Garmin 1490T

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod geox 16. 9. 2010 21:07

Zakoupil jsem si novou navigaci Garmin 1490 T Lifetime a narazil jsem na 2 věci na které by mě zajímala odpověď - jestli máte někdo zkušenosti s tímto ?

1.) Pokaždé když přístroj nastartuje tak jsem nucen odsouhlasit nějaké licenční ujednání a pokaždé musím vyhledat v seznamu Českou republiku a v nastavení nastavit jazyk pro zvuk češtinu. Zadané údaje se ale po vypnutí vymažou a je nutné to dělat při každém zapnutí.
Je to normální vlastnost nebo je to porucha ? (napadlo mě jestli by třeba nepomohlo v přístroji zkusit najít a přepsat nějaký startovní config soubor ?)

2.) Po zapnutí přístroj tiše šumí/vrní z reproduktoru - pokud jedu autem nebo je nějaký menší hluk není to znát. Ale pokud je klid a ticho tak je to trochu slyšet (zvyšování či snižování hlasitosti nemá vliv).
Je to u těchto přístrojů normální nebo se jedná o vadu ?

Děkuji za pomoc a info
Geox
geox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cosmicboy 16. 9. 2010 21:20

1. Nejdříve je nutné najít signál. Předpokládám, že zkoušíš přístroj doma, kde signál není. Poté, co poprvé nalezne signál, už se na češtinu a spol. ptát nebude.

2. Proč šumí netuším...
cosmicboy
Junior

Odeslat příspěvekod jíva 17. 9. 2010 06:39

1.
1490LMT mám od letošního srpna, na první nastavování češtiny atd. si moc nepamatuju, ale dělal jsem to taky doma a většinou tam signál nemám. Při jedné velké aktualizaci firmware jsem musel nastavení zopakovat a od té doby si také pamatuji, že je dobré si zálohovat své "Oblíbené" a "Trasy", protože jsem o ně tehdy přišel.
Při běžném zapnutí zadávám jen heslo a schvaluji "Varování".

2.
Podle mne se jedná o vadu, ale nejprve zkus aktualizovat FW.
Garmin Nuvi 1490LMT + nüMaps Lifetime™ Europe 2013.10
jíva
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod shevy 17. 9. 2010 07:10

1 zadnej problem by v tom nemel byt...hlavne musis mit signal..a pak vybrat co chces a potvrdit...a pak si to navi pamatuje..pouze pri resetu musis vse nastavovat znova....

2.mam 1690 a kdyz si tedy jako taky vylozene poslechnu...cosi tam slysim....ale nesnaz se to slyset...a hledat problem...nic na tom neni..teda neni li to opravdu otravujici...a rusi te to...pak zkus poslechnout jinou navi..a porovnej to..nejlepe ten samej model...a uvidis...a jestli je to tak hrozne...reklamuj.
shevy
Junior

Odeslat příspěvekod Romstar 17. 9. 2010 07:24

Zdravím, ano je to tak jak píše kolega, je potřeba zafixovat satelity.
U řady 1xxx je to šumění normální.
Neexistuje hloupá otázka, jen hloupá odpověď.
Romstar
Junior

Odeslat příspěvekod jíva 17. 9. 2010 09:59

2) Mám stejný typ navi - viz podpis - a nešumí. Zkoušel jsem dát hlasitost na 100% a nic rušivého ani při simulaci navigování! Na ucho jsem si to dávat neměl :-D, protože jsem uchem cosi zvolil a ta prda stála za to :-D
Garmin Nuvi 1490LMT + nüMaps Lifetime™ Europe 2013.10
jíva
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod geox 17. 9. 2010 20:56

Děkuji za odpovědi. Zkusím to se signálem. Pokud se to neulozí ani v dobrém dosahu družic budu muset reklamovat....jeste jednou diky a za odpovědi. Geox
geox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod warhead_cz 18. 9. 2010 09:09

to ulozi to je normalni chovani proste :D chce to signal a nejlepe nejakou kratkou trasu
Navigace - všechny
PC - 5200+,m2n-sli,4g,460gtx a dalši
wagen - dfensovo vysnena doslova
warhead_cz
Junior

Odeslat příspěvekod -czlukas- 14. 10. 2010 09:36

1490T LT je taky muj horký favorit :-) , ale některé věci se mi nepodařilo na webu najít, tak prosím zkušenější uživatele...

1 ) Jak složité je přepnout "v terénu" automapu a Topo Czech? (Dá se to rychle provést nebo je to nějaký složitější proces?)
2 ) Předpokládám, že Topo Czech je jenom ta obyč verze a ne PRO verze?
3 ) Když zadám několik průjezdních bodů, umí navigace naplánovat optimální trasu tak abych projel všechny? (Příklad: Zadám body v pořadí Praha, Ostrava, Brno, ale navigace mě povede Praha->Brno->Ostrava, tak abych vše projel, ale najel co nejmíň km.)
4 ) Ukazuje maximální povolenou rychlost v daném úseku přímo na hlavním displeji při navigování? (Z rekcí některých uživatelů mám dojem, že na hlavní navigační obrazovce není moc údajů...)
5 ) Funguje v ČR spolehlivě to navigování na číslo popisné?
6 ) Když mám vybranou automapu a zrovna mě někam naviguje, můžu si na chvíli podívat do TOPO na nějaký detial? (Ne navigovat, jen se třeba mrknout na okolí místa, ve kterém zrovna jsem.)
7 ) Koukal jsem, že třeba na czc.cz jí maj za dobrou cenu - je na místě se obávat u takhle velkého prodejce, že registrační čísla na aktualizace map budou "použitá"?
8 ) Je už v aktuálních mapách třeba nový obchvat Prahy?

Díky,
Lukas
-czlukas-
Junior

Odeslat příspěvekod Romstar 14. 10. 2010 09:54

-czlukas- píše:1490T LT je taky muj horký favorit :-) , ale některé věci se mi nepodařilo na webu najít, tak prosím zkušenější uživatele...

1 ) Jak složité je přepnout "v terénu" automapu a Topo Czech? (Dá se to rychle provést nebo je to nějaký složitější proces?)- NE!
2 ) Předpokládám, že Topo Czech je jenom ta obyč verze a ne PRO verze?- ANO!
3 ) Když zadám několik průjezdních bodů, umí navigace naplánovat optimální trasu tak abych projel všechny? (Příklad: Zadám body v pořadí Praha, Ostrava, Brno, ale navigace mě povede Praha->Brno->Ostrava, tak abych vše projel, ale najel co nejmíň km.)- Nemám zkušenost, ale údajně ANO!
4 ) Ukazuje maximální povolenou rychlost v daném úseku přímo na hlavním displeji při navigování? (Z rekcí některých uživatelů mám dojem, že na hlavní navigační obrazovce není moc údajů...)- Ano ukazuje a údaje se dají přidat, pokud někdo chce
http://symat.olomouc.sweb.cz/121404.bmp
5 ) Funguje v ČR spolehlivě to navigování na číslo popisné?- Naprosto spolehlivě a používaná jsou čísla přímo z Evropské mapu, není potřeba dohrávat Adresy Czech
6 ) Když mám vybranou automapu a zrovna mě někam naviguje, můžu si na chvíli podívat do TOPO na nějaký detial? (Ne navigovat, jen se třeba mrknout na okolí místa, ve kterém zrovna jsem.)- Dost krkolomné, bude potřeba vypnout navigování a přepnout mapu, protože se může stát, že gps zamrzne pokud přepnete do jiné mapy která má routovací data.
7 ) Koukal jsem, že třeba na czc.cz jí maj za dobrou cenu - je na místě se obávat u takhle velkého prodejce, že registrační čísla na aktualizace map budou "použitá"?- Na to Vám musí odpovědět obchod, může se Vám stát, že gps není z oficiálního zdroje a balení nebude obsahovat Topo, Atlas, Adresy.
8 ) Je už v aktuálních mapách třeba nový obchvat Prahy?- Už dávno, od dubna což byl spíše problém. :-)

Díky,
Lukas
Naposledy upravil Romstar dne 14. 10. 2010 12:20, celkově upraveno 3
Neexistuje hloupá otázka, jen hloupá odpověď.
Romstar
Junior

Odeslat příspěvekod -czlukas- 14. 10. 2010 10:06

Díky moc za perfektní odpověď!

Lukáš
-czlukas-
Junior

Odeslat příspěvekod -czlukas- 14. 10. 2010 11:44

Má smysl si k té navigaci kupovat microSD kartu? Jestli tomu dobře rozumim, tak je jen na případné obrázky - nebo ještě na něco jiného? Mapy se do interní paměti nevejdou?
-czlukas-
Junior

Odeslat příspěvekod cosmicboy 14. 10. 2010 11:57

Interní pamět je 4 GB, takže víc než dost. Zcela dostačující mapové podklady, tj. Topo Czech a CN Europe zaberou ve svém souhrnu necelých 2,5 GB. Takže ještě zbývá "spousta" místa.
cosmicboy
Junior

Odeslat příspěvekod -czlukas- 14. 10. 2010 21:48

Ještě mě napadly nějaké všetečné dotazy:

1) Navigace mě vede po nějaké trase (ve městě). Vjedu do silnice a ejhle, je rozkopáno. Jde navigaci nějak říct, že tudy zrovna teď ne? Protože předpokládám, že když se to budu snažit objet, tak mě to třeba bude tlačit zpět znova tou původní ulicí, protože to bude pořád nejkratší trasa...

2) Lifetime se vztahuje jen na CityNavigator Europe nebo i na Atlas Czech?

3) Dají se kromě těchto (http://www.garmin.cz/produkty/auto-moto/automobilove-gps/nuevi-14xx-serie/nuevi-1490t-lifetime.html#tab52) map používat i nějaké jiné? Má to vůbec smysl? (Na té stránce jich zrovna moc není...)

Lukáš
-czlukas-
Junior

Odeslat příspěvekod cosmicboy 15. 10. 2010 08:14

1. Pokud vidím, že někam nejde zabočit, tak je možnost stisknutí tlačítka "objížďka" - je na hlavní obrazovce - ale pouze v případě, že přístroj zrovna naviguje. A nebo nemačkám nic, zahnu jinam a navigace trasu přepočte.

2. nevím

3. Do přístroje můžeš dát jakýkoliv mapový podklad, který je kompatibilní s Garminem. Pokud se ale pohybuješ jen po Evropě, pak bohatě stačí CNE.
cosmicboy
Junior

Další stránka