Verze os pro Android.

Diskuze o Androidu a příslušných aplikacích

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Bnone 20. 9. 2024 08:46

Nick Cave píše:no to jsi moc dobře jako začátečníkovi neporadil, nabušený Šaomi se spoustou bloatware a masivní nadstavbou... :mrgreen:

Že jsem si na svém Xiaomi ničeho takového nevšiml. Dosud jsem dlouhou dobu používal 3 Samsungy a nevidím rozdíl, spíše méně bloatware má můj Xiaomi. Ale byl dražší, to je fakt. A nepoužívám xiaomi účet. Nevím.

Další motivace a skoro nejdůležitější pro mne byla ta, že mu budu muset radit na dálku jako s jeho přestárlým PC s W XP, a těžko radit s něčím, co má jiné ovládání, jiny OS a jiná nastavení, s čím nemám zkušenosti.
Šunka to úplně není, procesor je 3x rychlejší než můj dosavadní A51, který i dnes po 5 letech nemá zásadní problém. Další prioritou byla čtečka v displeji, sd karta, velikost paměti, chtěl hodně stahovat videa.
Vše jsme předem probírali spolu. A sám byl překvapen, že ten mobil stojí jen 5 tisíc a hned další den do toho šel. A nedávno paradoxně investoval 25 tisíc do naprostého nesmyslu. Ten problém byl hlavně v tom, že dosud měl jen tlačítkáč, a po rozbalení ho srazila jeho ješitnost a neochota přiznat, že tomu opravdu nerozumí. Tak šel konzultovat raději svého 80letého tatínka, který už má smartfone pár let.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 20. 9. 2024 14:56

Jo, kvůli radění na dálku jsem mamce taky koupil Xiaomi i když to pro začátečníka není asi úplně ideální volba. Ale když má problém, tak ji jsem schopný na dálku navigovat a většinu věcí vyřešit. A jelikož se v tom telefonu musí hrabat sama, tak jako bonus už se v něm dokáže slušně orientovat a spoustu věcí chápe. Musím se pochválit, kam jsem si dotlačil z jednosimkové Nokie, kdy se bránila i dvousimkovému tlačítkáči. Tenhle týden složila maturitu, když si zvládla z telefonu udělat hotspot, připojit TV, spárovat youtube aplikaci s telefonem a pouštět si z telefonu do TV písničky. Na důchodce nepolíbeného PC myslím pěkný výkon :-D
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 9. 2024 05:25

Jean_Valjean píše:Za 3500 Kč s DPH je funglovka Samsung Galaxy A15 LTE 4/128GB s procesorem MT Helio G99, displejem Amoled 6,5" 90Hz, baterií 5000 mAh a 25W nabíjením, Android 14 z výroby. S nějakým 7 let starým chrchlem A5 3/32GB s Exynosem 7880 naprosto nesrovnatelné, samozřejmě ve prospěch A15.
Případně o pětistovku dražší je A15 5G s prakticky stejnými parametry, akorát je tam MT Dimensity 6100+

4 GB RAM je ale utrpeni, bude z toho pomaly snek, i kdyz clovek povypina a deaktivuje vsechno Samsung bloatware, chce to minimalne dvojnasobek, telefon pod 8 GB RAM bych dnes uz nekupoval a k tomu pokud mozno cisty amdroid.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 21. 9. 2024 07:26

Neviděl bych to tak tragicky v kontextu toho, co má dotyčný za krumpla teď. Se 4 GB si už jenom polepší.
Jinak já nafasoval pracovní Galaxy A13 s Androidem 14 a je to 3/32 GB (RAM Plus 4 GB) a kupodivu to pro volání, SMS a net funguje celkem obstojně.
Z předinstalovaných aplikací jdou takřka všechny odinstalovat, takže shánět něco s čistým Androidem nemá prakticky žádný význam. Důležitější je navíc SW podpora výrobce, která nekončí za rok nebo dva, jako je tomu nezřídka u výrobců jiných.
Každopádně v této debatě jde autorovi zjevně o cenu (kdyby ne, tak si dávno koupil něco nového dle sebe), takže za pár tisícovek se zázrak logicky konat nebude.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 29. 9. 2024 12:29

mirek40 píše:Myslím že by se dalo např. zavést povinnost uvádět dobu aktualizace u každého výrobku. Druhá možnost - že při nedodržení této doby by zákazníkovi byla poskytnuta sleva při nákupu výrobku stejného výrobce, např. 50%. Nač máme tak ohromný drahý moloch zvaný EU, velice přeplacených europoslanců atd., aby se tímto začali zabývat a prosadili to.Jinak si výrobní firmy dělají se zákazníkem co se jim zlíbí.

Jak se zdá, tak EU už od příštího roku plánuje výrobcům telefonů a tabletů nařídit povinnost aktualizací operačního systému po dobu nejméně 5 let od data ukončení uvádění posledního kusu modelu výrobku na trh. A zároveň se k telefonům budou muset vystavovat energetické štítky, viz. https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/ ... 98D7BF3D7C
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bnone 29. 9. 2024 13:25

Xiaomi dává už na řadu 13 a 14 5 let, 12 a 11 3-4 roky, Redmi 13 a 12 4 roky, atd.

https://trust.mi.com/misrc/updates/detail?tab=phone

Tříletou podporu aktualizace na novou verzi systému nabízí i Sony, Honor, Motorola, Vivo nebo ambiciózní výrobce Nothing.

Tříletou podporu nabízely i smartphony Nokia. Nástupce HMD ale u představených smartphonů uvádí pouze dva upgrady operačního systému. Asus nabízí také pouze dvouletou podporu.

https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/aktualizace-delka-novy-system-android-ios-apple-samsung-google.A240517_031216_mob_tech_ada
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 29. 9. 2024 13:57

Ta aktuálně uváděná doba aktualizací se ale počítá od data oficiálního uvedení konkrétního modelu do prodeje, nicméně nově by se ta doba měla počítat od data oficiálního ukončení prodeje. Když se tedy bude některý telefon vyrábět a prodávat například dva roky, tak když si někdo ten telefon pořídí hned při uvedení na trh, tak při garanci 5 let aktualizací bude mít zajištěné aktualizace celkově na 7 let.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bnone 29. 9. 2024 15:10

A datum oficiálního ukončení prodeje je kdy? Jak se zjistí, pozná, kdo ho bude určovat apod.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 29. 9. 2024 15:29

Kdo jiny, nez vyrobce by se ti libil? Nejaky urad?
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 29. 9. 2024 15:36

@Bnone: Přesně tak, datumy ukončení prodeje člověk s největší jistotou zjistí u výrobce. Stejně tak jako se u výrobce aktuálně zjistí datumy zahájení prodeje a datumy ukončení aktualizací, viz. třeba ten tvůj odkaz https://trust.mi.com/misrc/updates/detail?tab=phone týkající se telefonů Xiaomi.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bnone 29. 9. 2024 15:47

A on někdo někde už někde oznamuje datum ukončení prodeje nebo se to teprve začne oznamovat? Zatím jsem na takovou informaci nikdy nenarazil. Možná prodejci se to dozví tak, že už to nejde objednat.
Začátek prodeje se oznamoval vždy a vždy je kolem toho humbuk.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 29. 9. 2024 16:05

Ta EU novela aktuálně ještě neplatí, takže datumy ukončení výroby/prodejů se aktuálně nemusí nikde veřejně uvádět, i když výrobci tyto údaje určitě k dispozici mají :-)
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 5uch 30. 9. 2024 03:11

mirek40 píše:...banka oznámila že si budu muset pořídit telefon s vyšším os, jinak nebudu moci s verzí os 8 účet obsluhovat.
....
vůbec jsem nikdy neslyšel že může k takovému problému dojít.

Vítej ve světě chytrých telefonů, kde se jejich systém a aplikace mohou měnit pod rukama. Tohle je u nich úplně normální. Každá aplikace může mít nějaké nároky na HW a systém telefonu. A navíc se to v čase vyvíjí. Takže když v pohodě používáš nějakou aplikaci verze X na systému verze Y, může se za nějakou dobu stát, že aplikace se upgradne na X+1... a po spuštění ti akorát oznámí ti, že potřebuje systém nejméně verze Y+1. Zejména aplikace bank jsou na verzi systému docela citlivé (bezpečnost).

Informace o délce podpory někteří výrobci otevřeně uvádějí a pak dodržují, někteří spíš mlží.
Ne vždy se tuto informaci člověk dozví při koupi telefonu s jeho parametry.
A už vůbec se nedozvíš informaci, zda a kdy která aplikace začne vyžadovat nějakou novější verzi systému.

Obecně platí, že "prémiovější" výrobci a modely mají podporu delší (např. řada Galaxy od Samsungu, Pixely, Apple, dražší Motoroly řady Edge). Low cost čínské modely nabídnou typicky nejvýše jednu aktualizaci.

A proto mimo jiné nedává moc smysl kupovat "staré" (starší než 3 roky) bazarové telefony. Spousta věcí na nich už nejde nebo brzo nepůjde. Strašně rychle morálně zastarávají. Ano, je za tím i hnusný tlak konzumní společnosti a výrobců "tak si kupte nový". Šílené, že dnes má každý Jouda v kapse výpočetní výkon, co by uřídil současný let a přistání několika misí Apollo na Měsíc najednou... a stejně si musí koupit nový. :(

Oproti tomu 20 let staré tlačítkové telefony fungují většinou pořád stejně, jako když byly nové.
Drobný rozdíl se pozná jen u těch, co už podporovaly 3G ale ne LTE - ty spadly na EDGE a GPRS.
A trochu se to pozná u modelů, co se snažily být "chytré" a používaly serverové aplikace výrobce (třeba Sony Ericssony měly aplikaci od Sony na rozpoznávání hudby a "aplikační obchod" s java aplikacemi, tématy, tapetami... No a servery pro obě služby jsou dávno vypnuté a v menu telefonu je nefunkční položka).

mirek40 píše:To potom znamená že by při prodeji telefonu měl výrobce uvést do jaké verze nenastanou takové, nebo možná i jiné problémy.

Výrobce telefonu nemůže dopředu tušit, jakou budeš mít banku (obecně - jaké aplikace budeš používat) a jakou podporu systému začne tvůrce té které aplikace v budoucnu vyžadovat.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Předchozí stránka