Etrex Vista HCx a velice nepřesný záznam prošlé trasy

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod zuzkys 29. 7. 2009 23:54

Vyskytl se mi problém s navigací Garmin Etrex Vista HCx. V ní mapy Topo 3 Pro a Atlas 8. Mám nastaveno záznam prošlé trasy na kartu. Normálně jsem přijela z výletu - stáhnu z karty .gpx soubor a chci ho zobrazit na mapě - Google Earth tak jak to dělám vždy. Jenže půlka bodů z trasy byla naprosto mimo cesty, kde jsem jela - mimo myslím třeba 100 metrů vedle silnice třeba v poli. Další mě třeba ukázalo o 2 ulice dál než jsem ve skutečnosti jela. Prakticky jako ukázka trasy naprosto nepoužitelné. Nechápu kde a co se mohlo stát, že půlka trasy různě namátkově během těch 3 hodin je špatně zobrazeno. Vždycky mi to ukazovalo přesně s odchylkou maximálně pár metrů. Nastavení mám pořád stejné - nic jsem nikde neměnila. Jediná změna je upgrade na novější mapy z map Topo 2 a Atlas 7.
Napadlo mě, jestli to nemůže být málo fixnutých satelitů, ale kdykoliv jsem se během toho podívala, tak bylo vždy fixnuto tak 9 - 10 satelitů a v této lokalitě jsem nikdy neměla problém s příjmem signálu.
Nejdříve jsem vinu dávala mapě Google Earth, ale takto se to prostě zobrazuje všude - zkoušela jsem i v Mapsource.
Chápu to tak, že pokud by byla chyba někde v upgradu na Topo3 tak na záznam bodů z trasy a následné prohlížení v Google Earth to přeci nemůže mít vliv - na body, neboli souřadnice přeci nemůže mít vliv třeba i nějak blbě zkalibrovaná mapa když si to prohlížím na nezávislé mapě - nebo se pletu?
Tak co může být špatně? Nemá někdo nějaký návrh? Stalo se Vám někdy něco podobného?
Díky za jakékoliv rady.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod pepavondepo 30. 7. 2009 08:12

Nemyslím se, že je problém v mapě. Spíše to tipuji na problémy v OS či nějaké subrutině ve zpracování GPS údajů. Výkyvy naobě strany o desítky metrů je reálný signál z GPS chipu.
pepavondepo
Junior

Odeslat příspěvekod zuzkys 30. 7. 2009 18:14

Počkat, takže mi vlastně chceš říct, že je to normální a nic s tím neudělám? :)
Já právě prostě nedokážu pochopit, proč to z ničeho nic začalo takhle dělat - do teď prostě rok a půl naprosto bez problémů. Max odchylka bodů od cesty třeba 10metrů. A teď jako když utne 100 a více metrů a půlka trasy úplně mimo, kde jsem nikdy nejela.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod misko903 30. 7. 2009 21:39

skus upgradnut na najnovsi firmware (3.00) - cez program webupdater na strankach garminu.
misko903
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zuzkys 30. 7. 2009 22:20

Tuším, že mám nejnovější FW, ale čeknu to - díky za připomínku.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod pepavondepo 31. 7. 2009 00:04

To je sice reálný signál, ale ten pak prochází zpracováním. Tj. je vyčištěn od skoky nadzvukovou rychlostí a teleportaci :-).

Ne, v pořádku to není, ale chyba nemusí být hned v mapě! Já bych primárně zreinstaloval firmware/OS a nainstaloval znova mapy. Pokud by to nepomohlo, tak bude chyba v hardware.
pepavondepo
Junior

Odeslat příspěvekod zuzkys 31. 7. 2009 11:34

Tak jsem udělala upgrade na FW 3.0, měla jsem 2.80. Musel vyjít nedávno. Takto večer vyzkouším jestli se to vylepšilo.
Jinak mapu už jsem reinstalovala asi 3x, takže ta to moc pravděpodobně neovlivňuje.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod Ovo 7. 8. 2009 00:34

Velice zřídka se mi stává, že Vista systematicky ukazuje cca 70m mimo polohu. Podobnou zkušenost na Coloradu zde popsal ML před asi 1.5 rokem. Spravilo to vypnutí a zapnutí GPS.
Samozřejmě to může být i něco jiného.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior

Odeslat příspěvekod molly 8. 8. 2009 10:22

Mohlo by pomoci smazání uživatelských dat. Při zapnutí se podrží dvě tlačítka a zeptá se tě to jestli chceš smazat uživatelská data.Před tím udělej zálohu bodů do Mapsource.Teď zrovna z hlavy nevím která dvě tlačítka se podrží.Těch kombinací moc není.Někdy mi to taky pomůže.
molly
Kolemjdoucí