od _-0-_ 24. 5. 2005 10:08
***** FUP_4 Z DÍLNY EUROTELU *****
24.5. v 01:12 byl krátký výpadek sítě, během kterého provedl Eurotel další rekonfiguraci sítě.
V nočních hodinách nebyla po dlouhých měsících aplikovaná žádná forma FUP (velmi pravděpodobně), protože se rychlost na DC ustálila na několik hodin na 500 kbps (čistě "oříznutý" graf - limitace max. datového toku na 500 kbps?), bez vidiltelného kolísání (mám několik set souborů ve frontě, takže mi nezpůsobuje pokles datového toku nedostatek volných slotů).
V ranních hodinách (podle některých příspěvků na netu v 8:00) byla spuštěna FUP_4, která si "umí poradit" s quasináhodně generovanými příkazy na počátku spojení na DC. Jinými slovy - FUP_4 úspěšně omezuje provoz DC. Další novinkou je omezení provozu FTP, v obou případech je omezení nastaveno na max. 5 kBps.
Zajímavé je, že se FUP_4 téměř neprojevila na grafech NIXu (pokles/nárůst) - z nich jednoznačně plyne, že další omezení FTP a DC nemá opodstatnění z hlediska snížení celkového datového toku (může lokálně odlehčit některé přetížené sektory).
Http omezeno není, "jenom" mi poklesla rychlost na 50% původní - jestli je to trvalý jev, nebo zdali se jedná o náhodný stav, to ukáže čas.
Faktem ale je, že některé porty zůstávají nadále volné a někteří clienti některých sítí snad fungují stále. Nicméně i pro tuto "cestu" existují úskalí - např. při opětovném scanningu portů jsem zjistil, že ne všechny z nalezených jsou trvale neblokované. Příkladem použitelného portu je 1031.
Krátce jsem zkusil Bottler a BitComet. Po několika desítkách minut provozu to předběžně vypadá, že jsou také nefunkční...
PROČ LIMITUJE ET POMOCÍ RŮZNÝCH FOREM FUP CELKOVÝ TRAFFIC? V RÁMCI NIXU (OBĚ LINKY DOHROMADY) SE JEDNÁ O HRANICI 140 mbps OD POČÁTKU TOOTO ROKU.
Jaký má technický problém, že přes narůstající počet připojení udržuje celkový traffic na konstantní úrovni? Zjevně se nejedná o kompensaci "přetěžování sítě sosači", ale o pokus, jak vyřešit vlastní problémy na úkor všech připojených. S každým dalším novým userem musí při konstantním celkovém trafficu zákonitě klesat skutečná průměrná rychlost. Čísla, naměřená syntetickými testy, pomocí kterých většina měří rychlost pouze na http - a to navíc krátkodobě - nejsou relevantní. Nevypovídají nic o reálném trafficu bez omezení, protože se vztahují jen k http. Mimochodem, reálné načítání stránek také nepatří k nejsilnějším stránkám CDMA...
K ČEMU JE DOBRÝ TAKTO OMEZENÝ "NEOMEZENÝ VYSOKORYCHLOSTNÍ" INTERNET?
Velmi obtížně jsem odolal pokušení napsat mnoho hrubých slov, pokuste se prosím v tomto vlákně o to samé...
Naposledy upravil
_-0-_ dne 25. 5. 2005 20:01, celkově upraveno 8
*** DON`T PANIC! ***
--> EFnet #cdma.cz <--