LG Optimus L9 P760
Firmu LG jsem jako výrobce chytrých telefonů vždy uznával, avšak jejich produkty přehlížel. Některé za bližší seznámení nestály a jiné mi nepřipadaly jako telefony vhodné pro mě. Avšak když se mi shodou náhod poštěstilo opravdu podrobně se seznámit s přístrojem LG Optimus L9, změnil jsem názor a chtěl bych se s vámi o své zážitky podělit formou recenze. Nekladu si za cíl napsat odbornou recenzi, ale spíše přehlednou formou popsat své subjektivní zážitky a radost z práce s telefonem. Na konci uvedu technické specifikace a celý text rozdělím do tématických odstavců, ať si každý najde, co jej zajímá, ale pokud se neradi prokousáváte rádkami textu, napíší výsledný verdikt rovnou. Tento tento telefon určitě stojí za pozornost!
Vzhled a konstrukce
Tak první, čím L9 zaujme je design, tam se LG opravdu předvádí jenom v tom nejlepším světle, a přestože se nejedná o telefon z nejvyšší cennové třídy, rozhodně tak vypadá a je velice elegantní a uhlazený.
Na vrchu telefonu se nachází 3,5mm jack, nalevo tlačítka ovládání hlasitosti a na druhé straně tlačítko zamknutí (vypnutí). Tlačítka mohou kvůli velikosti přístroje lidem s menšíma rukama jít trochu hůře mačkat. Na spodku telefonu se pak nachází micro USB konektor a mikrofon. Pod zadním krytem je slot na klasickou miniSIM a nad baterií pak slot na microSD. Baterie se bohužel musí vyndat, aby se dala karta do přístroje vložit. Zbytek je velice standartní: reproduktor, 0.3 MP kamera, proximity senzor, tlačítko home a dvě dotyková tlačítka vpředu, 5MP fotoaparát, dioda a reproduktor vzadu.
Záda jsou plastová s protiskluzovým zdrsněním a přestože slyším dotazy ohledně pevnosti, ba dokonce stížnosti na vrzání, s ničím podobným jsem se nesetkal. Přední stranu kryje tvrzené sklo a i když se může uživatel kvůli velikosti a tenkosti bát s telefonem pracovat, rychle si zvykne. Alespoň já si zvykl a telefon i při každodenním užívání vypadá jako nový a to bez jakékoliv ochrany a to jej nijak nešetřím. Čeho si bohužel všimne opravdu každý je absence jakékoliv notifikační diody.
Display sice postrádá senzor regulace jasu, ale je velice kvalitní a má skvělé pozorovací úhly. Na první pohled působí telefon opravdu moc veliký, až neprakticky, ale obří display je jeho hlavní zbraní a během chvíle si na něj zvyknete a nebudete jej již chtít vyměnit za menší. (jak se to říká: once you go L9 black you never go back?).
Prostředí a aplikace
Telefon se při prvním přípojení aktualizoval na ICS v4.0.4 s nadstavbou UI 3.0. Systém funguje svižně a plynule i po nainstalování celé plejády aplikací a shodit se mi jej povedlo jen při zběsilém brouzdání v .doc plném obrázků. A i když jsem se ze záčátku bál, že procesor není pro takovýto telefon dost výkonný, nemohl jsem si v žádné chvíli na nedostatek rychlosti stěžovat. Celkový vzhled systému má na výběr z různých témat a možností, jak si nastavit/zorganizovat aplikace je nepřeberně, ale nejsou v podstatě ničím vyjímečné. Přesto potěší, že si můžete vzhled přizpůsobit přesně podle sebe. S notifikační lištou od LG jsem však nadmíru spokojen, hlavně s možností nastavovat si rychlé přepínače.
Wi-Fi je velice rychlá, ale značně závislá na síle signálu. Bohužel přijímač je poměrně slabý, avšak ne slabší, než je pro telefony standart.
Klávesnice je velice dobrá, přesná a snadno ovladatelná i pro člověka s tlustými prsty. Vytknul bych jí snad jen, že při zřizování nového Google účtu mi klávesnice zakryla capchu.
Telefon je od LG vybaven mnoha užitečnými (i neužitečnými) aplikacemi, ale i ty neužitečné jsou minimálně zábavné. Za všechny zmiňme QuickMemo, ve kterém si můžete malovat/psát poznámky přímo po display. O ostatních se nebudu podrobněji zmiňovat, jelikož jich není málo, snad jen zmíním, že fungují spolehlivě. I když mě trochu překvapilo, že kromě některých aplikací od LG jsou v telefonu ponechány i jejich neupravené verze, takže třeba na hudbu máte jak Hudba Play, tak Hudební přehrávač.
Fotoaparát
Přestože má fotoaparát hned několik módů focení, panoramatické snímky nebo sekvenční snímkování, kvalita i základních snímků tomu neodpovídá. Neříkám, že by byl fotoaparát špatný, ve své cenové třídě je standartní, ale telefony jsou podle mě jen na focení přátel v hospodách nebo mazlíčků ve směšných situacích, a proto jsou podle mě všechny podobné funkce zbytečné. I když autofokus fungoval uspokojivě.
Jako úplně nejzbytečnější mi přišla možnost hlasové spouště, kdy můžete určitými slovy (el dží, číz, …) „mačkat“ spoušť. Fungovala spolehlivě, ale možná až moc. Když jsem totiž hlasovou spoušť zapomněl vypnout, vyfotil foťák tři fotky, než jsem dořekl libovolnou větu.
Baterie a paměť
Od baterie jsem možná kvůli trochu nadstandartní kapacitě 2150 mAh čekal trochu nadstandartní výdrž, ale při pravidelném užívání je prostě nutnost nabíjet moderní chytré telefony denně a L9 není vyjímka. Když se uživatel uskromní, tak mu vydrží 2 až 3 dny, ale k čemu si pořizovat takovýto telefon a pak jej nepoužívat. Paměť 2 GB (přesněji 2,33) je sice pro dnešní dobu nedostatečná, ale možnost rozšíření pomocí microSD až o 32 GB tento problém řeší.
Obsah balení
K telefonu dostanete kromě datového kabelu i redukci do sítě a sluchátka s mikrofonem.
Verdikt
Jak jsem psal již na začátku. S tímto telefonem jsem byl velmi spokojen. Pokud člověk hledá konzervativní, elegantní telefon. Pokud vyžaduje kvalitní, veliký display, kde je nalezen kompromis mezi cenou a výkonem a to takovým způsobem, aby byla cena co nejnižší, ale výkon dostatečný na využití takového displaye bez snížení komfortu, pak je LG Optimus L9 P760 jasnou volbou.
Technické specifikace:
Rozměry: 131.9 x 68.2 x 9.1 mm
Váha: 125 g
Display: 4.7 '' IPS LCD; kapacitní; 16M barev
Rozlišení: qHD (540 x 960)
Paměť: 2GB ( + microSD)
RAM: 1GB
Chipset: TI OMAP 4430
CPU: Dual-core 1 GHz Cortex-A9
GPU: PowerVR SGX540
Baterie: Li-Ion 2150 mAh
Fotoaparát: 5 MP (0.3MP), 2592 x 1944, autofokus,