4G T-Mobile a Linux

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Wincik 6. 12. 2006 11:22

Zdravím,

mohl by mi někdo poradit se zapojením 4G modemu v Linux Ubuntu? Našel jsem spousty návodů, ale většina na Ethernet a ne přes USB. :cry: Nemohl by mi někdo dát link nebo popsat, jak to připojit přes to USB? Potřebuju to ale pro úplnýho začátečníka...jsem v linuxu nováček, ale naprostej. :oboze
Když jsem volal na T-Mobile (celkem 5x) tak mi 3x řekli, že to ani nejde a 2x, že to jde, ale nevědí jak, takže mě vlastně poslali do pryč :(
Ericsson A1018s->Alcatel One Touch->Ericsson A1018s>Motorola V100->Nokia 5510->SE T310->Siemens SX1->SE P900i->N-GAGE->SE Z200->SE K750i
Wincik
Junior

Odeslat příspěvekod XXTeens 6. 12. 2006 11:51

Tady má TM na to ovladač ke stažení..

http://t-mobile.cz/Web/ClientFunction.D ... 002706799a
XXTeens - Simply closer...
XXTeens
Junior

Odeslat příspěvekod Wincik 6. 12. 2006 12:56

A potom mám dělat co?:)
Ericsson A1018s->Alcatel One Touch->Ericsson A1018s>Motorola V100->Nokia 5510->SE T310->Siemens SX1->SE P900i->N-GAGE->SE Z200->SE K750i
Wincik
Junior

Odeslat příspěvekod Zekon 6. 12. 2006 12:56

Jinak doufám, že jsi nevolal na 4603, ale na 4684. To je totiž datová infolinka (taky zdarma).
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod XXTeens 6. 12. 2006 12:56

Netuším, nikdy jsem to takto v provozu neviděl.. se dyžtak vyprdni na linuks a odpočiň si s windows :lol:.

nicméně na http://t-mobile.cz/Web/Residential/Tari ... nager.aspx T-mobile píše:

(Instalace 4G zařízení - PCMCIA, USB - k Linuxu je určena pouze pro pokročilé uživatele - vzhledem ke složitosti instalace nebyl návod pro tento typ připojení vytvářen.)
XXTeens - Simply closer...
XXTeens
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 6. 12. 2006 15:19

No to je logika. Instalace je slozitejsi tak na to navod delat nebudeme. Na to co zvladne cvicena opice i bez navodu pro jistotu napiseme 10 stranek.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod Wincik 6. 12. 2006 16:09

Jj, přístup T-Mobile mě docela děsil...psal jsem jim mail a odpověď byla, že to možná podporuje, ale že to nezkoušeli, takže sami nevědí.
Wincik
Junior

Odeslat příspěvekod tommy:-) 6. 12. 2006 22:45

datova podpora dost pokulhava :-( docela bych radsi reseni jako ma O2. Datova linka placena, ale profici a poradi spolehlive.
když dva dělají totéž, není to vždy totéž.
made by EUROTEL, fucked by O2
aneb každá bublina jednou praskne
tommy:-)
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zekon 6. 12. 2006 23:05

tommy:-): to já mám s datovou infolinkou zkušenosti dobré. Nakonec s WIN XP a Web'n'Walk Manager, snad ani infolinku nepotřebuješ. I problém i PCMCIA 4G kartou a notebookem Acer jsme vyřešili na prodejně stáhnutím beta verze Web'n'Walk Manager.
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod Wincik 7. 12. 2006 07:40

Tak stáhl jsem ovladače, na které jste mi dali link. Bohužel nevím, jak je mám "nainstalovat":( Nemohl by mi někdo helpnout s příkazem a pokud možno se souborem, který mám nainstalovat?
Wincik
Junior

Odeslat příspěvekod STaTOM 8. 12. 2006 21:14

tommy:-) : Datová podpora je celkem v poho. Pokud se totiž jedná o nějaký specifický problém či nestandardní věc je možno se obrátit na datového partnera Autocont. Tato služba je samozřejmě placená.

Jinak prodej datových produktů přece automaticky neznamená - kurzy práce s PC - jak mnozí zákazníci očekávají. Nechci urazit Wincik, ale je zjevně začátečník s tímto OS, který v ČR používá mizivé procento uživatelů. Je už jenom jeho volba zda bude používat standardní OS a pak vše zvládne do 5ti minut sám nebo bude experimentovat a rád si za pomoc připlatí.
-use your brain-
STaTOM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fido+ 8. 12. 2006 23:12

Ano. Je jen jeho volba jestli za ten "standardni" os utrati nekolik tisic a nebo bude mit legalni soft zadarmo. Kdo z vas ma ten tvuj :standardni" os opravdu koupeny a ne ukradeny?
Jinak Ubuntu sice vypada hezky ale pro zacatecnika bych asi doporucil spis Suse. Samotne Ubuntu je dost osekane a je potreba si sehnat hromadu balicku z Debianu (na jehoz zaklade je to postavene). Bez toho to jen hezky vypada ale spousta veci se neda rozchodit.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod STaTOM 9. 12. 2006 00:49

Fido+ : to nebylo myšleno jako útok na Linux. Realita je prostě taková - alespoň co se normálních uživatelů týče - že vše co se kolem PC týče je kompatibilní s WIN a děláno hlavně pro něj. Pokud chci použít něco jiného je třeba se spolehnout hlavně na sebe a své vědomosti. Nebavím se o legálnosti. Většina PC (když nepočítám firemní) by byla v ČR většinou čistých max s OS pořízeným při koupi sestavy z obchodu, pokud by lidi opravdu za vše platili. Ceny sou podle mě stejně "příznivý" jako u orig. CD a taky to tak vypadá ;-)
-use your brain-
STaTOM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fido+ 9. 12. 2006 23:48

Ale jo. S prevahou windows souhlasim. Jen to nebude mizive procento. Kazdopadne windows ma prevahu zatim obrovskou. Ovsem spousta lidi je ma ukradene. S tou "priznivosti" se da souhlasit. Asi malokdo si koupi windows za 6 litru a k tomu office za 18.
Jinak co se tyka te slozitosti linuxu, mas pravdu. Je slozitejsi (to je ovsem relativni) ale je to vec zvyku. Hlavni duvod je ten, ze asi temer kazdy, kdo se nejak naucil pracovat na pc se to naucil na windows. Linux podle me neni slozitejsi o tolik ale je jiny. A prave to ze je jiny budi dojem slozitosti. Prave proto jsem Wincikovi doporucil spis suse kdyz uz chce linux. Asi nejvic se to podoba windows.
Jinak kazdy z tech systemu ma svoje vyhody i nevyhody. Tezko nektery z nich povazovat za vyrazne lepsi. To je spis o preferencich uzivatele.
Jinak linux hodne diskredituji vyrobci HW. Ovladace vydavaji prakticky vyhradne pro windows a ani nezverejnuji technicke specifikace aby nekdo ovladac napsal. Pak je casto jedina moznost reverzni inzenyrstvi windowsovskych ovladacu.

Ale vratme se zpet k tomu 4G internetu. Slysel jsem, ze i uzivatele starsich windows (98 a milenium) maji smulu protoze ovladace jsou jen pro 2000 a xp. Takze i tady ma T-mobile docela maslo na hlave.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod aisicek 11. 12. 2006 14:46

Este je riesenie zohnat s k modemu Ethernetovy kabel a vtedy modem funugje cez PPPoE. A To zvlada tusim aj Win98 :)
Athlon X2 5000+, 8GB DDR2 A-data, MB Asus M3A78-T, Radeon 3870, Asus D2X sound, Raptor 74GB, WD 500GB, WD 1TB, Logitech G5, Logitech G15, QuickCam Sphere MP, Samsung 2343B 2048x1150 DVI, Windows 7 x64
aisicek
Junior