CETIN - deklarovaná rychlost netu

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Taki 5. 4. 2024 19:19

Jak je to relevantní?:
https://www.cetin.cz/domacnosti/overit-dostupnost/

Jde u poskytovatele netu pak reklamovat rychlost, když by reálná byla třeba o řád níže?

Z důvodu zdražení pevného netu od O2 jsem totiž začal řešit zvýšení rychlosti na mé adrese, kde jsem v minulosti při kontaktování infolinky dostával protichůdné informace o tom, že "vy tam můžete mít rychlost až":
- 30 Mbit,
- 50,
- 100,
- 200 (dnešní info).
Web Cetinu mi na mé adrese ukazuje dostupnou rychlost 210, což by odpovídalo dnešní informaci od infolinky O2.
Tak jsem si nechal zvednout tarif z MAX 20 na MAX 250. Bohužel to zatím nemohu ověřit, protože mi kupodivu od 16 hodin, kdy jsme dělali změnu tarifu, změna ještě neproběhla (což je mi taky divné). Sice říkají, že je na to až 24 hodin, ale v minulosti mi vždy změny tarifu proběhly v řádech minut..
Taki
Junior

Odeslat příspěvekod Robert.Hujer 5. 4. 2024 19:48

Mas službu/smluvní vztah u svého poskytovatele, takže jakékoliv informace od CETINu/jiného velkoobchodního poskytovatele jsou pro tebe jako koncového zákazníka irelevantní (info od CETINu můžeš brát orientačně, ale nijak se toho nemusíš domoci u O2/jiného maloobchodního poskytovatele).
Co se týče naměřené rychlosti, samozřejmě je otázka, jestli ty jako laik jsi schopen dodržet proces měření rychlosti jak jej definuje ČTÚ. Nicméně by ses měl orientačně minimálně blížit běžně dostupné rychlosti, která by měla být minimálně 60% inzerované rychlosti (jak na downlinku, tak i na uplinku), viz Příloha 1
v dokumentu https://www.vogelnet.cz/sites/default/f ... 2020-9.pdf

Jak rychle ti poskytovatel změní tarif nebo kdy se to u tebe projeví, ví jen sám poskytovatel... Možná bude potřeba i restartovat modem...
Naposledy upravil Robert.Hujer dne 5. 4. 2024 19:55, celkově upraveno 1
Robert.Hujer
Junior

Odeslat příspěvekod Taki 5. 4. 2024 19:55

Jako mě by i klidně stačilo, kdyby to běželo tou minimální deklarovanou rychlosti dle ceníku O2, tedy namísto 250 alespoň 75. Nerad bych, aby to bylo dál 25..
tak uvidíme.
PS: Zase úplně irelevantní mi ta info od CETINu nepřijde, když O2 jede na jejich síti (?)
Taki
Junior

Odeslat příspěvekod Robert.Hujer 5. 4. 2024 20:07

Co se týče CETINu, opakuji, ty s nimi nemáš žádný vztah a nijak z nich nevydoluješ, co si malují na svých webovkách. Ano, O2 jede na CETIN síti (jako většina jiných velkých maloobchodních poskytovatelů), ale podmínky ti dávají oni a oni mají garantovat QoS... CETIN dává QoS svým partnerům a jak se podmínky CETIN-poskytovatel vs poskytovatel-zákazník liší, ví jen zasvěcení...
Pokud by to minimální rychlostí neběželo, můžeš reklamovat a/nebo odstoupit od služby...Předpokládám, že to je taky ve VO-S/1 (nebo jiném dokumentu ČTÚ)

Edit, tak jsem něco našel: https://ctu.gov.cz/sites/default/files/ ... lamace.pdf
Robert.Hujer
Junior

Odeslat příspěvekod Taki 6. 4. 2024 18:54

Tak před chvílí mi naběhl MAX platinum a download je přesně těch 210 Mb/s, co tu deklaruje CETIN. Měřeno ČTÚ aplikací mobilem přes WiFi (!!!). Asi půl metru od modemu. Dokonce tam chvílemi problikává 220.
Upload 25 Mb/s.
Takže za mě spokojenost velká.
Jen jsem zvědav, co teď O2 provede, až všechny nažene takto psychologicky, jako mně, na vyšší tarif.
Jestli se zase nevrátí k odstupňovanému ceníku..
Taki
Junior