od anonymni 7. 6. 2014 03:19
On základní problém je, že od toho všichni čekají zázraky. Není to sice nejlevnější telefon, ale jeho kouzlo je právě v kombinaci docela dotažených nadprůměrných funkcí. Výsledek je takovej guláš celkem dobrého telefonu, co prostě nezklame, a jako uživatel mám jistotu, že když si koupím další iPhone a nahraju do něj starší zálohu, prostě to bude fungovat a budu mít vesměs to stejné UI na které jsem roky zvyklý. Myslím si, že nic jiného v tom není. Všichni by u iPhone "za ty prachy" chtěli i hodinky s vodotryskem, ale neuvědomují si, že ta cena je nastavená právě skutečností, že ta konkurence v podobě odladěných nadprůměrných parametrů prostě neexistuje. Stále nikdo na trhu nenabízí přístroj s takovým ekosystémem, začínaje někde u zálohování co funguje včetně všech nastavení zvládajícího přechod na novější model, pokračuje někde AirPlay, AirDropem v kombinaci s Macem, iTunes, konče někde u představeného CarPlay nebo Handoff. To, že existuje přístroj o litr levnější, a má v AnTuTu o 5000 bodů více, je vzhledem k absenci tohoto systému docela nepodstatným parametrem, což bohužel, tolik lidí stále nechápe.
Ostatní výrobci mají obrovskou fragmentaci, což je velká výhoda pokud si někdo chce vybrat zařízení na míru hardwarově, ale obrovská komplikace softwarově. Udělat si full backup nějakého HTC nebo Samsungu a nahrát jí do novějšího modelu je prakticky nereálné, neustále měnící se nejednotný firmware, který už s Androidem nemá tolik společného. Pořídím si jiný "Android", a dostanu úplně jiné prostředí, sestavené z aplikací různých výrobců. To samozřejmně neplatí třeba pro Windows Phone, který má podobně restriktivní politiku, ale stále se naráží na potíž v ekosystému, který není ani zdaleka tak daleko.
Vždy mi to připomene diskuse o autech. A iPhone je takové CLS63 AMG Shooting Brake. Slušně rychlý kombík s docela sportovními rysy pro lidi, co jsou ochotní za něho dát peníze. Ale někdo dá přednost třeba Nissanu GTR a nevadí mu jiná omezení, někdo zase bude tvrdit že Fabia HTP taky přepravuje z bodu A do bodu B, a bude si za tím stát...