Verze os pro Android.

Diskuze o Androidu a příslušných aplikacích

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod mirek40 18. 9. 2024 20:06

Mám telefon Samsung Galaxy A5 2017 LTE A520F asi 4 roky (nyní verze os 8, při koupi telefonu byla verze 6) . Přešel jsem na ovládání svého účtu v bance (konkretně v České spořitelně). Vše s ovládáním bankovního účtu bylo bez problémů. V této době mně banka oznámila že si budu muset pořídit telefon s vyšším os, jinak nebudu moci s verzí os 8 účet obsluhovat.
Obecně mne nyní zajímá to, že při koupi si musím pořídit telefon s vyšší verzí os, a vůbec jsem nikdy neslyšel že může k takovému problému dojít. To potom znamená že by při prodeji telefonu měl výrobce uvést do jaké verze nenastanou takové, nebo možná i jiné problémy. Ani ve vašem fóru jste na podobný problém nenarazili. Je přece pro kupujícího velmi důležité kdy na takový problém narazí, tak jako já nyní.
Budu čekat na vaši odpověď. Děkuji.
mirek40
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod strny88 18. 9. 2024 20:29

Rozumím, že situace, kdy váš telefon již nepodporuje nové verze aplikací, může být frustrující. Samsung Galaxy A5 2017 byl původně uveden na trh s Androidem 6.0.1 (Marshmallow) a později byl aktualizován na Android 8.0 (Oreo)1. Bohužel, další aktualizace systému již pro tento model nejsou dostupné2.

Bankovní aplikace, jako je ta od České spořitelny, často vyžadují novější verze operačního systému kvůli bezpečnostním aktualizacím a novým funkcím. To je důvod, proč vám banka doporučila přejít na novější zařízení.

Co se týče informací při koupi telefonu, výrobci obvykle neuvádějí, do jaké verze operačního systému bude zařízení podporováno. To je částečně způsobeno tím, že podpora závisí na mnoha faktorech, včetně hardwarových omezení a obchodních rozhodnutí výrobce.

Pokud hledáte nový telefon, doporučuji se zaměřit na modely, které mají zajištěnou delší softwarovou podporu. Například některé modely od Samsungu nyní nabízejí až tři roky hlavních aktualizací systému a čtyři roky bezpečnostních aktualizací.

Pokud máte další otázky nebo potřebujete doporučení na nový telefon, dejte mi vědět! �
strny88
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 18. 9. 2024 21:10

Jen poznamka, jestli ma ten telefon 4 roky, tak to znamena, ze si ho koupil 3 roky po vydani. V takovem situaci by v dobe zakoupeni uz ani ten novy Samsung nedostal zadnou dalsi verzi Androidu :D
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Pokročilý

Odeslat příspěvekod šulda 19. 9. 2024 08:33

Jo, prodejce holt prodává. Známý zakoupil "nový" telefon bez porady. Stalo se přesně to samé po dvou letech. Když sem telefon zkontroloval, tak se divil že je mu 7let :twisted:
šulda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mirek40 19. 9. 2024 11:35

Všem vám děkuji za odpověď. Ale myslím si že to není spravedlivé vůči zákazníkům. Výrobci si mohou dělat co chtějí - už při koupi jakéhokoli telefonu (stejně tak jde o tablety ale i notebooky a stolní PC) by měl být uváděn údaj o době aktualizace os. Chápu důvody omezení aktualizací po určité době, ale následky nejsou spravedlivé vůči zákazníkovi. Výrobci tak mohou podporovat prodej svých výrobků do nekonečna, jak se jim zlíbí. Je zajímavé že se nikde takový problém neřeší a ani o něm nemluví.
Myslím že by se dalo např. zavést povinnost uvádět dobu aktualizace u každého výrobku. Druhá možnost - že při nedodržení této doby by zákazníkovi byla poskytnuta sleva při nákupu výrobku stejného výrobce, např. 50%. Nač máme tak ohromný drahý moloch zvaný EU, velice přeplacených europoslanců atd., aby se tímto začali zabývat a prosadili to.Jinak si výrobní firmy dělají se zákazníkem co se jim zlíbí.
mirek40
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nick Cave 19. 9. 2024 11:48

ale oni to výrobci uvádějí při představení, kolik který model dostane update a na kterou verzi androidu, stačí sledovat příslušné zdroje
Marantz 1060, Yamaha AX-900, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod zivan 19. 9. 2024 11:52

Predpokladam, ze to chce videt u popisu produktu v eshopu. xGB RAM, 50Mpx foto a do 1.1.2026 vsechny nove verze Androidu. Coz tam nikdy nebude.

Navic je to hlavne rozhodnuti banky, Google Android 8 jeste od Google Play neodriznul, loni myslim ukoncil podporu pro mnohem starsi Android 4.4. Aplikace jinych bank mohou dal fungovat.

Docela me zajima, jak se Sporka postavi za rok ke konci podpory Windows 10. Win 8.1 skoncila podpora v lednu 2023 a hned dalsi mesic je Sporka prestala podporovat. I kdyz je fakt, ze tuhle verzi asi pouzivalo mene lidi a od konce podpory Win 7 ubehly 3 roky. Klientu s Win 10 bude o dost vic.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ze.us 19. 9. 2024 15:22

Z toho delate drama, jak kdyby mela Sporka zavirat kamenne pobocky ;)
Da se na to podivat i jinak - kdyz nemas aspon trochu aktualni stroj, tak si nezaslouzis premiove rakouske bankovni sluzby...
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bnone 19. 9. 2024 17:44

Moje zásada je kupovat jen nové modely dle stavu peněženky. Vydrží pak dlouho a mají lepší parametry. Já kupuji nový mobil tak jednou za 4-5 let. Kupovat 3 a víc roků starý model je průser bez ohledu na cenu. Brzo se narazí na limity. Ale je fakt, že někteří ho vlastně ani nepoužívají, mají problém s tím i telefonovat, těm to může stačit.

Nicméně jsem jsem známému, který nemá moc peněz a problematice nerozumí, ale chtěl něco kde by mu běžel smart banking, navrhl v únoru Redmi Note 13 4G 8/256, nejnižší letošní model, ale přesto skvěle vybavený, dle mne super koupě za 5 tisíc, on to koupil, a pak mi vynadal, že jsem ho obral o peníze, že jeho 80tiletý otec má nějakou starou levnou šunku a taky mu to funguje na internet. A že to má blbý display (OLED), a je to velké, a já nevím co ještě. Tak jsem mu řekl, ať se jde příště poradit se svým zkušeným otcem, když je takový odborník na mobily.
Pro dobrotu na žebrotu. A to jsem mu nabízel pomoc se zprovozněním, jak používat, prostě praktické rady celkem zkušeného člověka, ale to odmítl s tím, že bych mu toho řekl moc a on by si to nezapamatoval. Následující 3 měsíce ten mobil ještě ani nepřipojil k netu, ani do něj nic nenainstaloval, jen tak ležel na stole. Pak už nevím.

Je třeba vybírat, komu radíme.
Na to jsem už narazil mnohokrát i v práci - známí mají dlouhodobou dobrou zkušenost s tím a tím tak si to koupíme taky. Že jde o starý model za zenitem je jim jedno, je to to "nejlepší" protože paní říkala...
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod yndezit 19. 9. 2024 18:46

Banky, o kterých vím že vyžadují aspoň Andoid 8:
Maxbanka se svou autorizační appkou
Mbank

Co požaduje Česká šiditelna, nevím.
Ale doporučil bych spíš změnit banku - telefon jako takový je dobrý, a vypláznout 10+k, jen abych poslal peníze kdekoli po další 2 roky, to jeden už musí být hodně na převodech závislý.
yndezit
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 19. 9. 2024 19:42

Bnone píše:Nicméně jsem známému, který nemá moc peněz a problematice nerozumí, ale chtěl něco kde by mu běžel smart banking, navrhl v únoru Redmi Note 13 4G 8/256, nejnižší letošní model, ale přesto skvěle vybavený, dle mne super koupě za 5 tisíc, on to koupil, a pak mi vynadal, že jsem ho obral o peníze, že jeho 80tiletý otec má nějakou starou levnou šunku a taky mu to funguje na internet. A že to má blbý display (OLED), a je to velké, a já nevím co ještě.

no to jsi moc dobře jako začátečníkovi neporadil, nabušený Šaomi se spoustou bloatware a masivní nadstavbou... :mrgreen:
Marantz 1060, Yamaha AX-900, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Milos 19. 9. 2024 19:53

@yndezit: Mluvit o sedm let starém modelu telefonu, že je to dobrý telefon, to je hodně odvážné tvrzení :-) Jinak kvůli bankovnictví není nutné kupovat telefon za 10tísíc+, solidní telefony modelového roku 2024 s aktuálním Androidem 14 lze pořídit klidně za 5tisíc a člověk má "jistotu", že takový telefon bude minimálně 5 let splňovat požadavky bankovních aplikací.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yndezit 19. 9. 2024 21:43

Tisícovka na rok za čínský krám je pořád příliš drahé, aby to jeden měnil jen kvůli bance.
To vpodstatě znamená, že tě vedení účtu u takové banky stojí 83 kč měsíčně.
yndezit
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 19. 9. 2024 22:45

Copak ty telefon používáš jen na bankovnictví, že jeho cenu rozpočítáváš jen na banku?
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 20. 9. 2024 05:42

Za 3500 Kč s DPH je funglovka Samsung Galaxy A15 LTE 4/128GB s procesorem MT Helio G99, displejem Amoled 6,5" 90Hz, baterií 5000 mAh a 25W nabíjením, Android 14 z výroby. S nějakým 7 let starým chrchlem A5 3/32GB s Exynosem 7880 naprosto nesrovnatelné, samozřejmě ve prospěch A15.
Případně o pětistovku dražší je A15 5G s prakticky stejnými parametry, akorát je tam MT Dimensity 6100+
Jean_Valjean
Junior

Další stránka