5G v ČR - Vodafone, O2 a T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod MV_cz 4. 12. 2024 11:52

Albert.Bert píše:No nemám teď moc čas lítat po republice a testovat to. Ale podstatné pro mě je, že doma i v práci což je bohužel kousek, takže to bude stejný vysílač, měřím tyhle data. Divil jsem se proč se mi na hotspot videa sekají, na LTE jedou v pohodě. Navíc je to ve městě, nikde mimo civilizaci. Doma jsem v paneláku asi 20 metrů nad zemí, ale stejně to měřím i venku. Nebo je to venku spíš trochu lepší, ale nic zásadního. Vyřešil jsem to zákazáním LTE, ale z principu se mi to nelíbí.

Mě přijde že LTE už mají pořešené tak je to nijak nezajímá, ale 5G tady snad záměrně omezují. Střední Morava, dvacetitisícové město a T-Mobile. Aspoň že na to LTE jim to lítá, jinak bych jim to omlátil o hlavu. Ale jestli si takhle představují pokrok, tak to budem za chvíli volat ledatak z okna. �

Až bude čas a dostanu se jinam než do práce a domů, vyzkouším jinde.

Tomu úplně nerozumím, bez LTE se dneska na 5G nepřipojíš.
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod T.E.CH 4. 12. 2024 13:37

https://www.mobileko.store/blog/5g-vs-- ... o-zajimat/

Může to bejt i pomalejší.... 5g než LTE
T.E.CH
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 4. 12. 2024 14:57

5G muze fungovat v dane miste na jedine frekvenci. Tedy na telefonu se zobrazi 5G a je to spravne, ale ta frekvence muze byt pretizena.
4G funguje na vice frekvencich, protoze tu s nami je pre 12 let.

Je to jen otazka nekolika mesicu nez operator nasadi 5G na vice frekvencich a 5G pojede svizne.
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 4. 12. 2024 16:34

Vy mate nejaky zaruceny info, ze tu bude spustena 5G SA sit? Pro verejnost?
Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 4. 12. 2024 16:49

jenik3 píše:5G muze fungovat v dane miste na jedine frekvenci. Tedy na telefonu se zobrazi 5G a je to spravne, ale ta frekvence muze byt pretizena.
4G funguje na vice frekvencich, protoze tu s nami je pre 12 let.

Je to jen otazka nekolika mesicu nez operator nasadi 5G na vice frekvencich a 5G pojede svizne.

To není úplně pravda, záleží na vysílači a taky samozřejmě na přijímači (modemu v telefonu). Ale jo, dokážu si představit, že zrovna tam bude jeden N-kovej kanál a ten může být přetíženej, pokud už tam hromada lidí upgradovala na "5G" a defaultně se jim to tam připojí.
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 4. 12. 2024 17:46

P3p3k píše:Vy mate nejaky zaruceny info, ze tu bude spustena 5G SA sit? Pro verejnost?

5G SA je urcena primarne pro firemni uzavrene site.
Pro verejnost je dulezite, aby 5G bylo pustene na vice frekvencich od 700 do 3500 MHz.
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 4. 12. 2024 17:53

MV_cz píše:Tomu úplně nerozumím, bez LTE se dneska na 5G nepřipojíš.

Tak předpokládal jsem, že každý pochopí že na telefonu přece jde nastavit 2 až 4G nebo 2 až 5G. Takže při první možnosti je 5G "zakázáno" a telefon se připojí pouze na 4G. Víc polopaticky to asi neumím. �

Edit:teď vidím mou chybu, samozřejmě zakazani 5G, nikoli LTE. Těch sítí je zbytečné moc.
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod dj.kure 4. 12. 2024 18:23

Zbytečně moc? Vždyť tu je v podstatě jedna. 4G a pseudo 5G. 2G nemá smysl počítat, přes to nikdo snad nedatuje.
dj.kure
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod P3p3k 4. 12. 2024 18:40

Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 4. 12. 2024 19:26

Ja bych nepletl dohromady 5G mobilni sluzby a 5G broadcasting.
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 4. 12. 2024 21:00

Albert.Bert píše:
MV_cz píše:Tomu úplně nerozumím, bez LTE se dneska na 5G nepřipojíš.

Tak předpokládal jsem, že každý pochopí že na telefonu přece jde nastavit 2 až 4G nebo 2 až 5G. Takže při první možnosti je 5G "zakázáno" a telefon se připojí pouze na 4G. Víc polopaticky to asi neumím. �

Edit:teď vidím mou chybu, samozřejmě zakazani 5G, nikoli LTE. Těch sítí je zbytečné moc.

Jj aha, tak to chápu. No jak jsem psal, asi to bude u vás jediné 5G pásmo kam automaticky spadnou všchna zařízení, u kterých kdo 5G nechal zapnuté. Ale fakt, doporučuji nainstalovat netmonster a uvidíš, já takhle třeba dneska zjistil, že u nás jedno nové LTE pásmo přibylo. Čili operátor posiluje frekvence obecně, ale ne na každé zapíná i 5G kanál, aspoň na vsi ne.
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 22. 12. 2024 11:05

Jsme si dnes udělali výlet do Prahy. Otestoval jsem, jak šlape t-mobile v hlavním městě.
4G přes 100Mbs, ping 20-25 ms. Překvapive 5G pomalejší a horší ping (50Mbs, 30ms).
Vysvětluji si to tak, že na 4G se spojilo více pásem a 5G běželo jen na jednom pásmu.
V obou případech pro účel small screen a napsaní příspěvku na Mobilmanii je to dostačující ;-)
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod davsopl 22. 12. 2024 15:13

Otázka je, co to je za síť. Já běžně u O2 v centru Prahy naměřím tyto hodnoty.
https://www.speedtest.net/result/i/6389663785
davsopl
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 22. 12. 2024 15:25

Psal, že otestoval síť T-Mobile.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod davsopl 22. 12. 2024 18:48

Pokud to je např. Kaktus, tak to mají oproti T-Mobile dost okleštěné, samotný T-Mobile v Praze nic moc na data. Pravda v centru mají někde možná lepší signál, ale oproti O2 se mě zdá, že ty data škrtí. Vodafone nemohu posuzovat, nezkoušel jsem. Mluvím samozřejmě o 5G.
davsopl
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka