Pevný internet vzduchem T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod jimmydix 27. 9. 2024 19:05

Phloxi to není ke mě. Já používám stále svůj nr7101 ani ho nehodlám měnit :) Včera jsem si všimnul nového update firmware a myslím že vydali i nový module update.

Ten nový modem od Tplinku, o kterém se zminuji, bych videl jako dostačující (a velmi levné) 5G+4G řešení k rodičům. Dal jsem jim tam tenkrát interní 4G+ modem s obyč. externí anténkou a jde to tam celkem dobře. Downgradovali jsme také tarif z XL na 100, protože těch 500 Kč navíc za neomezený XL tarif byly vyhozené peníze protože to tam stejně více jak 150/30 nejelo nikdy (zkoušeli jsme tam i Zyxel nr7101, ale v jejich podmínkách - kvůli odrazům a kopcům - si nr7101 vedl +- skoro stejně jako interní modem s anténkou)

Asi před měsícem jim tam nad kopcem spustili 5G a chytal se odrazem celkem dobře na zkušebním Tmobile modemu.
Problém ale je, že Tmobile modem co mají v nabídce není schopen slučovat 5G a 4G dohromady a jede tak jen bud 5G nebo 4G tzn. zbytečně pomalu.
Pokud by tedy tento levný modem zvládnul sloučit 5G+4G tak by to mohlo fungovat dostatečně. Více jak 150/20 to tam stejně nedá tak tarif 100 s tímto modemem by bylo optimální řešení cena/výkon
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 29. 9. 2024 17:10

update: na oficiálním TPlink foru jsem dostal info, že nový Archer NX200 umí spojovat 5G a 4G dohromady takže by to z něj za cenu v ČR začínající na cca 4300 Kč mohlo udělat velmi zajímavý budget 5G modem.
Čekám od nich ještě na info kolik vlastně frekvencí dokáže spojit dohromady a jak má modem vyřešené konektory pro externí anténu (jestli půjde používat běžné venkovní antény a dokáže i nízké frekvence od 700 - 2100, které jsou v ČR nejběžnější)

Nevím o žádném jiném 5G modemu s těmito vlastnostmi za cenu kolem 4000 Kč. ostatní konkurence je myslím nejméně o 3000 Kč dražší.
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod nicon 1. 10. 2024 19:39

Zdravim, mam moznost 100Mb/s 5g internetu od o2 za 399kc plus 99kc za modem coz se mi nechce za modem davat. Pry na mem modemu huawei b525 by ta simka nesla neb neumi 5g. Chci se zeptat na doporuceni nejakeho 5g modemu. Diky
nicon
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 1. 10. 2024 19:50

Bezdrátový internet (SIM) od O2 funguje i na 4G modemech, není nutné pořizovat/pronajímat drahé 5G modemy.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nicon 1. 10. 2024 20:02

Ma to byt 5g internet se sim kartou neprenosnou,ktera pry napr do mobilu nelze dat neb to pry system pozna a sim kartu blokne hlavne tedy pokud bych s ni nebyl na stejnem miste. Takze nejaky pevny bezdratovy internet,moc tomu nerozumim
nicon
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 1. 10. 2024 20:17

SIM opravdu funguje jen na "jednom místě", ale funguje i ve 4G modemu, mám to osobně ověřeno v rámci dvou různých smluv/míst. Člověk nesmí věřit úplně všemu, co tvrdí pracovníci O2 :-)
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nicon 1. 10. 2024 20:45

Ok,diky moc
nicon
Junior

Odeslat příspěvekod nicon 8. 10. 2024 20:44

Nemate nekdo zkusenost s timto modemem Mikrotik Chateau 5G R16?
nicon
Junior

Odeslat příspěvekod zdcakl 9. 10. 2024 08:20

Ahoj,

zbytecne drahe. Podivej se jaka LTE pasma umi ten tvuj Huawei a jaka pasma jsou k dispozici na vysilaci v tvoji lokalite.

https://gsmweb.cz/mapa/

Jak pisi ostatni. SIM jde ve 4g modemu bez problemu. Mel jsem O2 pevny internet v prenosnem malem 4g modemu od HUAWEI. Pak jsem poridil bazarovou B2368-A01, ktere drive davalo O2.
zdcakl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nicon 9. 10. 2024 10:27

Nekupoval bych novy,videl jsem jetej za 3800kc. Pak jeste jsem koukal na tu prvni generaci O2 5G boxu ZTE MC801A se da sehnat kolem 2000kc a druha generace co davaji ted TP Link nx510v kolem 3500kc, ale netusim rozdil

-- 9. 10. 2024 11:29 --

Jinak modem vytahne 4g 60-70Mb a mobil v 5g pres 100Mb
nicon
Junior

Odeslat příspěvekod zdcakl 9. 10. 2024 14:05

Staci mrknout na parametry.

https://www.milevo.cz/5g-modemy/

Rychlost bych moc neresil. Bude behem dne dost kolisat. Spis jestli bude stacit stolni nebo bude potreba venkovni.
zdcakl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MV_cz 16. 10. 2024 10:44

jimmydix píše:100% souhlas s Phloxem. zkoušení mě stálo skoro 2x tolik než nr7101 :)
Měl bych ale jednu prosbu o radu. Objevil jsem jednu novinku za opravdu dobré peníze a potřeboval bych si potvrdit, jestli tento router zvládne nebo nezvládne spojit 5G a 4G dohromady. Potřeboval bych spojit N28 + B20+B3+B7 v místě bez viditelné BTSky tzn. vše odrazem.
Pokud router bude umět 5g a 4g spojit dohromady a nebude jen umět pracovat v jednom nebo druhém režimu tak se jedná o pěknou nabídku (cca 4500 Kč)

jedná se o toto:
https://www.tp-link.com/cz/home-network ... her-nx200/

díky moc,

Počkej ale to je z podstaty fungování tady nesmysl. Když je tu 5G NSA tak vždycky musí spojovat 5G a 4G pásma, nebo jak to myslíš?

-- 16. 10. 2024 11:45 --

Phlox píše:Příliš drahé zařízení se občas dá sehnat za polovinu, třeba na zeleném ufounovi. Jen to chce hlídat. Myslím, že většina lidí ti potvrdí, že vyhodili spoustu peněz za x zařízení, aby nakonec koupili pořádnou mašinu. Ve výsledku v tom utopili víc. Je taky otázka, jaké tam máš frekvence a jaké se tam mají v plánu v dohledné době přidat. Vše se dá zjistit.

Jo, jenže zkušenost je k nezaplacení, víš jak. Navíc já třeba modem prodal jeden se ztrátou 500 korun za dva roky a další dokonce dráž, než jsem na bazoši koupil. Je to docela vyhledávaný artikl :D
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 16. 10. 2024 12:29

díky moc,[/quote]
Počkej ale to je z podstaty fungování tady nesmysl. Když je tu 5G NSA tak vždycky musí spojovat 5G a 4G pásma, nebo jak to myslíš?

Raději jsem to zjišťoval... Před nákupem vlastního nového 5G modemu jsem si totiž půjčil 5G modem od TMobile - Xiaomi modem, abych věděl, jestli nový 5G signál co přidali na vysílač vůbec chytím (špatné umístění domu za kopcem a chytání signálu jen odrazem) a jestli tedy bude mít vůbec smysl kupovat nový 5G modem.

Důvodem proč jsem se ptal jestli archer nx200 bude umět spojovat 5G+4G byl ten, že TMobile 5G modem co jsem měl půjčený uměl fungovat pouze bud jen na 5G síti nebo pouze na 4G síti. Neuměl spojit 5G a 4G dohromady, takže na vysílači sice přibylo 5G, ale jedná se jen o n28 (700Mhz) takže připojení čistě přes 5G bylo pomalé. 4G bylo stejné nebo možná pomalejší než s původním modemem. Alespoň jsem si ale tak dopředu ověřil, že 5G mám v místě dostupný tak jsem mohl jít a koupit nový 5G modem.

Tplink archer nx200 jsem nakonec koupil a funguje zatím velmi dobře. Hned po zapnutí narozdíl od TMO modemu spojil dohromady všechny dostupné frekvence a jede u nás v kombu 5G+4G ( spojil n28 + B1 + B3 + B20) . Všechno víceméně probíhá automaticky a uživatel nemá možnost příliš měnit nastavení. Modem myslím umí bandlock ale neumí cell lock. Automatika tak nějak sama nastaví nejvhodnější CA a v mém případě si modem vzal všechny frekvence, které jsou v naší lokalitě k dispozici takže ok ok.
jimmydix
Junior

Odeslat příspěvekod vpe 16. 10. 2024 12:52

Na frekvenci 700 MHz bude asi dost mala sirka pasma (=mizerna propustnost) z principu. A spojovat vsechny bandy to bude op asi stestim bez sebe a mozna to bude chtit zariznout (aby jeden vyzral cele pasmo :-)

-- 16. 10. 2024 13:54 --

Milos píše:SIM opravdu funguje jen na "jednom místě", ale funguje i ve 4G modemu, mám to osobně ověřeno v rámci dvou různých smluv/míst. Člověk nesmí věřit úplně všemu, co tvrdí pracovníci O2 :-)

Blokovat to operator muze na zaklade polohy (funguje jen pro konkretni lokalitu) a/nebo na zaklade IMEI zarizeni (to je neco jako vin u auta, z ktereho jde poznat vyrobce i model zarizeni). Asi maloktery koncovy modul dovoli ve firmware imei modifikovat.

Telefonista vetsinou nema znalost o tom, jak u ktere sluzby omezeni funguje.

Byly ale i sluzby, kde se platilo za zapnuti (povoleni) dalsich lokalit okolo +100,- za mesic. Tak tam bych predpokladal, ze k tomu ma telefonista noty.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod jimmydix 16. 10. 2024 13:17

[quote="vpe"]Na frekvenci 700 MHz bude asi dost mala sirka pasma (=mizerna propustnost) z principu. A spojovat vsechny bandy to bude op asi stestim bez sebe a mozna to bude chtit zariznout (aby jeden vyzral cele pasmo :-)

No to ano, samotná 5G 700vka je celkem tragédie. Dávala asi jen 30down/15up. Asi se shodneme že 700vka je jen o něco málo vylepšená 4G 800vka a žádná velká hitparáda to není natož nějaký generační skok :)

Spojením všech bandů co jsou k dispozici se zabývám už dlouhodobě :) a nemyslím si, že je na tom něco špatného nebo chamtivého. Když máte zařízení, které to podporuje a operátora, který tyto frekvence nabízí tak by byl člověk hloupý, kdyby se o tu dostupnou rychlost nepopral. Kdyby frekvence nikdo nepoužíval tak to můžou celé odstavit a zaříznout pokrok úplně.

Stejně dochází k tomu, že při připojení dalších lidí se pak kapacita sdílí a každý dostane svou poměrnou část s ohledem na kvalitu signálu atd..
Navíc tarif, na kterém v té lokalitě jedou moji rodiče je jen cca do 100down/30up. Nedávno jsme downgradovali na nižší tarif z neomezeného XL, protože do této doby tam nic rychleji stejně nejelo. Celé cca 4 roky platili neomezený XL tarif a dostávali jsme rychlosti kolem 30down/5 up no prostě příšernost.

V současné situaci, kdy je tam sice odrazem ale i tak n28+B1+B3+B20 bych to viděl na reálnou možnost dostat se na cca 300/50 jenže tarif na to už nemáme :)
jimmydix
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka