Otevřený dopis společnosti Eurotel Praha

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 30. 3. 2005 11:11

Eurotel Praha spol. s r.o. propaguje svoji službu jako internet vysokorychlostní, viz http://www.eurotel.cz/../EurotelDataExpres-uvod.html, kde je slovo vysokorychlostní zcela jasně zmíněno. Toto slovo se vyskytuje rovněž v televizní reklamě, a je hlavním důvodem, proč si uživatelé službu Internet Data Express kupují (protože potřebují internet vysokorychlostní).

Obrázek

Podle dokumentu Ministerstva informatiky ČR na adrese http://www.micr.cz/scripts/detail.php?id=1911 popisujícího „Národní politiku pro vysokorychlostní internet“ lze pro rok 2005 považovat připojení za internet vysokorychlostní jen pokud rychlost není technicky omezena pod 256 kbps a v dlouhodobém průměru není nižší než 204 kbps.

I podle „selského rozumu a běžných zvyklostí“ by měl vysokorychlostní internet začínat někde na 256 kbps, tedy na rychlosti zhruba 4x vyšší než je rychlost dial-up a ISDN připojení.

Obrázek

Problém nastává ovšem tehdy, když společnost Eurotel Praha technicky omezí množství přenesených dat na hodinové bázi tak, že nelze u služby Internet Data Express dosáhnout vyšší průměrné hodinové rychlosti než pouhých 64 kbps, tedy 4x méně (!) než stanovuje Ministerstvo informatiky ČR.

Eurotel Praha omezuje množství přenesených dat za 1 hodinu na pouhých 30 MB. Dospěl jsem k tomu řadou praktických pokusů. Příklad? Ve 23:00 jsem včera (tedy 29.3.2005) začal poslouchat rádio (DI.fm, konkrétní adresa MP3 streamu rádia je http://64.236.34.67:80/stream/1026), které běží na 96 kbps a na portu 80. Přesně po 40 minutách, ve 23:40, se daný stream hudby zastavil a rádio přestalo fungovat.

Odpovídá to situaci, kdy jsem na dané IP adrese přenesl 230.400 kbitů, tedy zhruba 28 MB dat.

Moje lokace je na Praze 1, můj modem má číslo 601100880@etcz.

V té době jsem měl podle http://dsl.cz/rychlost.php naměřenou rychlost přenosu dat 649 kbps, ale Eurotel Praha přesto technicky zkriplil moje připojení na rychlost podstatně nižší než je připojení vysokorychlostní (přestože technicky k tomu nebyl sebemenší důvod, rychlost spojení v mé lokalitě, pokud není uplatněna FUP2 je od 600 kbps do 1 Mbps).

Obrázek

Následně, přesně ve 00:00, tedy po 20 minutách, rádio začalo opět hrát. A celá věc se opakovala, rádio následně 40 minut hrálo, do 00:40, kdy se přeneslo dalších 30 MB dat, a potom rychlost opět spadla na reálnou nulu.

Dané internetové rádio v dané době nemělo výpadek, což jsem ověřil spojením přes konkurenční T-Mobile (připojení pomocí EDGE, použita byla Nokia 6630).

Eurotel Praha záměrně a ryze uměle omezuje přenos dat pro svoji službu Internet Data Express, kdy zcela znemožňuje uživatelům dosahovat vyšší průměrné rychlosti přenosu dat než je maximum 64 kbps, přestože jejich modem a BTS mohou v danou chvíli dosahovat rychlosti například desetinásobné.
Naposledy upravil Radek.Hulan dne 17. 5. 2005 14:35, celkově upraveno 1
Radek.Hulan
Junior

Odeslat příspěvekod bojler 30. 3. 2005 23:20

v dobe, kdy je kazdy druhy ***** a nepreje si byt jmenovan je pro me tohle balzam na dusi. preji vam mnoho uspechu. strucne, jasne, vystizne. kdyz uz budete pritom, co takhle se podivat i na "vysokorychlostni" EDGE od Ty-Debile...

(Na MobilManii mluvíme slušně, děkuji. Marek Lutonský)
bojler
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mmarek26 30. 3. 2005 23:56

ale co, v podstate mas pravdu, iked asi tezko z nich neco vytluces. Asi sem rad ze mam stare zastarale GPRS GO DATA NONSTOP ktere mi na IPP za 3/4r. nevypadlo jediny krat (+nejake to cestovani po PHA, D1+D2, Brno + Morava) a zadne FUP se tu snad ani nepouziva. No uvidime co z tym vymyslis a co ti odepisou, sem zvedavej, doufam ze na MM bude na to opet upoutavka
mmarek26
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Luke 31. 3. 2005 01:40

drzim palce. ze s Eurotelem to nebylo nikdy zcela ok, to vim uz dlouho, ale toto je skutecne klamani zakazniku....az se stydim ze jsem tuto sluzbu par lidem doporucil jako vhodne pripojeni pro jejich potreby...
Luke
Junior

Odeslat příspěvekod Railbot 31. 3. 2005 06:00

Luke píše:...jsem tuto sluzbu par lidem doporucil jako vhodne pripojeni pro jejich potreby...

Neni nad to potesit sve pratele :lol:
CDMA - více ze života! :D
Railbot
Junior

Odeslat příspěvekod huges 31. 3. 2005 06:50

Naprosto s vámi souhlasím vysokorychlostní internet jsme si pořizoval proto že chci využívat vysokorychlostních služeb jako je streamAV. Že Eurotel zavedl FUP na sítě P2P mi až tak nevadí myslím že to byl rozumný krok ale zavádět FUP na stream je přímo barbarské. Pokud bude tato praxe zavedena do běžného provozu strácí pro mne CDMA smysl jako vysokorychlostni net. Nepotřebuji načítat stránky www rychlostí 1mb/s ale využívat službu jako celek. Jelikož jsem nucen používat mobilní net zřejmně se vrátím k GPRS. Takže pokud shaníte dalšího človíčka pod petici rád se pod to podepíši. Nelíbí se mi totiž zacházení s námi jako se zákazníky kde si společnost Eurotel dělá co chce a my jsme jejími rukojmími. Asi by se nikomu z nás nelíbilo kdyby si koupil bochník chleba a chodil si pro něho do obchodu a dostával by ho po krajících protože pekárna nestíhá pect a tak zavedla FUP aby uspokojila všecky zakazníky.
huges
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Desperado 31. 3. 2005 07:27

Radku, tohle je asi prvni rozumny prispevek ohledne ET CDMA ktery se to objevil. Plne s nim souhlasim a rad se pod nej podepisu.

Taky jsem si neomezeny vysokorychlostni internet predstavoval uplne jinak.
Desperado
Junior

Odeslat příspěvekod domorodec 31. 3. 2005 07:31

Kdyby si byl víc naštvanej, tak nepíšeš nějakej otevřenej dopis, V dnešní době si můžes stěžovat na někoho jen emailem, zaslaným na patřičný místo. V dnešní době se všechno řeší jen pokutou.No ještě, že tu u nás není signál na CDMA, jinak z nudy bych si stěžoval na eurotelata kde by se dalo, že mi to škrtí a melou něco o uzavřený smlouvě :D
Naposledy upravil domorodec dne 1. 4. 2005 00:49, celkově upraveno 1
Hledám jakoukoliv práci přes internet.
domorodec
Junior

Odeslat příspěvekod kny2tl 31. 3. 2005 07:38

Ono je toho trosku vice; Eurotel je opravnen zavest dodatecne ochrany site (bod 3.2.6), pokud toto udela, uzivatel muze vypovedet smlouvu (12.2.3). Ale az na prodejne Ti reknou, ze je tam jakasi pokuta ve vysi 8000 Kc (hadam jeden mesiuc do konce smlouvy = 1000 Kc). Tato pokuta ci jakakoliv jina neni uvedena v Ceniku sluzeb; pricemz "(16.4) Nedilnou soucasti Smlouvy je aktualni Cenik sluzeb". Pry si mam pro vice informaci napsat na centralu. Zpet k FPU; (3.1.3) Eurotel se zavazuje informovat o ... a o podstatnych zmenach v poskytovani nebo uzivani sluzeb co nejdrive. Coz se ale nedeje; ani na prodejnach nic takoveho neni.
Nenajde se tu najeky pravnik student co si do toho chce rypnout?
kny2tl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod BooT 31. 3. 2005 09:10

jeden z urcite spravnych kroku ET by bylo rict uzivatelum....dobre nelibi se vam to?...dekujeme odejdete....nic vas to stat nebude, modemy vratte dostanete zpatky co jste zaplatili za aktivaci, pokud jste modem koupili dame vam zpatky penize, mesicni pausaly vam samodrejme nevratime, sluzby byly odebrany(ok, v jake kvalite je diskutabilni, to ted neresim).....hotovo. Siti se ulevi. To ze by zase tu pracne vymyslenou FUP2 rusili je celkem malo pravdepodobne. Obravam se ale ze pravni oddeleni si s tim urcite lamalo hlavicku, jestli je vse ok,nez to slo do provozu.
BooT
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek Hajn 31. 3. 2005 12:48

Ačkoli sám CDMA nemám a raději používám staré dobré GPRS, případně EDGE, slyším kolem sebe víc stížností než spokjeného brumlání nad CDMA.

Proto držím palce, ať je tento krok co nejvíc úspěšný a ti, kteří sedí v ET nahoře s dojmem, že na ně nikdo nemůže a mohou si dovolit cokoli, ať konečně pochopí, že takhle se chovat nebudou.
"Dobrá nálada vaše problémy nevyřeší, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji udržet."
Marek Hajn
Junior

Odeslat příspěvekod steinham 31. 3. 2005 13:15

Ahoj,
dopredu hlasam ze CDMA nepouzivam, presne podminky neznam a ET se snazim vyhnout...

kny2tl píše:Eurotel je opravnen zavest dodatecne ochrany site (bod 3.2.6), pokud toto udela, uzivatel muze vypovedet smlouvu (12.2.3). Ale az na prodejne Ti reknou, ze je tam jakasi pokuta ve vysi 8000 Kc (hadam jeden mesiuc do konce smlouvy = 1000 Kc).

Je od ET hezke ze ma takovehle podminky, ale "obavam" se ze zakon hovori o tom, ze jakoukoli smlouvu lze do nejakeho terminu (14 dni?) zrusit pokud jedna ze stran zmeni podminky smlouvy...

kny2tl píše: (3.1.3) Eurotel se zavazuje informovat o ... a o podstatnych zmenach v poskytovani nebo uzivani sluzeb co nejdrive. Coz se ale nedeje; ani na prodejnach nic takoveho neni.

V tom pripade ET danou smlouvu porusil a o poruseni smlouvy jednou ze stran tam urcite par bodu bude taky... :-)
steinham
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod huges 31. 3. 2005 13:38

Zpráva: Dobrý den
Obracím se na vás s žádostí o informaci ohledně funkčnosti sítě CDMA.
Službu
používám cca 3měsíce a poslední dobou jsem narazil na problém při
přehrávání
streamovaného videa. Pokud chci shlédnout něaký pořad na http://www.czech-tv.cz
který
jsem nestihl v TV tak mi to asi po 20 minutách začne cukat a pořad se stává

neshlédnutelným.Zajímalo by mne v čem je problém? Pokud je mi známo tak
omezení
které má CDMA se vztahuje na sítě P2P ale nikoli na streamované audio či
video.
Předem děkuji za vaší rychlou a fundovanou odpověd.

A ted odpoved neco jako tiskovy mluvci mluvi hodne ale nerekne nic

reaguji na Váš e-mail ze dne 30.3.05.
V současné době probíhá u služby Eurotel Data Expres testování pilotní
verze FUP (Fair User Policy), která by mohla daný problém způsobovat.
Fair User Policy je běžným technickým opatřením poskytovatelů internetových
služeb, aktutálně jsou tato opatření využívána ve světě i v České
republice. Zavedení tohoto omezení je v souladu s Všeobecnými podmínkami.
FUP (Fair User Policy) zajišťuje lepší přístup k internetu pro
běžné uživatele.
V současné době je testována "Fair User Policy" u služby Eurotel Data
Expres. Chceme lépe zajistit pro všechny naše zákazníky rovnou kvalitu a
parametry služby. Běžného uživatele, který nevyužívá službu Eurotel Data
Expres k přenášení nepřiměřeně velkého množství dat, se toto opatření nijak
nedotkne.
Konkrétní hodnoty nastavení FUP jsou v současné době testovány, proto je v
tento okamžik před samotným vyhodnocením pilotního provozu jejich
specifikování předčasné.
Naším prvořadým cílem je přinést našim zákazníkům kvalitní službu a
zajistit rovné parametry všem uživatelům. Z tohoto důvodu bude u zákazníků,
kteří používají automatické nástroje ke stahování velkých objemů dat (např.
P2P sítě všeho druhu), docházet k postupnému zpomalení rychlosti.

Děkujeme za pochopení
S přáním hezkého dne
, Odd. péče o zákazníky
huges
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod creco 31. 3. 2005 15:32

nevim na co nadavate, muzete si za to sami, meli ste vysokorychlostni internet.. sam jsem videl jak to sosa 190Kb/s kdyz jsme stahovali prednasky ze strahova... problem je v tom ze kdyz to kazdy videl zacal sosat uplne nesmyslne veci a ktomu jeste ilegalni... kdybyste si toto odpustili nemuselo dojit k prehlceni site a vsichni ste si mohli poustet(ne ale najednou) televizi a audio... mohli jste si delat co se vam zalibi... ale tim jak jste sosali se sit CDMA stala prehlcenou a nefunkcni... proto musel eurotel zavyst tyto kroky aby alespon internet fungoval nez posili konektivitu...

igdyz 30Mb je opravdu malo a ty slyby 800kbits je taky prehnany...

ale kouknete se nato i z jine stranky ADSL ma to sami,, taky po urcitych stazenych megach omezi uzivatele na 64/64 a nikdo nenadava.. igdyz tam ty datovy limity jsou trosku vetsi... myslim ze kdyby se ze site odstranili ti neustali sosaci a zustali ti normalni uzivatele a ti co si obcas sosnou nejakou tu vec a pustej film atd... eurotel by toto omezeni zase zrusil

BTW: kdyz jste si porizovali CDMA a nekteri z vas se upsali na rok dva,, opravdu jste si mysleli ze na tohle vsichni nepoleti... vzdit to je i technicky da se rict nemozny aby kazdy sosal 800Kbits.... spocitejte si jakou byste vsichni potrebovali linku 30 000(uzivatelu) krat 800... coz je 2.4Gbits... jak chcete udelat takovouhle pater ktera vam prenese takovych dat?? mate 180 Mbit... coz neni tak strasne malo... ale musite si stim proste zatim nejak vyjit...

BTW: internet je vysokorychlostni... i ADSL je vysokorychlostni a tam maji docela krutou agregaci... a po urcitem mnozstvi stazeny dat vas taky priskrtej.... a nikdo je nezaluje... poridte si pevnou linku. platte 10 000 mesicne za net a budete mit vsecicko co jste vzdicky chteli... a nikdo vas omezovat nebude...
creco
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mario 31. 3. 2005 15:43

Ty si snad děláš srandu, ne? Zamysli se nad tím, co jsi napsal... Když si koupíš dálniční známku, a oni Ti zavřou dálnici třeba kvůli špatnému povrchu, tak si za to asi budeš moct taky sám co, že tam jezdily přetížené náklaďáky... Tu známku si přeci nekupuješ proto, aby jsi jezdil po normálních silnicích...
Mario
Mírně pokročilý

Další stránka