Pevný internet vzduchem T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Pipazkajes 13. 7. 2024 13:00

Tak jestli jsou antény na 3,5 GHz tak je to pro mě zbytečně. Ještě se podívám na některý ze vzdálenějších vysílačů. Jinak díky za informace.
Pipazkajes
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MV_cz 13. 7. 2024 14:17

no jestli to není nějak zásadně daleko, tak ty interní antény mohou být v pohodě, u mě fungovaly na 700-800 na plný signál a 1800/2100 na hraně použitelnosti, ale stabilně. BTS asi 2km a modem normálně v podkroví (ani ne přímo u okna, aby tam nepražilo)
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 28. 7. 2024 17:00

Pořídil jsem anténu (https://www.quwireless.com/product/qupa ... variant=5m) a testuju, než vymyslim stožár, tak nějak ledabyle vystrčená anténa za střešní okno, směr horizontálně +/- na BTS, vertikálně spíš na měsíc.
Signál je i tak dost blízkej tomu, když jsem dal router s jeho malýma anténkama ven na střešní okno (primární pásmo mám okolo -85 dBm a SNR 22)

Testuju obě SIM co tu mám pro 5G, jednak TMO Internet neomezeně XL tak v druhym slotu Datamánii. Datamánie obecně jede pomalejš. T-Mobile se připojuje standardně na B3+B20+N28 a O2 na B20+B1+N3. Nedaří se mi u O2 šoupnout B20 jako sekundární pásmo, u T-Mobile si to většinou nastaví B3 jako primár, někdy ne.
Z T-Mobile dostanu cca 200-220/50 Mbit, z O2 pak okolo 130-150/60 Mbit.

Zajímavý ale je, že vypínání B20 už nějak zásadně nepomáhá. Nicméně jsem B20 vypnul a stalo se mi, že se Datamánie připojila na B1+B3+N3, čili dvakrát 3. pásmo a je z toho celkem slušnej upload. To se mi zatím nestalo, aby se jedno pásmo na dané BTS připojilo v 4G a zároveň 5G :hm
Obrázek
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod vpe 29. 7. 2024 04:44

freaklk píše:Možná bude někomu užitečná i informace týkající se MR200 těchto poslednějších revizí/verzí 5.2 a 5.3.
Zjistil jsem že tyto mé dva kousky nastartují a pak spolehlivě běží už na 4,95V, takže fungujou z běžné nabíječky mobilu i z powerbanky (musíte si samozřejmě udělat patřičný kablík), což je skvělé když nejde elektrika. Proud odebíraný se zvedá přibližně 2x oproti napájení 12V, takže bezpečné nabíječky jsou 5V/2A, i když já naměřil odběr v klidu při 12V 200mA, při 5V 400mA, a při plném stahování či uploadování při 12V 410mA, při 5V 850mA, takže by teoreticky vystačila i slabší 1,5A nabíječka.

A můžeš si koupit za pár korun i s poštovným kabel, který s USB power banky dodává do kulatého 5,1/2,1mm konektoru 12 V, tak na kabelu pak máš menší ztráty a současně nemusíš si vyrábět kabel, který stejně za těch pár desetikorun nevyrobíš. Říká se tomu DC step up.

A čím větší napětí, tím menší proud (tedy stačí méně mědi), to ale asi víš…

V těch modemech je stejně step-down měnič fungující obvykle z 16V (záleží na kondiku***) na 3,5-1,5V co potřebují interní součástky…

Takže naopak výhoda je, že to můžeš krmit normálně z auta, že autobaterie 12 V, I když štítku je napětí je třeba 7,5 nebo 9 V

*** seriózní výrobce napíše rozsah, třeba Mikrotik nebo v Ubiquitti, 8-24V nebo 7-48V apod… oni ty zařízení běžně běhají i od 5 V ale nemusí to být moc stabilní, nezkoušel bych na tom flashovat firmware ;-)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod freaklk 29. 7. 2024 12:52

"oni ty zařízení běžně běhají i od 5 V ale nemusí to být moc stabilní, nezkoušel bych na tom flashovat firmware ;-) "
Jo souhlas, to je důležitá poznámka, to jsem nezdůraznil, díky za doplnění!

A taky oceňuju zde psané zkušenosti Mv_cz, ty se budou určitě hodit.
freaklk
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 29. 7. 2024 13:37

Dík ;-) no dneska jako na potvoru asi na 2 hodiny dopoledne BTS umřela. O2 i TMO bez dat, telefon úplně bez signálu. Zapnul jsem B20 na modemu, připojilo se to úplně jiným směrem na 11km dalekou BTS za městem a jelo to na jednu čárku asi 6/1 Mbit, ale jelo a já mohl pracovat :D Takže jako anténa je super.

Pak, jak tu BTS rozjeli, tak jsem na datamánii naměřil 288Mbit download, ale to bylo jen tak pět minut, než se tam asi nastěhovali další klienti nebo jim to celé nabootovalo a zjistilo, že by datamánii mohli zaříznout. Pozitivní je, že modem se zpátky na "mojí" připojil sám (mám tam totiž teď v prvním slotu O2 a v druhým TMO sim) a docela rychle.

Jinak teda něco k tématu, aktuálně cca takové rychlosti
Obrázek
S takovýmto zapojením. A ano, otevřené okno má důvod. Se zavřeným oknem je upload asi tak 30-40 Mbit, s otevřeným dvojnásobek. Prostě kontrolovaný omezovač rychlosti
Obrázek
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod freaklk 3. 8. 2024 09:30

Za kolik jsi ho vlastně koupil?
Stojí to za těch cca 6600,-?
https://www.bscom.cz/wifi-router-cudy-a ... _d1991379/
freaklk
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 3. 8. 2024 16:44

Jojo, za 6500,- v Alze když byla akce, jinak tam stojí 9000 což je nesmysl. Ale nelituju, aktuálně instaluju anténu ven, no musí mířit malinko do oblak ale dobrý

Obrázek
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod Aheloj 25. 9. 2024 07:56

Chci se zeptat jestli nektery z modemu na 5G sit umi natvrdo zamknout pripojeni podle pasma? Tzn. pripojit se konkretne na nektery z kanalu. Mam totiz silnou pomalou 800 ale rychlou slabsi 2100.

Umi to i ten novy O2 5G Box?
Naposledy upravil Aheloj dne 26. 9. 2024 07:37, celkově upraveno 1
Aheloj
Junior

Odeslat příspěvekod Phlox 25. 9. 2024 12:30

Ahoj,

Zyxel 5G NR7101 to umí. Můžeš si vybrat automatiku a automatiku nebo přímo preferovanou technologii a automatiku a nebo preferovanou technologii a preferovaný band. Možností je mnoho. Ta anténa je ale tak dobrá, že je lepší ji nechat v automatu. Umí k sobě skládat pásma podle potřeby a využije dobře i to přetížené pásmo. Většinou si u mě skládá tři frekvence LTE 800 a 1800 + 5G NSA 2100. Pokud je zrovna tahle BTS v odstávce, připojí se na další a tam skládá LTE 800+1800+2100 a 5G NSA 700. Hlavní je, do ní dostat poslední oficiální FW. Jinak to samozřejmě neumí.
Phlox
Junior

Odeslat příspěvekod Aheloj 26. 9. 2024 07:36

Phlox píše:Ahoj,

Zyxel 5G NR7101 to umí. Můžeš si vybrat automatiku a automatiku nebo přímo preferovanou technologii a automatiku a nebo preferovanou technologii a preferovaný band. Možností je mnoho. Ta anténa je ale tak dobrá, že je lepší ji nechat v automatu. Umí k sobě skládat pásma podle potřeby a využije dobře i to přetížené pásmo. Většinou si u mě skládá tři frekvence LTE 800 a 1800 + 5G NSA 2100. Pokud je zrovna tahle BTS v odstávce, připojí se na další a tam skládá LTE 800+1800+2100 a 5G NSA 700. Hlavní je, do ní dostat poslední oficiální FW. Jinak to samozřejmě neumí.

To je prilis drahe zarizeni.
Aheloj
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 26. 9. 2024 08:23

Je snad jasne, ze sunka za litr to umet nebude.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Phlox 26. 9. 2024 11:28

Příliš drahé zařízení se občas dá sehnat za polovinu, třeba na zeleném ufounovi. Jen to chce hlídat. Myslím, že většina lidí ti potvrdí, že vyhodili spoustu peněz za x zařízení, aby nakonec koupili pořádnou mašinu. Ve výsledku v tom utopili víc. Je taky otázka, jaké tam máš frekvence a jaké se tam mají v plánu v dohledné době přidat. Vše se dá zjistit.
Phlox
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 27. 9. 2024 10:20

100% souhlas s Phloxem. zkoušení mě stálo skoro 2x tolik než nr7101 :)
Měl bych ale jednu prosbu o radu. Objevil jsem jednu novinku za opravdu dobré peníze a potřeboval bych si potvrdit, jestli tento router zvládne nebo nezvládne spojit 5G a 4G dohromady. Potřeboval bych spojit N28 + B20+B3+B7 v místě bez viditelné BTSky tzn. vše odrazem.
Pokud router bude umět 5g a 4g spojit dohromady a nebude jen umět pracovat v jednom nebo druhém režimu tak se jedná o pěknou nabídku (cca 4500 Kč)

jedná se o toto:
https://www.tp-link.com/cz/home-network ... her-nx200/

díky moc,
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod Phlox 27. 9. 2024 13:14

Vyšel nový firm pro modem modul NR7101, který umí spojovat nové kombinace. Asi bych začal upgradem firmwaru a pak bych teprve koukal na jiný HW Jimmy.
Phlox
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka