Hledám náhradu za starší Xperii 10 II, ale mám nějaké požadavky (u kterých jsem se s 10 II spálil) a zřejmě ne každý je splňuje. Vzešly mi z toho tihle adepti:
https://mobilmania.zive.cz/srovnavani-telefonu?itemlist=61388,62234,62156,62166
- Redmi Note 13 Pro+ 5G 12/512GB
- Motorola Edge 40 Neo
- OnePlus Nord 3 256GB
Vzešly z těchto podmínek:
- Android
- kolem 10.000,- (to Redmi je už dost maximální strop, když by vycházel hodně dobře vlastnostmi)
- Dual SIM
- nejpozději z roku 2023 a novější, chci tam nějakou jistotu SW podpory
- min. 12 GB RAM
- min. 256 GB uživ. paměti
- IP6* ideál, IP5* jsem ochoten připustit (nebo si dle zkušeností myslíte, že je to úplně jedno? Teď si s tím hraju i v dešti a neřeším nic...)
- 5G
- NFC, GPS, sensor přiblížení a polohy, snímač otisků prstů, USB-C
- (3,5mm jack jsem chtěl, ale ten už skoro nikdo nemá, holt redukce to bude za pár stovek řešit...)
Ostatní věci asi nějak extra neřeším, navíc ty zvolené telefony to mají dost podobně - všechno bude větší a těžší než Xperia; rozlišení ty displeje mají: ano; hry nehraju, takže 90 nebo 144 Hz je tak maximálně bonus; jak moc v reálu je rozdíl ve stejné kapacitě mezi LI-Ion Li-Pol fakt netuším. Ale nějak vnitřně nesouhlasím s politikou "zelenosti" tím způsobem, že na zákazníkovi bude firma šetřit a tak mi nedá ani nabíječku (Nothing Phone 2a Plus - máš smůlu); jaká to má záda na omak je mi taky jedno, stejně to bude v gumovém nebo knížkovém obalu.
A chtěl bych od toho navíc pár drobností, které se ale nikde běžně neuvádějí a musel bych je hledat v manuálech (protože vystavené ty telefony k omakání asi hned tam někde pohromadě nebudou a zase semi nechtě to kupovat, nastavovat, zkoušet a vracet):
- Probuzení displeje poklepáním (tohle měl i můj prastarý telefon a že to neumí Xperia 10 II jsem zjistil až po nákupu - ani by mě nenapadlo, že to lze v té době jako funkci nemít!)
- Svítivost displeje na sluníčku, lepší je výhodou
- Xperia 10 II ještě měla notifikační diodu, to už nic nemá - jak se to řeší nyní? Nechci mít furt zapnutý displej ála AOD, chci jen nějakou formu notifikace, že mi přišla zpráva, mail, zmeškaný hovor, baterka je pod kritickou hranicí apod. Jakákoliv doplňková aplikace na tohle bude žrát tak akorát baterku. (a ne, nemám chytré hodinky, mám hloupé, ručičkové, kovové a nebudu je měnit! )
- Zesilující vyzvánění - zjistil jsem, že tuhle elementární věc skutečně některé telefony stále ve výbavě nemají (žasnu). SMS a notifikace ať pípají nastavenou hlasitostí, hovory (telefon, WhatsAppy apod.) a budíky !!! musí vyzvánět postupně, ne řvát rovnou na plný pecky a působit opakované srdeční záchvaty - hergot, tohle uměl už můj Siemens M35 !!!
- USB v 3*x by bylo asi fajn, ale pochopil jsem, že to asi nikdo z nich nemá (nikde se to nepíše, ale je to míněno v nějakých recenzích)
- Bylo by fajn, aby to mělo dobrý foťák, ale z recenzí to odpovídá tomu, že kupuju telefon, ne foťák. A nečekám od toho ani zázraky.
- Nikde se také pořádně nepíše, co za SW podporuje výrobce hodlá podporovat. Dvě nebo tři verze Androidu? Vzhledem k tomu, že všechny vybrané přichází s A13, už mají dostupný i 14? Takže bych mohl očekávat tak max. podporu pro 15? Řešit nějaké alternativní ROM nechci, z toho už jsem vyrostl
Jednou z věcí, proč chci také novější stroj, je skutečnost, že mi Xperia vypadává při navigaci a hudbě v Android Autu - ale to nevím, jestli je telefonem nebo AA - bez přehazování SIMek a nezbytných aplikací a dat jsem to neměl jak pořádně vyzkoušet. Ale to je na jiné téma.
Budu rád za vaše zkušenosti s uvedenými přístroji!