Mám v ruce telefon Motorola G8 Plus s aktuálním aktualizovaným operačním systémem Android 10. Před aktualizací jsem se smál, protože když jsem řekl cokoliv podobného Google, tak na displeji vyskočila dialogová obrazovka, která čekala na rozkaz obsluhy. Takto jsem třebas ČESKY řekl -> kolik je hodin, mobil hlasem česky odpověděl, kolik je jedna plus jedna, mobil krásně česky hlasem odpověděl atd. atd.
Po aktualizaci na Android 10 se ale do hry vecpal nový aktivní Google Assistant, který naprosto nesmyslně odmítá češtinu, namísto toho, aby jen omezil své služby na ty, které už zná v češtině z Google Now (staršího hlasového ovládání a vyhledávání od Google). Takže teď už naší mateřštině nerozumí, lépe napsáno rozumět nechce. Vše co řeknu česky spěje jinam, než k očekávanému výsledku a předpokládané odpovědi v našem jazyce.
Neboť telefon je zcela nový a během několika hodin se postupně stáhlo velké množství aktualizací, plánoval jsem obnovu přepravního nastavení tak, jak u podobných zařízení, raději, dělám. Napadlo mě, že jsem třeba někde něco chybně přehodil a tak se obnovou vrátím zpět do doby, kdy asistence fungovala plně v češtině. Došlo na překvapení. Po obnově zařízení jsem schválně nezadal žádný účet do zařízení. V té chvíli asistent fungoval korektně, jako dřív, tj. v českém jazyce. Zřejmě zadáním a doplněním účtu od Google ale došlo na vecpání a změnu na Google Assistant v cizojazyčné alternativě, bez možnosti přejít na, byť omezenější, ale přesto, naši variantu hlasového ovládání a vyhledávání.
Dotaz zní:
Lze nějak zařídit (BEZ DOWNGRADE OS), aby se mnou asistent kecal v češtině a rozuměl češtině, tak jako tomu bylo dříve? Pokud ano, kde co a jak musím nastavit?
Nebojte se. Internetové diskuze jsem prošel a všiml si, že se jedná - snad - o nějakou aktualizaci, která toto způsobila. Nicméně... je mně divné, že po resetu Motoroly, byť je v ní A10, jsem se dokázal vrátit k Google Now, respektive česky mluvenému asistentovi, který naslouchá a umí rozumět českému jazyku.
Třeba zde o čemsi podobném píše Radek Hulán v návaznosti na Google Auto.