dj.kure píše:On Samsung někdo nutí, aby používal Android? Může přece používat vlastní systém, může podpořit vývojáře, aby bylo dostatečné portfolio aplikací...
V tuto chvíli používá Android, má tedy na své platformě na rozdíl od Applu, hromadu kvalitní konkurence a tak zcela platí to, co jsem napsal. Nepíšu to tady jako zastánce jedné či druhé strany (mám vše od Applu, dříve jsem vyznával řadu Note od Samsungu, také špička), jen Vám vysvětluju, jak to z hlediska toho trhu funguje. Snad jsem to napsal srozumitelně, nerad bych se opakoval. Jestli mohu poradit, stačí dole v UI stisknout malou šipku zpět a pročíst si můj příspěvek ještě jednou, jestli to zvládnete.
-- 12. 10. 2022 19:38 --
AttaliaCZ píše:JamesLurk píše:DirtyKing píše:Platí plnou cenu, protože ten produkt ani v den vydání nejde s cenou dolů. Možná u nějakých shopů o pár kaček ano, u Applu ale rozhodně ne. To, že nějaký výrobce musí neustále dávat různé slevy, cashbacky a úplatky o něčem svědčí. Pokud by ten produkt byl dobrý a firma by ho prodávala, tak se rozhodně nic takového neděje, to by byla ta firma sama proti sobě a moc dlouho by na tom trhu působit nedokázala.
Tohle je jenom nepochopení tržní mechaniky obou těch výrobců, kdy Apple funguje na své platformě bez konkurence a může díky tomu své uživatele občas finančně doslova vykořisťovat, zatímco Samsung působí na open source platformě s mnoha konkurenty, vydávající jejich nové telefony během celého roku, snažící se nabídnout mnohem lepší cenu - musí pak také kontrovat cenou, aby si místo tři měsíce starého Samsungu uživatel nepořídil třeba novější o maličko lepší top Huaweii, OnePlus, Motorolu, Google nebo 10 jiných značek. Letos 13ky nejdou s cenou dolů, proč? Protože ceny novinek jsou na evropském trhu ještě vyšší, tím pádem dle nějakého cenového possitioningu není důvod předchozí model slevovat, což je skutečně "unikát" který si může dovolit skutečně snad jedině Apple. Když iPhone 15 bude stát 55 tisíc, tak nebude muset zlevnit ani dva roky stará třináctka, ani čtrnáctka. Šestnáctka pak bude stát 70, aby nic staršího nezlevnilo. Tohle podporujete? Letošek je specifický a je způsoben inflací a nevýhodným kurzem USD. Nové telefony stojí ještě víc a protože Apple nemá na své platformě konkurenci, která by tlačila ceny dolů, rozhodl se starší telefony prostě nezlevnit a nabízet starší techniku za přemrštěnou cenu, zatímco novinky jsou ještě přemrštěnější, pro naprostou většinu čechů (soudě dle mediánu průměrné mzdy) již zcela nedostupné. Já tohle jako uživatel, který si vydělává peníze prací, nepodporuju. Nicméně ani jedno, ani druhé nic neříká o telefonu jako takovém. Kdo tohle řeší u spotřebního zařízení typu mobil, tak je skrytý sociální případ. Každý by měl pořizovat to, na co skutečně má a neřešit, jestli mi po prodeji použitého přístroje zbyde ekvivalent tří návštěv restaurace navíc - je to nesmysl. Telefon používám, spotřebovávám. Novinku koupím až telefon zničím nebo iracionálně, až budu chtít, v obou případech mě to bude stát méně či více pěněz, v této době pravděpodobně dost peněz bez ohledu na výrobce. Během roku mě stejně mnohem víc bude stát předražený benzín, volba dražší restaurace nebo jiné náklady. Telefon mám v ruce 432 x denně, rád si připlatím a je jedno, zda je to iPhone nebo Samsung. Třeba takový Galaxy Note byl špička, na které jsem žádné výrazné ztráty nerealizoval. Sečteno podtrženo, ve finále jsem na TOP Samsungu i na top iPhonu jsem vždycky po roce ztratil zhruba stejně. Nejméně peněz v historii (asi čtyři tisíce) jsem naposled ztratil na Notu 20 Ultra, který jsem v akci pořídil nový s tříletou zárukou za 22500 a následně ho prodal za 18. Nejvíc v historii naopak aktuálně ztrácím na půl roku starém iPhonu 13 Pro 512 GB, který jsem pořídil za 38 tisíc a v tuto chvíli je výkupní cena po půl roce tak nízká, že pokud bych chtěl mezigeneračně přejít na novinku, tak mám po započtení výkupního bonusu doplatit neskutečných 22 tisíc Korun, což mi nepřipadá moc výhodné. Co mi na to povíte? Povrchně přemýšlející ovce si tedy bude při nákupu iPhonu 13 Pro 512 GB za 38 tisíc chrochtat, že ten telefon mezigeneračně nezlevnil, ale že při aktuální výkupní ceně 22 tisíc ukamžitě realizuje 16tisícovou ztrátu si asi neuvědomuje a to se bavíme o přístroji v AAA stavu. Stačí škrábanec a ten poměr se dále výrazně propadá. Podívejme se na to reálně - jediné co u Applu momentálně drží je nákupní cena, na které vydělává jenom samotný Apple. Hodnota přístroje a tedy ztráta pro uživatele momentálně klesá stejně rychle jako všude jinde, relativně vůči ceně novinky snad dokonce nejvíce na trhu.
U tohoto blabolu: "Tohle je jenom nepochopení tržní mechaniky obou těch výrobců, kdy Apple funguje na své platformě bez konkurence a může díky tomu své uživatele občas finančně doslova vykořisťovat, zatímco Samsung působí na open source platformě s mnoha konkurenty,"
jsem přestal číst. Apple telefony samozřejmě mají konkurenci. Jiné telefony. Víme? No a když jsi začal blábolit už v první větě, zbytek nemá smysl číst.
Já se ale bavím o tom, že nemají konkurenci na své platformě. Nevím jestli neumíte číst, nebo jestli jsem to nenapsal dost srozumitelně, tak ještě jednou: Apple nemá na své platformě konkurenci, může si tedy dovolit své uživatele občas finančně vykořisťovat a držet ceny nesmyslně vysoko či je dokonce výrazně navyšovat, zatímco Samsung má na platformě Andoridu konkurence mnoho, musí tedy kontrovat cenou. Samsung může Applu konkurovat technologicky (a naopak, Samsung spíše vyvíjí a vyrábí, Apple využívá to ověřené a to ladí do topu), z principu mu nemůže konkurovat cenovou politikou. Cenová politika Samsungu s Applem nesouvisí, každá ta firma má na své platformě zcela jiné podmínky, viz můj příspěvek výše. Jestli Vám mohu poradit, přečíst celý diskusní post je základ k tomu, abyste dokázal relevnatně zareagovat. Snad se příště polepšíte a dodáte lepší argument, než nic neříkající rekaci "ad hominem", která jen dokazuje, že tomu moc nerozumíte. Jestli něco nemá smysl číst, pak je to to, co jste napsal Vy. Přeji Vám hezký večer.