GPRS-proč je tak nespolehlivé?

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 10:12

K připojeni na net pouzivam neomezenej GPRS pausal od T-MO, je to pro mne vlastne jedina moznost jak doma na net - wifi neni signal, kabelovka taky neni, dokonce ani adsl, a to bydlim asi dva kilometry od stotisicoveho mesta (neschopnost ceskyho telcomu mi bere dech). A na dial-up prdim, nehodlam neustale hlidat dobu pripojeni..

Vsem rejpalum - neberu GPRS jako plnohodnotnou nahradu pripojeni pres drat, docela dost o tom, jak tahle technologie funguje a jaky jsou jeji vlastnosti vim, ale presto:

Je to strasne nespolehlivy. Nekdy to jede jedna basen, pak mi to beha bez problemu 70 kb/s. Pak ale prijde obdobi, kdy se sice v klidu pripojim, ale vubec to nechce prenaset data - nelze nacist zadnou stranku, takze jde o nepouzitelnou sluzbu. Nekdy to takhle nejde treba i celej den, parkrat se mi stalo, ze i nekolik dni - a to i vecer, kdy treba neni takovej traffic a nemel by bejt problem s pretizenim. Kdyz jsem si mailem T-Mobilu stezoval, dopadlo to tak, ze "neshledali zadne omezeni sluzby GPRS" (jak jinak) a jeste jsem byl za blbce. No ale aspon mi odpustili jeden pausal..

Nemate s timhle nekdo zkusenosti?
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod STaTOM 15. 7. 2005 10:59

Třeba se ti tam bijou signály ze 2 BTS...třeba je to mobilem.....třeba něčím jiným,ale nemá cenu psát různé příciny když píšeš, že se v tom orientuješ. Já bydlím v centru velkého města a pokud jsem GPRS zkoušel (za rok sem natahal cca 500MB, protože mám jiné připojení) tak mě to stabilně jelo v průměru 40-50 kb/s.....jistě občas byl nějaký výpadek, ale nebylo to nic dlouhodobýho. Takže za sebe můžu říct, že to splňuje moje očekávání...tj. že na běžné použití netu je to v případě nutnosti vyhovující.
-use your brain-
STaTOM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Driver 15. 7. 2005 11:09

GPRS není garantovaná služba, proto to jede tak blbě. Já ho měl minulý prázdiny, když jsem byl na chatě taky od TMO a to byla fakt hrůza, jelo to max 5 kbp

Normálně mám UPC Chello a to se mi taky v poslední dobou pořád odpojuje, ale zase to stahuje dost rychle
Das Auto
Driver
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 11:18

to STaTOM: GPRS mi taky vcelku vyhovuje (musí, jinou možnost nemam), ale pokud to funguje :-)

muj problem neni v tom, ze by to behalo pomalu - ono pokud to jde, tak mam normalni rychlost okolo tech 70 kb/s, coz je na gprs dost si myslim, ale v tom, ze to nekdy nejde vubec - proste to odmita prenaset data.. v takovych chvilich mi fakt rudne pred ocima..

s tema bts me to uz napadlo - zkusim se pripojit i na jinych mistech (jak sem psal, gprs nemam protoze bych potreboval mobilni net, ale protoze doma jinou moznost nemam).. ale foun je podle me v cajku - siemensy jsou jako gprs modemy spolehlivy
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod rejpal 15. 7. 2005 11:39

Mel jsem GPRS od eurotelu (data non-stop) a v celku v pohode me fungovalo 3/4 roku.. Teda nepripojoval jsem se pres telefon ale pres modem k tomu urcenej.. ;-)
Nedělejte to jako já a v ničem se zbytečně nerýpejte!!! RejpalX
rejpal
Junior

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 11:44

STaTOM píše:..ale nemá cenu psát různé příciny když píšeš, že se v tom orientuješ. r/quote]

To se klidne rozepis, ja zase takovej odbornik nejsem.. jenom neco malo jsem o tom pochytil takze vim co zhruba od toho cekat.

Jinak ten pausal mam asi pet mesicu - prvni dva to frcelo bez problemu - rychle, bez vypadku..
no ale pak ze dne na den tyhle problemy - to mi to tehdy neslo asi tyden - coz asi uznate, uz neni beznej vypadek - a to jsem prave poslal mail operatorovi s vysledkem, jakym jsem uz napsal
pak se to trochu srovnalo a blbne to obcas - ale porad dost casto, nekdy to fakt nejde treba cely den
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 11:49

rejpal píše: Teda nepripojoval jsem se pres telefon ale pres modem k tomu urcenej..

No ja se taky pripojuju pres modem - akorat ten modem je v telefonu..

Jinak to "pro rejpaly" jsem myslel tak vseobecne, nebylo v tom nic osobniho vuci tobe :D
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod KubbY 15. 7. 2005 12:05

Nepouzivej TM ale ET :-) a to myslim uprime. Ubozaci od TM by se meli jit s jejich totalne nespolehlivejma datama zahrabat pod zem!!!TM proste data neumel, neumi a umet nikdy nebude. Tam kde to behalo to nebezi tam kde to nebezelo tam to bezi, mi prijdou jak sachysti na tahu, ale poradne to odladit nedokazou.
Ou tů - ken dů
KubbY
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod STaTOM 15. 7. 2005 12:20

KubbY: prostě zlatej ET a jeho datové služby GPRS,EDGE,CDMA :mrgreen:
Použiješ jeden rozumnej argument nebo budeš vychvalovat svýho opa a ostatní sou póvl?
Jo jinak blahopřeju k 500kB na wapu měsíčně zdarma a to vše v rámci (datově) neomezeného připojení :wink:
-use your brain-
STaTOM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KubbY 15. 7. 2005 12:26

Me jakozto zamestnanci je omezeni jedno, ale lidi lituju. My s tim taky nesouhlasime, ale vedeni ma jine predstavy :-) Jinak tech argumentu muzu pouzit nekolik a to z toho duvodu, pouzivam data vseh tri opu a testuju je temer po celych zap. cechach a castecne ve strednich cech. Nechvalim ET, ze je nejlepsi, ale z hlediska dlouhodobeho sledovani a mereni nejlepsi je a vzdy byl. TM ma velke problemy se stabilitou rychlosti a s odpojovanim...ale je to vec nazoru kazdeho, znam lidi kteri maji TM a jsou spokojeni, protoze jsou zrovna v miste kde jim to funguje dobre, ale beru to co jsem napsal jako celoglobalni z hlediska dlouhodobeho sledovani mereni a vyvoje technologii. TM neni a nebyl data operator :-) O OS se radsi nezminuju, vetsina lidi vi proc :-)
Ou tů - ken dů
KubbY
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod STaTOM 15. 7. 2005 12:29

shady-b_ing: kvalitu a rychlost připojení ovlivňuje hodně faktorů : vzdálenost od BTS, vytížení BTS, to že hovory jsou upřednostňovaný před datama, používáný přístroj (občas to i bývá nějakým SW v PC) - nehážu určitě nekvalitní připojení na uživatele, jen jsem chtěl naznačit, že příčin může bejt hodně. Může se jednat i třeba o nějakou lokální anomálii (viz. v mém předchozím příspěvku ohledně 2 BTS). Každopádně to chce se stále upomínat opovi a nenechat to plavat. I kdyby nic tak odpuštění paušálu za nefunkční službu určitě myslím stojí :wink:
-use your brain-
STaTOM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 12:57

to STaTOM: no bts moc daleko nemam (cca 1 km), s tim vytížením nemůžu soudit.. to že maj hovory přednost před datama je mi jasný, ostatně všimnul jsem si, že večer a v noci to jede líp než přes den, ale stava se taky, ze to nefunguje i v tuhle dobu..

fakt prvni, co jsem udelal, ze jsem hledal chybu u sebe - ale ovladace k modemu v telefonu mam spravny (pouzil jsem Siemens GPRS ModemAssistant) a korektne nainstalovany, ke kabelu taky, modem i telefon obecne s počem komunikuje bez problémů, zkousel jsem pouzit ruzny prohlizece, nastaveni telefonickoho pripojeni mam presne podle brozury od T-Mobilu, zkousel sem vypnout firewall, atd. fakt vsechno co me napadlo..

jsem presvedcenej ze chyba je na strane operatora - jako nejpravdepodobnejsi se mi jevi proste pretizeni bts - zvlastni je, ze mi to prvni dva mesice fungovalo bez problemu a pak najednou ze dne na den tohle
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 13:08

KubbY píše:Ubozaci od TM by se meli jit s jejich totalne nespolehlivejma datama zahrabat pod zem!!!TM proste data neumel, neumi a umet nikdy nebude.

Tvoji loajalitu vuci zamestnavateli, to ze jsi ochoten ho i hajit a chvalit na diskuzich, to sice obdivuju, ale rikam ti, a taky to myslim naprosto uprimne, ze na tohle ty nemuzes mit nestranej nazor. Na diskuzich najdes zrovna tak radu nespokojenych reakci lidi ktery maj data od Eurotelu.. a treba diskuze o CDMA jsou hodne "stavnaty"..

Navic, gprs tarif mam ke svymu standartnimu tarifu, nechci na to zvlastni simku.. a hlasovej tarif od Eurotelu? Děkuji pěkně, ale asi nepatrim mezi ty, "kteri jsou ochotni si za kvalitu priplatit", jak vy casto vyssi ceny Eurotelu obhajujete.
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Odeslat příspěvekod mbiba 15. 7. 2005 13:18

Tak Vas oponent argumenty nema, ale ja mu malicko pomuzu pouzivam data od eurotelu a muzu 100% potvrdit, ze eurotel ma data stabilnejsi, vypadky neznam :-) Plzen - sever, Praha 5,6,8 ; dalnice d5 - Plzen Praha.... Yadnej problem. kdyz sem tam testoval¨kamaraduv t-mobile, tak kdyz vezmu ze na 2 mistech nema t.mobile signal vubec a na zbylych to vykazovalo presne to kvuli cemu je tu ta diskuze, tak snad muzu tvrdit, ze et ma data lepsi, ale zase pomalejsi :-) volani je neco jineho :-)
Hloupé telefony SE>>HTC Touch Diamond>>Nokia 5230>>A zpět k hloupému Sony Ericssonu j108i Cedar (aka poslední mohykán A200)
mbiba
Junior

Odeslat příspěvekod shady-b_ing(smazano) 15. 7. 2005 13:35

No nevim, je fakt, ze jsem data od Eurotelu nezkousel, takze nechci kritizovat neco, o cem moc nevim.. jenom jsem chtel reagovat na prehnanou chvalu ze strany KubbY, pac ani Eurotel, pokud teda vsichni ty stezujici si lidi na diskuzich nekecaj, neni bez problemu

Ale to je jedno, poridit si Eurotel pro mne neni resenim, jak jsem rekl, nechci datovej tarif na samostatne simce, a porizovat si kvuli datum standartni tarif od Eurotelu, na to fakt jeste umim aspon trochu pocitat..
by shady-b_ing
shady-b_ing(smazano)
Junior

Další stránka