5G v ČR - Vodafone, O2 a T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod alvan 19. 7. 2023 15:03

Nagant píše:
Nagant píše:Je, prosím, nějaká předplacená datová sim Vodafone, s nějakým rozumným objemem dat (řekněme 30GB a výš)? Nebo lze zakoupit jednorázově nějaký velkoobjemový datový balíček na Vodafone kartu s nulovým tarifem? Chtěl bych vyzkoušet 5G síť Vodafone v modemu Vodafone GigaCube 5G ("zvodafonovaný" TCL LINKHUB HH500V).

Tak koupil jsem za 200,- Kč tuhle kartu 10+5 GB bonus
https://www.vodafone.cz/predplacene-karty/zlata-karta/
že vyzkouším jak to jede s 5G modemem Vodafone v 5G síti Vodafonu.
(je to nějaká předělaná karta "11 GB v ceně, poté za 175 Kč měsíčně, Kredit 100Kč")
Kartu jsem aktivoval, ale ať jsem dělal, co jsem dělal, tak karta v modemu Vodafone GigaCube 5G nejede, hlásí "žádná služba". Zkusil jsem ji v Huawei B535-232, tam taky nejede. :-|

Volal jsem tedy do Vodafonu, a tam se dozvěděl, že tato karta v žádném modemu nejede, že je jen pro telefony a tablety, a dělat s tím nic nejde. :grr: A že pro Vodafone GigaCube 5G je jen Internet bez kabelu, paušál za 577 Kč měsíčně (300GB měsíčně, rychlost 150/30).
Tak pozor na to!

Nevíte jestli ten router Vodafone GigaCube 5G je operator locked? Respektive jestli mi v tom bude fungovat simkarta od O2 datamania. Děkuji

-- 19. 7. 2023 17:02 --

Přijde mi to za tu cenu jako dobré zařízení s velkou podporou pásem a i možností připojit externí anténu. viz. https://www.5g-anbieter.info/hardware/a ... igacube-5g
alvan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nagant 19. 7. 2023 17:44

O2 Datamánie i běžná O2 karta s měsíčním Internetem zdarma (akce do 16.7.) v tom jedou. :-)

Nefunkčnost Vodafone "zlaté karty" řešíme.

Následně chci vyzkoušet v modemu T-Mobile 100GB sim kartu.
Nagant
Junior

Odeslat příspěvekod Nagant 20. 7. 2023 18:22

Tak zlatá karta Vodafone 15GB vzdorovala v modemu do doby, než jsem ji dal do iPhonu 7 32GB a spustil nějaké browsování. Nyní již funkční i v modemu Vodafone GigaCube 5G. :-D
(Tedy k datové funkčnosti nestačilo umístění v tlačítkovém telefonu Aligator D210 Dual Sim a uskutečnění hovoru.)
Přílohy
Vodafone_GigaCube5G.PNG
Nagant
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 20. 7. 2023 20:10

5G tu nebude kvuli rychlosti. Bylo to jiz mnohokrat vysvetlovano. Tak si pockejte az to tu nekdo zacne zavadet.
Nemyslim si, ze se nekdo z vas k 5G siti pripojujete.
Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod Nagant 21. 7. 2023 08:51

Já samozřejmě píšu o modemu " Vodafone GigaCube 5G", jásal jsem nad funkčností připojení jako takového. ;-)

Ano, je to nejspíš nějaké LTE CA připojení, bohužel není asi žádná utilita, kterou by se na to šlo podívat (ta přímo od TCL - "TCL WiFi" pro iOS modem s FW Vodafone ani nenajde).
Nagant
Junior

Odeslat příspěvekod Stosun 27. 8. 2023 10:19

Ahoj,
myslíte, že bude fungovat tato karta
https://www.vodafone.cz/jetovtobe/jetovtobe-premium-5g/.

I v modemu např. od O2 https://www.o2.cz/podpora/internet/nastaveni-o2-5g-box.

Ještě jedna jak Vám jede 5G na 700MHz (n28) pokud někdo tady používá?
Díky
Stosun
Junior

Odeslat příspěvekod Zergg 18. 9. 2023 14:46

Možná někoho bude zajímat aktuální situace v Praze. Disclaimer: Všichni operátoři mají zatím pouze 5G NSA které do rychlosti agreguje i některé 4G pásma.

V rychlosti downloadu vyhrává jednoznačně O2. Což je pravděpodobně tím, že jako jediný operátor tu má plošné pokrytí v pásmu 3400-3800. Není problém se dostávat na rychlosti 400+ a na některých místech lze naměřit i 850Mb. V indoor lze u O2 naměřit i 1Gb+. Upload je u O2 takový nevyzpytatelný a někdy naměříte 20, někdy 60 a někdy i 100+ a neplatí že by se s klesajícím vytížení sítě upload rostl. Latence u O2 je perfektní, průměrně kolem 13 ms, nejmenší 9 ms a největší 19 ms.

Za ním se drží T-Mobile který měl síť už dříve velmi solidní a hlavně tím, že začal v Praze a dalších městech konečně využívat pásmo 2600 a na mobilu tak často vídám i 5CA. Rychlost často kolem 300+. Upload u T-Mobilu jede velmi často nad 100, rekord byl kolem 160Mb. Latence trošku horší něž u O2, ale pořád skvělá. Průměr 17 ms, nejmenší 14 ms, největší 22ms.

Nakonec Vodafone. V porovnání s ostatními má v Praze nejhorší síť. Asi způsobeno tím, že v Praze zatím jede pouze v 800, 1800 a 2100. Rychlost kolem 150. Maximum 290Mb. U VDF existují místa kde je vysoká koncentrace lidí a stále jim tam běží pouze 4G které tam celkem padá na hubu s rychlostmi kolem 40Mb. Když ale vynecháte tato místa tak celkem ok. V 5G má VDF velmi dobrý upload. Stejně jako u T-M není problém naměřit 100 a více. Rekord byl okolo 135 Mb. Latence taky ok, okolo 19 ms.

Pro zajímavost zmíním, že co se týče rychlostí tak pro O2 a T-M je nejhorší Žižkov. Oba dva tam mají strašně nekonzistentní rychlosti které někdy padají i k hodnotám pod 20Mb.

Pro většinu lidí jsou ovšem tyto rychlosti zbytečné. Uvidíme jak se situace bude vyvíjet až VDF a T-M začnou nasazovat pásmo 3400+. Oba dva tam mají mnohem větší příděl než O2 a je možné, že se během roku pozice úplně otočí.

Nezapomínejte, že toto jsou pouze moje výsledky a YMMV.
Zergg
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod P3p3k 18. 9. 2023 19:28

Nemela by byt vyhoda 5G hlavne nizka latence? Tohle vypada na prekabateny LTE.
Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod DRDR321 18. 9. 2023 20:27

Ano, opravdu nízkou latenci uvidíme až u klasického 5G SA. Podle techniků, kteří to mají na starost, to na většině míst nepůjde pod 10ms.
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 18. 9. 2023 22:25

Tak ted uz je jen treba pockat, az se to zavede vsude kolem a bude cas na nas.
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod descent 15. 10. 2023 07:59

Tak 5G od Vodafonu vede mimo města, u mě výsledek jasný. Ostatní tu 5G nemají.
https://www.speedtest.net/result/i/5813861183
descent
Junior

Odeslat příspěvekod ripper6 15. 10. 2023 16:20

Zergg píše:Pro zajímavost zmíním, že co se týče rychlostí tak pro O2 a T-M je nejhorší Žižkov. Oba dva tam mají strašně nekonzistentní rychlosti které někdy padají i k hodnotám pod 20Mb.

A ja vzdy si rikal, proc je to tak pomale, kdyz zmerim ze zvedavosti O2 pak T-mobile a vzdy pomale proti VDSL.
Ze i ten VDSL kde se smali ze starej drat, tak to lita uplne jinde nez prastare LTE :lol:
Takze to bude Zizkovem :-)

-- 15. 10. 2023 17:29 --

https://www.o2.cz/osobni/internet

Vysokorychlostní připojení na bezpečné pevné lince nebo vzduchem na 5G síti. Nejmodernější technologie zajišťují kvalitní a stabilní připojení bez výpadků a kolísání rychlosti.

Rychlost 250 Mb/s
Platinový tarif využijete pro streamování videí v kvalitě 4K a používání náročných aplikací bez prodlev.
449 Kč / měsíc
po 6 měsících 649 Kč / měsíc

Rychlost stahování až 250 Mb/s
Rychlost nahrávání až 25 Mb/s
:D a upload uskrcenej :D
ripper6
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 15. 10. 2023 21:23

Kdyz potrebujes kvalitni pripojeni, tak
(a) sahni po optice/kabelovce v pevne siti (obcas i VDSL funguje dobre) a 5G v mobilni siti,
(b) porid si kvalitni prijmaci zarizeni (tedy modem).

5G v centru Prahy a pres den bude vytizene hodne. Ale kolem 2.hodiny rano...
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod ripper6 17. 10. 2023 08:34

5G byse me prave hodilo, ale klidne pres ten modem a aby nebylo priskrcene :)
Na telefonu s 5G jsem nameril 202Mb/s download (1x odpoledne), upload 125Mb/s ale to bylo jednou a nemel jsem zrovna vic dat k dispozici, abych to mereni opakoval treba 5x behem dne.
To je bohuzel malo, protoze to dnes umi plus minus VDSL.

A hadam ze az se to 5G vic rozleze, tak dopadne jako vse vzduchem, bude to pretizene a realne to pojede jeste min :(
ripper6
Junior

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 19. 4. 2024 08:36

Český Vodafone za stovky milionů chystá přechod na plnohodnotné nové jádro mobilní sítě 5G

Vodafone už ukončil výběrové řízení na dodavatele, jména nekomentuje. Operátor rozjel přípravy na testování. Termín spuštění nového jádra v ostrém provozu zatím není znám. Vodafone standalone jádro postaví vedle toho současného a pak ho přepne.

Core poběží ve dvou datových centrech v Česku. Vodafone neplánuje, že by části umístil do cloudů typu Microsoft Azure nebo Amazon Web Services.

Nové jádro by mělo běžet na řádově desítkách serverů za použití virtualizační platformy VMware. Nasazena bude technologie NFVi, tedy network functions virtualization infrastructure.

https://www.lupa.cz/aktuality/cesky-vod ... i-site-5g/

:D
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Předchozí stránkaDalší stránka