5G v ČR - Vodafone, O2 a T-Mobile

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod anonymius 24. 10. 2024 05:49

SA se ma spoustet v pristim roce...
Samsung Galaxy S23, S21, S7, S2, A34
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 24. 10. 2024 08:14

Ktery ze sitovych operatoru?
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod mojmax 24. 10. 2024 11:51

dj.kure píše:Bez té VPN by byl výsledek asi relevantnější. Tedy pokud to bylo měřeno s ní �

Speedtest mám samozřejmě daný ve výjimkách, takže měření VPN neovlivňuje.
mojmax
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 24. 10. 2024 13:28

jenik3 píše:Ktery ze sitovych operatoru?

Psal to Cetin, takze o2
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 30. 10. 2024 16:57

Narazil jsem na ten Umlaut 2024/06 Audit Report - Czech Republic - Mobile Data Performance (PDF) a koukám, jestli se tu o tom nemluvilo. I Mluvilo.
Ředitel ČTÚ píše:Vodafone má nejlepší síť, T-Mobile je těsně za ním
Umlaut analyzovalo sítě v několika oblastech a případech. …

Takže, jo, hezké. Jenže v okamžiku, kdy jim zfailuje jednotlivý test kvůli chybějícímu signálu, není žádný datapoint, nemá to pak vůbec vliv na výsledek - nijak se tam netestuje pokrytí, pravděpodobně (všelijaká skoro100 procenta tam lítají, ale jsou to kvalifikátory pro celkové skóre vypočtené z naměřených hodnot jako rychlost stahování, odezva, atd. atd. (je tam třeba taková srandička jako průměrné rozlišení youtube videa, nejlepší bylo 1079,8), stanovená vzhledem k nejlepšímu výsledku), metodika není popsána dostatečně detailně.
A těžko říct, jestli (těsné) prvenství VF znamená nejkvalitnější síť nebo spíš nejmenší vytížení sítě.
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 31. 10. 2024 13:31

jenik3 píše:
anonymius píše:Tak nam o2 pomalu a jiste omezuje 2G na minimum, spousti 4G na 900 MHz, 700MHz prepina na "5G"

Kde se to pise?

https://www.lupa.cz/aktuality/hotovo-o2 ... pusti-lte/
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod sender21 28. 11. 2024 17:50

ZTE 5G AI CPE G5 Pro vypuštěno!!! - novinka listopad... .

Uvidíme, který operátor si to adoptuje do nabídky a za jakou cenu... .

Zklamáním je chip Mediatek T830 místo Snapdragonu, ale když si to vzalo ZTE do svého nejvyspělejšího routeru, tak to asi nebude špatné.

Naopak potěší široké možnosti konfigurace.... .

Snad cena rychle spadne.... . 8-D 8-D 8-D

ZTE 5G AI CPE G5 Pro:

https://www.aliexpress.com/item/1005008089271571.html

Mediatek T830:

https://www.mediatek.com/products/5g-br ... iatek-t830

Pro operátory poskytuje T830 rychlosti 5G až 7 Gb/s, což překračuje potenciál většiny služeb pevných linek; využitím již nainstalované mobilní infrastruktury a vyhnutím se nákladům na pokládku kabelu nebo optického vlákna.
sender21
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod jenik3 28. 11. 2024 19:07

500 ecek za domaci 5G modem?
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod sender21 28. 11. 2024 19:19

jenik3 píše:500 ecek za domaci 5G modem?

Někteří operátoři si to dokáží dojednat.. .

Třeba ZTE MC 888 Ultra je v normálním prodeji za podobnou cenu, ale Vodafone ho má v nabídce za 6.000,- Kč, takže to v pohodě asi jde.... . :D :D :D

-- 28. 11. 2024 19:57 --

Lepší splácet tohle třeba za dotovanou cenu 100 Kč měsíčně, než jim platit nějakého Terminátora a na konci nemít nic.... .
sender21
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod m4rk3J 1. 12. 2024 13:32

On někdo platí za Terminátora? :D
m4rk3J
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 1. 12. 2024 14:04

sender21 píše:

Někteří operátoři si to dokáží dojednat.. .

Třeba ZTE MC 888 Ultra je v normálním prodeji za podobnou cenu, ale Vodafone ho má v nabídce za 6.000,- Kč, takže to v pohodě asi jde.... . :D :D :D

-- 28. 11. 2024 19:57 --

Lepší splácet tohle třeba za dotovanou cenu 100 Kč měsíčně, než jim platit nějakého Terminátora a na konci nemít nic.... .

bez konektorů na externí antény pro všechna pásma, je to k prdu
renaultí 1.8 M5P EDC
pežotí 1.2 PT HN05 EAT8
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 3. 12. 2024 11:30

Mám zvláštní a dosti rozpuruplnou zkušenost s T-Mobilem a jejich 5G. Člověk by čekal že 5G pojede rychlostně minimálně podobně jako LTE, samozřejmě pokud bude dobrý signál. Ale na svém S23 Ultra jsem si nedávno zvýšil tarif abych měl neomezenou rychlost dat a byl jsem velmi zklamaný, když jsem naměřil pouze kolem 20 až 30 Mbps. Občas to asi chytne lepší vítr nebo nevím co, ale dosáhne "až" na 70 Mbps. Zkusmo jsem přepnul na LTE s tím, že tam to bude podobné nebo horší. Na LTE naměřím hodnoty kolem 100 až 200 Mbps! To jako fakt?!? Chápu že 5G je celkem komplikovaná síť (nebo spíš *****), ale tohle je přece v 21.století když nás stále operátoři přesvědčují že to 5Géčko potřebujeme a dávali ho v minulosti jen do těch vyšších tarifů, neakceptovatelné. Čekal bych že tam kde je 5G tak to přinese nějakou výhodu a prd.

Má ještě někdo podobnou zkušenost? Je to normální? Je jediným řešením jak mít data plnou rychlostí zakázat 5G v telefonu?
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod MV_cz 3. 12. 2024 14:25

Divný, je to nezávisle na různých BTS? Nainstaluj netmonster a koukni, kam se to reálně připojí a na jaká pásma
MV_cz
Junior

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 3. 12. 2024 15:39

No nemám teď moc čas lítat po republice a testovat to. Ale podstatné pro mě je, že doma i v práci což je bohužel kousek, takže to bude stejný vysílač, měřím tyhle data. Divil jsem se proč se mi na hotspot videa sekají, na LTE jedou v pohodě. Navíc je to ve městě, nikde mimo civilizaci. Doma jsem v paneláku asi 20 metrů nad zemí, ale stejně to měřím i venku. Nebo je to venku spíš trochu lepší, ale nic zásadního. Vyřešil jsem to zákazáním LTE, ale z principu se mi to nelíbí.

Mě přijde že LTE už mají pořešené tak je to nijak nezajímá, ale 5G tady snad záměrně omezují. Střední Morava, dvacetitisícové město a T-Mobile. Aspoň že na to LTE jim to lítá, jinak bych jim to omlátil o hlavu. Ale jestli si takhle představují pokrok, tak to budem za chvíli volat ledatak z okna. �

Až bude čas a dostanu se jinam než do práce a domů, vyzkouším jinde.
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 3. 12. 2024 15:52

Nesmíš podléhat masírce operátorů.. 5G je k něčemu jinému než na rychlost. Navíc tu stále skutečné 5G není. Nebyl o to zájem i když se operátoři snažili tvrdit, že se bez toho neobejdeme. Takže používej co ti vyhovuje a nekoukej co ti mobil ukazuje za písmenka �
P3p3k
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka