od pavdan 27. 6. 2006 08:41
Děkuji všem, kteří přispívají k Tomovi 910 - jeden všechno neví - a obávám se, že se ani všechno nedoví. Strojek je to pojetím úžasný, jeho spouštění a oživování v praxi je však přece jen náročné. Je také vidět, že bez praxe v navigaci se špatně rozumí i tomu co píšu : Platiči : můj strojek mě nutí k rozhodnutí, jaký úsek si vybrat - na základě sdělení, že mnou vybraná trasa obsahuje placené úseky i při situaci, že tomu tak prokazatelně nemůže být. Mé rozhodnutí - ano či ne pak ovlivní výběr silnic. V místě, kde cesty znám to nevadí, tam ale v podstatě strojek nepotřebuji - snad jen s velkou výhodou v noci, v mlze , dešti - tam bude neocenitelný třeba i na dálnici. Pakliže je tato chyba i ve trasách v okolních zemích, pak to strojek velmi znehodnocuje. Může to být znehodnocení relativní, nevím jak fungují v tomto ohledu jiné
systémy než tom-tom .
Další : pokud jde BT - komunikaci s telefony - tak má S 55 je vlemi omezena a jsem zklamán nestandardem i s ostatními telefony - viz přehled - pouze u jedné skupiny telefonů údajně fungují všechny funkce. Marketingová specifikace je v tomto ohledu zavádějící.
Nerozumím celkem zajímavé funkci fotografií - mě osobně by se tam hodilo uložení obrázkového katalogu : ale : vše funguje jen v jedné složce - možnost výběru a uložení pojmenovaných složek s fotografiem jsem nenašel. Vzhledem k tomu, že se pak prezentace dá spustit jen jedna - totéž o prohlížení jedné složky, pak vzhledem k možnosti nacucávání fotek jen přes počítač je tato funkce vhodná maximálně pro několik desítek fotografií - snad jen rodinných - nejlépe manželky v tvářích mnoha podob připomínajících se na cestě. No. - Zapomeňte na dobrý pocit při nákupu strojku - pokud jde o tuto funkci. Jestli někdo zná, jak tam dostat složky, umožnit výběr prezentace - pak budu rád a strojku se omluvím.
MP3 - nemám rád zejména v Německu rádio, protože pořád kecají a hudebnost našich rádií je na tomto historicky nepřátelském území jen tklivou vzpomínkou. Strčil jsem tam tedy včera pár set skladbiček v řadě albumů : 1,4 MB celkem - tuším asi 400 skladeb. Přes to, že jsem tam chtěl vše vybrané / složky, albumy / musel jsem otrocky, v nevelké rychlosti každou skladbu odkliknout. Rychlost na TT Home je omezena - doba trvání cca 40 minut, prst bolavý - pozdější nasávání do strojku myslím asi 40 minut. Při spouštění si pak strojek vždy něco řadí, nedomnívám se že bude únosné zvýšit počet skladeb nad tisíc. Nyní pozor : objevila se chyba : strojek hraje do doby, než se objeví hláška : chyba při přehrávání. Pak lze ještě při opakované hlášce spustit další písničku - no a pak se strojek blokne a nehraje. Navigovat ano, ale nehraje. Celkem deset hodin, již po rezignaci a mnohých vypnutích a zapnutích si to strojek rozmyslel. Kdy se zachová jako kréťanský osel nevím.
Připomínám, že mám již tu novou verzi 6.11 update - po které jsem musel udělat znovu některá nastavení a zmizel mi seznam itirenářů.
Jsem také rozčarován jen jedinou možností stanovení bodu průjezd přes - při přímé navigaci. To je zcela nedostatečné / při zadání dalšího se předchozí maže.
Řešením je těžkopádnější nastavení itirenáře s označením bodů jen jako průjezd - ale vše je velmi těžkopádné a zdlouhavé.
Asi bude lepší vyjíždět - dělat trasu na zcela jiných programech a teprve pak zadávat do itirenáře - ale tak jsem si to po oslavných recenzích blahoslavených nevědomostí nepředstavoval.
Strojek nepochybně dobře bude navigovat při akceptování placených dálnic a nejrychlejší trase. To ale umí mnoho strojků a systémů v pohodě, leckdy za třetinu ceny.
U nejkratších tras, díky pracnému stanovení chtěného úseku mohu garantovat, že u delších tras zažijete i větší překvapení - Z těch tzv. 99% je nějaké procento určitě špatně.
Jinak jen tiše doufám, že když češtinu umí předčítat Český telekom, že by neměl být brzo problém předčítat češtinu i v TomTomovi.
Ale je to zřejmě složitější, než satelitní navigace sama ...
Jinak na mě strojek po ukončení propojení s počitačem při samostatném spouštění křičí nějakou znělku, pak tam někdy prokmitává propojovací obrazovka, dlouho startuje - nemá satelity. Pak se ale chudák časem uklidní a do doby než si zamane, funguje.
Okruhy mých otázek : BT, složky JPG, zamrzání MP3 , možnosti průjezdních bodů na delší trase, ukládání - archivace více itinerářů,
No a pak mě ještě napadá, co se stane až strojek vydrží na baterii třeba jen 20 minut. To může být v době dohledné. Co pak, servis jen u prodejce ? Kolik to stojí - ?
Tato otázka není zbytečná : u Garminu -de luxe III mi došla vnitřní paměťová baterka v ceně desítek korun. Servis Garmin v CZ ji vyměňuje za cca dva týdny a téměř 1700.- Kč - alespoň tak jsem se dozvěděl v telefonu.
Jestli chce ode mě tento strojek někdo koupit / jinak funkční / může se přesvědčit sám. A až se mu uloupne kablík od nabíjení - stačí tak padesát delších cest, tak to stojí zas přes tisíc ... Ty kablíky od TT jsou ještě méně důvěryhodné - proto je také zrušeno ve firmvaru 611 to vypnutí při vypnutí auta. Brzy ale bude hůř. Při závislosti na strojku / nelze vyměnit baterie jako u Garminu / bude nutné mít další kablík již přikoupen. Toto důrazně doporučuji / ten do auta pro nabíjení / sám to udělám, až se rozhodnu, jestli bude únosné si strojek ponechat, nebo vrátit a koupit jiný systém. Nejsem totiž počítačový masochista, ale pragmatický a někdy i požitkářský uživatel.
Tam má zatím nový TomTom 910 ke mě ještě mnoho nesplněných závazků.
Přeji všem dobrý den / pak napíšu, co strojek udělal při cestě přes De, Be, Gb,Fr, odkud se vrátím po výročí upálení jednoho ze slavných našich myslitelů.
Pavel D.