Zdravím,
tak jsem si pořídil před týdnem tento GPS logger a snad někomu pomůžou mé první zkušenosti shnuté do plusů a minusů.
Parametry:
Základní vlastnosti:
MTK II chipset s vysokou citlivostí –165dBm.
až 42 hodin provozu s GPS navigací
66-kanálů pro přesnější navigaci a rychlejší zjištění polohy
rychlé určení polohy – studený start méně než 35s, teplý start 33s a horký start méně než 1s.
kompatibilní se všemi navigačními softwary
kompatibilní s Bluetooth Serial Port Profile (SPP) s dosahem 10m, možnost připojení přes USB jako kabelová GPS
podpora WAAS+EGNOS+MSAS.
funkce automatického zapnutí/vypnutí
možnost nastavení pravidelného logování pomocí utility
upozornění na překročení rychlosti (nastavitelné pomocí utility pro PC)
Technická data:
protokol NMEA-0183 (V3.01) – GGA, GSA,GSV, RMC(default),GLL, ZDA, VTG
přenosová rychlost 115200 bps
počet kanálů – 66
možnost záznamu až 400.000(!) bodů (záleží na nastavení, vyšší množství informací k jednomu bodu může výsledný počet snížit)
obnovovací frekvence 1Hz – 5Hz
horký start 1 sec. průměrně
teplý start 33 sec. průměrně
studený start 35 sec. průměrně
připojení po ztrátě signálu méně než 1 sec
přesnost 3.0m 2D-RMS,menší než 3m CEP(50%) bez SA (horizontálně) DGPS (WAAS, EGNOS, MSAS, RTCM): 2.5m
citlivost –165 dBm
napájení DC 5V
spotřeba 55,1mA (při hledání polohy), 30,3mA (při trekování)
životnost baterie až 42 hodin
doba nabíjení 3 hodiny
vestavěná anténa
Bluetooth Class 2, SPP profil, dosah do 10 metrů
rozměry 72.2×46.5×20 mm
hmotnost s baterií: 64,7 g
LED indikace – GPS fixováno/nefixováno/Bluetooth/napájení
Obsah balení:
GPS přijímač, Baterie, Autonabíječka, USB kabel
CD s ovladači a utilitou (QTravel, QSports)
účet na 1 měsíc zdarma na http://www.locr.com
Plus/Minus
+ velká citlivost, až mě někdy překvapuje. Bez problémů chytá satelity na pásku u kalhot, když sedím v autě. Chytá se někdy i 4metry od okna v místnosti a to se koukám nikoliv na nebe, ale protěší dům
+ standartní baterie Nokia, výdrž jsem ještě neměl možnost zkoušet nadoraz, ale v případě delšího výletu
+ jednoduché ovládání pomocí přepínače na těle přístroje
- není MassStorage
- dodávaný software QTravel není příliš nevyhovující (zmatené ovládání, tagování fotek nefungovalo správně, funkce mazání drifting points je nevratná a často smaže i to co nemá)
-dodávaný obal má poutko pro nošení na krku, ale nosit na krku jde velmi špatně (modul se různě kroutí), modul se do nej také jen zasunuje bezt nějakého zajištění, takže teoreticky může vypadnout
- neobsahuje klasickou nabíječku, lze nabíjet pouze kabelem pomocí počítače a nebo autonabíječkou
Dá se říct, že aktuálně jsem spokojený. Dodávaný software používám pouze na stahování dat a fotky poté taguji v programu GeoSetter, kde vše funguje správně. Zřejmě ale nakonec přejdu ke kombinaci programu BT747 + GeoSetter.
Pokud máte někdo zkušenost s podobnými zařízeními, měl bych pár dotazů:
1. Má smysl nechat logovat i data HDOP, VDOP, PDOP atd? Existuje software, který poté pomocí těchto dat tu drasu např. očistí od drifting poins?
2. Jaký software na zpracováni GPS dat bysme obecně doporučili? Líbilo by se mi třeba možnost označit na mapě, kde by se mohli nacházet drifting points a program by to zpracoval. Dodávaný Qtravel někdy zafunguje opravdu velmi dobře, drifting points smaže a napíše k danému místu že jsem zastavil třeba na hodinu. JIndy ale smaže i důležité body nebo výsledkem je uplný nesmysl, kdy se v trase objeví ustřelení o 500m bokem. Bohužel ale smaže vše nebo nic.
Samozřejmě zodpovím i případné dotazy od Vás.