Rozdil ve vice kanalech?

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod jannnn 30. 8. 2006 15:23

K tomu suchemu zipu. Je od firmy 3M, ale na jejich strankach sem ho nenasel, tak nevim jestli se prodava i takle volne....

Zkus se zeptat, ale pochybuji....
jannnn
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SV_Pista 31. 8. 2006 00:11

[quote="Platič";Proč se tedy vyrábějí 20-kanálové přijímače, když by 12-kanálové měly stačit?m/quote]

Tak bych to tu trosku vyjasnil. K dnesnimu dni (30.8.2006) fyzicky ve vesmiru obiha kolem Zeme 29 GPS satelitu. System sam o sobe pouziva 24 satelitu (sest obeznych drah - na kazde 4 satelity). Tech 5 satelitu je tam jako zaloha. Kazdy ze satelitu se musi korigovat, kalibrovat, udrzovat. Napr. atomove hodiny satelitu se musi cas od casu 'napumpovat' (nelze tu psat detaily) nebo se prepojuji atom. hodiny (kazdy satelit jich ma nekolik) a to vzdy vyzaduje odstavku prislusneho satelitu. Proto ty zalohy. A nebo proste z niceho nic zacne satelit 'trucovat', a to se deje pomerne casto, coz se moc nevi. Tech 24 sat. je rozmisteno tak, aby rovnomerne pokryvaly cely povrch Zeme. Ty jako uzivatel muzes na jakemkoliv miste na Zemi chytnou signal max. 12 satelitu. Predstav si, ze si do jedne ruky vezmes micek a do druhe baterku. Budes baterkou svitit na micek a uvidis, ze se ti vzdy podari osvetlit je max. polovinu toho micku, nikdy ne vic. Takze 12 kanalovy prijimac by mel stacit. Stejne realne chytnes tak 6 - 10 satelitu. No jo, ale je tu jeste DGPS - WASS/EGNOS. ESNOS funguje v Evrope a po testovacim rezimu uz ted funguje perfektne. Takze k tech max. 12 satelitum pricti min. 2 EGNOS satelity. Takze pro max. vyuziti GPSky pri super podminkach potrebujes 12 az 14 kanalovy prijimac. A jak je to u tech SiRFstarIII ? Tohle je vysvetleni primo od inzenyra ze SiRF: SiRFstarIII je 20 kanalovy, jak jsem uz napsal, max. co prijmes je 14 satelitu (s EGNOS), tak proc 20kanalu? Je to tak, ze tom cipu neni natvrdo zadratovano 20 kanalu, ten chip si ty kanaly jednoduse receno vytvari dynamicky podle potreby. Takze ten parametr '20-kanalovy' spise znamena datovou a pametovou propustnost cipu a tedy rychlost chipu. Jinak receno, cip ma v sobe tolik elektroniky (obvodu), ze by to stacilo na vytvoreni az 20 paralelnich kanalu. Jinak SiRF ma neustale sluvko 'proprietary' :) a celkem dost taji jakekoliv podrobnosti o principu chipu. Tak snad jsem to napsal trosku pochopitelne, ze to pujde precist i pochopit
SV_Pista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod szoustal 31. 8. 2006 04:01

Moje zkušenost. Měl jsem GPS modul se SiRFstarIII (20kanálů) iTec339.Citlivost se mi zdála dobrá.Pak jsem měl možnost vyzkoušet modul Qstarz BT-Q880 s 32 kanály a byl jsem nadšenej. Připojí se na satelity během několika sekun a je to propastný rozdíl. Už jsem u něho zůstal.
szoustal
Junior

Odeslat příspěvekod Michael52 1. 9. 2006 07:12

Myslím, že problém není až tak v rychlosti připojení, nebo ne jenom v ní. Provozujeme, mimo jiné, ukrutně drahou GPS Trible (přesnost řádově 1 m s korekcemi 0,5m), která má velmi dobrý obslužný SW. Je zajímavý i z hlediska pochopení metodiky měření. Je zde například možnost volby (spojitě) mezi přesností a produktivitou. A rychlosti určení polohy jsou velmi rozdílné a skutečně se odrážejí v přesnosti (rychlost vzorkování ?). Druhou velmi zajímavou možností je predikce postavení družic a stanovení optimální doby pro měření (i graficky). Rozdíly v možnostech připojení a přesnosti jsou opět velmi výrazné. Komerční BT přijímače (resp. obslužný SW) tyto volby většinou nemají. Domnívám se, že asi základním trendem je zvyšování citlivosti přijímačů, tedy vůbec zvyšování možností připojení. Na svém PAD mám možnost tento trend poměrně názorně pozorovat První GPS k PAD byla CF GPS, pak BT (myslím 12k) a nyní GPS BT-Tec BT 339 (20 k). Vzrůst citlivosti je razantní. Běžně se připojuji v místnosti, ne u okna atd..
1. GPS -Trimble GeoXT
2. GPS - hx4700+4GB SD+6MB CF+GPS BT i-Tec BT 339
Michael52
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jerry 7. 9. 2006 10:36

Tak jen pro zajimavost, mam bluetooth GPS modul na jehoz krabici je obrovskym pismem napis "Acquires 32 satellites".
Je to vyrobeny v Taiwanu a ani na GPS, v navodu ani na krabici se mi nepovedlo najit vyrobce nebo typ modulu. Pres bluetooth se ukazuje jmeno BTGPS74R.

K cemu by bylo dobre 32 satelitu, pokud jich tolik kolem Zeme ani nelita (natoz aby je modul videl) mi nedokazal vysvetlit ani clovek, ktery mi tu GPS objednal. Korekce pres WAAS/EGNOS to neumi a vzhledem k tomu, ze modul nikdy nevidi vic nez 8 satelitu (i kdyz jiny modul polozeny vedle bezne vidi 9), tak to asi bude podvod.

Nicmene funguje docela dobre, nema problemy pri komunikaci se Siemens SK65 jako Gps od nokie, takze ja jsem spokojeny.
Jerry
Junior

Odeslat příspěvekod |Mio| 7. 9. 2006 13:33

Jak je to s kompatibilitou GPS a Galileo? Vi o tom nekdo neco?
|Mio|
Junior

Odeslat příspěvekod Platič 13. 9. 2006 22:51

Takže to nikdo uspokojivě nevysvětlil. Zaznamenal jsem jen dohady a spekulace. A to jsme tady samí odborníci.

A pomalu se objevují 32-kanálové přijímače...
Platič
Junior

Odeslat příspěvekod Návštěvník 16. 10. 2006 09:02

S tymi kanalmi je to asi tak ako s astro. Dalekohladmi. Neskuseny zakaznik vidi na krabici 675x zvacsenie a povie ten chcem. Na ukor inych parametrov. Po prvom pozorovani sa opyta naco tam davaju take zvacsenie ked realne sa da pouzit 2xD? Proste treba uputat.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod logman 26. 10. 2006 23:22

Jerry píše:K cemu by bylo dobre 32 satelitu, pokud jich tolik kolem Zeme ani nelita (natoz aby je modul videl) mi nedokazal vysvetlit ani clovek, ktery mi tu GPS objednal. Korekce pres WAAS/EGNOS to neumi a vzhledem k tomu, ze modul nikdy nevidi vic nez 8 satelitu (i kdyz jiny modul polozeny vedle bezne vidi 9), tak to asi bude podvod.

Jeden tomu říká podvod, výrobce zase marketing. Jistěže 12kanálový (paralelní) přijímač v současných podmínkách plně postačuje. Více kanálové přijímače jsou k vidění v např. oblasti geodézie (např. přístroje trimble), které jsou schopné využívat i signál L1/L2 z ruského navigačního systému GLONASS (obdoba amerického GPS NAVSTAR). Vzhledem ke skutečnosti, že evropský GALILELO zatím "nejede", lze více jak 12 (16)kanálové řijímače GPS označit za pouhopouhý marketing. Podvod je ale silné slovo. 32kanálový přijímače třeba opravdu mohou (dle vyjádření výrobců) lokalizovat až 32 satelitů. To že tolik satelitů není k mání je už věc druhá :) Smutné je, že nekvalifikovaní prodejci (a to valná většina) nejsou schopni odpovědět na zcela základní otázky.

Rozhodně bych se ale při výběru přjímače v současné době soustředil minimálně na tyto nejzákladnější věci:

- Pro jaký účel bude přijímač využíván a tedy i volba přístroje (outdoor, auto, moto, cyklo,..),
- minimální počet kanálů: 12 (paralelní),
- technologie SIRF III (chipset),
- možnost příjmu WAAS, EGNOS
- výdrž baterií (možnost výměny, dobíjení atp.),
- mapové podklady (možnost aktualizace, dostupnost, přenositelnost),
- možnost autoroutingu (současný standard),
- možnost příjmu RDS-TMC (dopravní informace).
logman
Junior

Odeslat příspěvekod honzatrx 6. 1. 2007 15:30

Navigacemi se zabývám profesionálně,hlavně těmi,co udávají polohu vozidla třeba na dispečink nebo slouží mísko knihy jízd.Pochopitelně čím víc kanálů,tím lepší a přesnější určení polohy,ale z dlouhodobé praktické zkušenosti mohu potvrdit,že v drtivé většině případů je příjem realizován z 5 - 7 družic, skutečně jen vyjímečně třeba v naprosto otevřené krajině nebo na vrcholcích kopců se toto číslo vyšplhá na 8 - 10.Anténa je používána vždy externí na střeše vozidla,náhražkově na palubce u čelního skla.Ovšem dostatečný signál (t.j. min. 5 sat) je i v zástavbě, údolích či lese.
honzatrx
Junior

Předchozí stránka