Hromadný SPAM na číselné rozsahy virtuálních operátorů

O virtuálních operátorech a jejich službách

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Letadlo 1. 1. 2020 19:24

Ahoj,
ještě jsem se s ničím takovým osobně nesetkal, nicméně zajímalo by mě, zda je rozsah opravdu tak velký, nebo je to jen moje bublina.

V období před Vánocemi až do těď jsem začal dostávat na několik čísel z rozsahu různých virtuálních operátorů (SAZKA mobil, Mobil.cz, Kaktus) nevyžádané SMS. Nejprve byl obsah typu pozdravu nebo přání ke konci roku (pravděpodobně ověření funkčnosti čísel), poté klasický SPAM na stránky se sázkovou tématikou a trochu chytřejší SPAM na seznamku.

Co mě zaráží je ten rozsah přes několik operátoů a jak se dívám na vyhledávání/hodnocení čísel, které jsou k tomu používány, nejsem sám.

Pokud vám to také přišlo, z jakého rozsahu (operátor) máte telefonní čísla?
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod Redysh 1. 1. 2020 20:04

Taky mi přišly tebou jmenované nevyžádané SMS (sázení + seznamka) a ještě jedna s pozdravem ve 2 ráno. :grr: Všechny 3 čísla, ze kterých mi to přišlo, jsem okamžitě zablokoval a nahlásil jako SPAM.
Přišlo mi to na SIM Emtéčka (převedeno od Tesca) s číslem 702 XXX XXX.
Asus ZenFone 6 (8/256 GB) Midnight Black + Fitbit Charge 4 (NFC) Black
Redysh
Junior

Odeslat příspěvekod snoop69 1. 1. 2020 22:18

Právě mi přišla sms z čísla 773063602 a textem Nazdarek, jak se vede? (wink) Preju vse nejlepsi do noveho roku 2020! (smiley)
Alcatel OT 302,Siemens C55,Siemens CX75(modified),SE K750i(W800,modified)...Samsung S8500 Wave(android port), LG V20
LCD TV SAMSUNG 42M87BD , WD TV LIVE - 2TB , 1TB , Onkyo TX-NR807 ,Heco Metas 700 , Magnat Betasub 30A
snoop69
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 2. 1. 2020 09:00

To samé mi přišlo na Kaktus z čísla 775 406 740
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod MildaX 2. 1. 2020 10:26

Redysh: Jak se nahlásí sms spam?
MildaX
Junior

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 2. 1. 2020 10:44

@MildaX: Já to měl u té SMSky jako volbu...
Pravý Tomáš Marný
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Letadlo 2. 1. 2020 13:56

MildaX píše:Redysh: Jak se nahlásí sms spam?

SPAM se hlásí Úřadu pro ochranu osobních údajů přes speciální formulář.

Měl jsem takovou teorii, že zkoušejí čísla virtuálních operátorů, jelikož jsou tyto příděly většinou malé (10000 čísel). A když musí odeslat SMS na všechna čísla v řadě (jak jinak by to dělali, moje čísla nikdy nikde venku nebyla použita), tak asi doufají, že velín malého operátora to nerozpozná. (Velká trojka na to má určitě nastavené hlásiče.)

Nicméně dneska mi přišla SMS "Pozdrav s přáním nového roku" i na staré číslo s Oskaráckou předvolbou 777****** (z čísla 775 492 773). Tím moje teorie padá.

Jediné, co zůstává, je, že to posílají v noci.
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 2. 1. 2020 14:16

Mě to přišlo na skoro 20 let staré číslo, původně Oskar, Vodafone a teď pár let Kaktus
Je zajímavé, že na druhé číslo kupované na prodejně T-Mobile, s přechodem na Kaktus nepřišlo nic (zatím)
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 2. 1. 2020 14:42

Mám teď zmeškané volání z +32 2 808 86 83 na stejné číslo (Kaktus, 774*), na jaké včera přišla dotyčná SMSka...
Pravý Tomáš Marný
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 2. 1. 2020 16:35

To jsou jebky ,počítají že bude s volat zpět.
polda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej1 5. 1. 2020 20:12

Tak mě to přišlo i na firemní O2, nopak na Kaktus nic.
Ondrej1
Junior