Testujeme TomTom Go 910. Co vás zajímá?

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 13. 6. 2006 14:48

Dnes se nám do redakce dostal nejnovější přenosný navigátor od TomTomu, model Go 910.

Vydání recenze neplánujeme na příští dny. Tuto navigaci chceme pořádně otestovat. Pokud vás ale k této navigaci něco zajímá, napište do diskuze. Když budu vědět hned, odpovím, případně se na daný problém zkusím zaměřit v recenzi, pokud to bude možné.

Rychlé první dojmy:

- Výborná citlivost díky modernímu chipsetu v GPS přijímači: v kanceláři, kde s ostatními navigátory stěží chytím jeden satelit, mám s Go čtyři až šest. Na druhou stranu totéž chytá i Garmin Nüvi.

- Trochu velký a těžký.

- Nový sofware TomTom Home pro správu z počítače (včetně možnosti ovládat navigátor z počítače, kdy se na monitoru ukazuje jeho displej).

- Širokoúhlé zobrazení a jemný displej.

- Možná trošku pomalejší reakce než u staršího TomTomu.

- Nesmyslný prohlížeč obrázků a přehrávač MP3. Copak tohle žádám po navigačním systému? Dělají to ale všichni, takže TomTom nemůže zůstat pozadu :(

Tady si můžete prohlédnout video z CeBITu.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod M. 13. 6. 2006 18:48

Jak je to s tim cidlem na podsvetleni?

Mapove pokryti CR je stejne nebo uz podrobnejsi?

Nejake prislusenstvi?

Jeste by me zajimalo to dalkove ovladani a jak to funguje jako handsfree.
"Systém GPS není určen pro přesné určování polohy
a nikdy byste neměli výhradně spoléhat na data
o poloze získaná z přijímače GPS a rádiových sítí pro
zjišťování polohy nebo navigaci."
M.
Expert

Odeslat příspěvekod Platič 14. 6. 2006 18:06

Tak z těch zaseknutých stavů pomůže zřejmě HW reset (pomocí drátku v oblasi systémového konektoru) a poté dlouhý stisk vypínače. Nejsem si tímto postupem úplně jistý, protože jsem toho "pomačkal" více ale takto nějak podobně by to mělo zabrat.

TomTom (GO) je moje oblíbená navigace ale GO 910 asi není moc povedené:
- špatný držák
- zasekávání, na zahraničních fórech jsem zaregistroval "buggy firmware", pokud je to ve firmware, tak ten měsíc :-) na opravu vydržím...

Nové vlastnosti poslouchání MP3, prohlížení obrázků mě neoslovují,
syntetický hlas (Loquendo) neumím docenit avšak informace typu "vjíždíte do ulice Komenského" může být cenná, čeština asi hned tak nebude, jinak jsem zkoušel na tomtom.com napsat angl. větu a vygenerovaný hlas je perfektní...

3 kabely, co můžou vést k držáku v autě, je úlet (napájení, mikrofon, výstup do rádia), ta změť musí být vražedná. U GO 700 jsem používal BT handsfree sadu.

TomTom Home mi přišlo nedodělané, neviděl jsem celý obsah TT.
RDS jsem neměl možnost použít, prý je zkušební vysílání v Brně a Praze. TMC taky nepoužívám .

Co se mi líbí, je možnost zadat čas dojezdu a pak si snadno kontrolovat, zda jsem v předstihu nebo ve zpoždění.
Obecně jsem si nastavil ovládání tak, aby se mě TomTom co nejméně ptal.

Také je dobré si uvědomit, že parametry, nad kterými se člověk rozplývá v kanceláři, jsou v autě úplně podružné. Několik autorů to v recenzích už přiznalo, včetně mě. Např. jemnější grafika než má TomTom je samozřejmě líbivější ale v autě naprosto podružná.

Na TomTomovi oceňuji skvělou ergonomii zadávání cíle navigace a přehledný způsob zobrazení údajů ve spodním pruhu. (V tomhle je Dynavix slabší.) Hlasová navigace taky dobrá.

Jestli mi vyjde čas, zkusím přenést mapy (+SW) z GO 910 do GO 700.

Tož tak.
Platič
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 14. 6. 2006 20:07

Čidlo na podsvětlení: zatím se myslím nijak neprojevilo, ještě jsem nejel v noci.

Pokrytí mapami: řekl bych, že je stejné, nepozoruji žádný rozdíl.

Příslušenství: pouzdro, dálkové ovládání, audiokabel, externí mikrofon, držák na sklo, stojánek na stůl, USB kabel, CD.

Dálkové ovládání teprve budu zkoušet. Handsfree funguje dobře, stejně tak datové spojení přes mobil.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 15. 6. 2006 20:39

Tak už je nový firmware, který by měl pomoci u problémů s resetem. Je to ale trochu finta TomTomu, který tím zrušil funkci pro vypnutí navigátoru při vypnutí motoru. A uživatelé, kteří s držákem neměli problém, zaslouženě křičí.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod M. 15. 6. 2006 20:42

Jak to HF funguje? TT zvoni, ukazuje cislo, nebo jen po zazvoneni telefonu prepoji do reproduktoru?
"Systém GPS není určen pro přesné určování polohy
a nikdy byste neměli výhradně spoléhat na data
o poloze získaná z přijímače GPS a rádiových sítí pro
zjišťování polohy nebo navigaci."
M.
Expert

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 15. 6. 2006 21:19

TomTom zvoní, na displeji se ukáže volající číslo a obrázky sluchátek Přijmout, Odmítnout. Případně lze nastavit automatické přijetí hovoru.

Z nabídky Mobilní telefon lze přes TomTom vytočit telefonní číslo a volat. Z některých mobilů se dají vyčíst i kontakty a textové zprávy, se symbianovým smartphonem se mi to ale nepovedlo.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Platič 16. 6. 2006 20:30

HF:
Tom zvoní a podle nastavení buď automaticky přijme hovor (trochu nebezpečné :-)) nebo po nastaveném počtu zvonění přijme hovor nebo čeká až hovor přijmeš ručně.
Přitom zobrazuje jméno z adresáře (nebo jen číslo pokud není v adr.)

Odchozí hovor lze realizovat naťukáním čísla nebo jména z adresáře. Pro toho, kdo nemá HF sadu, je to použitelné řešení.
Pro fajnšmekry doporučuji HF sadu CK Parrot 3100. Ve spojení s SE (K750i) ji ovládám pouze hlasově "Volej - Karel", ruce neopustí volant.

Přijaté SMS lze zobrazit na displeji nebo nechat přečíst hlasem (technologie Loquendo). Ano, tušíte správně, v českém jazyce nelze.

Kdo má GPRS, může si zobrazit počasí v libovolném místě.
Platič
Junior

Odeslat příspěvekod Platič 16. 6. 2006 20:34

Čidlo podsvětlení lze snadno vyzkoušet zakrytím prstem vpravo nahoře, postupně se ubírá intenzity až se přepne do nočního zobrazení. Funguje spolehlivě.
Platič
Junior

Odeslat příspěvekod Platič 16. 6. 2006 20:39

HF:
Oprava, při příchozím volání se nezobrazuje ani číslo ani jméno, jen Přijmout, Odmítnout.
To mám z toho Parrota.
Platič
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 17. 6. 2006 06:47

Mně se tedy číslo při příchozím hovoru zobrazuje - nahoře uprostřed. Pod ním jsou dvě tlačítka pro přijetí nebo odmítnutí hovoru.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 18. 6. 2006 20:40

Takže mám za sebou víkend a něco přes pět set kilometrů s TomTomem; kvůli testu co nejvíc mimo dálnice. Už mám také nový kousek s novým držákem, kde se neprojevuje žádný z problémů, které jsem popisoval dřív.

Celkové dojmy jsou hodně dobré, Go 910 je vynikající navigátor. Oceňuji i dálkové ovládání, o kterém jsem si napřed říkal, že to je nesmysl. Nabídku i jazyk jsem přepnul do angličtiny - text to speech se opravdu hodí. Jen je velký a těžký, ve srovnání s jinými modely.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod pavdan 24. 6. 2006 17:43

Hlásím se k vaší diskusi - nějakých 6 let se naviguji garminem III, teď jsem si po těžkém rozhodování zvolil TT 910, příští týden mě s ním čeká na 4.500 Km přes Londýn a snad i Paříž. Jen poznatky o zamrzání a zdechnutí strojku mě děsí a vemu si pro jistotu ještě starý Garmin i se souřadnicemi cílových míst.
Návod a ovládání mimo jednoduchou navigaci nejsou moc přehledné, ale to snad půjde vyřešit. Z mobilu / S 55 / se mi za hezky dlouhou dobu dokázaly načíst jen kontakty ze Sim karty - neumím tam dostat logicky potřebný adresář. Neexistuje žádný údaj o verzi mapy - jen nesmělé tvrzení, že jde o verzi novou - po asi už prvních 700 km jsem narazil na údaje, které nejsou přesné, zadávat adresy s čísly popisnými funguje v Praze a Ostravě - asi i v Brně - jinak vyskakuje, že nelze zadat.
Sms neumí dlouhé - to celkem vadí. České menu je špatně místy přeloženo - nebo chybné - dvakrát pěší trasa - snad jedna z nich je myšlena jako nejkratší- naviguje ale i na nezpevněné cesty se zákazy vjezdu, pěší zóny / asi v pěti případech na cestě z HK do Opavy /, v Moravském Berouně tato navigace zcela selhala.
Nicméně v běžné praxi nejde o extrémní vadu, strojek rychle přepočítává.
Prosím o pomoc s radou :

Když mi někdo zazvoní, strojek také zvoní a objeví se pokyn, zda hovor přijmout - ale nefunguje. Nevím, zda to lze zprovoznit nastavením telefonu nebo strojku / sms i BT fungují /. Pokud to u některých telefonů nefunguje a jsou vybaveny běžným BT standardem, tak by měl být seznam kompaktability.
Prosím, zda někdo víte, rozhodnutí, že zařízení obsahuje i HF ovlivnilo rozhodnutí ke strojku.

Držák je problém, drží podmíněně, při jediném možném uchycení na čelním skle je ale daleko a nesplňuje podmínky dané vyhláškou.
Jediné tecnické řešení s krabicovým vybavením je na malém skle bočních dveří, ale kablík vede přes volant. Konektory integrované do držáku komplikují rozměrově individuálního držáku, kterým si strojek mohu přidržet pod horizontem výhledu čelního skla.

I když zadávám cíl nebo trasu v oblasti, kde nejsou žádné placené úseky, strojek tvrdí opak a musím potvrdit, že mi to nevadí.

Jinak ale naviguje parádně, je to rozhodně technický zázrak, ale k mnoha funkcím jejichž funkce je zmatečně a nebo vůbec popsána
připouštím že budu uvažovat o reklamaci ...

Podraz je také velmi malý počet uložitelných oblíbených bodů - sice lze kombinovat s body zájmů - nově přidané kategorie se neobjevují v jejich hlavním menu. Je to nahodilé, na systém z hlediska praxe jsem zatím nepřišel.

Omlouvám se za délku, ale nějaké poznatky dám k dobru z cesty do Londýna / na strojku v BZ chybí trajekty !!! /,
Prosím jestli nezná někdo jak s tím hands-free a povídáním přes strojek.

Pavel D.
pavdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 24. 6. 2006 23:22

Verze map: klepnout na symbol signálu, potom na políčko s verzí, řádek Map:.

Žádná mapa není stoprocentní, vždycky v nich budou nějaké nepřesnosti a chyby. S tím je nutné se smířit.

Kompatibilita s telefony: http://www.tomtom.com/phones/

U S55 by mohl být problém, to je první Siemens s Bluetooth a zrovna u handsfree se tam řešily určité problémy. Kdysi dávno jsme o tom myslím psali i na MobilManii - pokud si vzpomínám, šlo tam právě o přijmutí hovoru přímo bluetoothovým sluchátkem.

První Pěší trasa označuje nejkratší trasu, ta přes pěší zóny nenaviguje. Je to ale opravdu chyba v překladu.

Držák: jakmile vyjedete za hranice, už ho můžete dát i na čelní sklo (osobně ho tam mám i v Česku - sklopená sluneční clona má na viditelnost mnohem horší vliv a nikomu nevadí).

Doporučuji provést update firmwaru prostřednictvím TomTom Home. Kdyby se na cestě objevila chyba s kontakty v držáku, TomTom se nebude vypínat.

Vyzkoušejte dálkové ovládání. Napřed jsem si myslel, že to je nesmysl, ale ovládání základních věcí je pohodlné a bezpečné. Pro ty ostatní operace je vhodnější zastavit.

Placeným úsekem se myslí i dálnice a silnice pro motorová vozidla, kde je nutné mít známku.

V hlavním menu bodů zájmu se objevují ty kategorie, které jste použil naposled.

Trajekty jsou v kategorii Ferry terminal.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Platič 25. 6. 2006 11:47

Ad držák:
asi největší minus na celé GO 910,
některým uživatelům (já mezi ně naštěstí nepatřím) způsobuje zřejmě resetování přístroje za jízdy, čemuž údajně pomůže nový firmware 6.11 (takže je to nakonec vada firmware a ne držáku :-))

Mně se přístroj samovolně resetoval jen 1x ale bylo to už s novým firmwarem 6.11 ...

Za největší vadu držáku považuji jeho špatnou fixaci v kloubu, přístroj se po cca 2 hodinách jízdy, zkrátka postupně sklopí dolů, což se postupně zhoršuje, dělá mi to už 3. kus, (samozřejmě fixuji na 2. doraz)
může se to jevit jako muška, ale věřte, že pro přístroj v autě je to DOST podstatná vada

VELMI špatně se mi přístroj na držák nasazuje

Na jeho kratší rameno jsem si už zvykl a nehodnotím jej tak negativně jako na začátku

Oproti předchozímu typu GO 700 má držák ovšem podstatně menší vibrace
Platič
Junior

Další stránka