iPhone 14/Plus/Pro/Max - obecná diskuze

Diskuze o telefonech iPhone a tabletech iPad

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod JamesLurk 12. 10. 2022 18:35

dj.kure píše:On Samsung někdo nutí, aby používal Android? Může přece používat vlastní systém, může podpořit vývojáře, aby bylo dostatečné portfolio aplikací...

V tuto chvíli používá Android, má tedy na své platformě na rozdíl od Applu, hromadu kvalitní konkurence a tak zcela platí to, co jsem napsal. Nepíšu to tady jako zastánce jedné či druhé strany (mám vše od Applu, dříve jsem vyznával řadu Note od Samsungu, také špička), jen Vám vysvětluju, jak to z hlediska toho trhu funguje. Snad jsem to napsal srozumitelně, nerad bych se opakoval. Jestli mohu poradit, stačí dole v UI stisknout malou šipku zpět a pročíst si můj příspěvek ještě jednou, jestli to zvládnete.

-- 12. 10. 2022 19:38 --

AttaliaCZ píše:
JamesLurk píše:
DirtyKing píše:Platí plnou cenu, protože ten produkt ani v den vydání nejde s cenou dolů. Možná u nějakých shopů o pár kaček ano, u Applu ale rozhodně ne. To, že nějaký výrobce musí neustále dávat různé slevy, cashbacky a úplatky o něčem svědčí. Pokud by ten produkt byl dobrý a firma by ho prodávala, tak se rozhodně nic takového neděje, to by byla ta firma sama proti sobě a moc dlouho by na tom trhu působit nedokázala.

Tohle je jenom nepochopení tržní mechaniky obou těch výrobců, kdy Apple funguje na své platformě bez konkurence a může díky tomu své uživatele občas finančně doslova vykořisťovat, zatímco Samsung působí na open source platformě s mnoha konkurenty, vydávající jejich nové telefony během celého roku, snažící se nabídnout mnohem lepší cenu - musí pak také kontrovat cenou, aby si místo tři měsíce starého Samsungu uživatel nepořídil třeba novější o maličko lepší top Huaweii, OnePlus, Motorolu, Google nebo 10 jiných značek. Letos 13ky nejdou s cenou dolů, proč? Protože ceny novinek jsou na evropském trhu ještě vyšší, tím pádem dle nějakého cenového possitioningu není důvod předchozí model slevovat, což je skutečně "unikát" který si může dovolit skutečně snad jedině Apple. Když iPhone 15 bude stát 55 tisíc, tak nebude muset zlevnit ani dva roky stará třináctka, ani čtrnáctka. Šestnáctka pak bude stát 70, aby nic staršího nezlevnilo. Tohle podporujete? Letošek je specifický a je způsoben inflací a nevýhodným kurzem USD. Nové telefony stojí ještě víc a protože Apple nemá na své platformě konkurenci, která by tlačila ceny dolů, rozhodl se starší telefony prostě nezlevnit a nabízet starší techniku za přemrštěnou cenu, zatímco novinky jsou ještě přemrštěnější, pro naprostou většinu čechů (soudě dle mediánu průměrné mzdy) již zcela nedostupné. Já tohle jako uživatel, který si vydělává peníze prací, nepodporuju. Nicméně ani jedno, ani druhé nic neříká o telefonu jako takovém. Kdo tohle řeší u spotřebního zařízení typu mobil, tak je skrytý sociální případ. Každý by měl pořizovat to, na co skutečně má a neřešit, jestli mi po prodeji použitého přístroje zbyde ekvivalent tří návštěv restaurace navíc - je to nesmysl. Telefon používám, spotřebovávám. Novinku koupím až telefon zničím nebo iracionálně, až budu chtít, v obou případech mě to bude stát méně či více pěněz, v této době pravděpodobně dost peněz bez ohledu na výrobce. Během roku mě stejně mnohem víc bude stát předražený benzín, volba dražší restaurace nebo jiné náklady. Telefon mám v ruce 432 x denně, rád si připlatím a je jedno, zda je to iPhone nebo Samsung. Třeba takový Galaxy Note byl špička, na které jsem žádné výrazné ztráty nerealizoval. Sečteno podtrženo, ve finále jsem na TOP Samsungu i na top iPhonu jsem vždycky po roce ztratil zhruba stejně. Nejméně peněz v historii (asi čtyři tisíce) jsem naposled ztratil na Notu 20 Ultra, který jsem v akci pořídil nový s tříletou zárukou za 22500 a následně ho prodal za 18. Nejvíc v historii naopak aktuálně ztrácím na půl roku starém iPhonu 13 Pro 512 GB, který jsem pořídil za 38 tisíc a v tuto chvíli je výkupní cena po půl roce tak nízká, že pokud bych chtěl mezigeneračně přejít na novinku, tak mám po započtení výkupního bonusu doplatit neskutečných 22 tisíc Korun, což mi nepřipadá moc výhodné. Co mi na to povíte? Povrchně přemýšlející ovce si tedy bude při nákupu iPhonu 13 Pro 512 GB za 38 tisíc chrochtat, že ten telefon mezigeneračně nezlevnil, ale že při aktuální výkupní ceně 22 tisíc ukamžitě realizuje 16tisícovou ztrátu si asi neuvědomuje a to se bavíme o přístroji v AAA stavu. Stačí škrábanec a ten poměr se dále výrazně propadá. Podívejme se na to reálně - jediné co u Applu momentálně drží je nákupní cena, na které vydělává jenom samotný Apple. Hodnota přístroje a tedy ztráta pro uživatele momentálně klesá stejně rychle jako všude jinde, relativně vůči ceně novinky snad dokonce nejvíce na trhu.

U tohoto blabolu: "Tohle je jenom nepochopení tržní mechaniky obou těch výrobců, kdy Apple funguje na své platformě bez konkurence a může díky tomu své uživatele občas finančně doslova vykořisťovat, zatímco Samsung působí na open source platformě s mnoha konkurenty,"

jsem přestal číst. Apple telefony samozřejmě mají konkurenci. Jiné telefony. Víme? No a když jsi začal blábolit už v první větě, zbytek nemá smysl číst.

Já se ale bavím o tom, že nemají konkurenci na své platformě. Nevím jestli neumíte číst, nebo jestli jsem to nenapsal dost srozumitelně, tak ještě jednou: Apple nemá na své platformě konkurenci, může si tedy dovolit své uživatele občas finančně vykořisťovat a držet ceny nesmyslně vysoko či je dokonce výrazně navyšovat, zatímco Samsung má na platformě Andoridu konkurence mnoho, musí tedy kontrovat cenou. Samsung může Applu konkurovat technologicky (a naopak, Samsung spíše vyvíjí a vyrábí, Apple využívá to ověřené a to ladí do topu), z principu mu nemůže konkurovat cenovou politikou. Cenová politika Samsungu s Applem nesouvisí, každá ta firma má na své platformě zcela jiné podmínky, viz můj příspěvek výše. Jestli Vám mohu poradit, přečíst celý diskusní post je základ k tomu, abyste dokázal relevnatně zareagovat. Snad se příště polepšíte a dodáte lepší argument, než nic neříkající rekaci "ad hominem", která jen dokazuje, že tomu moc nerozumíte. Jestli něco nemá smysl číst, pak je to to, co jste napsal Vy. Přeji Vám hezký večer.
Alcatel OT302>Nokia 3330>Nokia 3650>Nokia N73ME>Nokia E51>Nokia E52>Nokia C7>HTC Desire S>Samsung Galaxy S4>S6 Edge+>S7 Edge>S9+>Note 10+>Note 20 Ultra>iPhone 13Pro 512GB+MB Pro CTO 16" M1 MAX 24c/32GB/1TB.
JamesLurk
Junior

Odeslat příspěvekod orgáč 12. 10. 2022 19:40

To je jako bys napsal, že Škoda nemá v Mladé Boleslavi konkurenci :D
Úplně stejná blbost a vypovídající hodnota nula.
orgáč
Junior

Odeslat příspěvekod JamesLurk 12. 10. 2022 20:44

Nezlob se, ale není to to samé. Zrovna škodovka ve svých autech využívá stejných platforem, jako další koncernové značky WV, Seat či Audi a proto jím svým produktem přímo konkuruje a zákazník se bude rozhodovat, zda si koupí Octavii, Leon a nebo Golf či A3ku. Všechny ty auta jezdí podomě, mají stejnou platformu a liší se detaily, lepším zpracováním, tu lepším motorem. APPLE MÁ SVOJI PLATFORMU, NA KTERÉ NEMÁ KONKURENCI A ŽÁDNÁ JINÁ FIRMA NA SVĚTĚ NA TÉTO PLATFORMĚ NEFIGURUJE. Škoda je tedy spíše v pozici toho Samsungu. Trošku si tady mezi Vámi všemi začínám připadat, jako u blbečků na dvorečku.
Naposledy upravil JamesLurk dne 12. 10. 2022 20:48, celkově upraveno 1
Alcatel OT302>Nokia 3330>Nokia 3650>Nokia N73ME>Nokia E51>Nokia E52>Nokia C7>HTC Desire S>Samsung Galaxy S4>S6 Edge+>S7 Edge>S9+>Note 10+>Note 20 Ultra>iPhone 13Pro 512GB+MB Pro CTO 16" M1 MAX 24c/32GB/1TB.
JamesLurk
Junior

Odeslat příspěvekod worlock 12. 10. 2022 20:46

JamesLurk píše: Já se ale bavím o tom, že nemají konkurenci na své platformě. Nevím jestli neumíte číst, nebo jestli jsem to nenapsal dost srozumitelně, tak ještě jednou: Apple nemá na své platformě konkurenci, může si tedy dovolit své uživatele občas finančně vykořisťovat a držet ceny nesmyslně vysoko či je dokonce výrazně navyšovat, zatímco Samsung má na platformě Andoridu konkurence mnoho, musí tedy kontrovat cenou. Samsung může Applu konkurovat technologicky (a naopak, Samsung spíše vyvíjí a vyrábí, Apple využívá to ověřené a to ladí do topu), z principu mu nemůže konkurovat cenovou politikou. Cenová politika Samsungu s Applem nesouvisí, každá ta firma má na své platformě zcela jiné podmínky, viz můj příspěvek výše. Jestli Vám mohu poradit, přečíst celý diskusní post je základ k tomu, abyste dokázal relevnatně zareagovat. Snad se příště polepšíte a dodáte lepší argument, než nic neříkající rekaci "ad hominem", která jen dokazuje, že tomu moc nerozumíte. Jestli něco nemá smysl číst, pak je to to, co jste napsal Vy. Přeji Vám hezký večer.

Sorry, ale píšeš kraviny. Samozřejmě, že Apple nemá "na své" platformě konkurenci - vždyť si ji taky celou vytvořil od píky sám. Nevím jak dobře znáš Apple a kolik jsi viděl různých keynotes. Jobs často citoval výroky slavných osobností z IT segmentu a jeden z nich kdysi vyslovil Alan Key: "People who are really serious about software should make their own hardware". To platí samozřejmě i naopak, výrok tenkrát směřoval do řad Microsoftu, který se vývojem HW příliš netrápil a Jobs, resp. Apple vždycky kladli důraz na kompletní produkt, kdy nelze oddělovat HW od SW a vyvíjet jenom jednu část bez druhé. Toto je jedním ze základních pilířů jejich filozofie a úspěchu. Vůbec nechápu co myslíš tím, že si Apple může dovolit své uživatele (předpokládám, že jsi myslel zákazníky) vykořisťovat cenou - co to je sakra za blábol? Tebe někdy někdo nutil jít a koupit si nějaký produkt a ještě k tomu za nějakou konkrétní cenu? Cenotvorba je samostatný obor ekonomiky, odvíjí se jednak od strategie firmy, a jednak od nabídky a poptávky na trhu. V oborech jako je IT dokonce existuje doporučený index marže, která je označovaná jako bezpečná a slouží k tomu, aby firma uměla přežít období, kdy se ji na trhu nedaří, anebo ji dostihne nová disruptivní inovace, která ji zásadně naruší existující business. Apple je hluboko pod tímto indexem. Přepokládám, že nechápeš, že Apple živí obří armádu vývojářů všech operačních systémů, aplikací a služeb, které si sám vyvíjí. Podívej se na tuhle stránku, spočítej si ty položky a zkus se zamyslet, kolik je za tím vším lidí a produktivních hodin, které nad vývojem a fungováním stráví: https://www.apple.com/support/systemstatus/

A to je jenom špička ledovce, vývoj všech OS je další armáda špičkových vývojářů. Kdo (ve své evidentní naivitě) myslíš, že to všechno asi tak zaplatí a do kterých cen se toto všechno musí nutně promítnout? A polož si druhou otázku - jak je možné, že telefony s Androidem jsou o tolik levnější? Myslíš si, že v Googlu, resp. Alphabet jsou úplní idioti a toto všechno dumpují? Ne, nejsou, oni si ty peníze od svých zákazníků seberou jiným způsobem - reklamou, sledováním konzumních zájmů jejich zákazníků a přeprodejem dat. Je čas vytáhnout hlavu ze zádele a začít trochu přemýšlet.
iPhone 14 Pro|512GB
worlock
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JamesLurk 12. 10. 2022 20:54

Já si worlocku žádné otázky pokládat nemusím. To co píšeš vůbec neneguji, mám tady zrovna na stole aktuální techniku od Applu za 170 tisíc (vlhkej sen většiny diskutujících zde) a jsem s tím spokojenej a vím proč. Ty tady bohužel vytahuješ úplně jiné téma - soukromí a to na čem Google dále vydělává. JÁ TO VÍM, ale tohle téma nebylo předmětem diskuse zde, tak mě nepoučuj o věcech, které se dozvíš v obchodních podminkách při prvním zapnutím telefonu, stačí si to jen přečíst. Reagoval jsem na "kvalitní ad hominen" komentáře kolegů před tím, kteří do toho trhu evidetně moc nevidí a oslavují tady "že iphone meziročně nezlevnil" a proto je to lepší nákup než Samsung, "který rychle klesá na ceně". O téma se zajímám 25 let, kraviny rozhodně nepíšu. Sorry. Můžeš přesněji rozebrat, v čem jsem napsal kravinu, větu po větě? Budu rád, když se vyvaruješ reakce "ad hominem". Jestli také nevíš, co to znamená, odkaz najdeš níže. Díky. :)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

-- 12. 10. 2022 22:14 --

worlock píše:
JamesLurk píše: Já se ale bavím o tom, že nemají konkurenci na své platformě. Nevím jestli neumíte číst, nebo jestli jsem to nenapsal dost srozumitelně, tak ještě jednou: Apple nemá na své platformě konkurenci, může si tedy dovolit své uživatele občas finančně vykořisťovat a držet ceny nesmyslně vysoko či je dokonce výrazně navyšovat, zatímco Samsung má na platformě Andoridu konkurence mnoho, musí tedy kontrovat cenou. Samsung může Applu konkurovat technologicky (a naopak, Samsung spíše vyvíjí a vyrábí, Apple využívá to ověřené a to ladí do topu), z principu mu nemůže konkurovat cenovou politikou. Cenová politika Samsungu s Applem nesouvisí, každá ta firma má na své platformě zcela jiné podmínky, viz můj příspěvek výše. Jestli Vám mohu poradit, přečíst celý diskusní post je základ k tomu, abyste dokázal relevnatně zareagovat. Snad se příště polepšíte a dodáte lepší argument, než nic neříkající rekaci "ad hominem", která jen dokazuje, že tomu moc nerozumíte. Jestli něco nemá smysl číst, pak je to to, co jste napsal Vy. Přeji Vám hezký večer.

Sorry, ale píšeš kraviny. Samozřejmě, že Apple nemá "na své" platformě konkurenci - vždyť si ji taky celou vytvořil od píky sám.

Vždyť jsem to napsal, že na své platformě nemá konkurenci, proto nemusí mít cenovou politiku jako Samsung, který na svém platformě konkurenci má a musí tedy často kontrovat cenou a rozdávat dárky. Vysvětluji to celé v příspěvku o stránku dříve. To je jak u blbců, neustále tady opakujete slova, která jsem už sám napsal a vysvětlil. Nerozumím té jako "opozici" vůči mě, jen tady vysvětluji jak to ty firmy mají tržně nastavené. Proti nikomu tady nebojuji, ale všichni tady bezdůvodně bojují proti mě. Já tady nezastupuji ani Apple, ani Samsung, jen neutrálně komentuji tržní situaci obou firem. Chtělo by to moderovanou diskusi, tohle nemá úroveň. Mějte se. :)
JamesLurk
Junior

Odeslat příspěvekod orgáč 12. 10. 2022 22:44

worlock to hezky vysvětlil, bohužel všeználek stále tápe :D

Jinak k té tvé rádoby cool poznámce o vlhkém snu, asi ses právě narodil, ale většina diskutujících zde má Android a nejde tedy z principu jejich názorů o jejich sen :-P
orgáč
Junior

Odeslat příspěvekod JamesLurk 13. 10. 2022 07:18

Při nejmenším jsme to s worlockem vysvětlili oba, já začal s tržní situací obou výrobců a jejich postavením vůči trhu na vlastní platformě (mohu se opakovat, kde apple na své platformě nemá konkurenci, zatímco samsung má), worlock to dále doplnil informacemi o tom, proč Apple stojí více a proč by hypoteticky mohl stát více, i kdyby nějakou konkurenci na Macu a na iOS třeba měl, protože si zkrátka neříká peníze jen tak zadarmo...(viz jeho vysvětlení) s čímž souhlasím. Opět říkám, sám Apple používám a vím proč, opět se opakuji, ale je to spekulace, protože každá konkurence tlačí ceny dolů a i Apple by musel jít s cenou dolů, pokud by na jeho operačních systémech figuroval další výrobce, kontrující cenou. Kdyby se uvolnil iOS pro Samsung a další výrobce a najednou by si člověk mohl vybrat relativně nepokrokový iphone za 45 tisíc, nebo něco jiného lepšího s iOS za 25 a nebo klidně méně, myslíte, že by to nic tržně neovlivnilo? To si opravdu myslíte jo? Co kdyby nemá moc smysl řešit, já řeřím to, co je teď a opět tedy, Apple nemá na své platformě žádnou konkurenci a proto si může dovolit držet ceny nehorentně vysoko a vyslověně si diktovat vlastní podmínky, zatímco Samsung musí kontrovat cenou (a dárkama) několikrát do roka vůči releases konkurentů. A ty, orgáči, začni vnímat komplexicitu psaného textu, jinak seš ztracenej, případně bež reagovat do sekce s Androidem. Za toho všeználka díky, sleduju to na denní bázi od roku 1996, vím toho hodně, pravděpodobně víc než ty. :)
JamesLurk
Junior

Odeslat příspěvekod Mike-biker 13. 10. 2022 08:40

Chlapi, doporučuji řešit Vaše osobní problémy někde v jiném tématu. Chápu, že každý máte jiný názor, ale zde by se mělo diskutovat a to smyslupně, ne se zde urážet a navzájem osočovat.
Většina lidí se zde chce něco dozvědět o iPhonech řady 14 a vy je moc nezajímate.
Díky za pochopení. :-)
iPhone 15 Pro Max Natural Titan 256GB.
iPhone 13 Mini 128GB Red as reserved
MacBook Pro 16" 32GB RAM + 24GB GPU + 1TB SSD.
Mike-biker
Pokročilý

Odeslat příspěvekod worlock 13. 10. 2022 09:57

Souhlasím, Mike a už dále nebudu ani reagovat - nemá to smysl.

K iPhone 14 Pro:
Mám ho přesně 2 týdny a přecházel jsem z iPhone 11 Pro.

Kladné rozdíly:
- Na prvním místě výkon - tohle málokdo zmiňuje, ale zaznamenal jsem podstatné rozdíly v rychlosti načítání např. sharing menu, když chci cokoliv poslat přes standardní sharing button v jakékoliv appce - nejčastějí iMessage, Telegram, ale i v dalších - tady je to blesk, zatímco na iP11Pro to zhruba vteřinu trvalo než se to menu objevilo. Všechno je rychlejší a responzivnější - maximální spokojenost
- Na druhém místě displej - tohle se týká i toho výkonu, protože 120Hz - všechno je plynulejší. Displej je na první pohled jasnější a při prohlížení HDR obsahu barevnější a celkově lepsí
- 5G - je to lepší než jsem čekal
- Výdrž na baterii - ačkoliv jsem po 3 letech používání iP11Pro končil s 94% Battery Health, rozdíl ve výdrži je obrovský. Včera jsem měl večer po celém dni 51%. Minulý týden jsem dal na jedno nabití Brno-Praha-Brno s Wazem a mraky volání a dalších aktivit kolem - večer baterka 22%. Pro moje potřeby nepotřebuju víc
- Foťák/kamery - asi bez komentáře, fotí to zase líp

Negativa:
- Hmotnost a rozměry - za mě byla velikost a hmotnost 11 Pro přesně na horní hranici pohodlného používání mobilu, cokoliv navíc už zhoršuje používání a 14 Pro už je příliš velky a těžký (hlavně ta hmotnost!)
- Už několikrát se mi stalo, že jsem nebyl schopný načíst QR kódy, které byly příliš malé, odhadem menší než 3x3cm. Kamera má problém zaostřit a dost s tím bojuju. Musím si je nejdřív pořádně zvětšit pokud jsou na displeji. Má někdo stejný problém?

Jinak mě nic nenapadá, snad jen, že tenhle iPhone budu mít možná ještě déle než 3 roky :-)
iPhone 14 Pro|512GB
worlock
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod orgáč 13. 10. 2022 14:00

Taky mi dělalo problém odfotit malý QR kód, přepnul jsem si v nastavení fotoaparátu funkci ovládání režimu makro na ON a od té doby to funguje skvěle.
orgáč
Junior

Odeslat příspěvekod JamesLurk 13. 10. 2022 21:20

Mike-biker píše:Chlapi, doporučuji řešit Vaše osobní problémy někde v jiném tématu. Chápu, že každý máte jiný názor, ale zde by se mělo diskutovat a to smyslupně, ne se zde urážet a navzájem osočovat.
Většina lidí se zde chce něco dozvědět o iPhonech řady 14 a vy je moc nezajímate.
Díky za pochopení. :-)

Já se tady zcea slušně neutrálně a věcně vyjádřil k diskutovanému tématu a začal jsem být bezdůvodně osočován, nerozumím tomu. Nerad bych tady byl zařazován mězi někoho kdo tady někoho uráží nebo tady řeší svoje problémy, nemám to za potřebí. Jsem členem mnoha odborných fór, některé jsem dříve i moderoval, všude jsem v rámci komunity VIP členem. Že na forum chodí lidé, kteří, i kdybych tady napsal, že 2+2=4, tak mi to začnou vyvracet a tvrdit že je to blábol, aniž by tedy vysvětlili proč a jsou automaticky v opozici a osočují, ale žádné vysvětlení, o které by se mohli opřít zároveň vůbec nedodají, to není můj problém. To prostě dřív na fórech nebylo, dřív se všude diskutovalo na úrovni pádnými argumenty na základě znalostí, věcně k tématu a bez urážek, nikoliv reakcemi "ad hominem", jako zde - to je největší diskusní bláto. Worlock skvěle doplnil další info k tématu, ale nechápu, proč mě zároveň osočil, když máme pravdu oba. Naše příspěvky se svoji informační hodnotou skvěle doplnily (aniž by se navzájem vyvracely) a čtenář díky tomu získal komplexnější pohled na věc, to je přeci účel fóra. Já jeho příspěvek uznal, moje info nevyvrací, naopak doplnil další skvělé informace a názor na věc - k tématu. Telefony řeším jako TOP osobní koníček od roku 1996, značky a trhy sleduju denně aktivně, chodil jsem tenkrát ještě dávno před existencí tohoto fóra na Symbian forum (to byla elita), následně PCT forum (také elita), včetně srazů, nikdy jsem neměl problém ani postih, naopak všude mám hodně hvězdiček a skvělou historii. Přijdu sem, a hned jsem osočován nějakými no name usery blející, že blábolím - neblábolím. Napsal jsem relevantní reakci na základě znalostí získavané časem a aktivním zájmem o obor a jejím předáním jsem strávil čas a energii. Odměnou mi byla debilní rekace "ad hominem" pár dementů, kteří sami nic nevysvětlili. Tady se nediskutuje, tady se diskutující, kteří něco napíši a chtějí něco předat, automaticky osočují (úplně jako někde v diskusi na novinkách, tedy bez úrovně), takže nic pro mě a příště si velice rozmyslím, komu tady budu odpovídat. Tím bych to uzavřel.
Naposledy upravil JamesLurk dne 14. 10. 2022 12:22, celkově upraveno 2
JamesLurk
Junior

Odeslat příspěvekod orgáč 14. 10. 2022 08:46

Tys byl poslední 3 roky v kómatu? Nic sem 3 roky nenapíšeš a pak hned taková moudra nebo ses dovzdělával na těch "odborných" fórech? Děkuji za objasnění :D
orgáč
Junior

Odeslat příspěvekod Marv_S 15. 10. 2022 13:08

Měl bych na zdejší mudrce dotaz ohledně dual SIM. Mám fyzickou SIMku s tarifem, který používám jen na volaní. Pak mám esim, kterou používám taky na volání, ale zároveň i jako primární zdroj na data. Pokud mám zapnutý hotspot a někdo mi volá na esim, tak můžu na NTB dále používat net. Jakmile je hovor na fyzickou, tak je připojení během hovoru nedostupné (i když data jsou z druhého čísla, na kterém hovor neprobíhá). Jelikož 14 Pro podporuje tuším 2 esim, což u předchozí 12 mini nešlo... nevíte, jestli záměna druhé fyzické za esim umožní taky využívání dat při hovoru? Díky moc za radu.
Marv_S
Junior

Odeslat příspěvekod jege 15. 10. 2022 13:19

Mudrce? Moc jich tady není, na rozdíl na různých "chytráků", kteří se okamžitě oboří na každého, kdo si dovolí kritizovat něco na iPhone/iOS. Soudím tak podle toho, že na mé dotazy ohledně iOS buďto nedostanu odpověď žádnou, anebo si na ně nakonec musím najít odpověď sám. Z toho soudím, že většina z nich používá svůj drahý iPhone jenom na volání a možná ještě tak na psaní SMS, ale hlavně asi na předvádění, že mají nejnovější iPhone. :mrgreen:
Apple iPhone 13 Mini 128GB Black|Apple iPad mini Cellular 256GB|Apple Watch Series 8 45 mm Cellular Graphite Steel|Apple AirPods Pro 2 (2022) | Apple MacBook Air 13,3"/M1/ 8GB/256GB/stříbrný.
jege
Junior

Odeslat příspěvekod AttaliaCZ 15. 10. 2022 13:39

Marv_S píše:Měl bych na zdejší mudrce dotaz ohledně dual SIM. Mám fyzickou SIMku s tarifem, který používám jen na volaní. Pak mám esim, kterou používám taky na volání, ale zároveň i jako primární zdroj na data. Pokud mám zapnutý hotspot a někdo mi volá na esim, tak můžu na NTB dále používat net. Jakmile je hovor na fyzickou, tak je připojení během hovoru nedostupné (i když data jsou z druhého čísla, na kterém hovor neprobíhá). Jelikož 14 Pro podporuje tuším 2 esim, což u předchozí 12 mini nešlo... nevíte, jestli záměna druhé fyzické za esim umožní taky využívání dat při hovoru? Díky moc za radu.

Podpora dual sim automaticky neznamena, že jsou tam "dvě rádia" (dvě jednotky pro spojení s GSM siti). Typicky je tam jenom jedna, ale využívané dvěma SIM. V takovém případě je logické, že když využíváš jednu SIM (např. hovor), nefunguje druhá.
AttaliaCZ
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka