nejde ipv6 v jednom telefonu

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 24. 4. 2025 23:40

Mám SIM s funkční IPV6 na mobilních datech. Proč na jiném telefonu ale na mobilních datech IPV6 adresu nezíská? Na obou je LineageOS. konfigurace APN je identická, ale mám nepodložené podezření, jako kdyby nastavení-síť přistupové body vůbec nebyly brány v potaz.

používám tam na obou v režimu root klasicky příkazy z linuxu ip, route, ping,ping6
Je tam nějaký zvláštní rozdíl v síťových rozhraních: funkční telefon nemá podporu VoLTE a má jen jedno síťové rozhraní pro mobilní data. takže má na něm ipv4 adresu (10.x.x.x nebo 100.x.x.x) i ipv6 adresu . A mimochodem si tam přes ip addr add mohu přiřadit ty trilióny ipv6 adres a všechny fungují na spojení ven i dovnitř !.
druhý telefon má (funkční a aktivní VoLTE)pro změnu 9 síťových rozhraní, znichž 0,1,2,3 jsou nějak obsazena-inicializovananá. všechny mají link only ipV6 adresu. na VoLTE rozhraní i ipv6 adresu. Jinak na všech to má ipv4 adresu 10.x.x.x., případně 100.x.x.x.x (pro APN pro mobilní data do internetu) jenže přidat si ipv6 aresu nejde, píše mi to permission denied.

Nevím jak je možné, že první smartphon, si vystačí s jedním rádiovým ip rozhraním,(to je asi idiotsky nazvané, ale IP rozhraní asi je správnější) ale druhý potřebuje čtyři. řekl bych že jsou mapovaná podle apn, ale nevím to jistě.

Snažím se tomu přijít na kloub, když to mám takhle rozkuchaný a . Proč ten telefon prostě přehlíží ipv6, když na druhém tataž simka to má?

Musí se něco aktualizovat, nebo flashnout? kde to najdu?

Mimochodem, existuje v androidu/lineageos/magisku nějaký parametr pro vypnutí/zapnutí IPV6? Hledal jsem i v getprop, build.prop, a settings list system,settings list global

přes logcat si mohu grepem najít výraziva (ale trochu mi opět hází klacky nějaká odlišnost v onou androidech, že formáty těch zpráv nejdou identický) že tomu danému rozhraní byly odněkud o<:) z nebe o<:) poskytnuty ip adresy, routy a dns servery. v vidím, že prvnímu telefonu přilítla ipv6 adresa. druhému telefonu ne(nepočítám IMS typ accespointu, přes ten si internet nepingnu6). A uplně vynechávám link local adresy - ty už se vůbec neobjevují v logcat

uplně jednoduše: nastavení -systém - o telefonu: na první vidím ipv4 a ipv6, na druhém jen ip v 4. mluvim o mobilních datech.
Jak postupovat při hledání, kde je zakopaný pes a dostání IPV6 adresy pro stejnou SIM když ji dám do druhého?
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 29. 4. 2025 11:57

Jak to rozřešit
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 29. 4. 2025 14:37

To je presne 'problem', ktery zaujme tak jednoho az dva lidi z milionu. A protoze je tady jen 191 tisic clenu, odpoved zde cekas marne (jako u vyrazne vetsiny svych temat).
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Da Gony 1. 5. 2025 15:32

Tak to jsem přesně nechtěl slyšet! Tak to jsem přesně nechtěl číst!
Da Gony
Junior