automatické stahování dat u tarifu O2 Machine

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Persbrandt 3. 1. 2025 18:41

tak mě teď docela vytočilo O2 resp. celkové nastavení dat u smartphonů. A sice šlo o to, že nový, resp. použitý mobil Samsung uvedený do továrního nastavení jsem pár měsíců používal bez simky, jen na WiFi. předpokládal jsem, že si přes WiFi také stáhne všechny požadované aktualizace. Během svátků jsem do něj v rychlosti strčil jednu simku s tarifem O2 Machine, který už delší dobu používám v hloupém telefonu jen na příchozí hovory a callback, čili platím jen cca 19 Kč paušál.
Pravda, příliš jsem nekontroloval nastavení mobilních dat v tom Samsungu, předtím jsem s ním byl jen doma na WiFi. předpokládal jsem, že aktualizace má stažené, šoupnul jsem do něj tedy tuto simku a vyrazil do terénu.
Pár dní jsem tomu mobilu nevěnoval pozornost, samozřejmě jsem na něm nic nedělal, už vůbec jsem nedatoval. Pak mě ovšem velmi nepříjemně překvapily smsky od O2, že jsem dosáhl ochranného Stoplimitu cca 150 Kč, čili tuto částku mi O2 hodlá fakturovat.

Je normální, že telefon Samsung v továrním nastavení má automaticky aktivovaná mobilní data a především proč po vložení simky O2 Machine a opuštění wifiny mobil stahuje tolik dat za takovou částku, když předtím byl několik měsíců na WiFi a všechny potřebné aktualizace si mohl stáhnout, což jsem předpokládal?
samozřejmě uživatel nedostane žádné varování.. já už jsem úplně pozapomněl, že O2 Machine je datový tarif, měl jsem ho po zrušení O2 Zero..

Je takové chování resp. nastavení smartphonu po továrním resetu standardní?
Aspoň že tam byl ten ochranný limit, ale je podle vás nějaká šance tu částku cca 150 Kč u O2 vyreklamovat?
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 18:59

Jak víš, že data spotřebovala nějaká aktualizace a nespotřebovala je nějaká appka?
Co vím, tak všechny mobily mají v továrním nastavení aktivovaná mobilní data.
Na základě čeho bys chtěl tu částku za data reklamovat? Za vlastní blbost se prostě platí :nenapadne
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 3. 1. 2025 19:00

Tak nastavit si data na smartphonu si můžeš podle potřeby, limity dat, nastavit které aplikace mají data povolena, data úplně vypnout.
Za to nemůže ani O2 ani výrobce telefonu, že používáš nevhodný tarif s nevhodným nastavením telefonu.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Letadlo 4. 1. 2025 15:30

Nevidím nejmenší důvod pro uznání reklamace. (Ale asi tak zkusit to můžeš, viděl jsem člověka, co kompletně vylágroval převodovku a nakonec to uhrál na vadu výrobní řady a Volkswagen mu to kompletně opravil zadarmo. Celková škoda přes sto tisíc a půl roku předtím všichni slyšeli, že něco není v pořádku. Takže záleží na štěstí a tvém "fluidum".)

Teoreticky podle princupů síťové neutrality by ani operátora nemělo zajímat, co s tím připojením děláš. Pouze jej počítat. Na stránkách k produktu O2 Machine se píše:
Do objemu dat v rámci tarifu Machine se započítávají stažená i odeslaná data. Po vyčerpání objemu dat v rámci tarifu je datový provoz v ČR zpoplatněn částkou 0,04 Kč za kB. Maximální účtovaná částka za takto účtované přenosy je 3 630 Kč za jedno zúčtovací období.

(Což plně odpovídá platnému ceníku.) Když si tím vydělím těch tvých 150 korun, tak to vlastně není ani tak moc. To klidně může být jen zjišťování aktualizací na pozadí, ne skutečné stahování aktualizací. Nebo stahování aktualizací počasí. Dneska tyhle objemy jsou nic. Fakt je, že ten tarif je nesmyslně předražený a kdejaká (nebo možná každá) předplacenka na tohle použití vyjde lépe.

A nepřipadá mi to nenormální, že telefon v základním nastavení má povolen datové přenosy. Většinou je zakázáno stahování aktualizací přes mobilní data. Ale to je jen většinou a hlavně by to stálo o hodně více než těch 150 korun. Řešením je nastavit firewall na telefonu. (Nebo zakázat data u operátora.)

Osobně jako daleko větší "vydup" u O2 považuji dnešní praxi, že se po každém (i miniskulním) připojení aktivuje balíček Internet na den za 50 korun. Ale to není tento případ. Tady bych těch 150 korun bral jako poplatek za výuční list. Taky jsi mohl platit skoro 4 tisíce.
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod Persbrandt 6. 1. 2025 14:56

díky za reakce. no mě vytočilo vlastně hlavně to, že jsem tu kartu s O2 Machine neměl vůbec kvůli datům, měl jsem ten tarif jako něco, co se nejvíc podobá bývalému nulovému hlasovému tarifu O2 Zero, který bohužel před časem zrušili (pak byl snad ještě nějakou dobu Basic za něco jako 20 Kč měsíčně). a měl jsem to na příjem hovorů a volání přes Odorika (to teď taky nějak hapruje)

Takže jsem byl vlastně trochu nucen na ten Machine přejít. U toho Zero nebo Basicu by se mi to pravděpodobně nestalo, protože to byly pokud vím hlasové tarify, tam bych pro datové připojení musel mít aktivovaný nějaký datový balíček (v hloupém mobilu jsem u tarifu Machine nějaké stahování dat samozřejmě neřešil).
nevíte, jaké jsou teď minimální měsíční náklady na udržování O2 předplacenky (řekněme pro příjem hovorů)?
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 6. 1. 2025 15:45

Musí být to číslo u O2? Já bych ho převedl na Kaktus (TM) a dobíjel jednou za rok 50 Kč. Při ukončení si můžeš nakumulovaný kredit nechat vrátit, takže náklady na udržení čísla 0 Kč.
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 6. 1. 2025 15:47

Pokud je nutná síť O2, pak lze třeba Tesco s tarifem za 29 Kč měsíčně. Ale jinak samozřejmě ten Kaktus.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod Letadlo 6. 1. 2025 16:04

A co je důležité, přímo O2 (třeba kvůli příchozím hovorům) nebo pouze síť O2? Předplacenka přímo od O2 se dá mít za nějaké 400 koruny ročně, první rok možná zadarmo. Ale je nutné na to myslet a dobíjet kredit co půl roku. (A pak jednou za pár let si provést kolečko a kredit nechat vyplatit.) V síti O2 je nejlevnější Tesco Mobile za asi korunu ročně.

Pokud tarif, co je možné platit inkasem (tj. bez starostí), tak asi za 39 korun měsíčně Emtéčko TrZ.
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2025 16:04

@Persbrandt: Na udržení O2 předplacenky ji musíš jednou za rok dobít částkou 300Kč s tím, že ten kredit za 6 měsíců propadne. Případně ji dobít jednou za rok částkou minimálně 500Kč a v takovém případě kredit i SIM karta budou mít platnost 12 měsíců. Udržovat si předplacenku O2 jen kvůli zachování čísla nebo kvůli příjmu hovorů se tedy úplně nevyplatí. To už máš levnější ten tarif O2 Machine :-)

@Letadlo: Přes jaké "platební kanály" lze aktuálně dobíjet O2 předplacenky částkou jen 200Kč? Většina z nich má totiž nastavenou minimální platbu na 300Kč.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ze.us 6. 1. 2025 17:27

Milos: predplacenku sice 100% O2, presto virtual Bleskmobil jsem bez problemu dobil za 200 z IB Fio.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2025 17:59

Fio asi ještě patří k těm pár výjimkám, které umožňují dobít minimálně 200Kč. Většina ostatních bank, platební brány, bankomaty atd. umožňují dobít minimálně 300Kč, viz. https://www.o2.cz/osobni/dobijeni
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Letadlo 6. 1. 2025 18:09

@Milos: Musím přiznat, že si mě trošku zarazil. Už jsem hodně dlouho žádnou echt O2 předplacenku nedobíjel, tak jsem žil v domnění, že stále je možné dobíjet od 200 korun.

Nicméně, ceník předplacenek O2 (https://www.o2.cz/osobni/podpora/ceniky-a-dokumenty/cenik-predplacenych-sluzeb/platnost-od-1.-3.-2024/Cenik_predplacenych_sluzeb_01_03_2024.pdf?_linka=a765971) udává změnu platnosti kreditu už od 0 korun (dvě rozmezí: 0-499 a pak nad 500). A dále se baví o dobíjecích kuponech v hodnotě 300 a 500 korun. Víc neříká nic.

Pak existuje stránka https://www.o2.cz/osobni/dobijeni#c-dalsi-moznosti-dobijeni-a88272, kde se baví o jednotlivých možnostech dobíjení. Tak se také píše o minimálním dobití 300 korun. Nicméně pokud to vezmeme z druhé strany, už to tak jednoznačné není.

FIO: https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/internetbanking/dobijeni (minimum 200 korun)
ČS https://www.csas.cz/cs/caste-dotazy/pobocky-bankomaty-dobijeni-kreditu-mobilnich-telefonu (minimum 200 korun)
ČSOB: https://online.csob.cz/web/csob-napoveda/platby/mobilni-platby/dobiti-kreditu (minimum 300 korun)
KB https://www.kb.cz/cs/podpora/ucty-a-platby/jak-si-dobit-kredit-u-mobilniho-operatora-v-kb (minimum 200 korun)
AirBank https://www.airbank.cz/co-vas-nejvic-zajima/dobijeni-kreditu/ (minimum 300 korun)
atd.

Nicméně, nezkoušel jsem. Může to být chybné info.

Co jsem jen tak narychlo zkoušel, je dobití přes dobíjecí brány značek O2 (Blesk a OpenCall), a ani v jedné to nejde. (Hlásí, že číslo není v jejich síti.)
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2025 18:17

Prostě člověk musí mít účet v té správné bance, aby mohl dobíjet O2 předplacenku jen částkou 200Kč. Jinak musí dobíjet minimálně 300Kč :-)
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Letadlo 6. 1. 2025 18:57

Ono je to pro tohle použití vlastně jedno. Asi nejlepší je prostě dobíjet 500 korun jednou ročně (plus/mínus) a po třech letech si to nechat vyplatit s měsíčním pobytem někde jinde. (Pravděpodobně u T-Mobile, je to nejlevnější.)
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 7. 1. 2025 01:18

Pokud není zásadní požadavek O2 předplacenka...:
VF stále provozuje "Nulový tarif" s prakticky nulovými udržovacími náklady. Nevím ale, zda je možné ho i nadále získat (i při přechodu od jiného operátora). Možná by stálo za se optat na zákaznické lince.

U toho tarifu je podmínkou jeho udržení "při životě" použití nějaké placené služby alespoň jednou za rok. Takže třeba poslat sám sobě SMS za tuším 1.50 Kč. Vzhledem k tomu, že povinnost zaplatit vyúčtování je u VF od dlužné částky 120 Kč - pak pasivní, jen při životu udržovaná SIM se nemusí vůbec platit. A prý i to udržování při životě je jen "papírový tygr" - ve fóru byli lidé, co říkali, že jim SIM žije už několik let i bez jakéhokoli placeného provozu.

Nicméně VF chtěl na začátku minulého roku tento tarif zrušit a jeho uživatele podle jejich způsobu použití převést na něco jiného (typicky nabízel nějaký levný "machine" tarif). Nicméně VF zrušení tarifu odpískal - kdo chtěl, mohl převod odmítnout (nebo byl plánovaný na pozdější vlnu migrace), tak mu nulový tarif mu zůstal.

P.S. Sám používám VF a Odorik (řídce využívané zpětné volání), zatím bez problému. Ale VF jako poslední operátor ohlásil na začátek tohoto roku nasazení nějakého "anitspoof" řešení, tak je možné, že s tím Odorikem budou nějaké problémy.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Další stránka