Protože toto fórum mám rád, tak sem dám i pár svých zkušeností s telefonem... Budu se těšit na vaše reakce.
LG Optimus L9 aneb levné 4,7" pádloSlovo úvodemMěl jsem to štěstí se probojovat k pár vyvoleným lidem, kteří se dostali k fyzickému testování smartphone od LG a to konkrétně typ L9. Tento telefon nebyl v době testu na českém trhu k zakoupení a tak bylo velice příjemné osahat si funkce přístroje, který příznivci LG mohou zakoupit až za cca 3 týdny po mém testu. Za tuto možnost bych tímto velice rád poděkoval společnosti LG.
VýbavaPřístroj dostanete zabalený v malé bílé krabičce, která obsahuje telefonní přístroj, baterii, kabel (nabíjecí/datový), malou nabíječku, špuntová sluchátka a manuál. Tím jsme se vyčerpali a ono ani není vlastně důvod očekávat něco dalšího. Při vybalování mě zarazila jedna věc, o které jsme se později v komunitě testerů pokoušeli diskutovat, ale nedošli k jednoznačné shodě. Jednalo se o to, že samotný přístroj dostanete, stejně jako zbytek věcí v krabici, zabalený do igelitového sáčku. Ale aby toho nebylo málo, tak po vytažení ze sáčku je na displeji jedna další fólie (to je stále obvyklá situace) a na lesklých bočních plochách drobné igelitové samolepící pásky, které na přístroji velice dobře drží. A jsme u jádra pudla, protože jsem je automaticky a po značném vysílení okamžitě z telefonu strhal, což mi následně bylo vyčteno a byl jsem přesvědčován o tom, že se jednalo o ochranné fólie, které na těle přístroje měly zůstat. Abych se přiznal to sundávání daných fólií mi zabralo při vybalování snad nejvíce času. A pokud se tedy jednalo o ochranné fólie, tak se tímto veřejně společnosti LG omlouvám a chválím za něco, co opravdu u žádného jiného výrobce nenalézám. Každopádně příště bych uvítal spíše fólii na display, jak to praktikuje např. firma Sony u svých smartphonů.
Specifikace telefonu jsou pro střední třídu, kam se LG snaží tento telefon cílit, víceméně běžné. Ze základních hodnot je možné u L9 zmínit dvoujádrový 1GHz procesor, paměť 767MB RAM, dále 4,7" IPS displej s rozlišením 960x540 (240 dpi), 5 MPx kameru a baterii se "zvýšenou" kapacitou 2150mAh. Tímto L9 hodně šlape na paty svému vyspělejšímu bratříčkovi 4X HD a bude hodně na zvážení uživatelů pro který se rozhodnout. Další drobnosti, které telefon obsahuje a bylo by dobré je zmínit: WiFi, bluetooth, NFC, GPS, akcelerometr, proximity sensor a kompas. Co mi velice chybí v tomto výčtu je světlostní čidlo, resp. čidlo, které automaticky reguluje podsvětlení displeje. Za tento nedostatek má u mě LG L9 velké mínus. Co se týče paměti je přístroj v základu vybaven 2GB určenými pro uživatele a dále možnost rozšíření pomocí karet microSDHC až do výše 32GB. U toho je dobré zmínit, že výměna paměťové karty vyžaduje vytažení baterie, což není uživatelsky příliš přívětivé. Na rozdíl od jiných výrobců jsem neobjevil žádné online úložiště. Slot na SIM kartu je klasický mini a za to si zaslouží malé plus. Pokud vás zajímá výdrž telefonu, tak vězte, že se nevyhnete nabíjení za 1 - 2 dny. Nerad uvádím u výdrže jakékoliv hodnoty, protože využití je vždy u každého člověka odlišné. Já telefon nabíjím denně, ale vždy na konci dne nějakých 30% baterie ještě k dispozici mám. Spořivějším lidem by telefon mohl cca 2 dny vydržet úplně bez problému. K fotoaparátu pak už jen velice stručně – nečekejte zázraky. Průměr, průměr a prostě 5MPx průměr.
KonstrukceKdyž dostanete telefon do ruky napadne vás téměř okamžitě, že se jedná o velkou plastovou krychli resp. kvádr. V poslední době mi prošla rukama řada přístrojů a nemohu si pomoci od toho, že vzhledově je prostě obyčejný, tuctový. Nevidím na něm nic, co by mě po stránce designu jakkoli uchvátilo, zaujalo, nadchlo. Pokud se budu snažit přístroj kompletně popsat, tak nahoře nalezneme 3,5mm konektor na sluchátka a vedle něj druhý "protišumový" mikrofon, na levém boku nalezneme tlačítka hlasitosti, na pravém pak vypínač, ve spodní části je umístěn microUSB konektor a hlavní mikrofon. Nu, tím bych asi svoji cestu po křivkách přístroje ukončil. Pro hnidopichy ovšem nemůžu vynechat přední stranu, kde se nalézá reproduktor pro telefonování, kamera 0,3MPx a vedle ní proximity senzor. Ve spodní části přední strany nalezneme jedno hardwarové "home" tlačítko a dvě podsvícená senzorová. Zadní část je víceméně jako u všech ostatních přístrojů vybavena fotoaparátem s přisvětlovací diodou a otvor pro hlasitý reproduktor. U zad musím pochválit zdrsněný povrch díky kterému na něm neulpívají až tak otisky prstů. Celkově hodnotím konstrukci pevně a odolně, nicméně zadní kryt je náchylnější k jemnému povrzávání.
SoftwarePo zapnutí telefonu budete požádáni o registraci Google účtu. Nevím, zda to bylo mým kusem, ale hned po prvním zapnutí mi vyběhla nějaká chybová hláška o ukončení z některých předinstalovaných programů. No, není to zrovna dobrá vizitka, ale poté už taková situace nenastala. Po prvotním nastavení telefonu jsem byl téměř okamžitě požádán o instalaci nové verze firmware telefonu. Bohužel netuším, zda v telefonu byla před upgradem nějaká jiná verze Androidu. Po aktualizaci má telefon standardně verzi 4.0.4, což je o chlup novější, než má jeho výkonnější bratříček. V softwarové výbavě telefonu jsem nenašel snad žádný nedostatek a musím říci, že LG mě v tomto směru hodně překvapil. Ještě než budu popisovat jednotlivé prográmky, kterými je přístroj vybaven, musím jednoznačně pochválit i za rychlost systému. Stalo se výjimečně, že by se přistroj jakkoliv zadrhnul, zamyslel, či dokonce zasekl a bylo by ho nutné restartovat.
Barevnost celého systému mi ze začátku připadala jako omalovánky, ale postupem času už mi to přijde tak nějak normální. Celý systém je možno "převléci" pomocí předinstalovaných témat, které jsou 4 a pro mě použitelné tak maximálně 2. Změnou tématu se mění kompletně typy ikonek, barvy i pozadí jak zamykací obrazovky, tak i pozadí ve zbylé části systému. Tím se dostávám k onomu "locksrceenu" neboli zamykací obrazovce. A opět musím chválit, protože si ji můžete přizpůsobit dle svých představ. Systém vám nabídne několik variant vzhledu (např. s kalendářem, analogovými hodinami, digitálními hodinami atp.), které lze jednoduše přepínat. Ve spodní části pak LG nechalo 4 okénka pro rychlé spuštění aplikací přímo po rozsvícení displeje. Všechny 4 si můžete personalizovat dle svých potřeb a dát si tam v podstatě jakýkoliv "odkaz" na aplikaci. Odemykání pak probíhá standardně jako u většiny ostatních telefonů. Popisovat launcher asi smysl nemá. LG ho nazvalo myslím LG UI a od ostatních se nijak závratně neliší. Je rychlý a povedený. Jediné co bych asi vytknul a co jsem konzultoval i s jinými testery je, že v menu aplikací se vám řadí ikony nadvakrát. Tzn., že v první části máte výrobcem předinstalované aplikace a následně ty, které si nainstalujete. Pokud si je chcete seřadit dle svých požadavků (např. podle abecedy), tak musíte menu aplikací resetovat. Nově nainstalovaná aplikace se sama v menu není schopna zařadit na "své" abecední místo, za což má u mě launcher mínus. V nabídce programů, kterými LG vybavilo telefonu nalezneme téměř vše, co je potřeba pro běžný provoz telefonu a i něco málo navíc. Pro příklad zmíním překladové slovníky, poznámky, NFC tag, diktafon, videopřehrávač, LG backup, SmartWorld (obchod LG), SmartShare. Pro základní výčet by to snad mohlo stačit. Pokud jste maniaky na sociálních sítí, tak i to můžete u LG mít. Nicméně jedná se o formu nějakého speciálního widgetu na plochu, který mě rozhodně nijak neoslnil. Hned po vyzkoušení tohoto "Social +" jsem si stáhl jinou aplikaci z Google Play. Toto se LG moc nepodařilo. Další softwarová výbava je víceméně standardem u všech telefonů s operačním systémem Android, takže nemá smysl to jakkoliv dále rozvádět, snad jen dodám, že i 3D hry telefon hravě zvládá.
ZávěremPo více jak týdenním intenzivním používání musím za sebe říct, že LG L9 mě přesvědčil, že LG je schopno (oproti dřívějším dobám) vyrobit dobře vybavený kvalitní telefon s vynikající cenou. Pokud uvažujete o mobilním telefonu s 4,7" displejem, dostatečným výkonem pro aplikace i hry a výdrží baterie, tak není relativně co řešit. Poměr cena/výkon je více než pozitivní. Za mě celkově jedno velké ano.
Plusy• výborný displej
• zvýšená kapacita baterie (výdrž)
• rychlost a personalizace systému
Mínusy• chybí světelný sensor
• zadní kryt má tendence povrzávatp
• umístění slotu pro paměťovou kartu
• widget Social+
• řazení ikon v menu