Ďakujem za kommentáre.
Nick Cave, keďže ide asi o bug operačného systému, tak riešenie aplikáciou bude až jedno z tých posledných, radšej by som to riešil nejako inak, natívne. Ale ďakujem za tipy, nevedel som o nich a sú použiteľné.
Beat a oooooo, pravdepodobne sa factory resetu a prípadne aj reinštalácii nevyhnem, ale najprv asi počkám do ďalších updates, či to neupravia - zatiaľ sa s tou chybou dá žiť, aj keď je to nepríjemné, ale v živote som to nerobil a nemám čas si teraz študovať, ako sa robia factory reset a nejaká nie-OTA reinštalácia (a najmä potrebné zálohovania).
Beat, môj telefón bohužiaľ nemá Diagnostics ako natívnu apku v About phone, stiahol som si nejakú apku Xperia Diagnostics, ktorá fakt ukazuje, že v oblasti notifikačnej lišty dotyk nie je spoľahlivý, ale keďže je to iba apka nad operačným systémom, tak je to iba potvrdenie problému, nič viac Na to, aby mi takáto apka ukázala napríklad hardvérový problém, by musela bežať mimo operačného systému, čo zrejme pri Androide ani nie je možné (?).
Predbežne počkám na avizovanú aktualizáciu 5.1.1 a prípadne na 6, že či to nebude opravené. Ale ak má niekto ešte nejaké nápady, čo s tým, tak sem s nimi!
Mimochodom, zdá sa mi, že je to citlivé na teplotu - mám taký dojem, že keď som v miestnosti, tak sa problém síce stále prejavuje, ale menej.