Motorola G51 5G - obecná diskuze

O mobilních telefonech značek Lenovo i Motorola

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 19. 4. 2023 13:14

Jo, na faktuře jsou oba telefony po 4601 Kč a pak následuje položka sleva 4600 Kč. Takže z mého pohledu by při reklamaci kteréhokoliv kusu měli vrátit 2301 Kč, protože sleva není vztažena ke konkrétnímu telefonu/výrobnímu číslu.
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod Michal 19. 4. 2023 13:55

Pár příspěvků zpět octr psal, že má u jednoho cenu 4601 Kč a u druhého 1 Kč a uvedené IMEI.
Michal
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 19. 4. 2023 14:04

špecifickýtrh píše:Jo, na faktuře jsou oba telefony po 4601 Kč a pak následuje položka sleva 4600 Kč.

Podle toho bych naopak čekal, že v případě reklamace řešené vrácením peněz se bude vracet plná hodnota. Nebo výměnou za nový (stejný) kus, který v případě reklamace po ukončení akce už bude mít hodnotu okolo 4600.

Nicméně, pokud je to pro vás zásadní informace, zkuste se zeptat O2 guru, ti by měli dát oficiální stanovisko.

Ale jak se říká... darovanému koni na zuby nekoukej.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 19. 4. 2023 16:06

Michal píše:Pár příspěvků zpět octr psal, že má u jednoho cenu 4601 Kč a u druhého 1 Kč a uvedené IMEI.

Píše o dodacím listu, takže patrně objednával přes eshop. Já si telefony rezervoval na prodejně a tam jsem k nim dostal fakturu rozepsanou výše uvedeným způsobem.

-- 19. 4. 2023 16:17 --

5uch píše:
špecifickýtrh píše:Jo, na faktuře jsou oba telefony po 4601 Kč a pak následuje položka sleva 4600 Kč.

Podle toho bych naopak čekal, že v případě reklamace řešené vrácením peněz se bude vracet plná hodnota. Nebo výměnou za nový (stejný) kus, který v případě reklamace po ukončení akce už bude mít hodnotu okolo 4600.

Nicméně, pokud je to pro vás zásadní informace, zkuste se zeptat O2 guru, ti by měli dát oficiální stanovisko.

Ale podle tvé logiky by mi při reklamaci obou telefonů museli vrátit 9202 Kč. A to se vyplatí :-)) Já měl pouze obavu z toho, aby to na faktuře nebylo rozepsané 4601+1 a pak se mnou nemohli vydrbat v případě reklamace. Takhle jsem klidný a dál po tom pátrat nehodlám. Pokud je to ale v případě objednávky přes eshop na faktuře jinak, tak jsem celkem rád, že jsem zvolil rezervaci na prodejně.
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod Michal 19. 4. 2023 19:52

Já bych tak klidný nebyl. Jestli je na faktuře první položka telefon za 4601 Kč a uvedené IMEI, druhá položka telefon za 4601 Kč a uvedené IMEI a třetí položka je sleva 4600 Kč, tak se sleva logicky týká toho v pořadí druhého kusu, protože ta akce byla kupte Motorolu a DRUHOU máte za korunu.
Nejlepší bude, když jim ty telefony vrátíte nebo mi je pošlete a já za ně budu dávat pětistovku, ale jen z důvodu, abych všem udělal radost, tak jako O2. :-)
Michal
Junior

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 19. 4. 2023 22:14

Tak porovnal jsem doklady od obou verzí dodávky, první přes e-shop posláno na prodejnu a pak zaplaceno na prodejně a druhá přímý nákup na prodejně :D :

1. objednáno na eshopu a převzato a zaplaceno na prodejně (ve Valentýnské akci) - jsou k tomu dva doklady, první je Dodací list, kde je uvedena cena u prvního telefonu a IMEI a pak je uvedená sleva za prvním telefonem, pak je uvedena cena a IMEI u druhého telefonu, druhý doklad je Pokladní příjmový doklad, kde už je jen zaplacená celková částka a uvedeno číslo balíku (není zde už uvedeno žádné IMEI ani uvedená žádná sleva) :D

2. koupeno přímo na prodejně - zde se jedná o Stvrzenku - daňový doklad příjmový - zde uvedena sleva až za druhým telefonem, napřed jsou uvedeny IMEI a ceny telefonů

Takže s velkou pravděpodobností, plná cena je v případě nákupu přes e-shop u druhého telefonu a v případě nákupu na prodejně u prvního telefonu :D
Naposledy upravil Ředitel ČTÚ dne 19. 4. 2023 22:28, celkově upraveno 1
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Odeslat příspěvekod 5uch 19. 4. 2023 22:28

špecifickýtrh píše:Ale podle tvé logiky by mi při reklamaci obou telefonů museli vrátit 9202 Kč.

Tak jsem to i myslel. Prostě jsi koupil dva telefony se zárukou, každý v ceně 4601 Kč. Že jsi na nákup dostal slevu je IMHO z hlediska reklamace nepodstatné.

Jiný příklad: nakoupím v Bille x druhů zboží a na nákup dostanu slevu 100 Kč. Jedno zboží je zkažené. Půjdu ho reklamovat... a bude mi z ceny za vracené zboží odečtena ta sleva? A proč právě za to jedno?

Ale jak jsem psal - koho to trápí, ať si nechá vysvětlit tyhle okrajové podmínky akce od O2 Guru, ti to jistě ověří v právním oddělení O2.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod octr 20. 4. 2023 00:14

To jsi asi nemohl ani myslet vážně ne? :-) Kdybys koupil jeden mobil v hodnotě 9202 Kč za cenu 4602 Kč (sleva prodejce 4600 Kč), tak budeš při jeho reklamaci také požadovat vrátit 9202 Kč?
:-)

-- 20. 4. 2023 00:18 --

Ředitel ČTÚ píše:Tak porovnal jsem doklady od obou verzí dodávky, první přes e-shop posláno na prodejnu a pak zaplaceno na prodejně a druhá přímý nákup na prodejně :D :

1. objednáno na eshopu a převzato a zaplaceno na prodejně (ve Valentýnské akci) - jsou k tomu dva doklady, první je Dodací list, kde je uvedena cena u prvního telefonu a IMEI a pak je uvedená sleva za prvním telefonem, pak je uvedena cena a IMEI u druhého telefonu, druhý doklad je Pokladní příjmový doklad, kde už je jen zaplacená celková částka a uvedeno číslo balíku (není zde už uvedeno žádné IMEI ani uvedená žádná sleva) :D

2. koupeno přímo na prodejně - zde se jedná o Stvrzenku - daňový doklad příjmový - zde uvedena sleva až za druhým telefonem, napřed jsou uvedeny IMEI a ceny telefonů

Takže s velkou pravděpodobností, plná cena je v případě nákupu přes e-shop u druhého telefonu a v případě nákupu na prodejně u prvního telefonu :D

Já to mám na dodacím listu z eshopu stejně, posláno a převzato na adrese bydliště.

Obrázek

Oba telefony jsou tam jednoznačně identifikovány svým IMEI. Zaplatil jsem to předem online kartou, takže žádný pokladní doklad nemám. Předpokládal bych, že ta podmíněná sleva -4600 Kč se takto vztahuje k tomu prvnímu mobilu, takže jeho zaplacená cena je 1 Kč.
Naposledy upravil octr dne 20. 4. 2023 01:05, celkově upraveno 3
octr
osobne

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 20. 4. 2023 00:44

Jo máme to z toho eshopu stejné. No podle mě se sleva vztahuje na ten první telefon, protože je přece blbost napřed napsat slevu a pak cenu (kdyby se to mělo vztahovat na ten druhý telefon).

Navíc při koupi přímo na prodejně je sleva napsaná až za druhým telefonem (takže těžko bude platit na první, aby to bylo stejné , jako u nákupu z eshopu). :D

A u tebe je potvrzení o zaplacení výpis z účtu. (Kdyby jsi to platil dobírkou v hotovosti, tak by ti vypsal doklad o zaplacení kurýr, kdyby dobírkou kartou, tak ti vyjede doklad kurýr z platebního terminálu nebo případně je schopen to poslat i na email).
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Odeslat příspěvekod 5uch 20. 4. 2023 01:16

octr: Jo, myslím to vážně.
Sleva je pobídka k tomu, abys něco koupil (a koupi neodložil na někdy - nikdy). Sleva na nákup nemá vztah ke skutečné hodnotě kupovaného zboží, je to marketingová magie. Důležitá je cena v ceníku (která by se měla objevit i na faktuře/smlouvě).

Vsuvka:
O2 v tomto dovede být velmi "účetně kreativní". Opakovaně jsem řešil případ, kdy poskytlo reálně jinou (vyšší) slevu, než jaká byla uvedena ve smlouvě. Tu vyšší hodnotu slevy ale chtělo vrátit při předčasném ukončení smlouvy (zafungovala jako dobrá překážka). Takže opatrnosti nezbývá.

Vezmeme to trochu jinak. Koupím telefon, který má hodnotu a v eshopu cenu 9200 (tu nepřeškrtnutou) a díky akci prodejce ho mám za 4600 (akce: dnes nákupy za polovinu ceny).
Akce skončí. Telefon se po konci akce neopravitelně pokazí a já ho jdu reklamovat.
Prodejce mi nabídne výměnu "kus za kus", ale nedá mi ten samý typ telefonu... ale bude trvat na tom, že mi může dát jen o třídu horší model, co se běžně prodává za 4600, protože jsem ten telefon měl se slevou. To by se ti líbilo? Ne, chtěl bys nazpět kus odpovídající tehdejší ceníkové ceně.
Mimochodem - prodejce má se zastoupením výrobce jistě dohodnutou výměnu reklamovaného zboží / peněžní kompenzace za podmínek bez ohledu na nějaké chvilkové akce.

Nebo ještě jinak. Nastřádají se mi věrnostní body, koupím si přístroj za 9200, ale díky odečtu věrnostních bodů zaplatím jen 4600. Budu mít při reklamaci smůlu a vrátí mi jen 4600 nebo nabídnou přístroj v hodnotě, co jsem platil - tedy 4600? Přicházím reklamací o hodnotu věrnostních bodů? Ne. Bude se jednat o ceníkové ceně.

Nebo jinak. Prodejce mi prodá telefon za 9200. Po půl roce jdu reklamovat, ale cena se mezitím změnila. Dnes je za 10 000. Nebo 8000 Dostanu zpět 10 000? 8000? Ne. Dostanu buď kus za kus (dnes už v ceně 10 000) bez doplatku / vracení přeplatku, nebo zpět ceníkovou cenu v době koupě, tj. 9200.

Nebo ještě jiný případ. Nebudu výrobek reklamovat u prodejce, ale přímo u servisního zastoupení výrobce (to někdy také jde, stejně prodejce často jen přenese reklamační řízení k tomu zastoupení výrobce). Zastoupení výrobce nemusí a nejspíš skutečně nebude vědět o tom, že jsem výrobek koupil v nějaké akci. Zase mi nabídne kus za stejný kus, nebo (pokud už stejný typ nebude k dispozici) mi vrátí peníze, nebo nabídne jako protihodnotu podobně vybavený přístroj (třeba s možností doplatku). U vracení peněz může nastat zádrhel, protože bude spor o interpretaci faktury.

Nechci být přehnaný optimista. A nejsem právník. Ale i kdyby O2 mělo nějaké kličky v podmínkách akce, nemůže jít proti obecným zákonům na ochranu spotřebitele a na zánovním zboží vám sebrat záruku a možnost reklamovat za reálnou hodnotu zboží.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod octr 20. 4. 2023 01:17

Logicky rozdhoduje cena, kterou jsi skutečně zaplatil po slevě a ne cena uvedená v ceníku bez slevy. To je tak jasné, že o tom nemá cenu vůbec diskutovat. :-)

Ředitel ČTÚ píše:... No podle mě se sleva vztahuje na ten první telefon, protože je přece blbost napřed napsat slevu a pak cenu (kdyby se to mělo vztahovat na ten druhý telefon). ...

Teoreticky se dá sleva uvést napřed, to jo. Tím, že je sleva uvedena mezi oběma mobily, je to možná pro zákazníka spotřebitele výhodnější, že si může vybrat, ke kterému z nich sleva patří, podle toho, který z nich právě bude nebo nebude reklamovat. Zákazník podnikatel by měl smůlu, ten nemá ze zákona takovou ochranu proti nekalým obchodním praktikám jako spotřebitel.

§ 1812/1 občanského zákoníku
Lze-li obsah smlouvy vyložit různým způsobem, použije se výklad pro spotřebitele nejpříznivější.
octr
osobne

Odeslat příspěvekod 5uch 20. 4. 2023 01:27

OK. Nechme to koňovi nebo ČOI v případě, že to bude zapotřebí reálně řešit.

Ale přijde mi jako nesmysl, aby měl jiné podmínky reklamace zákazník, co si dvěma nákupy koupil po jednom stejném telefonu, resp. jedním nákupem dva stejné telefony mimo akci... a jiné podmínky měl ten, ten, co si koupil dva telefony jedním nákupem v (krátkodobé!) akci.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod octr 20. 4. 2023 01:47

No ty jiné podmínky jsou pouze v ceně konkrétního zboží a je to logické, když byla cena po slevě u jedné položky jiná než je plná cena u druhé položky. O2 podle podmínek akce opravdu prodává jeden telefon za 4601 Kč zároveň s druhým stejným telefonem za 1 Kč. I to tak prezentují na svém blogu:
https://blog.o2.cz/2023/04/13/skocte-si-do-o2-pro-5g-telefon-za-korunu-akce-11-na-motorolu-moto-g51-jen-do-17-4-pr123/
Jen není nikde zcela zřetelně rozlišeno, který z nich byl prodán za 4601 Kč a který za 1 Kč.
octr
osobne

Odeslat příspěvekod 5uch 20. 4. 2023 01:56

"...není zcela zřetelně rozlišeno, který z nich byl prodán za 4601 Kč a který za 1 Kč...." ... protože IMHO se ta poskytnutá sleva vztahuje na celý nákup a ne na jednotlivý telefon.

Faktura by měla vypadat nějak takto:
Telefon Motorola G51 5 G (IMEI xyz) ..... 4601 Kč
Telefon Motorola G51 5 G (IMEI abc) ..... 4601 Kč
Sleva ......................................... -4600 Kč
----------------------------------------------------------------
Celkem ....................................... 4602 Kč
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod octr 20. 4. 2023 02:01

Naopak v blogu jasně píší, že jeden telefon je za plnou cenu 4601 Kč, druhý za 1 Kč. Kdybys chtěl reklamovat oba mobily najednou a vrátit peníze, tak je to jasné, vrátili by 4602 Kč. Ale není jasné, kolik vrátí při neopravitelné reklamaci pouze jednoho mobilu. Přitom prodejce se může rozhodnout reklamovaný mobil neopravovat, pokud by cena opravy přesáhla cenu, za kterou byl mobil prodán, a vrátit místo opravy peníze (teoreticky tedy hrozí, že v případě reklamace vrátí 1 Kč, protože se mu nemůže oprava nikdy vyplatit, vždy by byla dražší než 1 Kč). A o tom, že používají operátoři šmejdské praktiky, já nepochybuji. Na dodacích listech nebo pokladních dokladech schválně zřetelně nerozlišili, který mobil prodali za plnou cenu 4601 Kč a který za 1 Kč. Ať tam přijdeš reklamovat kterýkoliv z těch dvou, odbytou tě v prvé řadě 1 Kč a budeš bez mobilu, protože vědí moc dobře, že 99,99 % lidí se nebude soudit.
octr
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka