Náhrada za Xperia 10 II - Mám favority, ale...

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod MzZcz1 12. 9. 2024 15:04

Zdravím, prosím o rady znalejší a zkušenější současných telefonů.

Hledám náhradu za starší Xperii 10 II, ale mám nějaké požadavky (u kterých jsem se s 10 II spálil) a zřejmě ne každý je splňuje. Vzešly mi z toho tihle adepti:

https://mobilmania.zive.cz/srovnavani-telefonu?itemlist=61388,62234,62156,62166

• Redmi Note 13 Pro+ 5G 12/512GB
  • Motorola Edge 40 Neo
  • OnePlus Nord 3 256GB

Vzešly z těchto podmínek:
- Android
- kolem 10.000,- (to Redmi je už dost maximální strop, když by vycházel hodně dobře vlastnostmi)
- Dual SIM
- nejpozději z roku 2023 a novější, chci tam nějakou jistotu SW podpory
- min. 12 GB RAM
- min. 256 GB uživ. paměti
- IP6* ideál, IP5* jsem ochoten připustit (nebo si dle zkušeností myslíte, že je to úplně jedno? Teď si s tím hraju i v dešti a neřeším nic...)
- 5G
- NFC, GPS, sensor přiblížení a polohy, snímač otisků prstů, USB-C
- (3,5mm jack jsem chtěl, ale ten už skoro nikdo nemá, holt redukce to bude za pár stovek řešit...)

Ostatní věci asi nějak extra neřeším, navíc ty zvolené telefony to mají dost podobně - všechno bude větší a těžší než Xperia; rozlišení ty displeje mají: ano; hry nehraju, takže 90 nebo 144 Hz je tak maximálně bonus; jak moc v reálu je rozdíl ve stejné kapacitě mezi LI-Ion Li-Pol fakt netuším. Ale nějak vnitřně nesouhlasím s politikou "zelenosti" tím způsobem, že na zákazníkovi bude firma šetřit a tak mi nedá ani nabíječku (Nothing Phone 2a Plus - máš smůlu); jaká to má záda na omak je mi taky jedno, stejně to bude v gumovém nebo knížkovém obalu.

A chtěl bych od toho navíc pár drobností, které se ale nikde běžně neuvádějí a musel bych je hledat v manuálech (protože vystavené ty telefony k omakání asi hned tam někde pohromadě nebudou a zase semi nechtě to kupovat, nastavovat, zkoušet a vracet):

• Probuzení displeje poklepáním (tohle měl i můj prastarý telefon a že to neumí Xperia 10 II jsem zjistil až po nákupu - ani by mě nenapadlo, že to lze v té době jako funkci nemít!)
  • Svítivost displeje na sluníčku, lepší je výhodou
  • Xperia 10 II ještě měla notifikační diodu, to už nic nemá - jak se to řeší nyní? Nechci mít furt zapnutý displej ála AOD, chci jen nějakou formu notifikace, že mi přišla zpráva, mail, zmeškaný hovor, baterka je pod kritickou hranicí apod. Jakákoliv doplňková aplikace na tohle bude žrát tak akorát baterku. (a ne, nemám chytré hodinky, mám hloupé, ručičkové, kovové a nebudu je měnit! :) )
  • Zesilující vyzvánění - zjistil jsem, že tuhle elementární věc skutečně některé telefony stále ve výbavě nemají (žasnu). SMS a notifikace ať pípají nastavenou hlasitostí, hovory (telefon, WhatsAppy apod.) a budíky !!! musí vyzvánět postupně, ne řvát rovnou na plný pecky a působit opakované srdeční záchvaty - hergot, tohle uměl už můj Siemens M35 !!!
  • USB v 3*x by bylo asi fajn, ale pochopil jsem, že to asi nikdo z nich nemá (nikde se to nepíše, ale je to míněno v nějakých recenzích)
  • Bylo by fajn, aby to mělo dobrý foťák, ale z recenzí to odpovídá tomu, že kupuju telefon, ne foťák. A nečekám od toho ani zázraky.
  • Nikde se také pořádně nepíše, co za SW podporuje výrobce hodlá podporovat. Dvě nebo tři verze Androidu? Vzhledem k tomu, že všechny vybrané přichází s A13, už mají dostupný i 14? Takže bych mohl očekávat tak max. podporu pro 15? Řešit nějaké alternativní ROM nechci, z toho už jsem vyrostl :)

Jednou z věcí, proč chci také novější stroj, je skutečnost, že mi Xperia vypadává při navigaci a hudbě v Android Autu - ale to nevím, jestli je telefonem nebo AA - bez přehazování SIMek a nezbytných aplikací a dat jsem to neměl jak pořádně vyzkoušet. Ale to je na jiné téma.

Budu rád za vaše zkušenosti s uvedenými přístroji!
MzZcz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jiri.filip 12. 9. 2024 17:10

Ahoj,

Xperia 10 II mám jako firemní telefon.

Jako soukromý telefon mám Xperia 1 V.
A u něj je v Nastavení -> Displej -> Předvolby obrazovky uzamčení, sekce Zamykací obrazovka mimo jiné posuvný přepínač "Ťuknutím zobr. zamyk. obr.".
Po jeho aktivaci dvojitým ťuknutím zobrazíš zamykací obrazovku, pokud je mobil v režimu spánku.
Pokud by toto řešilo Tvůj problém, zkus se někde podívat, jestli toto nastavení je v Xperia 10 V, resp. VI.

Být na Tvém místě, koupil bych vzhledem k rozpočtu jeden z těchto Xperia 10 telefonů.

10 VI má Android 14, 3 aktualizace OS a 4 roky bezpečnostních aktualizací.
10 V má Android 13, 2 aktualizace OS a 3 roky bezpečnostních aktualizací

Do cenového limitu se s nimi vejdeš.

Oba mají možnost konfigurace SIM + e-SIM + microSD.
Šuplíček se dá vyjmout pouze nehtem, nepotřebuješ k tomu žádný nástroj. A pokud bys měnil fyzickou SIM, nemusíš ani restartovat telefon.

10 VI má 8 GB RAM, 10 V 6 GB RAM.
Pokud nehraješ hry, jak ostatně píšeš, mělo by Ti 8 GB RAM stačit.
Honba za více RAM je hlavně u čínských telefonů vyvolána špatnou optimilizací systému, kvůli které musí mít větší RAM, aby telefon nějak slušněji fungoval.
SONY to má slušně optimalizované.

Ohledně požadované minimální velikosti uživatelské paměti 256 GB mi vzhledem k doživotní záruce třeba na SanDisk Extreme Pro microSD přijde dlouhodobě praktičtější i levnější koupit např. 1 TB kartu, kterou pak po letech jen dáš do nového telefonu.

5G, NFC, GPS, sensor přiblížení a polohy, snímač otisků prstů, USB-C tam, pokud jsem se nepřehlédl, všechny najdeš.
Hlavně ale mají 3,5mm jack. Redukci z USB-C má syn u nějakého Redmi a je to pěkný oser.

Co se notifikací týká, je to podobné jako jsem psal výše ohledně probuzení telefonu ťuknutím.
V 1 V je v Nastavení -> Displej -> Předvolby obrazovky uzamčení, sekce Ambientní displej volba "Nové oznámení". Když je obrazovka tmavá, při novém oznámení se zapne (zobrazí se na ní oznámení).

Zesilující vyzvánění - u budíku a časovače to má již 10 II.
Viz. aplikace Budík -> přes ikonu 3 teček v pravém horním rohu -> Nastavení, sekce Budíky, resp. Časovače, volba "Postupně zvyšovat hlasitost". Nastavit lze v násobcích 5 vteřín v intervalu 5 až 60 vteřin (platí pouze pro zvuky zařízení).

Odhaduji, že SONY bude mít v jedné generaci (tzn. Xperia 1 V - 5 V - 10 V) stejný SW a lišit se to bude mezigeneračně (např. Xperia 10 V vs. 10 II).
Myslím, že by SONY i v řadě 10 tak mohla v generaci V, resp. VI splnit požadavky, které máš.

Ať už koupíš jakoukoliv značku, přeji šťastnou ruku při výběru a bezproblémové užívání.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 12. 9. 2024 20:25

z jiného tématu... reálná zkušenost s Xiaomi...
viewtopic.php?style=3&f=1972&t=1336621
Marantz 1060, Yamaha AX-900, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod jiri.filip 12. 9. 2024 20:45

Nick Cave: Tak to je síla.
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod MzZcz1 12. 9. 2024 22:12

jiri.filip píše:Ahoj,

Xperia 10 II mám jako firemní telefon...

OK, díky za tip. SONY jsem nějak automaticky vypustil z hledáčku díky tomu, jak mě přechod na 10 II před lety namíchl (přechod ze staršího SONY na novější a reálně ztráta plna používaných funkcí, takže spíše downgrade), ale třeba se nějak poučili... Mrknu na ně.

Ohledně RAM - tam mi spíš přijde, že optimalizace systému je jedna věc (a to SONY umí), ale neoptimalizace používaných aplikací jejich tvůrci je věc druhá - a tam se trochu těch 6/8GB RAM obávám...

-- 12. 9. 2024 22:27 --

HA! Ještě jedna otázka do pléna: Jak je to s ovládáním displeje v zimě v rukavicích? Starší Xperie měly jakýsi tzv. Glove mode - kdy se detekoval, a poměrně dobře, i pohyb těsně nad displejem, takže nebylo třeba "speciálních" rukavic a telefon šel ovládat v jakýchkoliv rukavicích v zimě. Xperia 10 II o tuhle fci přišla. Je to u telefonů nyní již také nějakým standardem?
MzZcz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nick Cave 12. 9. 2024 23:23

MzZcz1 píše:Ohledně RAM - tam mi spíš přijde, že optimalizace systému je jedna věc (a to SONY umí), ale neoptimalizace používaných aplikací jejich tvůrci je věc druhá - a tam se trochu těch 6/8GB RAM obávám...

Sony má podobně jako Motorola poměrně čistý a dobře optimalizovaný systém, takže těch 6-8GB RAM stačí!
Marantz 1060, Yamaha AX-900, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod jiri.filip 13. 9. 2024 10:44

MzZcz1 píše: HA! Ještě jedna otázka do pléna: Jak je to s ovládáním displeje v zimě v rukavicích? Starší Xperie měly jakýsi tzv. Glove mode - kdy se detekoval, a poměrně dobře, i pohyb těsně nad displejem, takže nebylo třeba "speciálních" rukavic a telefon šel ovládat v jakýchkoliv rukavicích v zimě. Xperia 10 II o tuhle fci přišla. Je to u telefonů nyní již také nějakým standardem?

Díval jsem se do nastavení 1 V, ale nic takového jsem nenašel.
Možná odpovím z druhé strany. Před pár lety jsem si koupil kožené rukavice české firmy. Na bříškách palců a ukazováčků byl všitý ovál z jiné kůže. Rukavice byly i na stránce výrobce inzerovány jako vhodné pro používání s mobilním telefonem.
Zkoušel jsem to tehdy ještě s Lumia 950 XL, která měla na displeji nalepené kvalitní ochranné sklo.
Bohužel ty rukavice spíš nefungovaly, než fungovaly.
Pouze se domnívám, že problém mohl být v malé citlivosti s nalepeným ochranným sklem.

Letos, pokud na to nezapomenu, zkusím sehnat speciální pletené rukavice. Měly by v prstech mít nějaké speciální vlákno, takže by se v nich měl dotykový mobil dát ovládat bez omezení.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod MzZcz1 13. 9. 2024 11:03

Díky, mě spíše jde o to, jestli současné telefony, nebo minimálně ty zde zmíněné, prostě dokáží fungovat i v rukavicích, aniž bych si musel kupovat nějaké spešl rukavice - mám kvalitní kožené nebo nějaké pletené a nebudu je vyhazovat jen kvůli tomu, že výrobce myslí jen "tropicky" a už jednou existující funkci zruší. U nějakého telefonu jsem se s tím setkal jako s normální funkcí, ale už nevím, co to bylo za černou placku... OMG - to abych si s sebou někam na prodejní plac s vystavenými modely vzal v létě rukavice a zkoušel, jestli budou ty displeje reagovat... :-o
MzZcz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jiri.filip 13. 9. 2024 16:03

MzZcz1: s žádným ze 3 uvedených telefonů nemám bohužel osobní zkušenost. Kdyby byla nouze nejvyšší, asi bych uvažoval o té Motorole. Ostatní 2 značky jsou zcela mimo oblast mého zájmu.
Proto jsem aspoň napsal svou zkušenost. Myslím, že obecně je problém s ochranným sklem, které přilepíš na displej. Pravda je, že u 1 V jsem ovládání v rukavicích ani nezkoušel. Pokud si vzpomenu, zkusím to o víkendu a dám vědět.
Naposledy upravil jiri.filip dne 13. 9. 2024 19:50, celkově upraveno 2
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod MzZcz1 13. 9. 2024 22:36

jiri.filip: Jasně, díky :)
MzZcz1
Kolemjdoucí