iP 15 nebo 15 Pro ?

Diskuze o telefonech iPhone a tabletech iPad

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod lumenski 18. 9. 2023 11:25

Ahoj,
chci si koupit nový iP, teď mám SE 2020, ten už dosluhuje (škoda, jen 3 roky.. 1.SE 4 roky). Mám pár otázek, jsem běžný uživatel, fotím málo. Není Pro verze zbytečná ? Má někdo zkušenost s 14/14 Pro ? S 15 to ještě nikdo neví, ale je to dost podobné. Asi jako jediná výhoda Pro verze(pro mě) je 120Hz, je to hodně velký rozdíl? Na PC to poznám, ale i těch 60Hz na SE mi příjde úplně v pohodě. CPU je určitě lepší, ale pro bězné užití by měl stačil A16. Jde mi i o to, aby vydržel v klidu zas na 4/5 let. Titan supr matroš, ten se mi taky líbí, asi určitě se nepoškrábe, tak lehce jako hlína/ocel (jsem frézař, takže špony všude). Je těch 6000Kč navíc za Pro verzi výhoda pro normálního uživatele ? Určitě mi stačí 128GB verze. Nechci Plus ani Max.
Díky za odpovědi a názory.
lumenski
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dj.kure 18. 9. 2023 11:35

14 Pro a máte klid. Výhody Pro, cena nižší, HW v podstatě totožný.
Apple iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple | Apple Watch 6 | O2 Family | Vodafone OneNet
dj.kure
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod panrt 18. 9. 2023 11:49

14 Pro je rozhodně v mnoha věcech lepší než 15ka ale 15 Pro je jiné kafe.
panrt
MobilManiak

Odeslat příspěvekod Vaso00 18. 9. 2023 13:06

Mám klasicky iPhone a příště určitě koupím Pro. Pokud někdo hodně fotí, ať nešetří a jde do Pro. Jinak ty rozdíly nejsou zásadní a klasicky iPhone bohaté stačí. Osobně mi 60 Hz displej nevadí.
Vaso00
Junior

Odeslat příspěvekod dj.kure 18. 9. 2023 16:16

15 Pro je prostě evoluce, ale 14 Pro nabídne rozhodně víc, než 15 klasik. A ten rozdíl ceny mezi 14 Pro a 15 Pro za mě úplně moc argumentů neobhájí. Čili letos ještě zůstávám na 14 Pro.
Apple iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple | Apple Watch 6 | O2 Family | Vodafone OneNet
dj.kure
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DRDR321 18. 9. 2023 18:29

Ahoj,
hezky jsi popsal na co telefon máš a k čemu ho používáš, takže
- 60 a 120 Hz je velký rozdíl - telefon působí svižnějším dojmem, a mým očím je to příjemnější, když scrolluju web/twitter/text (zpátky na 60Hz bych se dobrovolně nevrátil), pokud občas něco hraju (a hra umí těch 120Hz), tak je to taky mnohem plynulejší, ale například u YT/Netflixu atp to je v podstatě úplně jedno. Otázka pak taky je, jestli se na displej díváš hoďku-dvě denně, nebo je to hodin šest...
Pokud nejsi intenzivní uživatel a se 120 Hz nemáš zkušenost, asi bych to neřešil a klidně zůstal u 60 Hz.

- píšeš o běžném užití - takže CPU ve tvém případě vůbec nemusíš řešit (pokud se nechystáš hrát nejnovější náročné hry na max detaily) a na tebou plánovaný horizont ti bohatě stačí A15.

- Fotíš málo, a i iP13 fotí moc hezky.

- Titan - já osobně jsem hodně hodně zvědavý, protože tam očekávám velkou zradu. Nejsem materiálový inženýr, ale moje záliba jsou hodinky, které začínají cenou vysoko nad iP15 PRO, a z běžně používaných materiálů je nejhorší zlato a titan. Titan je skvělý pro alergiky, ale i přes velké investice nedokázali přijít s povrchovou úpravou titanu, která by byla odolná - je to měkké, relativně křehké, snadno se to dře, taky povrchové vady se opravují mnohem hůře než u oceli a zlata. (je možné, že to nazývají titanem, ale je to nějaká slitina, která bude OK - nevím, a nebudeme to vědět, dokud to někdo reálně netestne)

Summa summarum - osobně mám pocit, že by ti bohatě stačil iP13 (nenáročný uživatel, který to vnímá jako spotřební záležitost), případný servis iP13 bude i za 3-4 roky pohoda, racionální řešení.
No a nebo si chceš prostě udělat radost (což taky chápu) a pak bych všechny úvahy nechal koňovi, a prostě si objednal 15 PRO.
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod Domin7 19. 9. 2023 07:35

Musím souhlasit s DRDR.
Jedině s čím budu ale nesouhlasit je, že než kupovat "obyč" 15, šel bych do 14 Pro, ale klidně i do 13 Pro. 13 Pro byla (je) pořád úžasný telefon. Rychlý, skvělý procesor a podle mého subjektivního názoru i s lepší vydrží na baterii než 14 Pro.
Získáš tak navíc teleobjektiv a 120hz displej. Mám ale obavu, že 13 Pro už neseženeš, na tohle jsem se nedíval.

Za mě jednoznačně 14Pro než 15.
Domin7
Junior

Odeslat příspěvekod motorol 19. 9. 2023 15:38

14 pro je asi lepsi než 15 obyc, ale stále je i drazsi. Oficiální shop 14 pro z nabídky vyhodil a ostatni ho maji na poloviční cene mezi 15 a 15 pro a tam je pak otazka jestli resit 14 pro, když za další 3 tis je 15 pro a o rok delší podpora…
motorol
Junior

Odeslat příspěvekod Domin7 19. 9. 2023 16:40

Co máte všichni s tím, že ofiko shop to vyhodil?

https://www.istores.cz/kategorie/iphone-14-pro-17107
Domin7
Junior

Odeslat příspěvekod hurec 19. 9. 2023 17:07

Ofiko je na apple.com/cz/store
hurec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pikropikro 20. 9. 2023 07:03

hurec: jo, ale tyhle Premium Reseller prodejny jsou snad v pořádku. Není to žádný podivný shop jako: jabkolevne a podobné.
pikropikro
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod orgáč 20. 9. 2023 08:37

panrt píše:14 Pro je rozhodně v mnoha věcech lepší než 15ka ale 15 Pro je jiné kafe.

Prosím, rozepiš se o té kávě.
orgáč
Junior

Odeslat příspěvekod Domin7 20. 9. 2023 09:43

Taky by mě zajímaly tyto informace o té "jiné kávě".
Domin7
Junior

Odeslat příspěvekod hurec 20. 9. 2023 10:18

pikropikro píše:hurec: jo, ale tyhle Premium Reseller prodejny jsou snad v pořádku. Není to žádný podivný shop jako: jabkolevne a podobné.

Neříkám, že nejsou v pořádku. Ale oficiálně se vyrábět už nebude. Proto je vyřazen.

-- 20. 9. 2023 11:21 --

Též nwm v čem jiná káva.
Kromě lepšího procáku, lepší gpu, vyšší ram a jiného materiálu, nevidím žádný rozdíl.
hurec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 7. 10. 2023 12:50

Dobrý den,

po bezmála pěti letech používání mého iPhone XS plánuji koupi novějšího modelu. Aktuálně mi můj stávající model vyhovuje - nemám s ním (kromě baterie) větší problém. Hlavní důvod upgradu, je takový, že mamě její iPhone SE 1.generace už nestačí (seká se, baterie na půl dne atd.) a dohodli jsme se, že bych ji stávající telefon (můj iPhone XS s novou baterií přenechal) a já bych si koupil nový.

Nejsem náročný uživatel, telefon plánuji užívat (pokud vše bude ok) dalších 3-5 let, nemám potřebuji každoročního upgradu, jsem průměrný uživatel.

Který model uvažuji? Aktuálně bych šel do 14 a výše - 14, 14 Pro, 15. (Má smysl kupovat výprodejovou 13?)

Měl jsem strategii, že až vyjde řada 15, koupil bych si iPhone 14 Pro za cenu okolo 23k - aktuálně tato strategie nevychází, protože aktuálně je cena telefon okolo 27K, což nechápu, když iPhone 15 Pro za 30k je letošní vlajkovou lodí. Aktuálně bych se přikláněl k standardní 15, kde mě trochu mrzí absence 120 Hz displeje a tele-objektivu oproti 14 Pro.

Zajímá mě, jak byste při upgradu přemýšleli vy, a který model byste si vzali.

Děkuji

P.S: Pokud jsem zvolil špatné téma, prosím o přesun. Děkuji
Explosion_CZ
Junior

Další stránka