovním Zyxelem 7101 (tak je vyřešený 5g modem i antény v jednom), který jsem musel dát na vedlejší budovu a kabelem přitáhnout do budovy v "signálovém stínu".

btw nejsem si 100% jistý, ale myslím, že Váš první odkaz (antény co jste chtěl dát 2x) je na anténu která neumí N28 (anténa je až od 800-2170 MHz tzn.). Poynting mám xpol 2-5g a je to super anténa, ale ta co máte na druhém odkazu to je už dělíčko, pěkná věcička no a ta cena :)

držím palce at se Vám to povede vše vychytat.
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 7. 7. 2024 13:20

Jojo koukal jsem, že všude píšou 800 MHz. Přitom N28 je u TMO asi 768-788 MHz, takže skoro 800 :D. Kdybych přešel na O2, tak to nebudu rešit a pojedu na B1+N3.
Ono by to chtělo vidět graf zisku těch antén, u některých to píšou, ale tady u této ne. Občas je zisk ve spodním spektru nicmoc a nejlépe se mají okolo 2GHz, to je daň za univerzálnost.
Nechtěl bych zase na stožáru mít pod sebou 4 antény, tahle mi přišla akorát, ale jak píšu, nikde není specifikace, u žádného prodejce ani u výrobce.

Ano, varianta je tam dát i ty dva malé poyintingy místo té velké. Ale v praxi, co jsem se díval na video, tak ta velká poynting 24 jsou vlastně dvě menší nad sebou. No a cenově paradoxně ty dvě malé vyjdou lépe :(
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 7. 7. 2024 14:55

Dík, to je zajímavé (pokud teda pominu počet pravopisných chyb, který je obdivuhodný), i když pro mě ne úplně aktuální. Taky jsem si říkal že bych koupil Iskry. Ale mít 4 antény nad sebou to znamená minimálně dvoumetrový stožár a to si opravdu na fasádu nedám. Pro 4x4 MIMO toho tady opravdu mnoho není, leda ještě něco od Qupanelu kde si člověk na webu všechno pěkně nakonfiguruje https://www.quwireless.com/products/5g- ... IRECTIONAL u nás bohužel prodává pár prodejců nebo přes kaufland :D

ale nevypadá to blbě a stojí jen o něco víc než ten klasickej poynting na 2x2 https://www.kaufland.cz/product/3631854 ... d=29008860

Když vystrčím router ven a položím na střešní okno, tak to docela šlape, B3+N28 (B3 má -82 dBm RSRP a SNR 25 dB; u N28 nevím CUDY neukazuje ale to bylo tradičně silné i na ZTE)
Obrázek

A pro doplnění B3+B20+B28 na tu malou chvilku, než mě z B28 vykopli (pak to jede na B3+B20 175/53Mbit)
Obrázek
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod freaklk 9. 7. 2024 09:19

Dík moc za tyhle zkušenosti!
A otázka: ty pingy 40ms jsou takový moc LTEčkový, myslel jsem že 5G ty pingy dostane spíš někam k 20ms?
freaklk
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 9. 7. 2024 10:26

Takhle, já na tom nehraju, takže za mě dobrý, ale pravda je, že latence by mohly být nižší. Jestli to nebude tím, že furt nejde o plnohodnotné 5G, ale jen 5G NSA.
Na druhou stranu to vypadá, že pro upload se už taky používá CA 4G+5G? Protože jinak bych UL neměl vždycky o něco lepší na 5G :hm

Jinak ping na seznam je třeba okolo těch 30 ms. To mi připomíná dávný časy prvních wifi (uff 20 let to bude) a jak jsme na tom spokojeně hráli :D
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 9. 7. 2024 10:43

Moje zkušenost říká, že 4G umí ping okolo 20ms. Nicméně 40ms a více není neobvyklé. U VF jsem často naměřil okolo 80ms.
Prave 5G (Stand alone, s ping 10ms) pro civilisty zatím není.
jenik3
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka