Tento příspěvek jsem napsal v sobotu, ale Mobilmania stěhovala fórum na jiný server (byla nedostupná), takže jej umisťuji lehce upravený a doplněný až nyní. Děkuji Markovi L., bez jehož laskavého přispění by byl ztracený.
V noci z pátku na sobotu, v době od 00:00 do 09:00 byl průměrný datový tok nižší než o předchozí noci, t.j. cca 140 kbps, denní (první hodina a půl) 125 kbps, celkový download za 12 hodin od půlnoci 1,57 GB. Podotýkám, že se jedná o průměrné hodnoty při stahování z DC, které jsou vždy výrazně nižší, než je možné docílit např. downloadem z rychlého FTP.
Během oné noci došlo k několika drobným výpadkům (nepozorovatelným na NIXu), nebo se několikrát výrazně zvýšila latence sítě. Tím se dá s velkou mírou pravděpodobnosti objasnit pokles rychlosti nočního downloadu:
Sat, Apr 16, 2005 00:10 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 00:32 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 00:49 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 00:51 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 04:44 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 05:19 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 06:22 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 06:45 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 07:37 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 07:43 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 08:01 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 08:02 PING_2 ERROR - RESTARTING
Sat, Apr 16, 2005 08:24 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 08:51 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 09:13 PING_1 ERROR - GO TO NEXT TRY
Sat, Apr 16, 2005 09:16 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 09:44 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
Sat, Apr 16, 2005 10:17 LOWER THAN LIMIT 10 kBps
(Srovnání s nocí ze čtvrtka na pátek a podrobnější popis FUP_3 včetně spekulace o FUP_4 na str. 2 tohoto vlákna
http://mobilforum.mobilmania.cz/viewtop ... =7402#7402 )
Download za sobotu byl 2,67 GB, za neděli do 19:30 3,19 GB.
Batch file, který používám (
http://mobilforum.mobilmania.cz/viewtopic.php?t=164 ) "rozhoduje" o tom, jestli nastane restart, nebo ne, posílá ping napřed na nix.cz, když ten selže, tak na google.com a teprve v případě timeoutu na google.com vyvolá restart.
Z rozdílů mezi předchozí a dnešní nocí nelze nic soudit, protože stahování z DC (i když je "plně nabitá fronta") nelze považovat za měření, ale jen za orientační pomůcku.
Shrnutí (pravděpodobné závěry):
Eurotel používá současně několik způsobů FUP (nesprávná zkratka, ale budu ji v tomto významu užívat i nadále, číslování v pořadí, v jakém jsem je postřehl):
FUP_1: pravděpodobně založená na blokaci většiny portů a současně třídění packetů podle obsahu
FUP_1n: jiná forma patřící do skupiny FUP_1 a _3, částečně omezující rychlost v rámci P2P
FUP_2: zavedení doby intensivního stahování, dosažení datového objemu, nebo aktuálního přetížení sítě (v oblasi/sectoru) jako kriteria pro snížení rychlosti. Toto omezení se periodicky resetuje po hodině, nebo po restartu připojení. Je tedy pravděpodobně vázáno na konkrétní přidělenou IP (modem).
FUP_3: pouze zdokonalená varianta FUP_2, vhodně aktualisovaná a účinná stejně, jako ve své době FUP_1
FUP_4: (pouhá spekulace) - krátkodobé výpadky sítě, někdy výrazné zvýšení latence, způsobující ve svých důsledcích přerušení spojení s huby, nebo přerušení připojení, nebo dokonce možná i "vytuhnutí" připojení. Nemusí se nutně jednat o záměr.
Jak je FUP nasazována: V denní době FUP_2 v kombinaci s FUP_3, v noci FUP_1n v kombinaci s FUP_4
Jako všechna omezení jde i to současné obejít, Eurotel se také zjevně nesnaží (nemá důvod) docílit absolutních omezení. Postupuje jen statisticky, sleduje průměrné údaje a reguluje jejich hodnotu. Vše je o pravděpodobnosti - např. krátkodobý výpadek v noci "odstaví" n modemů - (většina nepoužívá redialery), takže do ranních hodin klesne celkový datový tok o n x průměrná rychlost nočního stahovače e.t.c.
Nezanedbatelný je také lidský faktor, pro který jsou používány různé druhy FUP. Plošné, účinné a absolutní nasazení omezení by bylo sice transparentní, ale pro jeho retroaktivitu by vzbudilo přece jen velkou nevoli. Patrně proto (a nejen) se mění charakter nasazovaných omezení, protože se stále mění skupina, která je postižena. Hlavním důvodem je ale samozřejmě snaha o optimalisaci, nalezení nejprůchodnějšího modelu a adaptace na metody těch, kteří omezení obcházejí.
Po každém "objevu", jak FUP obejít, nastává fáze šíření oné informace mezi usery (proto také budu tentokrát bez výjimky zticha -
omlouvám se všem, kteří mě kontaktovali na PM, nebo mailem - je to ale nezměrně primitivní) a současně hledání patřičné odpovědi ze strany Eurotelu. Po nějakou dobu vše funguje, useři nadšeně dělají úpravy a "pokřik" se pomalu sklidňuje. Datový tok roste a provider hledá opatření. Potom přijde další omezení...
S každým novým cyklem by se měla zvětšovat perioda a snižovat amplituda. Na konci této "cesty" většina unavených userů "boj" vzdá, vytrvalí docílí toho, co chtěli a ISP má ničím nezkalenou perspektivu zisku.
Kombinace úprav konfigurace sítě a následné změny (nikoliv současné) v aplikování FUP skutečně paradoxně zrychlily v některých případech stahování z DC až na téměř trojnásobek původních hodnot. Bohužel mám málo informací o provozu dalších sítí a služeb, určitě by bylo zajímavé, kdyby je někdo uvedl.
To Toma Soft: Moje mizivá zkušenost z použití Bittorrentu byla taková, že port, který jsem nalezl jako volný, nikdy dlouho volným nevydržel. Omezení na stále ještě ucházejících 10-12 kBps a případně neomezený port 80 je v mém případě minulostí z doby četných změn FUP - FUP_3 vše změnilo (pokud nepoužívám žádná "antiFUP" opatření).
Aktuálně jsem spokojený - otázkou ovšem je, na jak douho. Rychlost obecně mám výrazně vyšší, než posledních několik měsíců (moc by mě zajímalo, čím to je, protože to zjevně nemá souvislost se zaváděním FUP) a omezení P2P nepociťuji.
To je ale jen osobní pohled, sledující sobecké zájmy. V obecné rovině musím konstatovat, že to samozřejmě nemění nic na tom, že se Eurotel zachoval nekorektně, když zpočátku nalákal zákazníky (a zavázal je smlouvou) na něco, co vzápětí pro většinu z nich učinil nedostupným.
Velká skupina userů je omezována nadále, ať již proto, "že si neumějí poradit", nebo proto, že chtějí využívat jiná služby, nebo sítě, které jsou pro ně nedostupné. Jenže - z téměř žádných reakcí na zavedení poslední varianty restrikcí soudím, že jsme se přiblížili ke stadiu, ve kterém už opadly vlny emocí a většina se stala značně resistentní vůči změnám a smířená se stavem. Je to logický důsledek vývoje.
Pravděpodobně jsem se dopustil mnohých omylů a nepřesností, budiž mi omluvou, že jsem vycházel jen z vlastních pozorování a několika málo reakcí. Pokud můžete cokoliv z uvedeného upřesnit, nebo vyvrátit, tak to prosím učiňte.